Strongman 3240 Napisano Kwiecień 4, 2023 (edytowany) Zaawansowany 3240 7422 Ja kiedyś byłem u gościa w stodole i wrecie coś zaczęło kwieć ludzi usłyszało a świnia jak głodna to kwiczy ,a on ułożył bele i w belach je hodował. Gdyby oni dzwienków nie wydawali to by było super Edytowano Kwiecień 4, 2023 przez Strongman Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Trawers 168 Napisano Kwiecień 4, 2023 (edytowany) Zaawansowany 168 587 A rejestrował już ktoś ten drób jako zakłady drobiarskie?🤔 Ja wędzę w takim piecu Edytowano Kwiecień 4, 2023 przez Trawers 3 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
soltys48 19796 Napisano Kwiecień 4, 2023 stary sołtys 19796 36379 Piękna wędzarnia Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Trawers 168 Napisano Kwiecień 4, 2023 Zaawansowany 168 587 1 minutę temu, soltys48 napisał: Piękna wędzarnia Trochę zajęło zbudowanie, obmyślanie co i jak ale jest i zdaje egzamin 🙂 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
radekz200 6726 Napisano Kwiecień 4, 2023 Zaawansowany 6726 12793 19 minut temu, Trawers napisał: A rejestrował już ktoś ten drób jako zakłady drobiarskie?🤔 Ja wędzę w takim piecu Czuc ten klimat 😛 1 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
soltys48 19796 Napisano Kwiecień 4, 2023 stary sołtys 19796 36379 Kiedyś taką sobie zrobię Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Strongman 3240 Napisano Kwiecień 4, 2023 Zaawansowany 3240 7422 Długi masz ten kanał paleniskowy, u nas jak wendzą to tak aby sam dym dolatywał bez ognia. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
radekz200 6726 Napisano Kwiecień 4, 2023 Zaawansowany 6726 12793 1 minutę temu, soltys48 napisał: Kiedyś taką sobie zrobię Zejdzie się 😂 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
soltys48 19796 Napisano Kwiecień 4, 2023 stary sołtys 19796 36379 Do Bożego Narodzenia będzie Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Trawers 168 Napisano Kwiecień 4, 2023 Zaawansowany 168 587 1 minutę temu, Strongman napisał: Długi masz ten kanał paleniskowy, u nas jak wendzą to tak aby sam dym dolatywał bez ognia. Mogę wedzic na dwa sposoby. Albo tak jak teraz wędzimy ogień na dole pod wędlinami albo z boku co jest palenisko dla kuchni. Jest tam zrobiony kanał z zasuwą. Można i tak i tak. Przed chwilą, soltys48 napisał: Do Bożego Narodzenia będzie Dobrze ze nie podajesz roku bo by potem ci wypominali 😉 1 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Strongman 3240 Napisano Kwiecień 4, 2023 Zaawansowany 3240 7422 Niby wendzI się rzywym drzewem ale jak trochę dalej palenisko od Komory z wędlinami to lepiej,czasem można nie dopilnować i przypalić. 1 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Trawers 168 Napisano Kwiecień 4, 2023 Zaawansowany 168 587 1 minutę temu, Strongman napisał: Niby wendzI się rzywym drzewem ale jak trochę dalej palenisko od Komory z wędlinami to lepiej,czasem można nie dopilnować i przypalić. Tak tak to prawda Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Sylwekx25 5609 Napisano Kwiecień 4, 2023 Zaawansowany 5609 8716 Strongman napisał: Niby wendzI się rzywym drzewem ale jak trochę dalej palenisko od Komory z wędlinami to lepiej,czasem można nie dopilnować i przypalić. Jak palenisko masz daleko od komory to wtedy wędzisz zimnym dymem. Trwa to dużo dłużej ale wyroby są trwalsze i smaczniejsze. Taką szynkę możesz jeść bez parzenia Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
mario666 1133 Napisano Kwiecień 4, 2023 Zaawansowany 1133 5514 Na miniaturce to pierwsze wygląda jak jakąś stąka wędzona a to drugie jak szarańcza 1 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Trawers 168 Napisano Kwiecień 6, 2023 Zaawansowany 168 587 Dnia 4.04.2023 o 22:16, mario666 napisał: Na miniaturce to pierwsze wygląda jak jakąś stąka wędzona a to drugie jak szarańcza Dobre 😉w tych kategoriach o tym nie pomyślałem 😃 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
mario666 1133 Napisano Kwiecień 6, 2023 Zaawansowany 1133 5514 To też będą swojskie wyroby 1 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Trawers 168 Napisano Kwiecień 7, 2023 Zaawansowany 168 587 16 godzin temu, mario666 napisał: To też będą swojskie wyroby Ano😅 bo my to teraz podobno świerszcze mamy jeść 😅 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
