Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, piotreku1 napisał:

Wzruszył ramionami i odparł ,,a co mnie to jak każdy z moich chłopaków już teraz zarabia dużo więcej niż wynosi minimalna,,

myślę że nie całkiem ,,a co mnie to" bo zarabiają więcej ale ZUS płaci od minimalnej i będzie musiał zapłacić wyższą składkę

Opublikowano (edytowane)

7 minut temu, piotreku1 napisał:

Szkoda słów panie ekonomie 😄 Ty tak na serio myślisz? 😄 czas pokaże kto ma rację  😉  

Ulmanowi to mógłbyś buty czyścić. xD

I za to go szanuję a ty to co sobą reprezentujesz abym mógł mieć pozytywne mniemanie o tobie?

Nie wiesz co odpisać jak uargumentować, ale coś nawet bez sensu musisz napisać jako ostatni. Mogłeś zamilczeć, o wiele lepiej byś na tym wypadł.

Ja nic nie myślę. Ja podaję rzeczy oczywiste i naoczne. Europa to nie Afryka że grozi nam kryzys żywieniowy. A w Luksemburgu jest paliwo tańsze niż w PL, ale nie znacznie dlatego nie opłaci się go importować do nas. W RUS też jest tańsze i to dużo dlatego wszyscy TIR-owcy którzy ćwiczą wschód zajmują się ,,cichym,, importem paliwa.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano (edytowane)

fajek też co nie znaczy że ma to znaczący wymiar gospodarczy, za to Niemcy oficjalnie nord streamem nie takie ilości ...

Rzecz jest w czym innym. 
Argumentem Piotrka (czy jak tam sobie życzy Go nazywać :) ) jest bezsens argumentacji pod obecną sytuację gospodarczą, polityczną czy nawet geograficzną bo wiele razy w Historii następowały tak radykane zmiany że nie sposób bylo ich nawet przewidzieć podczas gdy dzisiaj wyraźnie widać przegrupowanie sił na świecie i niedużo trzeba aby i w tym Luxemburgu chleb był towarem deficytowym. Większa rozróba we Francji wystarczy (tak na przykład).
Nic nie jest trwałe nawet jeśli robi takie wrażenie.

Przy okazji to i Rosja putinowska ma kiedyś w czasie swój kres i to też jest trudno przewidywalne kiedy
https://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/wybory-w-rosji-2019-policzono-glosy-w-wyborach-do-moskiewskiej-dumy,967967.html

Jakie siły zajmą miejsce tego reżimu i dlaczego będzie tam więcej niemieckich i amerykańskich wpływów niż nasze?  to juz pytanie z grupy retorycznych chyba.
Czy "wujcio" przypadkiem nie olał uroczystości rocznicowych u nas też dla tego że nie było w nich reprezentacji wszystkich którzy winni być?
Adr... ten dorian był tylko rodzajem daru niebios zwłaszcza że litościwie ominął... Pisiaki chyba przekombinowali z wpływem na geopolitykę skreślając Putina i Tuska bo to jednak reprezentanci bardziej dla Amerykanów znaczących" jednostek politycznych" niżby nasi sobie tego życzyli

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
5 godzin temu, dysydent napisał:

Oczywiście można liczyć że kierunek rozwoju "cywilizacji" zawroci o 180 stopni to wtedy taka "innowacyjność"  z ostatniej będzie z automatu na pierwszym miejscu 
http://www.tygodnikzamojski.pl/artykul/101114/szatan-i-egzorcysta.http

czytalem dzisiaj wywiad z bylym ksiedzem z archidiecezji lubelskiej-twierdzi ze prawie polowa absolwentow w tamtejszym seminarium to geje, wiec ten tego,uwazajcie na siebie....😛 jego wywalili nie za to ze byl z chlopakiem tylko ze to publicznie oglosil.

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/mariusz-kowalewski-gosciem-programu-tomasz-lis-dron-nad-domem-dziennikarza-co/tyh3e9d

Opublikowano

Fajki wjeżdżają w pełni nielegalnie, paliwo przez litvę przynajmniej jego część wjeżdża zgodnie z przepisami.

A handlować chyba nie każdy TIRowiec handluje, przynajmniej tak mi się wydaje i to jest jedna rzecz która mi się wydaje. Bo może wszyscy handlują nie wiem ..

Piotrka będę nazywał Piotrkiem co nie zmienia faktu że kolejny raz się nie popisał i trochę to źle wpływa na jego wizerunek i wyobrażenie o jego osobie.

