Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

panowie jak poprawnie ustawić hamulec wałka sprzęgłowego. Nowa tarcza nowy docisk łożysko widełki co wypychają łożysko  a podczas pierwszego włączania biegu i tak zgrzyta jak na starym, następnie bieg wchodzą delikatnie bez zgrzytu

Edytowane przez Y635
Opublikowano

panowie ci może być mtz chodzil na bardzo niskich obrotach tj. 650 obr przy owijarce i zaczęło wyrzucać plyn korkiem w chłodnicy wylecialo ze 3 l dolalem poszedł do pracy z turem i nic nie wyrzuca narazie jezdzic obserwować? uszczelka pod glowica ? termostat?

Opublikowano

Pany, dzisiaj w mtz znikło mi sprzęgło tzn nie reaguje pedał na wciśnięcie. otworzyłem dekiel od dołu i okazuje się że jedna łopatka jest jakieś 15mm od łożyska, łopatka wygląda dobrze tylko tak jakby wyleciał dystans/kapturek (nie wiem jak to się nazywa) pod śrubą od regulacji pozycji łopatki. I teraz moje pytanie czy ten kapturek ma jakieś swoje miejsce tz wgłębienie w którym siedzi czy może on się jakoś odłamał? da się to zrobić bez rozpoławiania? A może ktoś wymieniał same łopatki czy da się je wymienić od dołu? Docisk jest starego typu i ze dwa lata temu wymieniłem całość bo raz że były rysy dwa że łopatki były wytarte, i traf chciał że stary wypierniczyłem na złom nie mam nawet jak podejrzeć.

Opublikowano (edytowane)

To jest stary typ - płaski do koła zamachowego z podtoczeniem. Zobacz, czy się śruba odciągająca nie zerwała - ręką powinna luźno latać, wtedy zostaje tylko rozciąganie. Mogła też wypaść ośka łapki - musisz tam dobrze pozaglądać.

3.jpg

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

Tak właśnie taki mam. Łapka jest na swoim miejscu tylko pod łapką pod tą szpilką do regulacji łapki jest taki jakby koreczek, kapelusik, i on jest luźny, czy on powinien być na stałe z dociskiem? bo mam takie wrażenie że on jest albo przykręcony albo przynitowany do docisku. Jak to ustawie centralnie pod szpilkę regulacyjną to mogę jeździć ale obawiam się żeby to dalej nie wypadało. Próbowałem ruszyć ten koreczek przy innej łapce i jest sztywny.

Opublikowano (edytowane)

g1727.png

To akurat LTZ i ma 2x więcjeł łapek, ale budowa podobna i ja tu nie widzę żadnych miseczek

Może u ciebie śruba regulacyjna 41 już wyrobiła blachę pod spodem i wpada ?

g803.jpg

Może masz na myśli te miseczki ? Zapomniałem, że takie są

https://www.sklep-mtz.pl/pl/p/PODKLADKA-SPRZEGLA-SPRZEGLO-ORYGINAL-501602029-MTZ-80-82-TS-%2C-BELARUS-820-920-952-PRONAR-1025-1221-/71

Tak wygląda blacha na częsci zamienne, przypuszczam, że u ciebie wyrobiona jest oś łapki i śruba regulacyjna spada z tego wypustu

0_0_productGfx_10b71d5b701ebc0dd0b4ef55e

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

Chodziło mi o ten pipek co zaznaczyłem na zdjęciu. Poprostu odpadł, teraz wiem że muszę rozpoławiać niestety bo to jest niewymienna część docisku. Docisk był kompletny nowy 2lata temu zakładany, miał być oryginalny ale cóż wychodzi na to że był źle zrobiony bo śruba regulacyjna łapki była odbita na boku a nie na środku. Ehhhh... dobrze że to zrobiło mi się na łące a nie np. Na ulicy.

500_500_productGfx_10b71d5b701ebc0dd0b4ef55e3072478.jpg

20220625_191715.jpg

20220625_190421.jpg

Opublikowano

to może kup twardą śrubę 12,9 i załóż tam zamiast tego pipka jak to nazwałeś. Albo przyspawaj to co wyleciało. We Władku było podobne rozwiązanie i chyba to doklepałem młotkiem i grubym punktakiem bo miały wszystkie luz

Opublikowano

Ale ja nie pisałem żeby dać inną śrubę zamiast tej regulacyjnej tylko śrubę zamiast tego co Ci wyleciało. Śruba regulacyjna opierała by się o łebek tej nowej . Nie musiałbyś nitować tylko przykręciłbyś nakrętką.

Opublikowano

Tego co był wcześniej w ciągniku i tak już nie mam, docisk poszedł nowy rzekomo oryginalny(ten co pipek się urwał też miał być oryginalny). Chyba każdy chciałby zrobić raz a dobrze. Widzisz chodzi o to że w pojedynkę nie wszystko da się zrobić tym bardziej rozpołowienie ciągnika, a ja prosić nie lubię. Teść był u mnie w niedzielę i mówiłem mu że sprzęgło poszło to nawet nie zaproponował że przyjedzie pomóc (przecież zięć to nie syn). Ale już mniejsza o to. Pany, we wtorek ciąłem trawę Orkanem i taki objaw że wałek spowalnia jak trzymam dźwignię od wom do końca idzie normalnie, nigdy tam nie zaglądałem jest jakaś regulacją żeby dociągnąć wom?

Opublikowano

MTZ już dwa razy sam rozpoławiałem bo też nie lubię się nikogo prosić. Nawet jak skrzynię robiłem to sam rozbierałem i składałem. Co do WOM to jeśli tylko dźwignia nie opiera się o tapicerkę to możesz podkręcić na tej sprężynie z tyłu która trzyma w pozycji załączonej i wyłączonej. Ale jak już jest przy samej tapicerce to trzeba odkręcić dekielek pod tłoczyskiem siłownika i podciągnąć taśmy. Dostęp tragiczny ale idzie ogarnąć.

Opublikowano
Grzechooo napisał:

Tego co był wcześniej w ciągniku i tak już nie mam, docisk poszedł nowy rzekomo oryginalny(ten co pipek się urwał też miał być oryginalny). Chyba każdy chciałby zrobić raz a dobrze. Widzisz chodzi o to że w pojedynkę nie wszystko da się zrobić tym bardziej rozpołowienie ciągnika, a ja prosić nie lubię. Teść był u mnie w niedzielę i mówiłem mu że sprzęgło poszło to nawet nie zaproponował że przyjedzie pomóc (przecież zięć to nie syn). Ale już mniejsza o to. Pany, we wtorek ciąłem trawę Orkanem i taki objaw że wałek spowalnia jak trzymam dźwignię od wom do końca idzie normalnie, nigdy tam nie zaglądałem jest jakaś regulacją żeby dociągnąć wom?

chcesz zrobić sprzęgło raz a dobrze to napewno nie kupuj ruskich czesci . komplet Luka sporo kosztuje ale ponoć zapomina sie o sprzegle