Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z WOM w 912/914


275 odpowiedzi na ten temat

#21 Share zdruj77

zdruj77

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 393 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:wlkp

Napisany 07 listopad 2009 - 21:09

Problem z WOM w 912/914 w moim cenniku to robota w granicach 300-500zł a przy okazji rozpoławiani sprawdź też napęd pompy hydraulicznej :P

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Problem z WOM w 912/914 Dzisiaj, 11:32
  •  

#22 Share RobertKowalewo

RobertKowalewo

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 349 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kowalewo Opactwo k.Słupcy
  • Zainteresowania:motocykle,rolnictwo,sport,fotografia, historia

Napisany 07 listopad 2009 - 22:38

Problem z WOM w 912/914 Pompa jest ok, a zając nie działa od dawna ;/
ArturKowalewo

#23 Share Damianosek

Damianosek

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 37 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Warmia i Mazury

Napisany 14 grudzień 2009 - 22:05

Problem z WOM w 912/914 Witam.Mam małe pytanie.Otóż ostatnio kpiłem ursusa c 912,do remontu był wałek ponieważ cały czas się kręcił wymieniłem ze znajomym tarcze i to pomogło ale zastanawia mnie jedna rzecz dlaczego on tak powoli się włanćza i wyłańcza,ostatnio gdy glebogryzowałem musiałem czekać około 8 sekund zanim sie wyłończył i tak sam
o było z włączeniem około 8 seknd trwało.I w tym pytanie czy tak ma być czy coś jest nie tak ??? POZDRO

#24 Share mercedes250d

mercedes250d

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 340 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:warmia
  • Zainteresowania:wszechstronne

Napisany 14 grudzień 2009 - 22:50

Problem z WOM w 912/914 Właśnie tak ma być i to jest jak najbardziej prawidłowo wyobraż sobie maszynę (która ma dużą bezwładność) np.orkan,sieczkarnia i co by się stało po gwałtownym włączeniu? zgasł by ci ciągnik albo ukręcił byś wałek.

#25 Share Thomas2135

Thomas2135

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3179 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:warm-maz

Napisany 14 grudzień 2009 - 22:58

Problem z WOM w 912/914 Ja w swoim ursusie 904 też muszę czekać kilka sekund zanim załączy się WOM, ale tylko, gdy olej jest zimny i gęsty. Rozłączanie trwa ok 3 sek. Taki olej powoduje, że ciśnienie wolniej spada, załączając wałek. Tarczki wymieniłeś wg mnie niepotrzebnie, bo w moim też tak jest ale to dlatego, że tarczki są mało zużyte, lub tłoczki się trochę zdarły i nie rozłączają do końca.
Taka jest moja opinia, ale może się trochę mylę.

#26 Share cichy84

cichy84

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 223 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Ełk/Olsztyn

Napisany 14 grudzień 2009 - 23:08

Problem z WOM w 912/914 Witam to jest normalne w ursusach i pochdnych zetorach w mojej 1614 wałek pużno się
włączł bo był nikropompka zchrzaniona i jak ciepłynolej to słabo podawała musiałem
też nieraz stawać ,,dziobem" z górki by załapał ale teraz już jest ok
POZDRO

#27 Share RobertKowalewo

RobertKowalewo

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 349 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kowalewo Opactwo k.Słupcy
  • Zainteresowania:motocykle,rolnictwo,sport,fotografia, historia

Napisany 15 grudzień 2009 - 15:42

Problem z WOM w 912/914 U nas przy 902 też się trzeba naczekać parę sekund...
ArturKowalewo

#28 Share Damianosek

Damianosek

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 37 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Warmia i Mazury

Napisany 15 grudzień 2009 - 15:54

Problem z WOM w 912/914 Ok to dobrze dzięki wszystkim za udzielone odpowiedzi ;) pozdro

#29 Share Ginterpol

Ginterpol

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 388 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:TCZEW

Napisany 15 grudzień 2009 - 16:35

Problem z WOM w 912/914 z tym włączaniem i wyłączaniem to rzeczywiście tak jest ale jak ci się wałek obracał cały czas to uważam że wymiana samych tarcz nie powinna pomóc gdyż od zatrzymania wałka są odpowiedzialne tłoczki (hamulce) które powinny być wymienione w takim przypadku.
Można zauważyć taki objaw przy porannym odpaleniu ciągnika, wraz z silnikiem zacznie się obracać wałek do czasu aż zadziała hamulec zatrzymujący. Gdyby nie było takiego rozwiązania to wałek obracał by się zawsze gdy olej jest gęsty.
Lub można było sprawdzić czy są ciśnienia na przewodach które doprowadzają olej jednym przewodem do załączenia WOM a drugim do zatrzymania WOM.
jeszcze jedna uwaga.. jeżeli nie używasz wałka to powinien być rozłączony napęd dźwignią pod siedzeniem w podłodze po prawej stronie aby się tarcze nie "zużywały"..

