Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
55 minut temu, Tomasz0611 napisał:

A mnie cieszy ze w sejmie jest 5 partii, ze ludzie zobaczyli ze w tym państwie jest ktoś poza PiS i PO. A senat pokazuje tylko ze JOW-y maja sens, gdzie się głosuje na konkretną osobę a nie na listę, co z tego ze 8 na liście PiS mi odpowiada, jak jedynka na liście jest budapren Terlecki albo Antoni Macierewicz. A to ze PiS nie panuje nad senatem znaczy tylko tyle ze PiS nie wprowadzi ustawy w 5 dni tylko będzie potrzebował na to 35 dni.

Formalnie, to jak jedynka na liście PiS-u zdobyłaby mniej niż ta ósemka, to ma mniejsze szansę na mandat. Może w ogóle się nie dostać. Tak jak np. Piotrowicz miał 5 miejsce na liście, a zajął 8 pozycje w klasyfikacji głosów, to się do sejmu nie dostał. Z tymi jedynkami to jest tak, że ludzie na nich głosują, bo nie znają kandydatów i tylko wybierają partię. 

9 minut temu, wiesiek63zmc napisał:

I co zamurowało sprzedawczyków z post komuny  Łapiecie oddech 

łapcie i dalej srajcie na swój kraj

Rozumiem, że postkomuna to Ci którym marzy się powrót PRL-u i stosowanie rozwiązań jakie wtedy były w modzie. 

Opublikowano
18 minut temu, wiesiek63zmc napisał:

I co zamurowało sprzedawczyków z post komuny  Łapiecie oddech 

łapcie i dalej srajcie na swój kraj

Napij się, to będziesz ten kraj kochał mocniej.

• Confused 1
Opublikowano
6 godzin temu, hubertuss napisał:

@racyl Ja nie piszę o dogadzaniu tylko o tym dlaczego tak się rozkładają głosy. I dlaczego pis z konfederacją jako naturalnym koalicjantem będzie miał tylko może 4 % głosów więcej pomimo wpompowania tak dużych pieniędzy w socjal i propagandę.

Po prostu miasta czym większe tym więcej ponoszą kosztów dobrej zmiany a zarazem zarobki sa tam na tyle wysokie, ze podnoszenie płacy minimalnej do 2700 czy 500 plus nie robi aż takiego wrażenia.

Z czasem koszta dobrej zmiany zaczną rosnąc i zaczną je odczuwać ci mieszkający w mniejszych miejscowościach. I o ile twierdziłem w 2015, że pis te wybory wygra. O tyle teraz twierdzę, że to jest apogeum. Niestety rachunki kiedyś trzeba spłacić.

Balcerowicz i Rostowski w jednej osobie. 

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Ja myślę ze juz od stycznia odczujemy dobra zmianę jak energia elektryczna pójdzie ostro do góry

Tak jak paliwo za Tuska? 

2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Teraz nie przejdą, poczuli większość to tak latwo nie odpuszcza.

Te kurwozjady za stoleczki zrobią wszystko więc nie był bym taki pewny. O jakiej większości piszesz. 

Opublikowano

kto by nie był i tak pójdzie  bo stara 15 tka ma parcie aby zamykać polskie kopalnie  bo sami stoją atomem ponoć czystym żródłem energii  a co z odpadami radioaktywnymi pewnie wyladują w szybach polskich kopalni a może już tam są

• Like 1
Opublikowano

Chciałem przeczytać wszystkie komentarze 5 stron ale odpuściłem sobie bo wyzywanie od ciemnogrodu itp to już za późno panowie już po wyborach. Gratulacje zwycieżcom respekt pokonanym że podjeli walke o najwiekszą ilosc koryt i własny dobrobyt. Dziwi mnie wysoki wynik PO ko nie mieli programu rżneli z pisiorów nawet panią premier wydumali a pomysł na polske taki własny ...? Lewica wysoko a za 4 lata będzie jeszcze wyżej bo przejmuja od społeczeństwa slogany na czasie lgbt zieloni itd bedą walczyć z pisem bo po psl konfederacja bez szans czyba że powstaną nowe twory bo tak juŻ kilka razy było tak po pis min. powstało. Niech rądzą jak najlepiej a jak sie spier......lą to za cztery lata sie im podziekuje a nie zapowiada sie na apokalipse.

