Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

matematyka wstydu.........

https://www.wiocha.pl/1594406,Matoluszek-klamczuszek---matematyk#comform

najlepiej gdyby nie bylo zadnych podatkow- wtedy by kazdy placil 😛 

teraz autostrady budujemy  100 % taniej niz w niemczech-bo wcale...tanio budowali hiszpanie, wlosi,turcy i chinczycy - jak skonczyli , no jakos nie moga skonczyc budow i schodza z placow..

https://www.wiocha.pl/1594383,Trafna-diagnoza

https://www.wiocha.pl/1594375,Stary-kawaler-tak-widzi-rodzine

Edytowane przez jacus
Opublikowano

pomysl chwile-to naprawde nie boli- jak mozna sprzedac na lewo wiecej paliwa niz legalnie ??? na jakich stacjach to mozna zrobic- bp,schella, orlenu czy lotosu ?? rolnicy ,transportowcy kupowali lewe paliwo-co wiele razy tu bylo opisane , ile to moglo stanowic calosci sprzedazy 50 % ??? zartujesz,

zreszta wystarczy poczytac odpowiedni temat na af zeby wiedziec ze nie tylko mafia zarabiala na lewym paliwie ale takze kupujacy rolnicy,ile bylo taniej.cos  kolo zlotowki,.....

prawdziwy problem jest w tym ze to podatki stanowia ponad polowe ceny ceny paliwa, gdyby bylo inaczej -np.tak jak w usa, to zadne cysterny nie byly by potrzebne.

chwila przerwy w pisaniu......- teraz w tvp-info reklama dofinansowania do rolnictwa, setki milionow jesli nie miliardow do rolnictwa- tylko nie mowia ze to dopiero w planach i byc moze kiedys bedzie, najlepsza ustawa o sprzedazy bezposredniej w europie- setki tysiecy rolnikow sprzedaja ?? chyba nawet 20 tys niema w calym kraju..na 1,2 mln gospodarstw,   holding spozywczy- kon[ten z janowa] by sie usmial😛

Opublikowano

A jak tam z radcami rolnymi co mieli wspierać sprzedaż produkcji rolnej w poszczególnych krajach? Zakończył się już nabór i szkolenie? A może jakieś sukcesy już zanotowano?😂 

Opublikowano

napewno u mie było szybciej i łatwiej kupić paliwo bez  faktury bo  do 24 godzin 1 tys litrów i było a na fakturę do 1 tygodnia a mam 15 km do naftobazy gdzie teoretycznie powinni sie tankować  . po wprowadzeniu pakietu paliwowego sprzedaż wzrosła o około 35 - 40 %   różnica  5 % wynikać może ze wzrostu gospodarczego ,  

• Like 1
Opublikowano

jarecki - to, że paliwo jeździło to fakt, że jeździ nadal to fakt nr 2. Grunt to prawidłowo zadane pytanie. Przy pewnej rozmowie padło: "skąd ty chłopie robisz mauzera oszczędności co tydzień". Postawił się ale cenę opuścił. Jest tak, że lewe paliwo było robione na miejscu, coś jeździło a coś inne to drugie życie. Trzeba się także przyzwyczaić, że propagandę sukcesu dzielimy przez 200 i będzie ok.

Opublikowano
8 godzin temu, jacus napisał:

pomysl chwile-to naprawde nie boli- jak mozna sprzedac na lewo wiecej paliwa niz legalnie ??? na jakich stacjach to mozna zrobic- bp,schella, orlenu czy lotosu ?? rolnicy ,transportowcy kupowali lewe paliwo-co wiele razy tu bylo opisane , ile to moglo stanowic calosci sprzedazy 50 % ??? zartujesz,

zreszta wystarczy poczytac odpowiedni temat na af zeby wiedziec ze nie tylko mafia zarabiala na lewym paliwie ale takze kupujacy rolnicy,ile bylo taniej.cos  kolo zlotowki,.....

prawdziwy problem jest w tym ze to podatki stanowia ponad polowe ceny ceny paliwa, gdyby bylo inaczej -np.tak jak w usa, to zadne cysterny nie byly by potrzebne.

chwila przerwy w pisaniu......- teraz w tvp-info reklama dofinansowania do rolnictwa, setki milionow jesli nie miliardow do rolnictwa- tylko nie mowia ze to dopiero w planach i byc moze kiedys bedzie, najlepsza ustawa o sprzedazy bezposredniej w europie- setki tysiecy rolnikow sprzedaja ?? chyba nawet 20 tys niema w calym kraju..na 1,2 mln gospodarstw,   holding spozywczy- kon[ten z janowa] by sie usmial😛

Jacus ty dowiedz się o co chodzi z lewym paliwem zanim coś napiszesz. Tam nie chodziło o to co Heniu jadac z wiatrem zaoszczędził i w kanistrze przehandlował za pół ceny. Europa to nie Ameryka i paliwo ma tu kosztować na co są odpowiednie rozporządzenia unijne żeby nikt się nie wyłamywał.

