Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Skoro jesteśmy przy felgach to i ja się podłącze. Na spawane felgi 9x20 wejdą szersze opony niż 11,2-20? Ewentualnie na w12x20 wejdzie 11,2-20 czy będzie za szeroka? Pytam bo moje skręcane zaczynają pękać i będę musiał wymienić. Póki  co opony są w niezłym stanie, lecz następnym razem dostanie szersze i dobrze by było nie zmieniać felg co chwila.

Screenshot_20200320-101317_Chrome.jpg

Edytowane przez Skoczek1994
Opublikowano

Panowie, a propo hamulców, mam problem w swoim mtz z tym zaworem od przyczepy jak zepnę dwie przyczepy i wcisnę pedał hamulca to potem ciągle syczy powietrze i tak co jakiś czas wymieniam ten zawór, coś tam jakoś podregulować czy jak. Dodam że jak podczepiam hamulce do jednej przyczepy to jest ok. Doradzi ktoś, coś?

Opublikowano

Co do kół To zmierz albo zadzwoń do gościa i nich zmierzy Ci odległość od podłoża do połowy otworu centrującego. Jeśli jest to mniej niż w przypadku Twoich 11.2 -20 to daj sobie spokój. Według mnie będzie lipa, jeśli profil nie jest opisany na oponie to jak dobrze pamiętam jest to 85%. Tak więc licząc dla 11.2 r20  -  (10*2,54)+(11.2*2,54*0,85)= 49,58cm od podłoża do połowy wysokości koła. Dla 1200/18 licząc (9*2,54)+(12*2,54*0,85)= 48,76 cm do połowy wysokości koła.  Biorąc pod uwagę, że jazda na 11.2 i 15,5 r38 z tyłu jest dupna bo przód się pcha to nie kupiłbym takich chyba, że te ziłowskie mają inny profil wysokości. Najlepiej zadzwonić lub osobiście zmierzyć. Sam osobiście do 15.5 r 38 założyłem na przód 320/85r20 i teraz jest super. Nic się ani nie pcha ani nie ciągnie. Skręca się elegancko, żadnych śladów nie zostawia praktycznie.

3 godziny temu, Skoczek1994 napisał:

Skoro jesteśmy przy felgach to i ja się podłącze. Na spawane felgi 9x20 wejdą szersze opony niż 11,2-20? Ewentualnie na w12x20 wejdzie 11,2-20 czy będzie za szeroka? Pytam bo moje skręcane zaczynają pękać i będę musiał wymienić. Póki  co opony są w niezłym stanie, lecz następnym razem dostanie szersze i dobrze by było nie zmieniać felg co chwila.

Screenshot_20200320-101317_Chrome.jpg

Ja na takich felgach mam 320/85r20 Jak chcesz to mogę zdjęcie podesłać. 

• Thanks 2
Opublikowano

Witam pytanko mam. Czasami wywala mi płyn z chłodnicy teraz jak dolałem do pełna to w koło wszędzie oblane płynem jak uprawiałem co może być przyczyną? Dodam że jak korek odkręcę to niby obieg jest i przedmuchów nie ma. 

Opublikowano
3 minuty temu, sybiuszek24 napisał:

Witam pytanko mam. Czasami wywala mi płyn z chłodnicy teraz jak dolałem do pełna to w koło wszędzie oblane płynem jak uprawiałem co może być przyczyną? Dodam że jak korek odkręcę to niby obieg jest i przedmuchów nie ma. 

Ale gdzie przedmuchów nie ma na zewnątrz a wewnątrz mogą być i wywali płyn .