• Like 2
Opublikowano
3 minuty temu, wiesiek63zmc napisał:

kto by nie był i tak pójdzie  bo stara 15 tka ma parcie aby zamykać polskie kopalnie  bo sami stoją atomem ponoć czystym żródłem energii  a co z odpadami radioaktywnymi pewnie wyladują w szybach polskich kopalni a może już tam są

Szczególnie niemczuki atom em jadą tylko nowe bloki węglowe budują. Pożyjemy zobaczymy. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

KO PSL i Lewica zdobyły 900 tysięcy głosów więcej niż PiS. Widać dobra zmiana nie do końca się spodobała. Pomimo wpompowania dużej kasy w socjal coś ludzie się nie przekonali. Senat dla opozycji. Choć być może pis zechce przekupić dwóch senatorów.

Jest pierwsza rysa na serii wygranych wyborów przez PiS. Dlatego Jarosław wczoraj pomimo zdobycia dużego poparcia tak bardzo się nie cieszył. 

Piotrowicz poza sejmem. Całkiem fajne wybory jak dla mnie.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Teraz nie przejdą, poczuli większość to tak latwo nie odpuszcza.

Niech poczują że stołek się dla nich szykuje to będą się bić kto ma przejść 

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, hubertuss napisał:

KO PSL i Lewica zdobyły 900 tysięcy głosów więcej niż PiS. Widać dobra zmiana nie do końca się spodobała. Pomimo wpompowania dużej kasy w socjal coś ludzie się nie przekonali. Senat dla opozycji. Choć być może pis zechce przekupić dwóch senatorów.

taka jest ordynacja 30 lat  i nikomo to nie pszeszkadzało  , jak pamietam taką  samą retoryke przyjeła klinton po przegranej z trumpem ,próbujesz coś na słe udowodnić ale sie mylisz bo jak by dokładniej zobrazował wybory wszystkie to zawsze można sie przyczepić  . ale  szacum za ilosc głosów nieważnych

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

@jarecki Ja nic nie próbuję udowodnić. Ja tylko pokazuję, że dużo ludzi nowej zmiany nie wybrało. Pis wygrał pis rządzi. Ale nie było miazgi nawet takiej jak w wyborach do PE. Nawet odliczając od psl u głosy oddane na Kukiza i jego ludzi poparcie dla partii stanowiących koalicję w wyborach do PE jest bardzo podobne jak dla pisu. Jeśli chodzi o liczbę oddanych głosów. No i pis przegrał senat. To jest matematyka i czyste liczby tego nie da się zobrazować inaczej. Dopiero system Donta obrazuje to inaczej. Ale tak było i tak jest. Tego nie kwestionuje.

Ja nie kwestionuje ordynacji nigdzie. Tylko pokazuję, że dobra zmiana nie wszystkim się podoba.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

Slodki66 napisał: Tak jak paliwo za Tuska?  Akurat dla pisu cena 60-70 USD za baryłkę jest bardzo laskawa, za Tuska bywało prawie 2 razy tyle więc zwolnij trochę. Nie twierdzę ze oni byli ok, wręcz przeciwnie. Pewne osoby powinny być wydalone z kraju i rozstrzelane przy probie powrotu ale skoro cena od 2015 spadła to i w Polsce powinna spaść, co nie?

Opublikowano
13 minut temu, hubertuss napisał:

Ja nie kwestionuje ordynacji nigdzie. Tylko pokazuję, że dobra zmiana nie wszystkim się podoba.