• Like 1
Opublikowano

jak sie robi przekrety na paliwie to mnie nie ucz.............bylo milo ale sie skonczylo☺️,  chodzi o skale przekretow- heniu z wiadrem, ja znalem januszow z beczka 200 albo 1000 😛o cysternach nie wspomne. kazdy "biznesmen" kupowal lewe paliwo bo bylo drozsze i nigdy nie chcial zaoszczedzic paru groszy- tak to niby ma wygladac, na dziure vat- zreszta dzisiaj ma sie rownie dobrze a nawet lepiej niz za rzadow po-psl- skladaja sie miliony polakow , sa rowniez wielkie przekrety ale to margines codziennych kombinacji .

wszystkie te miliardy  sa po prostu z sufitu wziete- czemu 250 mld a nie 249 albo 251 ???  a moze 300 albo 301 albo 299

pada deszcz- deszczowke tez maja podobno opodatkowac😛

Opublikowano (edytowane)

Paliwo obłożone potężnymi podatkami w unii a i tak ruch na drogach niemiłosiernie duży i na tym argumencie leczą sobie sumienia urzedasy że te obciążenia uzasadnione tylko ślepi durnie nie widzą jak to cofa w stosunku do reszty świata konkurencyjność unii jako całości. Wycofać się z tego nie można tak łatwo o ile to w ogóle możliwe bez społecznej zadymy bo z kolei socjal trzeba z czegoś finansować a tym wyższy musi być ten socjal im wyższe koszty utrzymania wynikające m. in. z kosztów energetycznych i kolo się zamyka. Błędne koło które w końcu gdy ruszy w przepaść będzie nie do zatrzymania. 
Sterowanie sztuczne gospodarką bardzo długo ukrywa zagrożenia i dopiero gdy te stają się nieopanowywalne jest już wtedy za późno na jakąkolwiek reakcję naprawczą.

Przerzucacie się tutaj cyferkami gdzie jakieś procenty robić mają wielką różnicę podczas gdy w skali np. procesów emerytalnych WSZYSCY opierają się na bzdurze jakoby pieniądz był jakąkolwiek wartością w skali dekad.

i mój wpis pod tym "wywodem" (oczywiście nie namawiam do słuchania całości bo szkoda czasu )
Jedna krótka i "śmiertelnie skuteczna" do powyższego wywodu z filmu riposta - Wystarczy ludziom powiedzieć że oszczędzają w manipulowalnym przeliczniku wartości jakim jest obecny pieniądz. No i dlaczego nikt nie proponuje oszczędzania na emerytury w "twardszych" nośnikach wartości? np w złocie czy majątku trwałym? Może właśnie dlatego że ci którzy proponują oszczędzanie w papierowym pieniądzu sami ten pieniądz jako np.fundusze emerytalne zamienią na wartości trwalsze i kto na tym lepiej wyjdzie? Kto jest oszustem a kto ofiarą?

i już tylko dla czytelnika tego forum
 jak wykupić resztki majątku od wykupywanego za jego własne pieniądze?
Może warto się zastanowić nad założeniem jakiego funduszu emerytalnego?
A może założyć "wywrotową" partię a by gdy większość "dla co cwańszych kanalii plebsem nazywana" stanie pod murem bez niczego własnego na tym świecie i siłą zechce to odebrać? Gdzie wtedy będą gwarancje "emerytalne" jeśli to temu "plebsowi" się powiedzie?

W Przyrodzie zawsze jeden się żywił drugim i cóż miało by się zmienić specjalnie akurat dla jednego gatunku z milionów? I tak potencjalna rozrodczość wielokrotnie przekracza zasoby na przeżywalność i część musi się wzajemnie pozjadać. 
Stwórca sam przyznał że Mu się ten świat nie udał, ale to już inna historia choć nie ma się co oszukiwać - miał rację.
Inna sprawa czy istnieje możliwość lepszego świata? nikt tego nie wie ale mamy prawo eksperymentować; podstawowy mechanizm selekcji przez Stwórcę dopuszczony i być może to jest jedyna nadzieja Jego samego. 