#30 Share Pablorolnik

Pablorolnik

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 196 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Żuromina
  • Zainteresowania:Rolnictwo,Motoryzacja, Sport, Przebudowy i Udoskonalenia

Napisany 15 grudzień 2009 - 16:49

Problem z WOM w 912/914 U mnie też trzeba czekać kilka sekund.
Farmtrac 690 DT i Farmtrac 675 DT + Tur Ł-104 i Ursus C-360-3P siła pociągowa 43 ha gospodarstwa.
Zapraszam wszystkich z mazowieckiego (i nie tylko) do znajomych.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Problem z WOM w 912/914 Dzisiaj, 11:32
  •  

#31 Share dajeSIErade

dajeSIErade

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 1 postów

Napisany 19 grudzień 2009 - 10:16

Problem z WOM w 912/914 kolego musiałbys cały tył wyjac od wom który sie trzyma na srubach 16" tam sa oringi i one prawdopodobnie ci przepuszczaja olej tez miałem problemy w 385 :unsure:

#32 Share Pawas

Pawas

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 25 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Okolice Bydgoszczy

Napisany 21 grudzień 2009 - 22:53

Problem z WOM w 912/914 Tak to wina tych oringów troszke rozbierania jest ale to maly koszt tej naprawy ;)) Miałem to w 914 mikropompka byla dobra wystarcztło wymienic ten metalowy duzy oring i działa jak nowy :)

#33 Share vista81

vista81

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 1 postów

Napisany 12 styczeń 2010 - 20:51

Problem z WOM w 912/914 Ile powinna mieć pompa WOM atmosfer? Do tych oringów trzeba wyciągnąć cały wałek jeśli dobrze zrozumiałem?

#34 Share tomek73

tomek73

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 7793 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:pod Wałbrzychem Dolnośląskie

Napisany 12 styczeń 2010 - 23:13

Problem z WOM w 912/914 pompa powinna mieć ok 12 atu cały wałek trzeba wyciągnąć ze sprzęgłem oringi są zaraz za obudową na tłoczkach też mogą być walnięte uszczelniacze ja kiedyś miałem problem to do tarcz dołożyłem podkładkę z tekstolitu ale mi się nie chciał włanczać bardzo zgrzytał

#35 Share Sadek

Sadek

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3924 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:pow. Ciechanów

Napisany 13 styczeń 2010 - 17:25

Problem z WOM w 912/914 Ciśnienie nominalne pompy to 1MPa, prawdopodobnie jest to przyczyna tych uszczelniaczy w WOM identyczną sytuację miał kolega "mariotto"

To jest pompa od WOM i wzmacniacza (są 2 typy) http://hylmet.pl/wzm2.html

A tu skan z katalogu WOM:
http://www.fotosik.p...6bda8d9f46.html
http://www.fotosik.p...8f4a94ba10.html
http://www.fotosik.p...587787f748.html

"Cogito ergo sum"
Pozostaję: otwarty, elastyczny, ciekawy.

 

GG 8872878


#36 Share piotrowicz19

piotrowicz19

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 8 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 13 styczeń 2010 - 19:51

Problem z WOM w 912/914 Nie chce zakładać nowego tematu więc zapytam tu. Jak powinien ruszać WOM w zetorze 10145 pod obciążeniem ?? bo jak sie włącza to krótko zazgrzyta w skrzyni ;) co jest nie tak ?

#37 Share bastek2210

bastek2210

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 56 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Podlaskie
  • Zainteresowania:ROLNICTWOI

Napisany 09 luty 2010 - 18:23

Problem z WOM w 912/914 Cześć mam taki problem w ursusie 902. Nie mogę włączać i wyłączać PRZEKAŹNIKA przy kierownicy.Ruszam wajchą i nic przekaźnik dalej się kręci proszę o pomoc.

#38 Share jakub1141

jakub1141

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 41 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wielkopolska

Napisany 09 luty 2010 - 18:29

Problem z WOM w 912/914 Patrzyłeś czy ta gałka pod siedzeniem od womu jest ustawiona na dobrą pozycje ?

Czasem właśnie ta gałka jest wyłączona i WOM przy kierownicy nie działa.

#39 Share marcin8410

marcin8410

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 78 postów

Napisany 09 luty 2010 - 18:37

Problem z WOM w 912/914 sprawdz cięgiełka pod podłogą lub w obudowie kolumny kierowniczej

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Problem z WOM w 912/914 Dzisiaj, 11:32
  •  

#40 Share koses

koses

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 474 postów
  • Lokalizacja:nidzica

Napisany 09 luty 2010 - 18:39

Problem z WOM w 912/914 Sprawdzałeś pod obciążeniem czy kręci się na pusto?

Podobne tematy wom ursus obroty wylaczajacy walek u914