Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
13 godzin temu, dysydent napisał:

Pisząc - "bezzębna inflacja" miałem na myśli nie tylko złotówkę ale właśnie i politykę z "ojro" czy dolcami jaką pospólnie cały zachód prowadzi i tu akurat jedziemy na jednym wózku. Jak walnie to u wszystkich i na nic się zdadzą zapasy pustych walut jakichkolwiek.
Pewnym środkiem zaradczym były niedawne zakupy przez polski bank centralny złota w Anglii tylko czy już przywieźli czy nie tego nie wiem i wiedzieć nie chcę bo szpeni u nas mamy od włamań lepszych jak od zabezpieczeń :D . 
Jest to jakaś tam oznaka liczenia się i z chudymi latami czyli porażką polityki gospodarczej obecnie prowadzonej.
Nie wnikam czy przepłacili za to złoto czy nie bo to inne kwestia ale dobrze to świadczy że w ogóle. Tylko żeby jak z Amber gold nie wyszło czy NFOZ-em dawniej temu bo raczej prędzej przekrętem to się skończy niż rzeczywistą rezerwą. Już ktoś tam nad tym na pewno myśli jak?..

Po restarcie z uśpienia lapka okazało się żeście sporo dopisali i ja wypadłem po za temat bieżący ale w kwestii wycofywania kapitału z Polski wiem na razie za mało aby cokolwiek na ten temat sensownego... Póki jesteśmy w unii a ta się jeszcze do końca nie rozpadła ten argument jest bardzo istotny w utrzymaniu już istniejących tu inwestycji, tylko czy unia jest tak żywotna jakie robi jeszcze wrażenie? to już jest kwestia otwarta i dużo od Brytanii tu zależy bo takiego niezdecydowania z o-puszczeniem to najwstydliwsza dziewica by się nie mogła powstydzić xD

Z breksitem to jak z grzechem przed ślubem : grzech wsadzić, żal wyjąć. 

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)

Jak się angole dowiedzą do czego ich porównują... 
ale rzeczywiście do unii to oni na swoich i z wielkiej łaski warunkach przystępowali a teraz dotarło wreszcie że to już nie hegemon kolonialny a tylko prowincjonalna wysepka się robi coraz mniej znacząca we świecie. Stracili kontrolę nad koloniami a proces z rozpędu zagraża nawet rozpadem wewnętrznym b Szkoci.. tak też potrafią się imperia kończyć. wygrywa się światową wojnę a dalej jest tylko gorzej. Teraz sami są skolonizowani a właściwie to już inna nacja a po kolonizatorach świata wcześniejszych tylko wspomnienie w języku, czyli i tak dużo.

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, 12zbyszko napisał:

Żyto kiedyś po żniwach płacili 16 zł a w pażdzierniku  86 zł . Spekulacja czy wzrost kosztów ? 🤔🙂😁

spekulacja na spadku produkcji której przyczyną mógł być np. wzrost kosztów
takie coś jest kolejnym ogniwem w łańcuchu skutków nieroztropnych rządów i gdy do czegoś takiego dochodzi jest już za późno aby cokolwiek naprawić.
do przemyślenia.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
10 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Za Tuska zarabiałeś 2/3 tego co teraz, przez co odprowadzałeś mniej podatków. Zarabiamy coraz więcej ale i wszystko drożeje. My też korzystamy z produktów z tych kołchozów. Polacy nie jeżdżą Oplami, Volkswagenami??  Nie koszą New Hollandami?? Nie golą się maszynkami marki Gillette ? Nie korzystamy z pampersów i wacików?? Nie jesz chrupków przed telewizorem ?? Piwo Tyskie i Zywiec należy do zachodnich koncernów. Mam wymieniać dalej ?? Co da podniesienie pensji jak to wszystko zdrożeje ??

Co da niepodnoszenie pensji jak i tak wszystko drożeje? Naturalna żecza jest inflacja i bez niej nie ma wzrostu. Chodzi nie o samą inflację a o jej wysokość i równowagę między inflacja a wzrostem gospodarki oraz podąża pieniądza etc. 

Nie mydlij oczu że podniesienie pensji skończy się wielką tragedią. Jak kogoś nie stać na pracownika to go poprostu nie zatrudnia i dyma samodzielnie albo idzie na etacik i tyle.

