Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Jest coś takiego jak zasiłek celowy, dostaje go każdy u kogo nie zaspokojone są minimalne potrzeby bytowe.

SORKI ŻE SIE CZEPIAM, ale u mie w gminie ani gminach sąsiednich nic takiego nie ma , jesli jesteś zdrowy , nie masz małych dzieci to u mie nikomu nie dają no chyba że jabłka i jakies makarony kiedys były , ale to tylko chyba emeryci i rencisci brali , jest zasiłek  jak ktoś ma orzeczenie o nie zdolnosci do pracy 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
6 minut temu, jarecki napisał:

SORKI ŻE SIE CZEPIAM, ale u mie w gminie ani gminach sąsiednich nic takiego nie ma , jesli jesteś zdrowy , nie masz małych dzieci to u mie nikomu nie dają no chyba że jabłka i jakies makarony kiedys były , ale to tylko chyba emeryci i rencisci brali , jest zasiłek  jak ktoś ma orzeczenie o nie zdolnosci do pracy 

A u nas jest :)

Opublikowano

Sześciopak Koalicji Europejskiej:
1). ściągnąć uchodźców z Afryki
2). wprowadzić w Polsce LGBT
3). Podzielić naród na bardzo bogatych i bardzo biednych
4). powrócić do systemu komunistycznego
5). przywrócić patologie w sądach
6). sprzedać Lasy Polskie

Opublikowano

do puki jest z czego płacić to się to ładnie kręci ale jak nie będzie z czego to i socjal ukrucą i niczego ci nie dorowadzą do bankructwa.

jeszcze łatwiej wklepać ustawę likwidującą niż wprowadzającą 😁

Opublikowano (edytowane)

Gierek też ponoć miał za co budować fabryki, zastał wieś drewnianą a zostawił murowaną, wszyscy wiemy jak to się skończyło. Niedawno dopiero skończyliśmy spłacać jego kredyty. Tylko, że on po sobie coś zostawił, a Jarek zostawi społeczeństwo które się domaga socjalu.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Tomasz - nie mam kursywy co razem z adresatem oznacza jedną zaje...stą ironię. Zasiłki w różnych gminach różnie się realizuje. Może także różnie się nazywać. W mojej gminie dawali forsę, potem dawali kwit na kwotę albowiem leciała za pieniądz sama wóda no i jeszcze fajki. Ten kwit dawali na załóżmy 250 zł i weź na miejscu gościa co niema lodówki go zrealizuj. Umowa z punktem na konkretnych zasadach. Ja zrobiłem talony po dychu i kazałem zamieniać. Zaczeli handlować za kasę to na odwrocie pisany był numer delikwenta. Jestem cięty na to i zbańczony u nas nie kupi nawet bezalkoholowego piwa. To co zrobili? Najpierw nakręcili tzw. dziennikarza na wielką niesprawiedliwość w punktach. Gdy ciula zaprosiłem i pooglądał dobie sytuację to zmienił zdanie. Minęło trochę czasu i znów artykuł jaki to MOPS niesprawiedliwy bo tylko w dwóch sklepach na całe miasto a oni chcą wybór. Zwaliłem kłopot z głowy i poszło wypowiedzenie umowy. Dali im talony sodexo żywność i środki czystości. Wszystko leci do Tesco, Lidla i wszędzie, gdzie im wymienią na faje i wódę bo nie wszędzie są skrupulatni. Ja mam przynajmniej z bani klienta nachlorowanego i niedomytego. Innym takie indywiduum przeszkadzało a jeszcze awantura codziennie - bo im się należy. Bardzo mały odsetek to ludzie gdzie takie działanie było potrzebne. Taka pomoc to nie pomoc. Wiem także od obsługi co się zmieniło po 500+ i referaty z telewizora mijają się z rzeczywistością. Niektórzy zaraz zarzucają zazdrość. Grześ - dlaczego karę? Przez te paręset można powiedzieć kilometrów coś na ścieku zdążyło powegetować i jeszcze zapewne we Włocławku napowietrzyli wodę. Poza tym nie tylko z Polski gówno do Bałtyku spływa a awarie i powodzie zdarzają się wszędzie. W Polsce jedynie akurat jest kampania wyborcza. Marulek - może i potrzebne aby jakoś sprawnie opóźnić wykrycie ponad horyzontem radarowym tylko to jest system a nie jedynie samolot. Upierdzielą tym manewrem Gtupę WB i będzie co "unaradawiać".

Opublikowano
11 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Gierek też ponoć miał za co budować fabryki, zastał wieś drewnianą a zostawił murowaną, wszyscy wiemy jak to się skończyło. Niedawno dopiero skończyliśmy spłacać jego kredyty. Tylko, że on po sobie coś zostawił, a Jarek zostawi społeczeństwo które się domaga socjalu.