Może i wiele nie trzeba aby w Luksemburgu chleb był towarem deficytowy, ale na ten moment nic na to nie wskazuje. Są przypuszczenia że nastąp zastój i zastój jakiś tam kryzys gospodarczy i jak sama nazwa wskazuje, ucierpią na tym gospodarki, (nie mylić z rolne gospodarki:D) a PL puki co jakąś tam znaczącą gospodarką nie jest więc i wiele nie stracimy na jakimś tam gospodarczym kryzysie.

Forum rolnicze, więc sądzę że każdy nawet w tym temacie jest rolnikiem. Wzrost minimalnej oznacza dla rolników same pozytywy, bo ruski nawóz od tego nie zdrożeje, ale PL marchewki już tak.

Opublikowano (edytowane)

Pracownicy z ukrainy zdrożeją nawet bez podnoszenia minimalnej, bo jak nie to będziemy rolnicy sobie sami warzywka zrywać.

Ta sama sytuacja w biedronce. Ich pensja minimalna nie dotyczy bo i tak już płacą więcej.

Zresztą ukraińcy chyba też zarabiają więcej niż minimalna. Ponoć po 20zł/godz na budowie już dostają.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Tylko NIemiec kupuje 2300l ON za średnią pensję w jego kraju, a Polak za średnią pensję kupuje około 850l, jest różnica ???

liczyłeś to za Tuska jak było po 6 czy za pis 4,90 |?? 

Opublikowano (edytowane)

19 minut temu, damianzbr napisał:

Może i wiele nie trzeba aby w Luksemburgu chleb był towarem deficytowy, ale na ten moment nic na to nie wskazuje. Są przypuszczenia że nastąp zastój i zastój jakiś tam kryzys gospodarczy i jak sama nazwa wskazuje, ucierpią na tym gospodarki, (nie mylić z rolne gospodarki:D) a PL puki co jakąś tam znaczącą gospodarką nie jest więc i wiele nie stracimy na jakimś tam gospodarczym kryzysie.

Forum rolnicze, więc sądzę że każdy nawet w tym temacie jest rolnikiem. Wzrost minimalnej oznacza dla rolników same pozytywy, bo ruski nawóz od tego nie zdrożeje, ale PL marchewki już tak.

Pośrednim efektem 500+ moim zdaniem są właśnie obecne wyższe ceny warzyw w tym głównie kartofli bo wiele przydomowych ogródków znikło w myśl - co tam się będę w ziemi babrać, se kupię i tu zgoda. Wzrost zamożności najbiedniejszych z wielu zrobi z producentów konsumentami i na jakiś czas to podbije ceny zanim towarowe gospodarstwa nie dostosują poziomów i struktury produkcji do zmienionych potrzeb rynku.
Ja stawiam co najwyżej na roczną hossę aby w następnym sezonie ceny wróciły bliżej kosztów produkcji niż wielkich dochodów netto ale mogę się mylić o góra jeden sezon.
Tylko rolnictwo jest dotowane i trzeba z czegoś je dotować. Dopóki unia jako tako działa wszystko ok. Tylko jeśli kontestujemy relacje gospodarcze w unii to powinniśmy się liczyć że jak to mówi przysłowie - uważajcie o co prosicie bo możecie to dostać - i co wtedy? :) 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

A PiS jest już niedaleko od PZPR :)

tylko jedni kradli nawet i roztrwaniali majątek narodowy a drudzy naprawiali i zakaz prywatyzacji 

2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Żeby jeszcze oni Jarusia nie zrobili bez mydła :) Jak przyjdzie kryzys(a na pewno przyjdzie) to pęknie ten Jarusiowy balonik i będzie z nami tak jak z Grecją, Niemcy wykupią nas bez mydła :) A co z podwyżki minimalnej jak koszty życia wzrosną, to ja nic z tego nie będę miał. Już teraz za 100zł to ledwo trochę wędliny i chleba, to za 4 lata z 200 będę musiał na zakupy chodzić ...

jakim kryzysie mówisz bankructwie po 500 ?? rostowski 

Tusk bankructwo pisu w w 2017 bo państwo zaciąga kredyty ??

ekonomistach lewicowych co przewidywali w 2018 wiosna 2019 itp 

chyba nie bd pisał już o Petru 🤣

Opublikowano (edytowane)

PZPR też nic nie sprywatyzowała a wręcz przeciwnie zwłaszcza w początkach swego istnienia
i ten argument: 

9 minut temu, Roman176 napisał:

tylko jedni kradli nawet i roztrwaniali majątek narodowy a drudzy naprawiali i zakaz prywatyzacji 

to tylko dowód na inkarnację ... polityczną wprawdzie ale jednak :) 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, dysydent napisał:

Pośrednim efektem 500+ moim zdaniem są właśnie obecne wyższe ceny warzyw w tym głównie kartofli bo wiele przydomowych ogródków znikło w myśl - co tam się będę w ziemi babrać, se kupię i tu zgoda. Wzrost zamożności najbiedniejszych z wielu zrobi z producentów konsumentami i na jakiś czas to podbije ceny zanim towarowe gospodarstwa nie dostosują poziomów i struktury produkcji do zmienionych potrzeb rynku.

zapomniałeś dodać główna przyczynę susza u mnie z 25 arów nie-nakopałem nawet 2 ton dlaczego wysoka temp nie wiem ale pszenica dała prawie 8 ,7,5 

8 była tam gdzie na próbę była dana ochrona według @Ulman ok 10ha 

5 minut temu, dysydent napisał:

PZPR też nic nie sprywatyzowała a wręcz przeciwnie zwłaszcza w początkach swego istnienia

zawłaszcza ł ale do swoich pierwszym przykładem jest głos ludu wyborcza 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano

Dysydent - czy możesz mi przybliżyć jakie to romanse godpodarcze z USA oprócz kupowania? Damian - operatorzy to nie jest niewykwalifikowany pracownik. Ile więcej zarabiają, ile z tego yo premia co po sezonie jest z nią różnie? Czepiłeś się kołchozów i zapomniałeś, że dla przykładu pieluchy, proszki do prania są produkowane w Polsce i wyobraź sobie, w Polsce konsumowane. Bardzo mocno skupiłeś się na wodotrysku z kampa

Opublikowano
6 minut temu, dysydent napisał:

towarowe gospodarstwa nie dostosują poziomów i struktury produkcji do zmienionych potrzeb rynku.
Ja stawiam co najwyżej na roczną hossę aby w następnym sezonie ceny wróciły bliżej kosztów produkcji niż wielkich dochodów netto ale mogę się mylić o góra jeden sezon.
Tylko rolnictwo jest dotowane i trzeba z czegoś je dotować. Dopóki unia jako tako działa wszystko ok. Tylko jeśli kontestujemy relacje gospodarcze w unii to powinniśmy się liczyć że jak to mówi przysłowie - uważajcie o co prosicie bo możecie to dostać - i co wtedy? :) 

Ale to już nie będzie wina 500+, co nie, tylko gospodarstw towarowych które ciągle chcą się rozwijać i zwiększać skalę produkcji. Prawda?

a co te dotacje w PL dają tym towarowym gospodarstwom, może bodziec do zwiększania skali produkcji? Dotacje to jest swego rodzaju socjal  dla małorolnych, niczym 500+ dla patologi, manna z nieba zbawienie a dla dużych nie mają większego znaczenia. Prawdziwe gospodarstw bez niej równie dobrze mogą funkcjonować.

3 minuty temu, DTaras napisał:

Czepiłeś się kołchozów i zapomniałeś, że dla przykładu pieluchy, proszki do prania są produkowane w Polsce i wyobraź sobie, w Polsce konsumowane. Bardzo mocno skupiłeś się na wodotrysku z kampa

Są konsumowane, owszem, to przypomnij 10 % czy 5% produkcji danego kołchozu zostaje w PL?

Opublikowano

romus-kiedy paliwo bylo po 6 zl ??? znowu masz omamy ??? ten temat juz byl walkowany pare razy...

12 lat minelo i nic sie nie zmienilo 😛

https://www.wiocha.pl/1594470,Tak-bylo-tak-jest

naprawiali jak stadniny czy elewarr-zeby o lodolamaczu czy pgz nie wspominac..

w zyciu na komunistow nie glosowalem a niedlugo przyjdzie ta wiekopomna chwila ze trzeba bedzie zaglosowac- w wyborach do senatu na syna alkoholika i  komunisty[czytaj pis-owca] albo na komuniste[lewica] innych kandydatow brak, pewnie wygra syn kierownika tuczarni i wieloletni arbuz z zsl-u.

zaglosuje na koministe- on jest z olkusza, to bedzie trzecie najwieksze nieszczesci ktore przyszlo na polske  z tego upadlego miast-po ojcu dyrektorze i pilocie tu-154m😛

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, DTaras napisał:

Dysydent - czy możesz mi przybliżyć jakie to romanse godpodarcze z USA oprócz kupowania?