mario666 1133 Napisano Kwiecień 7, 2023 Zaawansowany 1133 5514 A mówią że świąt schodzi na psy 1 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Popier96 165 Napisano Kwiecień 7, 2023 Zaawansowany 165 173 Dnia 4.04.2023 o 12:53, Strongman napisał: Niby wendzI się rzywym drzewem ale jak trochę dalej palenisko od Komory z wędlinami to lepiej,czasem można nie dopilnować i przypalić. Od kiedy wędzi się mokrym drewnem 😐. Chyba, że komuś smakują okopcone wyroby 🤣🤣 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Strongman 3240 Napisano Kwiecień 7, 2023 Zaawansowany 3240 7422 Od zawsze żywym niedawno scientym żeby sok był. 1 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Trawers 168 Napisano Kwiecień 7, 2023 Zaawansowany 168 587 2 godziny temu, mario666 napisał: A mówią że świąt schodzi na psy Żeby tylko na chleb nie wszedł 😉 1 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Sylwekx25 5609 Napisano Kwiecień 7, 2023 Zaawansowany 5609 8716 Strongman napisał: Od zawsze żywym niedawno scientym żeby sok był. Zawsze uczono, że drewno do wędzenia musi być suche. Wszelka wilgoć powoduje okopcenie wędlin. Dlatego też nie daje się od razu dymu na wędzonki czy kiełbasy tylko najpierw obsusza ciepłym powietrzem. Jeśli w dotyku są suche - można rozpocząć przydymianie. 1 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Popier96 165 Napisano Kwiecień 7, 2023 (edytowany) Zaawansowany 165 173 7 godzin temu, Strongman napisał: Od zawsze żywym niedawno scientym żeby sok był. To smacznego 😄. 6 godzin temu, Sylwekx25 napisał: Zawsze uczono, że drewno do wędzenia musi być suche. Wszelka wilgoć powoduje okopcenie wędlin. Dlatego też nie daje się od razu dymu na wędzonki czy kiełbasy tylko najpierw obsusza ciepłym powietrzem. Jeśli w dotyku są suche - można rozpocząć przydymianie. Ototo, wędzonka ma być już w miarę sucha już na etapie rozpalania wędzarki- która też powinna być wygrzana nim się ją w niej obsuszy. Ja zawszę przygotowuje wyroby pod wieczór, przez noc obciekają. Z rana rozpalenie wędzarni- do godziny ją wygrzewam i dopiero wyrób jest w niej umieszczony, musowo przy całkowicie otwartym włazie/drzwiczkach (kto co tam ma)- najczęściej w temperaturze 20-30st. Po jakichś 30 minutach, czasem do godziny właz przymykam(sprawdzam czy już się obsuszyło), ale też nie całkowicie, doprowadzam do temperatury 45-60st i taką staram się utrzymywać nie mając żadnych borniaków czy innych cudów techniki. 5-6h właściwego wędzenia i palce lizać. Dopiero przy zastosowaniu suchego drewna widzimy jaki wpływ ma gatunek drewna opalającego na kolor wyrobu. Ale ile szkół, tyle technik. Trzeba mieć tylko na uwadze, że okopcone wędliny do najzdrowszych nie należą. A no i warto dodać, ja zawszę wyrób parzę. To też ważna uwaga. Edytowano Kwiecień 7, 2023 przez Popier96 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Chłoporobotnik 4921 Napisano Kwiecień 7, 2023 (edytowany) Zaawansowany 4921 1576 7 godzin temu, Popier96 napisał: Od kiedy wędzi się mokrym drewnem 😐. Chyba, że komuś smakują okopcone wyroby 🤣🤣 Swego czasu jak się wędziło jeszcze to zawsze wilgotne, suchą brzozą się rozpalało a potem wilgotna śliwka przeważnie, może nie mokra ale i nie wysuszona na wiór. Jak drewno było suche to pod ręką wiadro z wodą i się moczyło. Teraz już się wędzonek nie robi prócz filetów z kuraka i raz, czasem z dwa razy w roku kilka kilo kiełbasy, przy kurczaku to i temperatura trochę wyższa trochę musi być bo się go nie parzy. Edytowano Kwiecień 7, 2023 przez Chłoporobotnik Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Popier96 165 Napisano Kwiecień 7, 2023 (edytowany) Zaawansowany 165 173 17 minut temu, Chłoporobotnik napisał: Swego czasu jak się wędziło jeszcze to zawsze wilgotne, suchą brzozą się rozpalało a potem wilgotna śliwka przeważnie, może nie mokra ale i nie wysuszona na wiór. Jak drewno było suche to pod ręką wiadro z wodą i się moczyło. Teraz już się wędzonek nie robi prócz filetów z kuraka i raz, czasem z dwa razy w roku kilka kilo kiełbasy, przy kurczaku to i temperatura trochę wyższa trochę musi być bo się go nie parzy. Też wędzę filety i udka z kurczaka. 24h w zalewie solankowej z ziołami, po wyciągnięciu parzę przez 20min i na sznur do ocieknięcia :). Nic temperatury nie zmieniam bo jak wędzę to wszystko razem, czasem tylko widzę, że kurczak szybciej kolor zmienia to zamiast 6h wyciągam po 4 czy 5. Sery typu włoskiego też bardzo smaczne wychodzą po wędzeniu. Coś a'la scypek. Najlepsze te z Sierpca. Jak ktoś nie próbował to polecam, bo chyba nic prostszego do uwędzenia nie ma 😉. A do wódki zakąska super . Swoją drogą, jak wędzisz kurczaka w wyższych temperaturach to on zwyczajnie suchy nie wychodzi? 😀 Edytowano Kwiecień 7, 2023 przez Popier96 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Rekomendowane komentarze
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się