Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, michal1993 napisał:

Mój też myślę żeby te 60 przekroczył jakby dłużej chodził- ale że ja dłużej niż 2 godziny takiego tempa mu nie narzucam to jest jak jest. Poniekąd dlatego też pytałem o termostat 70 stopni.... wentylator mam na 6 łopatek, metalowy. 

Ale w normalnym traktorze  (żeby nie było sam mam mtzta i go lubie 😀) jak układ chłodzenia jest sprawny (tj. Termostat) to wskaźnik wchodzi na zielone po 10 minutach pracy a nie po 2 godzinach. Wczesniej miałem  c360, c360 3p i zetora 5211 i tak właśnie sie działo a w mtz niet 😃

18 minut temu, Skoczek1994 napisał:

To z moim chyba jest coś nie tak, bo ostatnimi czasy łapie dość wysoką temperaturę, fakt ze wskaźnik zaczyna głupieć ale czuć że w zniwa w prasie niedogrzany to on napewno nie jest. Chłodnice czyste regularnie przedmuchiwane, do tego mam zmieniony wentylator na plastikowy z większą ilością łopatek, ponoc miał lepiej chłodzić. 

A chłodnice masz drożne ? Może masz niedrożną chłodnice oleju - w niej jest filtr oleju - taki grzybek - w sumie nie wiem po co - może jest przypchany. Albo masz przycięty zawór w filtrze oleju odpowiedzialny za przekierowanie oleju do chłodnicy oleju. Jak bedzie pracował i sie mocno zagrzeje to sprawdź czy chłodnica oleju jest też gorąca. Pzdr

Edytowane przez karbex
Opublikowano

Z nowego typu termostatu nie spotkałem takiego na 70st.typowo do MTZ dlatego ja do swojego szukałem po wymiarach i dopasowałem od jakiejś osobówki właśnie na 70. To są stare konstrukcje silników i one wcale nie muszą być tak zagrzane jak nowe. Teraz jak dostał porządnie po zaworach w gorący dzień to złapal max 80stopni.

Opublikowano

Witam panowie mam problem z podnośnikiem nie trzyma pozycji przy orce, przednia skiba cały czas się zagłębia i muszę wypłycać. Dodam że steruję regulatorem przy siedzeniu i ustawione na pozycyjną

Opublikowano
michal1993 napisał:

Nie pamiętasz pewnie co to za osobowka, co?

Trzeba by poszukać w moich postach bo chyba o tym pisałem w jakimś temacie o termiostacie w MTZ. Na aplikacji nie mogę tego wyszukac.

Opublikowano
4 godziny temu, karbex napisał:

A masz turbo? Po 10 minutach wchodzi na zielone pole?

tak, mam turbo w silniku d-60, po 10 minutach pracy na wolnych obrotach łapie zielone pole, u mnie to 80 stopni na wskaźniku

16 godzin temu, mateuszmtz napisał:

Witam panowie mam problem z podnośnikiem nie trzyma pozycji przy orce, przednia skiba cały czas się zagłębia i muszę wypłycać. Dodam że steruję regulatorem przy siedzeniu i ustawione na pozycyjną

sprawdzałeś luzy na cięgienkach ?

sprawdź, czy jest dobrze wyregulowany regulator, było o tym na forum, jak to zrobić

Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał:

tak, mam turbo w silniku d-60, po 10 minutach pracy na wolnych obrotach łapie zielone pole, u mnie to 80 stopni na wskaźniku

sprawdzałeś luzy na cięgienkach ?

sprawdź, czy jest dobrze wyregulowany regulator, było o tym na forum, jak to zrobić

No to tak jak napisałem - jak jest turbo to inna bajka - bez turbo trzeba sie bawić roletką. Pozdrawiam

Opublikowano

bez turbo u wuja w mtz-82 jest dokładnie tak samo - 10-12 minut i 80 stopni na silniku, też mu wymieniałem na nowszy typ

nie ma roletki, bo dawno zgniła i wyciągnięta.

jak jest dobry termostat, to silnik trzyma temperaturę, niestety, ze starym typem termostatu jest to nie do ogarnięcia