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
21 godzin temu, jacus napisał:

kurna-ja tez mam atlas kotow a nawet go przeczytalem[wiem normalny polak nie czyta...... ] 

polityka vegi ma 2 gwiazdki w recenzjach-czyli strata czasu, ywa tak jest czy krytycy przesadzaja ze to knot na miare smolenska a nawet wiekszy ??

filmy smarzowskiego to fantastyka ?? tylko wolyn mu sie nie udal i jest prawdziwy ??? to tez wyraz fantazji scenarzystow i rezysera....

(nie oglądałam Smoleńska....)

Widziałam  videorecenzje POLITYKI wcześniej i nastawiłam sie, poza reklamowanymi scenami, bardziej na nudę.

W konsekwencji wrażenie ogólne miałam lepsze od krytyki.

Ja pierdziele... całe szczęście, że nie zabrałam dziecka. Nie pisało albo nie doczytałam, że to film tylko dla dorosłych  ....Przede wszystkim pomyślałam o parodii bardziej jako o komedii...

Główne 2 wątki to Rydzyk i MON (żołnierski pocałunek Macierewicza :P), reszta pikanteria...

Jest tyle nie wykorzystanych przez reżysera wątków, kóre na bieżąco są pisane przez polityków.  Pan Vega mógłby zdecydować się na realizację  koleinych części w cyklu POLITYKA wbrew krytyce oczywiście. 

Prezes ukazany był z owym szacunkiem nawet.......to zrozumiałe.

Opublikowano

Już filmy robią o  Pis . Zaraz piosenki będą układać .

Ciekawe w jakim świetle przedstawi historia za 100 lat Morawieckiego . Kaczyńskiego , Tuska czy Wałęsę . 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jeden Wałęsa się obroni jako symbol przełomu. 
Reszta to będą zwykli statyści Historii jak nawet już dziś jest ofiara zamachu za Piłsudskiego. Ten premier... no jak Mu tam było? ...
wiesz od razu czy musisz szukać w necie? ;)  a to było przecież tak niedawno.

Jedynym sposobem przejścia do Historii z czasów względnej stabilizacji jest zrobienie czegoś szczególnie negatywnego, a tego ani delikwentowi ani nam bym nie życzył. Zatem nie róbmy zbyt "historycznych" przełomów. a zwykłe szare czynności konieczne dla elementarnego ładu i porządku wokół siebie bez nadziei na pośmiertne cokoły pomników.
Przypadek zdecyduje kogo Historia oceni najwyżej bo nie wiadomo jak się potoczy z tego jednak rozdroża czasów.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, Roman176 napisał:

bo 60% prywaciarzy opłaca z najniższego a płaci osobnym przelewem 3/4 tyś ty też tak robisz 

nie zgodzę się do końca bo autostradowy budowały strabag alpine bau i inne niemieckie firmy a cena droższa za km niż w niemczech .. a zarobki nisze wiec zgarniał tylko ten najwyżej ... gdyby dzisiaj budowały to też by budowały troche mniej by zostało w kieszeni no ale płacili nawet 4,5 tyś zwykłemu robotnikowi 

Oczywiście to było pytanie retorycznie.

Wiadomo, PO to debile, to był tylko sarkazm że być może nimi nie są..

Dnia 8.09.2019 o 17:08, mirro napisał:

Damian niżej 3,5 tyś na rękę to dziś pracownika nie znajdziesz. Polemizowałem z Twoją tezą o firmach zagranicznych bo zapominasz o naszych małych i średnich. Ugotują ich tymi nakazami i planami. Potem znowu będą dawać na rozwój kolejnych firm, jak te padną. 

Dnia 8.09.2019 o 17:15, Ulman napisał:

Możesz jakoś szerzej opisać ten fenomen? Zwiekszone koszty pracy jedne firmy dotkną a inne nie? Jakim cudem?

To jest bardzo proste.

Zresztą padła już tu odpowiedź. Ciężko znaleźć pracownika za 3,5tys i chodzi właśnie o Polskie małe firmą. One już płacą dużo więcej swoim pracownikom niż minimalna, czy nawet planowana w przyszłości minimalna więc podnoszenie minimalnej ich nie dotyczy.

Podnoszeniem minimalnej dostaną po d. zagraniczne kołchozy które się do nas sprowadziły za sprawą taniej siły roboczej. Wszelkie magazyny logistyczne, fabryki itp. w PL zatrudniają za najniższą krajową, bo są nastawione na masową produkcję jak najniższym kosztem dlatego nie budują sobie tych kołchozów u siebie w niemczech, tylko w krajach gdzie jest tania siła robocza.

I w większości te kołchozy są w rekach zagranicznego kapitału. Stąd też napisałem że zagraniczne firmy po przez podnoszenie minimalnej sfinansują nasze 500+ itp.

