Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Plon masz taki sam w przypadku czy zmarznie czy nie. Zakładamy że masz po przesianiu  5 ton po 950 = 4750 minus zwiększone koszty ze względu na wysokie ceny nawozów i kwalifikatu niech będzie 3200 zamiast 2500 w normalnym roku. 4750 - 3200 = 1550 zysku.

Gyby tak samo wymarzło i musiał byś przesiewać przy normalnych cenach nawozu i pszenicy też w normalnej cenie 650 to masz

5 ton x 650 = 3250 przychodu i normalne koszty nawozów i kwalifikatu dające w sumie koszt produkcji na poziomie 2500 to mamy - 3250 -2500 = 750 pln zysku z ha. 

Umiesz wykazać że lepiej mieć 750 zysku/ha jak 1550 zysku/ha? 

Opublikowano (edytowane)

czemu zmieniłeś to na 5 przesiewie   siewie cały czas pisaliśmy o 8t z 4t z 2012 czyżby ci obliczenia źle poszły ?? 

2 godziny temu, Ulman napisał:

5 ton x 650 = 3250 przychodu i normalne koszty nawozów i kwalifikatu dające w sumie koszt produkcji na poziomie 2500 to mamy - 3250 -2500 = 750 pln zysku z ha. 

Umiesz wykazać że lepiej mieć 750 zysku/ha jak 1550 zysku/ha? 

8x 650 =5200 - 2500=2700 lepiej 2700zł tańsze nawozy i paliwo  niż 1550 ??

a teraz pszenica zdrożała 675 x 8 = 5400 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano (edytowane)

Zakładasz pełen urodzaj (8t) względem nieurodzaju (5t) i to porównujesz. Logika jak w płonącym burdelu :):DxD

Porównać trzeba  dwa warianty kosztowo przychodowe przy jednakowym plonie.

Zmiennymi są koszt nawozów i pszenicy przy danym plonie

Masz rozpisane poniżej i jak tego nie pojmiesz to uznam osiągnąłem twój poziom i  pokonałeś mnie doświadczeniem.

Jak przeczytasz ze zrozumieniem to się doczytasz że od początku pisałem o 5 tonach z przesianej jarej, 4 tonach z przemrożonej lub 8 tonach normalnie . W każdym przypadku scenariusz z drogimi nawozami i pszenica po 950 jest lepszy niż tanimi nawozami i pszenicą po 650

Jako że jesteś spowolniony rozpisze jeszcze raz 

pszenica 4 tony

- tanie nawozy i pszenica po 650 - 2600 przychód - 2500 koszty = 100 pln/ha

- drogie nawozy i pszenica po 950 - 3800 przychód - 3000 koszty  = 800 pln/ha

pszenica przesiana jara 5 ton

- tanie nawozy i pszenica po 650 - przychód 3250 - 2900 (2500 + koszt  przesiania 400 pln) = 350 pln/ha

- drogie nawozy i pszenica po 950 -  przychód 4750 - 3400 (3000 + koszt przesiania 400 pln) = 1350 pln/ha

pszenica ozima  8 ton 

- tanie nawozy i pszenica po 650 - przychód  5200 - 3000 koszty ( o 500 wyższe bo intensywna technologia) = 2200 pln/ha

- drogie nawozy i pszenica po 950 - przychód 7600 - 3500 koszty = 4100 pln/ha

Mój wniosek jest taki - mam w d*pie ceny nawozów a interesuje mnie wynik ekonomiczny (zysk) z ha.   

Edytowane przez Ulman
Gość marekfarmer
Opublikowano

Tylko weź  poprawkę na to  że   przy wysokich cenach  skupu płodów  stoi   nieurodzaj   więc  nie  dawaj tych samych plonów z ha.

To że  akurat  u ciebie  podpasowała  pogoda  to nie znaczy że tak było w całym Kraju.

Opublikowano

Marek , ale w każdym scenariuszu dla urodzaju lub nieurodzaju lepszy wynik ekonomiczny był przy drogich nawozach i  drogiej pszenicy. Ceny nawozów były pokrywane z nawiązką przez ceny pszenicy. Zresztą przy tamtych realiach 3 tony pszenicy pokrywały koszty produkcji. Kto miał 5 ton notował mniej więcej normalny zysk a powyżej 6 ciu to morda śmiała się od ucha do ucha. 

No ale nie przekonanych i tak nie przekonam nawet wykazując na cyfrach.

