Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie mam pytanie czy będzie pasował docisk sprzęgła silnika d 50 do koła zamachowego 80 ??? bo myśle że wizualnie jest taki sam jak stary typ 80 i tarcza chyba też ale nie jestem pewien...

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, tomekmtz napisał:

Panowie mam pytanie czy będzie pasował docisk sprzęgła silnika d 50 do koła zamachowego 80 ??? bo myśle że wizualnie jest taki sam jak stary typ 80 i tarcza chyba też ale nie jestem pewien...

Chyba nie, z tego co pamiętam coś tam się różnią

koło zamachowe w MTZ-50 jest zatoczone i docisk jest prawie płaski, a w MTZ-80 jest wypukły a koło zamachowe płaskie

Edytowane przez jahooo
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Zetix napisał:

https://www.olx.pl/oferta/belarus-mtz-82-likwidacja-gospodarstwa-CID757-IDDtvFy.html

Jadę jutro sprzęcik oglądać ;) coś się rzuca wam w oczy?

cos tam z ta skrzynia mial robione, ciekawe przy tym przebiegu, lewa opona chyba tez nowa, wydaje mi sie ze jest po jakiejs kolizji ze felga opona i obudowa skrzyni nowa, pewnie pekl przy uderzeniu

tu masz fajnego https://www.olx.pl/oferta/mtz-82-96r-pierwszy-wlasciciel-2600mtg-rezerwacja-CID757-IDCuANh.html

Edytowane przez Bambi14
Opublikowano
29 minut temu, jahooo napisał:

Chyba nie, z tego co pamiętam coś tam się różnią

koło zamachowe w MTZ-50 jest zatoczone i docisk jest prawie płaski, a w MTZ-80 jest wypukły a koło zamachowe płaskie

Dzięki za odpowiedz. Jeszcze tego nie rozbierałem tylko patrzyłem przez okienko i wizualnie jest praktycznie taki jak stary typ mtz 80 ale pewnie w środku jest coś innego przez te różne koła zamachowe i pewnie kolego masz racje.

Opublikowano
42 minuty temu, Bambi14 napisał:

cos tam z ta skrzynia mial robione, ciekawe przy tym przebiegu, lewa opona chyba tez nowa, wydaje mi sie ze jest po jakiejs kolizji ze felga opona i obudowa skrzyni nowa, pewnie pekl przy uderzeniu

tu masz fajnego https://www.olx.pl/oferta/mtz-82-96r-pierwszy-wlasciciel-2600mtg-rezerwacja-CID757-IDCuANh.html

Dzwoniłem do gościa i mówi, że felga mu się gdzieś skrzywiła i nei dało się jej wyprostować i dlatego jest nowa, a skrzynia włożona jest całkowicie nowa bo stara mu zgrzytałą i się rozsypała...

Opublikowano
9 minut temu, Zetix napisał:

Dzwoniłem do gościa i mówi, że felga mu się gdzieś skrzywiła i nei dało się jej wyprostować i dlatego jest nowa, a skrzynia włożona jest całkowicie nowa bo stara mu zgrzytałą i się rozsypała...

Mogła i się rozsypać ta skrzynia ale przecież można było ją naprawić i to o wiele taniej niż kupić nową radze ci kolego obejrzeć tą starą skrzynie jak będziesz na miejscu u tego rolnika czy obudowa jest cała czy może popękana.

Opublikowano

Dobra Pany!! Pojadę jutro, zrobię wam elegancka fotorelację i postaram się wybadać temat. Jak będzie coś nie tak to przynajmniej potencjalny klient który przegląda ten temat może coś się dowiedzieć nt tego egzemplarza

Opublikowano

a co tam takiego wymienione co by było podejrzliwe? jedynie opony, ale po tylu latach mogly być popękane albo w transporcie chodził, a chłodnica to chyba normalna rzecz przy takim przebiegu, może na wodzie jest

Opublikowano

Pitolenie. Felgi nie zegniesz a już napewno tylnej ot tak sobie. Ma ładowacz wiec mógł się przełamać widziałem już takie akcje wystarczy zapierdzielać na pusto po wybojach. Takim to trzeba się przejechać ale nowy korpus to chtba nie fuszerka a i felga nowa a nie palnikem prostowana ogólnie nie wygląda źle. Ciekawe co wykazały oględziny?

Opublikowano

Muszę was rozczarować, ale po nieprzespanej nocy doszedłem do wniosku, że odpuszczam temat. Gdyby jeszcze to było bliżej to bym podjechał, ale miałem do gościa prawie 200km. Napaliłem się, ale po tym co pisaliście i jak zadzwoniłem drugi raz do gościa to trochę jakby był zaskoczony tym pytaniem o felgę i skrzynie, a jak pierwszy raz się pytałem jak skrzynia i ogólny stan to wszystko było cacy... wymieniasz skrzynie za 8k i zapominasz powiedzieć w pierwszym telefonie? Może i lepiej, że nie pojechałem ;)

Generalnie MTZ jest drugą opcją, bo szukam 1014/10145  ... Chyba że coś znajdzie się naprawdę blisko w fajnym stanie

Opublikowano

Felga tylna się wygina od bocznego uderzenia, sąsiad zgiął jak spadł z między i ciągnik na bok położył. A skrzynie swego czasu taniej było kupić nową jak remontować, kilka osób u mnie ma nowe wstawione, kilka lat wstecz tak było, wtedy dobry remont skrzyni kosztował 3k a Ukraińcy po tyle przywozili kompletne.

Opublikowano

Opłacalność remontu skrzyni zależy od umiejętności operatora tak więc czasem lepiej -nie koniecznie taniej -kupić nową.  Mam takkiego od nowości przebiegu około 5 tyś na kołach od 1025 i w zeszłym roku od jazdy ojca tj. Niemalże ruszanie z 9 bez dostatecznego rozpędu i jazda z minimalną prędkością( wiek robi swoje) skrzynia do remontu tykanie 6/3 pewnie ząb na trybie.

Opublikowano

Mojemu już tyle do głowy kłade i też po swojemu robi, np z 6 na 9 bo myśli że jak szybciej wbije to będzie lepiej. Więc sobie wyobraźcie jaki jest zgrzyt. Wstyd na pół wsi.

• Thanks 1
Opublikowano

Jak myślicie, MTZ82 z 93roku da rade z agregatem uprawowym 3,6m, waga 1150kg? Oczywiście dociążę przód o jakieś 100kg. Chodzi mi o sam udźwig. Biore nowe maszyny na PROW i są trochę ciężkie ;/. Do tej pory robił z RAU 3,3m 800kg i było bez problemu. Tylne ramiona wymienione na nowe z pełnego metalu + haki 2kat.

Opublikowano

Wujo taką talerzówkę ciąga (waga) i pod górki przód pływa, mocy brakuje . Podejrzewam, że u ciebie będzie podobnie. Ja mam silnik d-60 z turbo (około 70-72KM) i przy 3m agregacie ma co robić.  Podejrzewam, że po sezonie będziesz szukał większego konia

Opublikowano
azzadek napisał:

Jak myślicie, MTZ82 z 93roku da rade z agregatem uprawowym 3,6m, waga 1150kg? Oczywiście dociążę przód o jakieś 100kg. Chodzi mi o sam udźwig. Biore nowe maszyny na PROW i są trochę ciężkie ;/. Do tej pory robił z RAU 3,3m 800kg i było bez problemu. Tylne ramiona wymienione na nowe z pełnego metalu + haki 2kat.

mi przy 800 kg talerzowce z fabrycznym obciazeniem nie daje sie normalne skręcać