Opublikowano
44 minuty temu, Lukasz3991 napisał:

Co do kół To zmierz albo zadzwoń do gościa i nich zmierzy Ci odległość od podłoża do połowy otworu centrującego. Jeśli jest to mniej niż w przypadku Twoich 11.2 -20 to daj sobie spokój. Według mnie będzie lipa, jeśli profil nie jest opisany na oponie to jak dobrze pamiętam jest to 85%. Tak więc licząc dla 11.2 r20  -  (10*2,54)+(11.2*2,54*0,85)= 49,58cm od podłoża do połowy wysokości koła. Dla 1200/18 licząc (9*2,54)+(12*2,54*0,85)= 48,76 cm do połowy wysokości koła.  Biorąc pod uwagę, że jazda na 11.2 i 15,5 r38 z tyłu jest dupna bo przód się pcha to nie kupiłbym takich chyba, że te ziłowskie mają inny profil wysokości. Najlepiej zadzwonić lub osobiście zmierzyć. Sam osobiście do 15.5 r 38 założyłem na przód 320/85r20 i teraz jest super. Nic się ani nie pcha ani nie ciągnie. Skręca się elegancko, żadnych śladów nie zostawia praktycznie.

Ja na takich felgach mam 320/85r20 Jak chcesz to mogę zdjęcie podesłać. 

Dzwoniłem do gościa i mi zmierzył kompletne koło 1200/18 ma około 107 cm. to nie jest za wysokie?

Opublikowano

Masz termostat ? Starego typu czy nowego ? U mnie nie wywala, jak w chłodnicy jest około 5cm poniżej wlewu, więc więcej nie wlewam. Jak więcej, to wywala.  A teraz po założeniu termostatu wywala jak mu dam w palnik.

Opublikowano

Fabianek123 zmierz jeszcze najlepiej stojąc na betonie jaką masz wysokość od podłoża do środka półosi czyli tego wgłębienia w tylnym kole. Obawiam się, że 107 to może być zbyt dużo, aczkolwiek najpierw zmierz.

Dobrze byłoby jeśli wymiar który podał gość był wiarygodny.

Opublikowano

@Lukasz3991 A to jest już maks jaki wejdzie na te felgi? Będę chciał założyć szersze myślałem o 360-380/70r20. Bo na tych obecnych 11,2r20 raz że napęd źle się zgrywa, dwa że rusek robi w ładowaczu i na łąkach strasznie się topią przy zbieraniu bel. Jeszcze ze dwa sezony może wytrzymają, i będą do wymiany bo zaczynają się rozłazić. Ale felgi to nie długo raczej wytrzymają, znajomy ma mi je jutro pospawać tak żeby trochę przedłużyć ich żywot. 

Opublikowano (edytowane)

@Skoczek1994 Te co ja mam czyli 320/85r20 to odpowiednik 12.4r20, ale z tego co kojarzę to Seweryn na taką samą felgę wsadził 13.6r20 to już 345mm szerokości. Ja sam patrząc u siebie już większej nie wsadziłbym na tą felgę bo dość dużo wystaje, a Seweryn pisał, że u niego bieżnik robił się trochę w pałąk.

Masz do porównania foto. Te co mam teraz są płaskie i praktycznie nie robią śladów.

telefon 209.jpg

telefon 211.jpg

Edytowane przez Lukasz3991
  • Thanks 2
Opublikowano

Raczej tak aczkolwiek ręki nie dam. Swoją drogą to chyba ktoś gdzieś pisał, że na te W12 laczki 11.2 r20 nie podejdą. Dobrze sobie policz jakie później buty kupić żeby się nie użerać ze skręcaniem jak na tych 11.2

• Thanks 1
Opublikowano

@Skoczek1994 Tak, zdjęcie przedstawiają 11.2 r20 i 320/85r20. Jak je zakładałem to miałem wątpliwości co do zgrywania się mimo kilkukrotnego wyliczania, ale obawy były błędne mimo tego, że różnica wielkości opon jest mega. Jak teraz przyjemnie skręca się i cofa skręcając... normalnie jest to poezja. Tak mnie to wkurzało, że specjalnie po to zmieniłem opony, a stare opchnąłem.  Dodatkowo te 320/85r20 ze zdjęcia mają fest szeroki bieżnik bo jest go 33cm także w polu czy łące idzie jak po suchuteńkim. Teraz jeszcze takie 480/70r38 na tył i można po jeziorze jeździć.