A co byś chlopaku innego zrobił, chciałbyś kupić  nowy ciagnik z podszewką w kieszeni i sie nie zadłużyć? Zapamietaj motto: Żeby wyciągnąć trzeba najpierw włożyć 😁

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, GRZES1545 napisał:

A co byś chlopaku innego zrobił, chciałbyś kupić  nowy ciagnik z podszewką w kieszeni i sie nie zadłużyć? Zapamietaj motto: Żeby wyciągnąć trzeba najpierw włożyć 😁

Ale ja to wiem, tylko niektórzy wyborcy pisu myślą że pieniądze z nieba są i nie przyjmują do wiadomości, że rząd musi najpierw komuś zabrać albo wziąć kredyt żeby komuś innemu dać.

• Like 1
Opublikowano
27 minut temu, Tomasz0611 napisał:

no to w jakich bankach są te kredyty zaciągnięte na ten socjal ?

proste pytanie prosta odpowiedż

Opublikowano (edytowane)

a nie. bo większości komunizm kojarzy się z czasami naszego tzw "realnego sojalizmu" który z komunizmem miał tylko tyle wspólnego że dzielil po równo tylko nędzę, bogactwo zostawało w rękach partyjnej wierchuszki.
Tak na prawdę to tu większość nie wie o czym pisze i trzeba Im to wybaczyć ;) 
Gdzie i w jakim czasie można się było nauczyć w Polsce zdrowych relacji społeczno-gospodarczych? (pytanie retoryczne)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

Jest zasiłek celowy i dają ale tu kryteria są różnorakie i zależy od hojnosci danego samorządu i podejścia mops gops czy innych. 

Opublikowano (edytowane)

taki mi nowotwór językowy się sklecił - ustawowo nakazowe jałmużnictwo w warunkach rynkowych - oto system na jaki zamieniliśmy realny socjalizm.
Czy to rozwiązanie wystarczające aby zagonić jak największą część populacji do uczciwej,efektywnej i nieprzymuszonej pracy? trudno powiedzieć, ale pewnym jest, że nie ma konieczności wystrzelania pozostałej reszty która nigdy poprzedniego warunku w całym swym życiu nie spełni ;) 
Sztuką teraz będzie zapobiegac aby samoistnie ta druga grupa się nie rozrastała ponad minimalną konieczność z założeniem że przymuszona praca rzadko kiedy bywa wystarczająco efektywna.

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano

Tylko może zamiast dawać jałmużnę, przeznaczyć pieniądze na ulgi w podatkach, dlaczego jest 13 emerytura, nie lepiej by było zlikwidować opodatkowanie i oskładkowanie emerytur ?? Tak żeby człowiek był nagradzany za uczciwą pracę a nie karany. Czy nie lepiej, żeby vat był 16% a pit w najniższym progu obniżał się na przykład o 3-4% za każde dziecko?? Zamiast karać za pracę wysokimi podatkami człowiek by był za nią nagradzany. W ten sposób nakłaniano by ludzi do pracy a nie stania w kolejkach po pomoc. Ale lepiej brzmi 500zł jałmużny :)

Opublikowano
2 godziny temu, marulekk napisał:

Możecie mnie oświecić po ki ch*j nam te f35 ? Tyle kasy to na szpitale by przeznaczyli, na onkologie, ludzi leczyć a nie ubzdurał sobie jeden z drugim że potrzebne najnowsze  samolociki aby szpanować jacy to my wielcy ....

A jak somsiady kupiły merce to ty dalej passerati będziesz jeździł??? 

Do opryskiwania upraw się nie nadają ale to nie znaczy że dla obronności państwa się nie sprawdzą. 

2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Tylko może zamiast dawać jałmużnę, przeznaczyć pieniądze na ulgi w podatkach, dlaczego jest 13 emerytura, nie lepiej by było zlikwidować opodatkowanie i oskładkowanie emerytur ?? Tak żeby człowiek był nagradzany za uczciwą pracę a nie karany. Czy nie lepiej, żeby vat był 16% a pit w najniższym progu obniżał się na przykład o 3-4% za każde dziecko?? Zamiast karać za pracę wysokimi podatkami człowiek by był za nią nagradzany. W ten sposób nakłaniano by ludzi do pracy a nie stania w kolejkach po pomoc. Ale lepiej brzmi 500zł jałmużny :)

To ty tak to traktujesz więc to twój problem. 

Opublikowano

Jest zawsze w każdym społeczenstwie ta druga z mojego poprzedniego wpisu grupa a takim co da odpisanie od podatku? Lepiej żeby nic nie robili niż mają co spieprzyć a wystrzelać nawet gdyby było i można to "nie sumienie"

oj dzisiaj ja w takim nastroju bo ... trzeba było zaorać samemu, a teraz trzeba ze dwa razy agregatem żeby to jako tako wyrównać ;) :D 

Opublikowano
19 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Ulgi w podatkach, czy zlikwidowanie opodatkowania emerytur nie zauważy każdy - ot coś tam więcej będzie ci co miesiąc wpływać. Na ludzi działa bardziej konkretna kwota do ręki. No i rządzący mogą się pochwalić, że "dali".