Co tam Panowie szlachta w polityce?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, marekfarmer napisał:

Tylko weź  poprawkę na to  że   przy wysokich cenach  skupu płodów  stoi   nieurodzaj   więc  nie  dawaj tych samych plonów z ha.

To że  akurat  u ciebie  podpasowała  pogoda  to nie znaczy że tak było w całym Kraju.

ale on nie umie zaskoczyć wskoczył w jakieś dziwne wliczenia ceny były bo nie było płodów   

gdyby wymarzło przy tanich nawozach i paliwie to by tylko o tym pisał 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano (edytowane)

Widzisz Roman problem jest taki ze masz zaburzenia logiczno matematyczno poznawcze. Podajesz jakieś cytaty że mi rzekomo wymarzło 95 %  i w ogóle pszenica sypała 4 tony. 

Majaczysz coś o 6 tonach i costam costam  że nawozy drogie i w ogóle było źle. Na 8 ton nie miałeś wtedy szans bo miałeś 4 . Możesz więc liczyć dwa warianty przy plonie 4 tony. Wariant zły z drogimi nawozami i pszenicą dający większe zyski i  dobry uczciwy wariant w którym firmy nawozowe nie zarabiają na chłopie z tanimi nawozami i tanią pszenicą. Wariant zły dawał więcej niz wariant  dobry - sprawiedliwy społecznie.  Jak chcesz porównywać rzeczy nieporównywalne i urojone to ja ci powiem ze najlepiej jakby nawozy były po 1000 pszenica po 1000 a plony po 10 ton. I powiem ci że dopóki tak nie jest to jest dramat, tragedia , zyc nie idzie nic sie nie zarabia i w ogóle jak żyć?

Jak ktoś widział wtedy co się dzieje i odpowiednio zareagował to dobrze zarobił a jak był jełop i liczył że jak zwykle jakoś to będzie to do teraz biadoli i na wszystko narzeka że się nie opłacało bo paliwo drogie, nawozy drogie nasiona drogie i w ogóle to pogoda tez zła i w sumie wszystko złe i , i i,.....tory też były złe:D:D:D

Zaprzeczysz ze przy kazdym plonie lepiej wyjdzie się na pszenicy po 950 przy polifosce po 2200 i saletrze po 1500? No zaprzecz i udowodnij toxD

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Państwo i partia ma zawsze racje? Gamonie krzyczeli, krzyczeli to dostali

Zaprzeczysz że lepiej jakby były drogie nawozy i pszenica po 950 niż to co jest teraz

Opublikowano

Wg obliczeń wykonanych w lipcu br. najwyższe, całkowite koszty produkcji w przeliczeniu na ha dotyczą uprawy pszenicy (ok. 4831 zł), natomiast najniższe – żyta (3178 zł). Całkowite koszty produkcji jęczmienia to 3610 zł/ha, pszenżyta – 3750 zł/ha oraz owsa – 3488 zł/ha.

Opracowano na podstawie materiałów Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych.

Opublikowano

Więc połowa rolników dokłada do interesu a reszta powinna niedługo umrzec z głodu.

Zgodnie z tym elaboratem przy cenie 650/tonę na koszty wyprodukować trzeba  7,4 tony. Do zyta to chyba wszyscy dokładają. Nie masz jakiegoś zmysłu który podpowiada ci że to bzdury?

Czekaj ja znalazłem coś lepszego 

Wg obliczeń wykonanych w lipcu br. najwyższe, całkowite koszty produkcji w przeliczeniu na ha dotyczą uprawy pszenicy (ok. 6543 zł), natomiast najniższe – żyta (4321 zł). Całkowite koszty produkcji jęczmienia to 4567 zł/ha, pszenżyta – 4343 zł/ha oraz owsa – 5123 zł/ha.

Jednak to wszystko nie  ma znaczenia . Minister mówi że dochodowość w rolnictwie wzrosła o 30% to tak jest i wszystki nam sie poprawiło.Amen

Opublikowano
2 godziny temu, Ulman napisał:

Więc połowa rolników dokłada do interesu a reszta powinna niedługo umrzec z głodu.