Po czterech latach wieszczenia tragedii przez opozycję która osiem lat jebala ludzi w czambuł by żyło się im lepiej bo nie nam, nie widzę aby cokolwiek miało jebnac. Pseudo ekonomiści z farmy troli onetu i spółki. 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Jeszcze na chwilę ja w kwestiach "grzecznościowych"
nawarzyłem sobie nieco piwa wczorajszą pisaniną bo parę całkiem sensownych cytowań znajduję i szczere dzięki tylko nie mam czasu poodpisywać bo nawet by było warto i rozwinąć i cóż że szczere chęci napisać - przy czasie. Prawda jest taka że nowe zagadnienia przykryją te "zaległości" i nawet szczere obietnice moje w tej chwili nie zostaną dotrzymane. Tak to już bywa z obietnicami. Możliwości ograniczone i z najszczerszego deklaratora mogą uczynić łgarza. :) 

o wlaśnie tylko spojrzałem "piętro wyżej" i już mam uwagę do

35 minut temu, Slodki66 napisał:

Naturalna rzeczą jest inflacja i bez niej nie ma wzrostu. Chodzi nie o samą inflację a o jej wysokość i równowagę między inflacja a wzrostem gospodarki oraz podażą pieniądza etc. 

koniunkturotwórcza rola inflacji jest tylko założeniem teoretycznym wielu ekonomistów i nie zawsze znajdywało to potwierdzenie w praktyce choć najczęściej w początkowej fazie to się potwierdza to z czasem pojawiają się nieprzewidziane komplikacje w pewnej epoce zwanymi jako "obiektywne trudności". Dylewicz najczęściej pieprzy socjalistyczne durnoty ale mówiąc - "ekonomiści nigdy nie są w stanie przewidzieć kryzysu ale zawsze po fakcie wiedzą dlaczego się wydarzył" - to albo ten Dylewicz komu to stwierdzenie podpieprzył albo usankcjonował to że nie urodził się na darmo.
No uczciwie muszę przyznać jeszcze parę innych niegłupich rzeczy u Niego i jednak nieprzeciętny dowcipny dystans do rzeczywistości, ale ta moja ocena już po za tym tematem

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, dysydent napisał:

spekulacja na spadku produkcji której przyczyną mógł być np. wzrost kosztów
takie coś jest kolejnym ogniwem w łańcuchu skutków nieroztropnych rządów i gdy do czegoś takiego dochodzi jest już za późno aby cokolwiek naprawić.
do przemyślenia.

Miałem wrażenie , że skupy interwencyjne działały na szkodę rolników .

Edytowane przez 12zbyszko
Opublikowano

Moj brat 8 lat po studiach po geodezji zarabia 2200 w polskiej firmie teraz sie smieje ze chociaz bedzie mial te 3tys za 4 lata

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, 12zbyszko napisał:

Żyto kiedyś po żniwach płacili 16 zł a w pażdzierniku  86 zł . Spekulacja czy wzrost kosztów ? 🤔🙂😁

A kiedy tak było? Padaj  chociaż rok

Edytowane przez soltys48
Opublikowano
18 minut temu, soltys48 napisał:

A kiedy tak było? Padaj  chociaż rok

Przecież napisał że kiedyś czyli w czasach dość odległych. 

Nie pamiętam żeby po 16 ale poniżej 300 za tonę było a lata to raczej przełom milenium. 

Opublikowano
1 godzinę temu, 12zbyszko napisał:

Miałem wrażenie , że skupy interwencyjne działały na szkodę rolników .

Nie wiem, nie miałem z nimi bezpośredniego kontaktu.
Nawet bym i o złą wolę nie posądzał pomysłodawców takiej formy pomocy tylko szczere chęci to za mało. Nadprodukcja bywa też klęską tym razem dla producentów i najrozsądniejsza była by utylizacja części produkcji niż zaśmiecanie rynku nadmiarem ale trudne to i technicznie i nawet etycznie do przeprowadzenia to się kombinuje jak by tu pomóc  gdzie pomocą może być tylko subwencja dla tych którzy nie potrafili się wbić w rynek ze swoim towarem.
Nasuwa się pomysł reglamentacji zbytu ale od razu słuszne przeczucie że to też absurd. 
W pewnych sytuacjach nie można pomóc i trzeba to uznać, na siłę tylko zbędne koszty i nerwy.
Dopłaty bezpośrednie o tyle są wystarczająco prostym rozwiązaniem że nie mnożył bym sztucznych posad czysto inetrwencjonistycznych. 
Nikt nie skupuje wody podczas powodzi i tak też należy traktować klęski urodzaju. Zdarzenia losowe wkomponowane w ryzyko gospodarcze.