Opublikowano
sybiuszek24 napisał:

Właśnie nie patrzyłem czy jest termostat jutro muszę zerknąć. Właśnie umnie jak jest mniej to też nie wywala. A lepiej mieć termostat czy nie? 

Mój też wywalał płyn i myślałem że osiwieję bo nie wiedziałem dlaczego aż w końcu znajomy mnie uświadomił - płynu ma być tylko tyle żeby zakrywał żeberka w chłodnicy. Oczywiście, że termostat lepiej mieć tylko żeby był sprawny.

Opublikowano
1 godzinę temu, Skoczek1994 napisał:

Dlatego przodek włączam tylko wtedy kiedy jest to konieczne, gdy nie można ruszyć czy wyjechać z miejsca.

Ja z początku myslalem że tylko u mnie taka lipa z tym skręcaniem podejrzewałem przedni most  .. i dobrze że oryginalnych opon nie zamówiłem bo te co mam to łyse jak przy F1 .Też mam trochę ziemi do rozwalania będzie ciężko z ładowaczem  i załączonym napędem też włączam do ruszania na dodatek jak chce wyłączyć to na wstecznym tylko.

Opublikowano

U mnie teraz wystarczy, że zdejmę dźwigienkę z ząbka dodam i ujmę gazu i rozłącza się. Niezależnie czy to do tyłu czy to do przodu. Czasami zdarzy się że muszę dwa razy dodać tego gazu.

Opublikowano

@fabianek123 Gdybym dziś zmieniał opony nawet bym nie spojrzał na zestawienie 11,2r20 i 15,5r38 bo tragicznie się na nich robi. U mnie na jesieni robiona była skrzynia wszystkie łożyska do tego przystawka, i podpora teraz napęd bez problemu się rozłącza tak jak u @Lukasz3991 wystarczy na chwilę  zdjąć nogę z gazu. 

Opublikowano

@fabianek123 Te koła z Ziła które mają 107 wysokości będą zbyt wysokie. Tak sobie przypomniałem, że ja kupiłem 102 cm to są może minimalnie za wysokie, ale to minimalnie. Chyba, że masz jakieś nietypowe tylne kapcie to inna sprawa dlatego ważne jest aby zmierzyć tylne koło do połowy osi bo wtedy można to policzyć. Z ciekawości to po ile te z Ziła do wyszarpania za sztukę?

Opublikowano (edytowane)

Po 200zl kompletne koło z radzieckim powietrzem jeszcze😁na olx ale kujawsko pomorskie a ja z Podkarpacia odpuściłem sobie bo transport za drogi  .Dzieki że oswieciliscie mniez tymi wymiarami.Czyli po naj rozsądniejszych kosztach na felgę skręcaną 12/20 z bulem cza wsadzić.

Edytowane przez fabianek123
Opublikowano (edytowane)

Warto na olx szukać. Ja kiedyś Miałem okazję kupić 12.5 r20 kompletne z felgami do MTZ za 1000 zł dwie sztuki. Fakt Faktem były Nad morzem a ja z łódzkiego, ale dla mnie zrobić te 800 km to sama przyjemność. Bieżnik miały bardzo ładny, a gość zmieniał ze względu na to, że z tyłu dał szersze. Warto szukać i to nie na szybko. Swoją drogą to nie wiem czy na tą gwiazdę wsadzisz 12 bo ponoć 11.2 już tak wchodzą z bólem. Chociaż te moje 320 wsadzić na te felgi to też była wątpliwa przyjemność, drugi raz chyba poszłyby na wulkanizację, bo w dwóch było ostro co robić.

Edytowane przez Lukasz3991