Mnie pytasz? wszak jasno napisałem że nie wiem ... nie napisałem? no to teraz napisałem :D ale przecież nie wspomniałem że są a tylko mamy nadzieję

30 minut temu, Roman176 napisał:

zapomniałeś dodać główna przyczynę susza u mnie z 25 arów nie-nakopałem nawet 2 ton dlaczego wysoka temp nie wiem ale pszenica dała prawie 8 ,7,5 

8 była tam gdzie na próbę była dana ochrona według @Ulman ok 10ha 

Rok temu była susza na większym obszarze Polski ... no rzeczywiście pewnie i susze mają swój udział w spadku zbiorów ale wiem po sobie że niedoszacowałem zapotrzebowania na wczesne ziemniaki które w tym roku nawet nie wiem jak wysokie było bo mi ich zwyczajnie zbrakło a zbiory były większe (glównie z racji większego nasadzenia) niż w ciągu ostatnich... nie pamiętam ilu już lat. Zatem i popyt wzrósł przynajmniej w moim rejonie.

Damian ja nigdy nie twierdziłem że dotacje nie mają znaczenia gospodarczego i może i jestem za ich może racjonalizowaniem ale obszarowe uznaję za strategiczne bo utrzymujące w "gotowości bojowej" i grunty uprawne i kadry rolników którzy bez tego by byli narażeni na wypadnięcie z rynku np po roku nieurodzaju, klęski żywiołowej itp. Uznaję dopłaty za zło ale konieczne zwłaszcza jeśli reszta unii...

Jacus, my wszyscy co starsi to stare komunisty bo wychowane na czym i w jakich czasach? 
Wyzywają się od komunistów a zaliczali egzaminy z PO (przysposobienie obronne) gdzie i przewodnia rola klasy robotniczej i Marks i Lenin i ekonomia socjalizmu i jeśli kto tego nie wiedział to dyplomu nie dostał albo oblał egzamin i nie zdał z klasy do kl...  no tak. Ci co podstawówek nie pokończyli to może nie komunisty , fakt :D (Mirro ma lepsze ikony ale zgubiłem linka do stronki)

и поскольку я могу читать русский алфавит, я все еще могу считаться русским троллем 
mnie priszlos' gugli pierewiesti potomu czto u mienia niet russkich bukf w sistemie

no jak nic, stary komunista i ruski troll :) 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
11 minut temu, dysydent napisał:

Rok temu była susza na większym obszarze Polski ... no rzeczywiście pewnie i susze mają swój udział w spadku zbiorów ale wiem po sobie że niedoszacowałem zapotrzebowania na wczesne ziemniaki które w tym roku nawet nie wiem jak wysokie było bo mi ich zwyczajnie zbrakło a zbiory były większe (glównie z racji większego nasadzenia) niż w ciągu ostatnich... nie pamiętam ilu już lat. Zatem i popyt wzrósł przynajmniej w moim rejonie.

w zeszłym roku jak piszesz ale ja miałem normalne plonowanie .... bo u nas jest zasada do koca marca i susze wogle nie odczuwają .. ale ten rok był specyficzny mieszkam w bramie morawskiej tu temp jest najwyższa w pl nawet nocą nie schodziła poniżej 24 stopni i tu cały problem 

poczynana no 1 moim zdaniem unia wycofywała zaprawę owadobójczą i grzybową efektem była plaga stonki a jak wiesz większość środków najlepiej działa poniżej 20 stopni 

Opublikowano

Zagadka  - z kogo to cytat? Może ktoś bez wujka Googla spróbuję?

Tylko podniesienie płacy minimalnej, to jest podniesienie składki i podatku od płacy minimalnej wpłacanej do budżetu. Czyli to pomysł na "obcyndolenie" obywateli z pieniędzy, a nie na danie im tych pieniędzy. A oni się cieszą, że dostaną pieniądze – wskazywał.

Opublikowano (edytowane)

... to do Romana
Neonikotynoidy powyżej piętnastu tak że ze stonką można było sobie poradzić ja po dwu zabiegach Innazumą (acetamipryd plus jakiś pyretroid od Karate zapomniałem). A wysokie temperatury rzeczywiście bo powyżej 26 stopni bulw nie tworzą. W tym roku kto obredlił po ostatnich majowych ulewach ma plon normalny u nas kto nie też drobnica i niewiele pod krzakiem a byliśmy w zagłębiu ziemniaczanym pod Lublinem i tam nie za wiele nasadzeń a i plony nieciekawe czyli może i będą drogie przez cały sezon. Ostatnio po 1,5zł hurt.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 minutę temu, daron64 napisał:

Zagadka  - z kogo to cytat? Może ktoś bez wujka Googla spróbuję?

Tylko podniesienie płacy minimalnej, to jest podniesienie składki i podatku od płacy minimalnej wpłacanej do budżetu. Czyli to pomysł na "obcyndolenie" obywateli z pieniędzy, a nie na danie im tych pieniędzy. A oni się cieszą, że dostaną pieniądze – wskazywał.

Jarosław K. :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v