Opublikowano
13 minut temu, jahooo napisał:

bez turbo u wuja w mtz-82 jest dokładnie tak samo - 10-12 minut i 80 stopni na silniku, też mu wymieniałem na nowszy typ

nie ma roletki, bo dawno zgniła i wyciągnięta.

jak jest dobry termostat, to silnik trzyma temperaturę, niestety, ze starym typem termostatu jest to nie do ogarnięcia

No to dziwne 😉 Bo ja mam nową obudowe, termostaty 2 sprawdzane (jeden nowy). Obydwa sprawne na 100% i musze mu ostro po garach w upał wstawiać w gruberze żeby doszło do granicy zielonego pola. Wcześniej też zakładałem temat bo mi to nie pasowało i u wszystkich to samo  

Opublikowano

To może być jeszcze kwestia wiarygodności wskazań zegara w kabinie, bo on nie musi pracować liniowo. czujnik mógł lekko obrosnąć osadem itp. Ja mam nowy wskaźnik, bo stary nie pokazywał ponad 70 stopni, mimo, że płyn już wywalało z chłodnicy.  Generalnie termostat nowego typu lepiej utrzymuje temperaturę silnika, bo na starym termostacie nigdy mi nie złapał ponad 80 stopni, nawet w kilkugodzinnej orce

Opublikowano

Panowie mam problem z zapalaniem w moim Pronarze a mianowicie co jakiś czas przestaje reagować nawet na ostro nie zapala ale po przekręceni jednocześnie kluczykiem zapali i potem odpali normalnie kilka razy i znów problem? Gdzie leży przyczyna? Ma odpalanie na 24 i może ten przełącznik szwankuje lub elektro magnez w rozruszniku? Najgorzej że potrzebne 2 osoby i jakby zgasić gdzieś na polu i samemu być a nie odpali to tragedia?

Opublikowano
3 godziny temu, mani51 napisał:

Trzeba by poszukać w moich postach bo chyba o tym pisałem w jakimś temacie o termiostacie w MTZ. Na aplikacji nie mogę tego wyszukac.

Poszukam a jak nie znajdę to jak już przyjdzie obudowa w nowym typie to podrzucę znajomemu ze sklepu motoryzacyjnego niech w wolnej chwili ogarnie.

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, fabianek123 napisał:

Ja tak miałem, założyłem używany stycznik od robura i mam spokój.

To co było popsute? Opisz dokładniej co zrobiłeś?

Edytowane przez Andpol
Opublikowano
3 godziny temu, jahooo napisał:

To może być jeszcze kwestia wiarygodności wskazań zegara w kabinie, bo on nie musi pracować liniowo. czujnik mógł lekko obrosnąć osadem itp. Ja mam nowy wskaźnik, bo stary nie pokazywał ponad 70 stopni, mimo, że płyn już wywalało z chłodnicy.  Generalnie termostat nowego typu lepiej utrzymuje temperaturę silnika, bo na starym termostacie nigdy mi nie złapał ponad 80 stopni, nawet w kilkugodzinnej orce

No u mnie chyba w porzo na lini czujnik zegar bo jak rolete przysłonie to weszło mi blisko czerwonego a jeszcze sie nie gotował także wskaźniki chyba ok. 

Opublikowano (edytowane)

Znowu mam zagwostkę z MTZem. Tym razem hamulce. Nowe oryginalne rozpieraki, gładzie ok, tarcze szare nitowane a ten hamuje tylko 0-1. Albo zatrzymuje koło albo wcale nie hamuje. Żadnej proprorcjalności, próbuję delikatnie wcisnąć a on od razu blokuje koło... Macie pomysł co to może być?

Edytowane przez michal1993
Opublikowano

Hamulce w nich to loteria. Ja  również mam wszystko nowe, i gdy  jadąc do przodu mocniej depnę, po czym cofam to czuć że lekko go trzymają. A gdy znów ruszam do przodu to słychać jak lekko szarpnie pedałami, i wszystko wraca do normy.