Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
39 minut temu, mani51 napisał:

Tymi podkładkami to nie wiem czy przypadkiem nie ustawia się luzu między atakiem a kołem talerzowym, ale musiałbym spojrzeć w obrazki.

Dobra ogarnołem - ruskie wymyśliły to dobrze bo pod jednym kołnierzem tym od hamulców ten drugi ma śruby i gwinty - śruby sie wykręca i wkręca sie w te gwinty - śruba sie opiera o blok i ładnie idzie. Choć wyjołem te podkładki to i tak luz jest i założyłem je spowrotem tak jak były 😂😂.

Opublikowano
Witam. Ostatnio było opisywane jak ominąć reduktor siłowy i puścić węże prosto od rozdzielacza do siłownika . Narysuje ktoś to może na rysunku który skąd do siłownika i który połączyć które zaślepić. Byłbym wdzięczny 🙂
Opublikowano (edytowane)

Ja mam tak ustawione, że dźwignia w zaworze jest lekko napięta, bo inaczej najpierw hamuje ciągnik, a potem przyczepy

Ciesz się, że masz zawór nowszego typu, bo ja musiałem przerabiać swój układ. Ten zawór, który miałem ciężko dostać a nowy kosztuje 900zł

O taki

images?q=tbn:ANd9GcQ7LspVsYMbIMWCCG3b53y

Edytowane przez jahooo
  • Confused 1
Opublikowano

Ja od ręcznego całkowicie na bok wywinąłem tak na szybko bo coś się zrobiło dźwignia ręcznego zamykała zawór i potem nie było czasu tam zajrzeć. Może trzeba poszukać tej instrukcji o której mówi Seweryn. Swoją drogą to dawno go tu nie było...

Opublikowano (edytowane)

@jahooo Taki jak pokazałeś kosztuje 900 ? Zrobię Ci zdjęcie mojego starego zaworu który własnie wy..rzuciłem i wygląda strasznie podobnie. Nawet ta dźwigienka na dole wygląda identyko, bo w nowszych już jest inaczej i pewnie cięgło będę musiał urzeźbić bo znając moje szczęście to nowe nie będzie pasowało. Niby wszystko to samo, a każde inne.

Przerabiać w jakim sensie? 

Edytowane przez Lukasz3991
Opublikowano

Koledzy - bede składał hamulce i sie zastanawiam czy by nie złożyć tych obudów na jakiś silikon żeby w razie wycieków z hydrauliki ni zalało tarcz - jest sens?

Opublikowano

Ja bym złożył na silikon . Ze względu na to, żeby ograniczyć dostawanie się wody , szczególnie po myciu jest problem z blokowaniem hamulca.

Opublikowano (edytowane)

Dobra - dzięki koledzy - złoże na ten silikon - w sumie to nic nie kosztuje oprócz chwili na wyczyszczenie krawędzi. Napewno nie bedzie gorzej 😉

Edytowane przez karbex
Opublikowano

panowie mam problem z wyskakujacym reduktorem tym między nogami jak sie siedzi tyle ze nie wyskakuje on pod obciazeniem a na nierownosciach ciagnik buja i dzwignia rozlacza na luz . jest tu jakiś zatrzask czy coś ? dodam ze stalo się to po tym jak razem z machanikiem szukaliśmy wyszczerbionego tryba i pokrywa z reduktorem byla zdejmowana

Opublikowano (edytowane)

Masz tutaj. http://t25.eu/inkontrahent.php?g=642 , http://t25.eu/inkontrahent.php?g=322 
Jeszcze chyba była wersja z krótką dźwignią i pedałem, ale nie widzę tego.

Elementy 8 i 9 z pierwszego linku oraz 3 i 25 z drugiego linku.

Ściągasz kawałek podłogi, potem 6 śrub i fik do góry.

Swoją drogą prawie skończyłem zakładać pneumatykę do tego mojego grata. Burzliwe chwile mieliśmy. Myślałem nawet już o tym żeby go podpalić, a pozostałe popioły wystawić na olx, ale jednak nie poddałem się. Niby wszystko kupione wypisz wymaluj do niego, a trzeba było rzeźbić. Finalnie zobaczymy jak podepnę pod przyczepę. Póki co zostało zamontować tylko zegar w budzie(jest już podłączony). Jak jest z ubytkami ciśnienie u was. U mnie przy dwóch butlach w ciągu jakiś 6 godzin ubytku było max 0,2 bara. Z kolei na zaciągniętym ręcznym przy godzinnym pomiarze wskazówka stała jak cygan po zasiłek.

Edytowane przez Lukasz3991
  • Thanks 1
Opublikowano

Hej koledzy - mam pytanie dotyczący pomp bo ogarniam i hamulce i hydraulike jak już go rozmemłałem to robie bo i dostęp lepszy.

1. Jaka pompa do wspomagania (wiem - jest nabten temat sporo) ale info sprzed 4-5 lat i chciałem dopytać jak w czasie eksploatacji sie to sprawdza - u mnie jest teraz nsz 10 ale sie cieżkawo kręci na wolnych obrotach a z gazem to lepiej ale przy szybkim skręcaniu czuje opór. Czy jak założyliście 14tke to nie ma żadnych objawów negatywnych (awarie orbitrola itd). Seweryn pisał że ma 14tke i jest ok ale nie wiem jak po dłuższy czasie to sie sprawdza. Czy zakładać nową 10 tke jak ruski inżynier przewidział i też będzie ok?

2. Pompa od hydrauliki - ma może ktoś hydrosiłe w wersji " master" jest jakaś różnica ze zwykłymi czy chwyt marketingowy?

Opublikowano

Wajcha od półbiegów jest tez jest blokowana kulka która jest na sprężynie. Jak widełki połączane z wajcha sa osadzone na zębatce ruch tej wajchy jest ograniczony i nie można ja więcej obrócić niż jest to możliwe co zapobiega wypadnięciu kulki.  Jak to się rozmotuje można obracać wajcha do okola, jeżeli byliście nie uważni to zrobiliście to i wypadła kulka co spowodowało brak zabezpieczenia. Luzna wajcha = brak kulki ewentualnie kulki i sprężyny.