Wiesz dlaczego, tylko z jednego powodu, nie wszyscy załapali się na 500+ czy inne płatności, a zazdroszczą że ktoś inny bierze, jak to Polak ma w zwyczaju., bo nie wierzę że zaufali partiom które nie mają żadnego jakiegoś realnego programu, poza czczym gadaniem .

Opublikowano

Władza PiS to tak jakby Jarosław prowadził bar gdzie wejście kosztuje 5zl, po czym gdy zebrało się w barze 30 osób to Jarosław powiedział `wszyscy dostają ode mnie piwo za darmo'. Niby wszyscy się ciesza ze dostali piwko za darmo. Jarek też się cieszy bo z każdego zostało mu po 2zl. I teraz kto tu ma dobrze, klienci którzy dostali piwko czy Jarek który ma 60zl w kieszeni??

Opublikowano

Na jakiś odwyk idź może? Jakie zadroszczą? Cztery lata zgoła już się to wałkuje. Roman nawet wyczaił o co chodzi i bynajmniej nie jest to zazdrość. Dopiero było o postępie a Ty swoje. Przyroda tak samo jak pustki nie znosi stagnacji. Kasa pod choinkę nie świadczy o niczm innym jak o braku zaangażowania wobec obdarowanego i w pewnej chwili staje się uwłaczająca. Ale poco ja to piszę... niech Cię sion, jesteś prowokator i nic więcej. Tomasz - a gdzie tam. Piwo jest rozcieńczone i toaleta płatna. Jarisław wyjdzie na plus.

Opublikowano
1 godzinę temu, tumiwisizm napisał:

Slodki66 napisał: Tak jak paliwo za Tuska?  Akurat dla pisu cena 60-70 USD za baryłkę jest bardzo laskawa, za Tuska bywało prawie 2 razy tyle więc zwolnij trochę. Nie twierdzę ze oni byli ok, wręcz przeciwnie. Pewne osoby powinny być wydalone z kraju i rozstrzelane przy probie powrotu ale skoro cena od 2015 spadła to i w Polsce powinna spaść, co nie?

Zatankujesz we Włoszech np albo we Francji i potem będziesz porównywać. Biedna PO miała zawsze pod górę a dla PiS u zawsze z górki .co za zrządzenie losu.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Dla pisu wcale nie z górki,za tuska był dużo wierszy eksport do Rosji.I mimo polityki anty Rosyjskiej jakoś sobie radzą,a to studnia bez dna i największy rynek zbytu.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

. Wbrew malkontentom, co jakiś czas materializują się jednak obietnice wyborcze Premiera Tuska, tyle tylko, że inaczej niż deklarował w kampanii. Właśnie w tym tygodniu cena oleju napędowego na stacjach benzynowych przekroczyła 6 zł.

POLITYKA

REKLAMA

Kolejny cud Tuska - cena oleju napędowego przekroczyła 6 zł. To nie jest ostatnie słowo koncernów paliwowych

opublikowano: 18 stycznia 2012, 11:02 
aktualizacja: 18 stycznia 2012, 11:05

sxc.hu
sxc.hu
Podziel się
Poleć

1. Wbrew malkontentom, co jakiś czas materializują się jednak obietnice wyborcze Premiera Tuska, tyle tylko, że inaczej niż deklarował w kampanii. Właśnie w tym tygodniu cena oleju napędowego na stacjach benzynowych przekroczyła 6 zł.

REKLAMA

Do tłumaczenia natychmiast ruszyli usłużni eksperci i ekonomiści. Winne są podatkowe przepisy unijne, niepokoje na rynkach światowych, dewaluacja złotego, a nawet jak jeden z nich tłumaczył, gwałtownie rosnący popyt na paliwa w Chinach, który nie wiedzieć czemu właśnie teraz się objawił.

Rzeczywiście od 1 stycznia tego roku miała miejsce podwyżka akcyzy, która ma przynieść budżetowi państwa dodatkowe 2 mld zł (tak przynajmniej uzasadniano ją w Sejmie) ale przecież rząd przewodniczący w II półroczu poprzedniego roku Radzie UE, miał możliwość aby ze względu na rosnące światowe ceny paliw, przesunąć jej wprowadzenie przynajmniej o kilka miesięcy.