Zgodnie z tym elaboratem przy cenie 650/tonę na koszty wyprodukować trzeba  7,4 tony. Do zyta to chyba wszyscy dokładają. Nie masz jakiegoś zmysłu który podpowiada ci że to bzdury?

ulmanku my tu ble ble tu masz racje ,, ale co do kosztów ty masz dużo lepsze ziemie moje potrzebują więcej nawozów i troski  ciebie odpowiadało coś a mi nie 

Gość marekfarmer
Opublikowano
10 godzin temu, Ulman napisał:

Marek , ale w każdym scenariuszu dla urodzaju lub nieurodzaju lepszy wynik ekonomiczny był przy drogich nawozach i  drogiej pszenicy. Ceny nawozów były pokrywane z nawiązką przez ceny pszenicy. Zresztą przy tamtych realiach 3 tony pszenicy pokrywały koszty produkcji. Kto miał 5 ton notował mniej więcej normalny zysk a powyżej 6 ciu to morda śmiała się od ucha do ucha. 

No ale nie przekonanych i tak nie przekonam nawet wykazując na cyfrach.

Co tam Panowie szlachta w polityce?

Jak masz urodzaj nie masz  dobrej  ceny   nie masz urodzaju masz  lepszą cenę   więc  porównywanie tych samych plonów  jest  nieadekwatne.  Zawsze  tak było jak rzepak sypał dobrze  był  tani   jak wymarzły  cena  ponad 1800zł była.

,,To nie jest  Strajk Polityczny,,

33500789_2027153927546461_22007086694384

http://wdolnymslasku.com/2018/05/24/straz-marszalkowska-pobila-hartwich-absurd-rane-na-ramieniu-zrobila-jej-kolezanka-zobacz-zdjecia/

Wie ktoś   kiedy  ,,Bolesław  Pierwszy,,  Dołączy  do protestu

Opublikowano
Kuźwa ekonomiści - koszty produkcji są podawane z płacą za włożoną pracę. Jak to przy każdej wycenie. Jest czasem marża ale koszty pracy zawsze są podawane. Nie jestem fantastykiem PIS, mam wrażenie że to dobre określenie, zatem niech ktoś łaskawie mnie przekona co do ich troski o kraj.
Opublikowano
2 godziny temu, DTaras napisał:

zatem niech ktoś łaskawie mnie przekona co do ich troski o kraj.

podsumuj 2,5lata rządów po ok 200 firm sprywatyzowanych parę tysięcy ludzi na bruk  ok 30 cukrowni sprzedanych Niemcowi w czerwcu gdzieś w pomorskim rolnicy zostali ze swoimi burakami i nie wiedzieli co mają teraz z nimi robić , 

podsumuję to jak Leper dzisiaj jest wolność można mówić co się chce a politycy robić co chcą, brać kredyty dla pastwa i przejadać 

afery-po.jpg

przemilczana sprawa 

nagrody.jpg

• Like 1
Opublikowano

Zaczeka j . Za jakiś czas i obecnych będą rozliczać . Kraść mniej , to jeszcze nie powód do beatyfikacji .:ph34r::ph34r:

Opublikowano (edytowane)

https://twitter.com/hashtag/ProtestNiepełnosprawnych?src=hash

a co byś powiedział na to

1 godzinę temu, zetorki12 napisał:

Zaczeka j . Za jakiś czas i obecnych będą rozliczać . Kraść mniej , to jeszcze nie powód do beatyfikacji .:ph34r::ph34r:

a rozliczyli ich w 2007 ?  a premie po oddało czemu gazety nie piszą o tym jak o Pisie brat Niemiec dba o po ?? 

Edytowane przez Roman176
  • Like 1
Gość marekfarmer
Opublikowano

,,Profesur,, zaraził się  od Prezesa  że  śpi  do południa.

JKM  rozwalił system   chyba  najzabawniejsza  postać  jak do tej pory  oprócz  Rysia

Opublikowano
I to ma mnie przekonać? Przecież to hasła w stylu: wódka zdrowsza od chleba bo jej gryźć nie trzeba. Ale dobrze. Chleb po 3.23. Poproszę o konkretne zarzuty i rozwiązania problemu.
Opublikowano
1 godzinę temu, Roman176 napisał:

a rozliczyli ich w 2007 ?  a premie po oddało czemu gazety nie paszą o tym jak o Pisie brat Niemiec dba o po ?? 

No jak nie ? To skąd byś o tym wiedział ?

Gość marekfarmer
Opublikowano
28 minut temu, mirro napisał:

Marek a jak tam wschody marchewki na Kujawach? Piszesz że susza straszna. masz jakieś wieści obserwacje?
Pytanie jest serio bez podtekstów. 

Ja mam 4 rządki 60m  i  są nawadniane  także  wschody  ok

A kto ma małe plantacje  to  nawadniają  wszystko 

A nie ma u nas nikogo kto by siał to  hektarami  w okolicy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v