Pięciokrotne przebicie ceny cebuli było rok temu z 50gr/kg do 2.50 w ciągu sierpień 2018/marzec 2019 tak że przykład z żytem traktujmy jako czysto akademicki :) 

Opublikowano
56 minut temu, Slodki66 napisał:

Przecież napisał że kiedyś czyli w czasach dość odległych. 

Nie pamiętam żeby po 16 ale poniżej 300 za tonę było a lata to raczej przełom milenium. 

Pamiętam owies poniżej 300 zł, było to jakoś w 2009 2010 lub 2011, taniej było palić owsem niż go sprzedać i kupić węgiel.

• Like 1
Opublikowano

Mieszanka zbożowa po 170zł, owies 150 zł. Pamięci do dat nie mam ale dawno temu i oby nigdy więcej.

Kolejne partie helikopterów od poniedziałku latają ze Świdnika.

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Mieszanka zbożowa po 170zł, owies 150 zł. Pamięci do dat nie mam ale dawno temu i oby nigdy więcej.

Kolejne partie helikopterów od poniedziałku latają ze Świdnika.

Był to 94

Ale to cały rok był ujowy,a nie w żniwa 16 później 86

Opublikowano

Tylko pensje wtedy były 600 700 a teraz 2000, czyli na dzisiejsze to około 500 600 za mieszanke/owies czyli tyle co mamy w tym roku, "oby nigdy więcej". ON był wtedy po 1.3 a nie jak teraz 5, nawozy też myślę że były dużo tańsze, maszyny rolnicze też dużo tańsze. Za dwukolke swiniakow się hektar ziemi kupowalo a teraz, cała ciężarówkę trzeba załadować i na pewno nie starczy :)

Opublikowano

to były dobre czasy dla rolnictwa   i jeszcze tyle ziemi odłogiem leżało ,  a chyba coś z posłanką begier było coś czytałem że kupiła maszyny a na spłate nie miała i ich  zbunkrowała

Opublikowano
2 godziny temu, soltys48 napisał:

Ja takiej sytuacji nie pamiętam 

Było to już w tym wieku. Jakoś po między 2002 a 2006 rokiem. Żyto o 170zł/t

Wtedy ludzie zbożem w piecu palili.

Opublikowano

Płaca minimalna jako lewicowa bzdura powoduje że przedsiebiorca jest siła zmuszany przez państwo do płacenia nawet za pracę która niejest warta tych pieniędzy.  Do tego jeszcze ZUS ma wzrosnąć o 10%. Stymulacja przedsiebiorczości jak cholera.  Duże biznesy mogą lokować nowe inwestycje w bardziej przyjaznym otoczeniu lub przenosić się od nas o ile to będzie jednoznacznie korzystne.  Może sie okazać za kilka lat ze odzyskali godność tylko roboty brak

PIS kupuje elektorat wszelkimi mozliwymi sposobami. Mają jakies wewnętrzne sondaże że muszą się tak spinać?

Opublikowano
54 minuty temu, Ulman napisał:

Płaca minimalna jako lewicowa bzdura powoduje że przedsiebiorca jest siła zmuszany przez państwo do płacenia nawet za pracę która niejest warta tych pieniędzy.  Do tego jeszcze ZUS ma wzrosnąć o 10%. Stymulacja przedsiebiorczości jak cholera.

Zus o 10% to jest pikuś, gorzej będzie jak zrobią zus od dochodu. łachy mają plan awaryjny na wypadek gdyby przedsiębiorca zwolnił pracownika i sam wykonywał za niego robotę to zabijemy go zusem. Nic innego jak zemsta na tych grupach społecznych o których wiedzą że nigdy na nich nie zagłosują.

https://www.money.pl/gospodarka/koniec-ryczaltowego-zus-to-bylby-drenaz-przedsiebiorcow-6422990944761985a.html

Opublikowano

Generalnie taki był plan i Oni tego nie ukrywali. 😂 Jeśli "niemieckiemu" przedsiębiorcy nic nie mogą zrobić, to choćby zarąbią swoich. Małpa z brzytwą to miły kociak w porównaniu z nimi.😃

Opublikowano (edytowane)

Wprowadzenie w UE płacy minimalnej, zasiłku dla bezrobotnych, podatku węglowego od emisji CO2 rozszerzonego poza sektory objęte systemem ETS - to niektóre z obietnic, które kandydatka na szefową KE Ursula von der Leyen obiecuje w listach do europosłów.        http://300gospodarka.pl/analizy/2019/05/24/europejska-placa-minimalna-na-czym-mialaby-polegac-i-kto-jest-za/                               

Edytowane przez jarecki
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v