2. O nic takiego według mojej wiedzy nawet nie próbowano zabiegać, choć w kampanii wyborczej w roku poprzednim wtedy kiedy cena oleju napędowego na stacjach benzynowych latem, przekroczyła 5 zł, przeprowadzono operację cichego jej obniżenia z udziałem Orlenu. Przypomnę dla porządku jak ta operacja przebiegała.

Sprawa ta miała początek w ostatniej dekadzie sierpnia poprzedniego roku kiedy to na konferencji prasowej Prezes PiS-u Jarosław Kaczyński stwierdził, że skoro podatki i marże stanowią ponad połowę ceny litra paliwa, to choćby przejściowo należałoby obniżyć podatek akcyzowy aby ceny paliw nie przekraczały 5 zł za litr.

Wtedy Premier Tusk bezradnie rozłożył ręce i powiedział, że rząd nie może w tej sprawie zrobić nic, bo obniżyłby tylko dochody budżetowe, bez żadnej obniżki cen paliw na stacjach benzynowych.

Okazało się jednak, że PR-owcy Platformy na tyle przestraszyli się zarzutu o to, że rząd nic nie robi nic w spawie gwałtownego wzrostu cen paliw, co jest jedną z przyczyn rosnącej drożyzny ale nie chcąc przyznać racji Kaczyńskiemu, zmusili nieformalnymi decyzjami zarząd Orlenu, do obniżki cen paliw na stacjach tego koncernu.

3. Przedstawiciele Skarbu Państwa mają większość w radzie nadzorczej spółki w związku z tym także zarząd firmy jest wprost zależny od ministra, stąd narzucenie mu takiej decyzji, nie sprawiło rządzącym żadnego kłopotu.

I rzeczywiście w ciągu kilku dni ceny paliw (zarówno ropy jak i benzyny E95) na stacjach Orlen spadły poniżej 5 zł za litr i były tak utrzymywane aż do połowy października czyli do okresu po wyborach.

Zarząd Orlenu zdecydował o tej obniżce tyle tylko, że doprowadził do sytuacji w której ceny hurtowe paliw w jego rafinerii były na tym tym samym poziomie jak ceny detaliczne na stacjach benzynowych.

4. Minęły jednak wybory, nie trzeba się już nawet próbować przypodobać się wyborcom, Orlen dostał wolną rękę i ceny paliw na stacjach benzynowych poszybowały w górę.Ostatnio nie ma chyba tygodnia, żeby na przemian albo Orlen albo Lotos nie ogłaszały wzrostu cen hurtowych paliw o kilku do kilkunastu groszy na litrze.

I tak szybkim krokami doszliśmy już na początku roku 2012 do poziomu powyżej 6 zł za litr oleju napędowego. I to nie jest ostatnie słowo koncernów paliwowych, ceny będą dalej rosły, choć zima i związany z nią spadek popytu na paliwa, powoduje pewną wstrzemięźliwość podwyżkową producentów paliw.

Problem jest coraz poważniejszy, ponieważwzrost cen paliw powoduje nie tylko gwałtowny wzrost wydatków w budżetach domowych na ten cel ale także wzrost cen wszystkich towarów i usług bo koszty transportu (szczególnie po wprowadzeniu e-myta), stanowią przynajmniej 10% kosztów ich wytworzenia i dowiezienia do sieci i punktów handlowych.

Rosną także koszty transportu zbiorowego o czym dowiedzieliśmy się już na jesieni poprzedniego roku Większość miast wprowadziła podwyżki cen biletów komunikacji miejskiej (np. w Warszawie w ciągu najbliższych 3 lat ceny te mają wzrosnąć aż o 100%).

Jeżeli w tym tempie ceny paliw będą rosły dalej to jeszcze w tym roku doświadczymy kolejnego cudu Tuska, cena litra oleju napędowego przekroczy 7 zł.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v