Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, mirro napisał:

Plan awaryjny to są tańsze nawozy z zagranicy. Bo jeśli mój rząd ma mnie szantażować zwyżką cen nawozów ze względu na coś tam, coś tam , to mam gdzieś jego tłumaczeni.

plan albo zapomogę ... możemy sobie coś przywieść ale bez przesady bo podbijemy cenę i co wtedy 

13 minut temu, leszek1000 napisał:

Kiedyś to pier...nie. Ale ludzie wybiorą znowu PO . 

ja obstawiam ze psl 

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, leszek1000 napisał:

Kiedyś to pier...nie. Ale ludzie wybiorą znowu PO . 

Polska wymiera. A te 500plus nic nie pomoże. 

Nie tylko polska wymiera. Jak za PO PSL nie pierdolneło to tym bardziej teraz i możesz zaklinac rzeczywistość bo tylko to pozostało jak widać nawet wśród elyt pelowskich. 

Jeszcze jeden aspekt poprzedniej ekipy która najprawdopodobniej miała plan na pierdolniecie a mianowicie pomoc przyjaciół z Berlina jak to miało miejsce w przypadku Greków z efektem dla nas podobnym. 

Opublikowano

To, że skarbówka nie zwraca VAT od razu to nie znaczy, że jest on uszczelniony. Na jeden księgowy myk znajdą się dwa następne. To jak ze skrzypem na polu. Ale fakt od 1 listopada po czterech latach coś zrobili. A wszystko przecież było gotowe do wprowadzenia na już...

Opublikowano (edytowane)

Przedstaw jakieś konkretne dane na ten temat a nie powtarzasz jakieś hasła i teorie z sufitu. O ile pamiętam całe 800 mln zł jest objęte dodatkowymi czynnosciami sprawdzającymi. Reszta chodzi szybciej niż w poprzednich latach. Szczerze mówiąc to jeszcze na firmie o zwrot nie wnioskowałem a na gospodarstwie miałem odrazu kontrole. Dodam że to bylo za poprzedniego rzadu. A za tego mniejsze kwoty schodziły bez kontroli, ale to jakieś grosze były więc pewnie dla tego.

PS. Poprzedniego w sensie że za czasów tuska

Edytowane przez PawelWlkp
  • Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Slodki66 napisał:

Nie tylko polska wymiera. Jak za PO PSL nie pierdolneło to tym bardziej teraz i możesz zaklinac rzeczywistość bo tylko to pozostało jak widać nawet wśród elyt pelowskich. 

Jeszcze jeden aspekt poprzedniej ekipy która najprawdopodobniej miała plan na pierdolniecie a mianowicie pomoc przyjaciół z Berlina jak to miało miejsce w przypadku Greków z efektem dla nas podobnym. 

Ty pewnie wolisz nowe elity którymi prezes zastępuje stare. Takie pierdolenie, że ci są lepsi od innych to o kant d*py potłuc można. 

Opublikowano
28 minut temu, thor1984 napisał:

Ty pewnie wolisz nowe elity którymi prezes zastępuje stare. Takie pierdolenie, że ci są lepsi od innych to o kant d*py potłuc można. 

Tak wolę obecne. 

Opublikowano (edytowane)

Elity to Kultura, to Nauka, to technologia. Elity to drapieżcy ekspansji którzy reszcie zajęcie sensowne kreują. Elity dzisiaj to nie władza bo jest, musi być interesowna doraźnie. Władza nie może ryzykownie działać  a jedyną miarą wartości władzy jest nie niszczenie tych którzy naprawdę ciągną to wszystko do przodu biorąc ryzyko na siebie. Nie da się sterować kreatywnością bo sterowanie to ograniczenie wolności a kreatywność wolność ma w swym fundamencie.
Obecna władza często myli kreatywność z przestępczością. Nie da się zmienić złych reguł bez ich złamania a to że świat działa na przestarzałych regułach powszechnie dostrzegalne wszak się pogubił w systemach wartości. Polska jest cofana do reguł które już Ją raz zgubiły
nikt nie ma pomysłu na przyszłość to mamy powrót do przeszłości. To daje pozór bezpieczeństwa ale to jest tylko pozór.
Kultywowanie zdegenerowanych lub przestarzałych tradycji i norm daje już na starcie przegraną pozycję. Inni startują z tego co jest dzisiaj a my cofamy się do...
Elity nowych czasów są w swym początku uznawane za wywrotowe pośród innych naprawdę destrukcyjnych idei. Nie ma możliwości odróżnienia i robi to dopiero praktyka o ile się jej na to pozwoli. 
Czy narzucanie jakiejkolwiek ideologii z góry jest takim przyzwoleniem?
Motorem postępu jest eksperyment, strach dopuszcza eksperyment tylko gdy się w panikę przerodzi a na razie takowej nie widać. O wiele wcześniejszym przyzwoleniem jest ciekawość ale tej nie widzę w czasach gdy słyszymy jakoby to co jest to najlepsze z możliwych. 
Czeka nas stagnacja aż się coś nieprzewidywalnego nie wydarzy, Na razie konformizm zwycięża. Porządek i planowanie aby nędzy nie było nawet u tych którzy na nią zasługują. według jednego szablonu.
Lem Stanisław coś takiego za fikcję uznał w maszynie zwanej Dobrowolny Upowszechniacz Porządku Absolutnego i tylko akronim z czegoś takiego wychodzi/zostaje.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
7 minut temu, thor1984 napisał:

No to jeszcze powiedz kogo najbardziej? Pierwszego moralizatora Polski Piętę a może Piebiaka albo nie to pewnie będzie Banaś? Senator Kogut? 

Wszystkich po równo. Jak zaczniemy licytować to i tak POPSL będzie w ścisłej czołówce przekretasów. 

Opublikowano

paweł - czytujemy o ile wiem tego samego specjalistę. Skarbówka na zwrot ma 3 miesiące i bardziej piszę o fakcie korzystsania z tego terminu wobec zwrotów wprost. Dodatkowe czynności, piszesz, to 800 mln. Skąd zatem te miliardy? To ogólny trend od bodaj 2012 roku. Rząd niczego spektakularnego nie zrobił. Dlaczego spytasz? Bo aby miało być skutecznie trzebaby zaprząc do tego wszystkie systemy z karuzeli. Zatem co ja powtarzam? Jest jeszcze trend, który jedynie zmierza do zera albowiem pomimo, że za zgładzenie inspektora kara jest mniejsza niż za emisję faktury bez pokrycia, będą istnieć pomyłki i sławna szara strefa. Zatem różniczka z owych wszystkich funkcji wyprostuje w rezultacie także i rolnictwo. Długo by tu linkować. Można ale poco skoro dysydent ładnie przede mną odpisał.

Opublikowano
53 minuty temu, Slodki66 napisał:

Wszystkich po równo. Jak zaczniemy licytować to i tak POPSL będzie w ścisłej czołówce przekretasów. 

Iiiiiii dlatego więzienia są pełne tamtych, a tych jest tam duuuuużo mniej.🤣
Przyjmując że ma się w łapie służby, prokuraturę i sądy a nawet swoich nikt nie potrafi pogonić, patrz Pan Banaś co właśnie raczył był powrócić z urlopu na który sam się skierował, i czysty jako krynica przystępuje do szerzenia dobra na powierzonym przez partię odcinku. A  odcinek ważny bo to kontrola. Przyjmijmy że od dziś wyniki wszelkich kontroli ustali się w kancelarii, bo przecież z prawdziwymi nikt się kopać nie chce. A tym bardziej stracić roboty😂

Opublikowano

Takie sprawy jak zmęczenie, brud czy brak komfortu to nic nadzwyczajnego w wojsku. Najgorszy jest brak wody pitnej. Jednakowoż gdy wymaga się wiedzy trzeba dać możliwość jej nabycia i utrwalenia - są tu oficery to mają doświadczenie czy warunki zaprezentowane są odbiegające lub urągające. Badanie pani doktor jest natomiast zatrważające. Jak z takimi wynikami można stać się autorytetem? Kto ich przyjmuje?

Opublikowano

To sprawa na dłuższy elaborat. jak znajdę chwilę to Wam napiszę swoje wnioski z tego co widziałem. Mjr Szandrocho to mój kumpel z drużyny ze ZMECHu, więc będzie to dotyczyło raczej samej sprawy a nie ludzi.

Sprawa autorytetu to raczej zmiana podejścia do sposobu szkolenia. Trzeba gościa sprowadzić do poziomu zero, aby stopniowo nabierał umiejętności i wstawał z kolan. Wtedy nabiera pokory w stosunku do swoich umiejętności i czuje ciężar odpowiedzialności. Teraz przychodzą Panie i Panowie studenci, co może owocować ( jak w Wietnamie) 72 godzinnym życiem w strefie działań. A stało się to tylko dlatego że odwojskowiono AWL.  To ma być szkoła rzemieślników, bo piechota to ciężki kawałek chleba.

Opublikowano
4 godziny temu, Slodki66 napisał:

jedno zasadnicze pytanie dla czego żaden z tych mega aferzystów nie kibluje?