A swoją drogą co tam z tym vatem, kiedy go w końcu obniża?

18 minut temu, Slodki66 napisał:

Myślałem, że kupuje się według własnych potrzeb, a nie żeby szpanować przed sąsiadami. Choć pewnie sadzisz, że na sąsiadach te merce wielkie wrażenie wywrą?

21 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Ulgi w podatkach, czy zlikwidowanie opodatkowania emerytur nie zauważy każdy - ot coś tam więcej będzie ci co miesiąc wpływać. Na ludzi działa bardziej konkretna kwota do ręki. No i rządzący mogą się pochwalić, że "dali".

A swoją drogą co tam z tym vatem, kiedy go w końcu obniża?

19 minut temu, Slodki66 napisał:

Myślałem, że kupuje się według własnych potrzeb, a nie żeby szpanować przed sąsiadami. Choć pewnie sadzisz, że na sąsiadach te merce wielkie wrażenie wywrą?

Opublikowano (edytowane)

Tylko czemu ja mam robić na takich nierobow, każdy się nadaje do jakiejś roboty, wystarczy rzucić alkohol i wykazać trochę chęci, miotle i szufelke to chyba każdy potrafi obsłużyć. Wychowujemy roszczeniowe pokolenie, które będzie chciało tylko więcej od państwa nie dając nic w zamian. Popatrzy taki jeden z drugim na tatusia pijaka, co nic nie robił a pieniążki z nieba leciały. Czy taki człowiek jak dorośnie będzie chciał pracować czy leżeć na kanapie jak tatuś oglądać TV i pić piwko.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
29 minut temu, Slodki66 napisał:

Do opryskiwania upraw się nie nadają ale to nie znaczy że dla obronności państwa się nie sprawdzą. 

To ty tak to traktujesz więc to twój problem. 

No tak tylko że można było podłączyć się do produkcji tego Merca i dziś nie dziadować za oceanem. Tym bardziej że Lockhed wystawił cenę chyba ............ 😂Odpowiedź poniżej.
https://mobile.twitter.com/andclev/status/1171821298407944192
Jakby co to ja nie wierzę w ten zakup. Pewnie na samym finiszu zbraknie pieniążków. 
Sprawa kolejna to taka iż właśnie kończymy rozbudowę infrastruktury pod F16. No to teraz zaczniemy pod F35.🤣

Opublikowano (edytowane)

Otóż nie każdy do większości obowiązków się nadaje z racji chociażby nieodpowiedzialności wynikłej z wrodzonej lub nabytej choroby czy dysfunkcji.
Terapia, newt jeśli by i miała okazać się skuteczna to musi potrwać czyli sama nadzieja nakazuje "wspomóc" a z kolei przypadki beznadziejne w dzikiej przyrodzie by wyginęły tylko czy my chcemy zachowywać się jak dzikusy?
Oczywiście jest problem jak zminimalizować  konieczność jałmużnictwa i tu jak najbardziej zrozumiała dyskusja ale utopią jest oczekiwanie że zniknie całkowicie konieczność takowego zwłaszcza w warunkach coraz bardziej (kolejny nowotwór jęz) intelektochłonych obowiązków pracownika w obecnej gospodarce.
Zgadzam się że za dużo jest roli uznaniowości państwowej w "jałmużnictwie" bo w wielu przypadkach dało by się zautomatyzować zależności, w wielu np po przez zdejmowanie obciążeń fiskalnych z mniej efektywnych ale tu konieczna z kolei uznaniowość kto już spełnia warunki do ulg a kto nie czyli też patologia ustrojowa
Wiem co jest źle ale nie jestem pewien czy potrafił bym lepiej bez skazania części populacji na śmierć głodową lub odstrzelenie przy próbach np kradzieży kartofli z pola. to już lepiej trochę tych kartofli dać za darmo a że kopię kombajnem to i nie ma potrzeby za pracę przy zbieraniu.
Oczywiście trzeba mieć jaką dubeltówkę na obronę gdy tałatajstwo udziału w polu zarząda a właśnie mamy tego obraz obecnie u nas gdzie ignoranci próbują wymuszać decyzje na fachowcach pod pretekstem domniemanej nieuczciwości tych drugich a to już totalitarne zachowania.
Źle się dzieje nie dla tego że już trzeba z niedołęgami się nieco dzielić, źle bo eskaluje  narasta to w żądaniach.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Nie dawno pisałem że to idioci? Tak to z cała pewnością są idioci. 
Aaaaa no i jeszcze zamiast fajnej artylerii rakietowej dokupujemy pocisków JASMM do samolotów. Bo chcemy aby leciały do 1000km. Ino wsparcia Sat nie mamy. O kant d*py rozbić taką robotę. Teraz wojsko to już nie jest miejsce dla ludzi inteligentnych. Przecież idzie się zastrzelić patrząc na to.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v