Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Morion napisał:

Na pompie paliwowej.

Jak pompiarz ma ją na stole, to niech ustawi jak fabryka przewidziała ( ewentualnie bliżej górnych widełek niż dolnych) i zgodnie do wtryskiwaczy jakie są ( starsze miały inne, a później te same co d240 z MTZ i nastawy mogą się minimalnie różnić)  to będzie spokojniejsza głowa w użytkowaniu po remoncie.

Edytowane przez Alchemik
  • Like 1
Opublikowano
michal1993 napisał:

Ok 30 tys a jak mniej to też się nie pogniewam. Do zrobienia rocznie ok 100 bel 120cm sianokiszonki i ok 100  bel 150cm słomy. Super wydajności nie muszę mieć.

to szukaj właśnie nh 6xx albo vicona, chyba że uda ci się znaleźć nh br ale w tym budrzecie będzie ciężko w dobrym stanie znaleźć

Opublikowano

Ja zalewałem w glebogryzarce, kosiarce rotacyjnej i innych maszynach zamiast oleju przekładniowego i działa

Stare normy były robione pod dostępne na rynku substancje smarne, olej typu EPX dobrze się sprawdza

Opublikowano

Do mostu i zwolnic zalałem mieszankę 1:1 hipol 80w90 : epx000. Sam epx mam wrażenie za gesty, pomimo że wersja 000.

Jak zwykle kolejne pytania:

Wymienialem pompkę zasilająca patrzę a tam czysta ropa w pompie wtryskowej
, po osi pompki zasilajacej spływa ropa.

W oleju silnikowym ropy nie czuć.

Blok d50, czyżby nie było smarowania pompy z bloku? Od góry mam tylko wlew do regulatora oleju. Czy komora regulatora i przednią komora są wspólne? Korki spustowe mam dwie więc chyba nie.....

Kolejny temat to rurka zasilająca olejem klawiaturę. Zamowilem nowa bo stara się rozpadła. Tylko stara rurka to bylo oczko/oczko a nowa to oczko i nakrętka. Brakuje nypla. Jak to powinno być w końcu? Głowica mtz 82.

IMG_20230204_115619_compress58.jpg

IMG_20230204_115632_compress46.jpg

IMG_20230204_131334_compress78.jpg

Opublikowano

Mój mtz 82 to raczej pierwszy wypust bo 1979r, w katalogu z 1982 jest oczko oczko. Można stosować pewnie to rurke zamiennie, ale brakuje mi nypla którego nie mogę namierzyć. Chyba powinien być wkręcany w głowice niż w klawiaturę gdyż śruba klawiatury posiada wypust blokujący obracanie się osi klawiatury.

Opublikowano

Kupiłem nypel wkręcany jak do LPG m10 z drobnym gwintem, rurka po podgrzaniu jakoś dopasowalem. Luzy zaworowe ustawiłem na 0,38mm, niby w książce jest 0,25mm ale na rozgrzanym silniku.

Okazuje się że komora regulatora w pompie i komora głowna są wspólne. Zalałem 0,35l oleju silnikowego i tyle. Blok mój d50 nie ma obiegu na pompe..

IMG_20230209_093135_compress40.jpg

IMG_20230209_111431_compress37.jpg

Opublikowano

Witajcie. Mam pytanie czy zakładał ktoś może regulator ciśnienia powietrza z c360 do Mtz? Czy potrzebny jest wtedy odolejacz ? I na jakie ciśnienie wyregulować ciśnienie? U mnie oryginał nie trzyma w miejscu tej kopułki co podłącza się wąż do pompowania

Opublikowano
46 minut temu, andrev1822 napisał:

Witajcie. Mam pytanie czy zakładał ktoś może regulator ciśnienia powietrza z c360 do Mtz? Czy potrzebny jest wtedy odolejacz ? I na jakie ciśnienie wyregulować ciśnienie? U mnie oryginał nie trzyma w miejscu tej kopułki co podłącza się wąż do pompowania

ja mam z C360 i odolejacz

odolejacz jest potrzebny, zwłaszcza jak potrzebujesz wyjścia do pompowania, bez odolejacza jest problem z pompowaniem kół, bo on zamyka przepływ na regulator ciśnienie i możesz nabić więcej ciśnienia niż na regulatorze

Opublikowano
5 godzin temu, jahooo napisał:

ja mam z C360 i odolejacz

odolejacz jest potrzebny, zwłaszcza jak potrzebujesz wyjścia do pompowania, bez odolejacza jest problem z pompowaniem kół, bo on zamyka przepływ na regulator ciśnienie i możesz nabić więcej ciśnienia niż na regulatorze

To oryginalny z mtz jest zintegrowany z odolejaczem? A wgl są jakieś zestawy naprawcze do regulatora od mtz?

Opublikowano
8 godzin temu, andrev1822 napisał:

To oryginalny z mtz jest zintegrowany z odolejaczem? A wgl są jakieś zestawy naprawcze do regulatora od mtz?

a nie wiem, ja mam odolejacz z MTZ a regulator z C360, tzn nie jestem pewien tego odolejacza, taki przyjechał z DDR z traktorem, a regulator wymieniłem, bo nie trzymał cisnienia

Opublikowano

Do czasu aż w zimę przymarźnie olej zebrany w lini powietrznej - wtedy są cyrki. Można założyć odolejacz na przewodzie przed butla np c330. Sam tak planuje przywracając pneumatyke.

Czy jest możliwość wyjęcia pionowej półosi krótkiej z zwolnicy bez jej demontażu? Np wypychając do góry? Dolne łożyska mam słabe, dolne koło stożkowe wraz z półosią do zmiany bo wyrobiony wieloklin. Most stary typ, stożkiwy.

Opublikowano

Te obecne ukraińskie regulatory to się od razu do kosza nadają . Temat z jesieni , 30min i utrzymuje 1.5 bara, kupiłem drugi gdzie indziej- to samo , trzeci wleciał turecki ala wabco za 120 zł spokój.

Opublikowano
1 godzinę temu, hemi napisał:

Te obecne ukraińskie regulatory to się od razu do kosza nadają . Temat z jesieni , 30min i utrzymuje 1.5 bara, kupiłem drugi gdzie indziej- to samo , trzeci wleciał turecki ala wabco za 120 zł spokój.

Masz jakiś link do tego?

Opublikowano
13 minut temu, andrev1822 napisał:

Dzięki wielkie. A odolejacz zakładałeś jakiś? 

Edit: 

To jest bez przyłącza do pompowania z tego co widzę po aukcji

no jak nie - tylko przyłącze jest innego typu, ten biały pipek się wciska przy zakładaniu węża (tam gdzie ten czarny kapturek mocowany)

takie samo złącze mam w fortschritt