Opublikowano

Sami siebie mają zamykać? Mirro - był taki czas, że postanowiłem sprawy uregulować. Wszedłem ochotniczo w te tryby i był taki młody, nawiedzony dowódca zresztą chyba rok starszy ode mnie, co chciał wg rozdzielnika. Problem w tym, że trzech nas było bardziej zawziętych niż on a wśród nas trzech dwóch młodszych i mocniejszych ode mnie. To sprowadzanie do zera nieraz trzeba przekazać innym. Na szczęście dla mnie zostałem kierowcą i nigdzie indziej mnie nie wypchali. Ale tamte chłopaki pewnie żałują. I co byś na to powiedział?

Opublikowano
5 minut temu, Slodki66 napisał:

Min. Nojman i pani gersdorf odpowiedzieli na twoje pytanie. 

o ja pierdziele a ja głupi myślałem, że to wina Tuska, że nikt jeszcze nie siedzi a tu się okazuje, że byłem w błędzie:D

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

To jest pytanie bez odpowiedzi bo nikt tego TVPIS nie mówi. Gawiedź sama sobie takich pytań nie zadaje tylko z upodobaniem chłonie propagandę na temat złodziejstwa , nadużyć, korupcji itp. Znamienne jest to że ciągiem logicznym takiej gadaniny powinno być  spektakularne zatrzymanie i wsadzenia do pudła tych złych z POPSL. Oczywiście impotencja sądownicza jest spowodowała blokowaniem ich działań przez złą kastę, byłych SBeków, postkomunistów, łżeelity,Tuska, UE, masonów żydów otraz ekologów. Siła złego na jednego

PIS sie dopomina przeliczenia głosów w kilku okręgach  bo im senatorów braknie. Jak wygrywaja to  wszystko jest zgodne z prawem i prawidłowe ale jeśli nie to trzeba sprawdzić czy sPISku nie było. Stara zasada że nie ważne jak się głosuje tylko kto głosy liczy , może się sprawdzić  . Taka ruchawka świadczy najpewniej o tym że nikt z senatorów nie dał sie przekupić 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
2 godziny temu, DTaras napisał:

Sami siebie mają zamykać? Mirro - był taki czas, że postanowiłem sprawy uregulować. Wszedłem ochotniczo w te tryby i był taki młody, nawiedzony dowódca zresztą chyba rok starszy ode mnie, co chciał wg rozdzielnika. Problem w tym, że trzech nas było bardziej zawziętych niż on a wśród nas trzech dwóch młodszych i mocniejszych ode mnie. To sprowadzanie do zera nieraz trzeba przekazać innym. Na szczęście dla mnie zostałem kierowcą i nigdzie indziej mnie nie wypchali. Ale tamte chłopaki pewnie żałują. I co byś na to powiedział?

Ja mówię o procesie szkolenia podchorążych na AWL. Proces ten ma być również sitem, coby odpadli albo wyłowić jednostki niezdatne. Jednak patent oficerski to papiery na wózek widłowy i tu potrzebne byłoby pochylenie się nad problemem. Problemem AWL jest to że od dawna komendantami nie zostają oficerowie z linii. Za moich czasów tak było i atmosfera była całkiem inna. Porządek dnia był święty i nikt nie piszczał że musztry było zbyt dużo. Pierwszy rok to było szkolenie podstawowe i pojedynczego żołnierza,Zero ubrań cywilnych, przepustki kontrole żandarmerii i wszystko ja służba ZSW. Sale żołnierskie, metalowe łóżka, taborety i stół kwadratowy na czterech. Łaźnia z prysznicami , umywalnia z kilkoma umywalkami. Zero pralek.  I najważniejsze- sprzątanie tego wszystkiego należało do nas a korytarz był środkiem biały, więc ślady po opinaczach trzeba było drzeć. Warty przez trzy lata .  Drugi drużyna, trzeci pluton - kompania. Czwarty pół roku praktyk w JW i egzaminy, obrona. 

Opublikowano

moj znajomy skonczyl ta szkole we wroclawiu -rocznik 76 ,sadzac po nim to .... chyba ze w afganistanie mu cos blisko glowy wybuchlo, strzelanie w rowie z wiatrowki do ptakow dobrze nie swiadczy o nikim ,tym bardziej o wojskowym.

zbieram zamowienia na cudowna wode- cena jak za wode procentowa😃, przy wiekszej ilosci rabaty. certyfikat oryginalnosci ze zdjeciem spod pomnika😛

https://krakow.onet.pl/wadowice-z-papieskiego-pomnika-trysnela-woda/hlgre4c

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v