Pis im teraz wywinął numer, bo inwestycje ukończone, kasa wydana na nieruchomości, działki budynki, magazyny, autostrady porobione a tu im się założenia zmieniają bo zamiast bo koszty produkcji radykalnie wzrosną.

I bardzo dobrze Jaruś sobie to wykombinował, brawo!!!

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

Jak wyjdzie im za drogo to się całe te kołchozy wyprowadza i nie będzie 500 plusa, bo po co płacić Polakowi za składanie Opla 4 tys zł jak Niemiec to zrobi za 1.5tys euro, brak problemów z logistyka itd. Ta płaca minimalna bardziej nam zaszkodzi nic pomoże, zdrozeje chleb, masło, cukier. Bochenek chleba nie będzie za 2 zł tylko za 4. Benzyna nie po 5 tylko po 8, bo pani na stacji więcej będzie zarabiać, firmy przeniosa wyższe koszty zatrudnienia w ceny produktów :) Chyba trzeba złotówki na Euro albo dolary wymienić bo jak ruszy inflacja to nic nie zostanie z oszczędności

Opublikowano

Dekada rządów piskomuny i wszyscy znów będziemy milionerami  😄

Opublikowano

Ech. Przecież to co napisałeś Damian to propagandowy wywrot. Generalnie ekonomia wg PIS bazuje na cyt. "inflacji z wybitymi zębami". Ekonomiści mówią o nadpodaży czy gospodarce nadmiaru. Dodanie ludziom pieniądza ma pobudzić konkurencję i konsumpcję a stałe wskaźniki idące wzwyż to zwiększone przychody itd. Ekonomista ów opisując konkurencyjność jednostek wskaże na konieczność technologicznego skoku czyli brnięcie w rewolucję technologiczną co na pobudzić innowacyjność. Na przedsiębiorcy ma spoczywać obciążenie wzrostem wydajności pracy w związku z obciążeniami chociażby płacą minimalną. Druga tego strona to likwidowanie mniej wydajnych stanowisk, przedsiębiorstw, gospodarstw i innych jednostek. Problem w tym, że ci ekonomiści zapatrzyli się na Skandynawię a tam wciągają imigrantów, pieniądz na socjal mają z gazu i ropy. My musimy polegać na Romanie i nie podobają nam się imigranci. Przy okazji: większa średnia krajowa i minimalna to automatyczny wzrost opłat urzędowych.

Opublikowano (edytowane)

Jeśli masz średnie statystycznie gospodarstwo to policz cały swój majątek bo już dziś powinieneś być milionerem jeśliś dobry gospodarz.

Taras; A "bezzębna inflacja" skończy się tym czym bezzębność się zwykle kończy; niestrawnością bo w pewnym momencie brakuje motywacji produkcyjnych.
Za Gierka był to niedobór środków produkcji, obecnie jest już widoczny niedobór kadr. Nie ma postępu na zamówienie bo będzie co najwyżej symulowany. 
Tylko bezwzględna konkurencja gdzie wizja głodu za nienadążanie za technologiczną konkurencją zmusi do uczciwego rozwijania technologii, w czasie subwencji bardziej zachęcające kupić "gotowca" czyli albo wyrób albo licencję a to w warunkach próby kończy się rozczarowaniem niedostępności choćby dokumentacji i kupą nieprzydatnego złomu z wyprzedaży przez tych którzy na pewno najlepszych swych rozwiązań za żadne pieniądze nie oddadzą a tylko te o generację starsze. 
Kto ma budować naszą rodzimą innowacyjność? jest ochotnik? z góry uprzedzam że musi mieć jakieś autorskie portfolio a nie egzamin z polskich uczelni, jakichkolwiek uczelni .
Rozwój w oparciu o innowacje jest zwycięstwem w najtrudniejszym z wyścigów/wojen a tylko głupiec z góry planuje zwycięstwo w bitwie bez odpowiedzi - co w przypadku porażki?
zwłaszcza w takiej bitwie gdzie już na starcie został daleko z tyłu.

Oczywiście można liczyć że kierunek rozwoju "cywilizacji" zawroci o 180 stopni to wtedy taka "innowacyjność"  z ostatniej będzie z automatu na pierwszym miejscu 
http://www.tygodnikzamojski.pl/artykul/101114/szatan-i-egzorcysta.html

Swoją drogą to ciekaw jestem czy będą mieli odwagę opublikować mój jadowity komentarz który obecnie "pod oceną admina" ;) 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Raz na wozie raz pod wozem . Przeważnie ludzie biedniejsi byli zawsze pod wozem . 

Rostowski nie mógł zrozumieć a wy zrozumiecie 😁😁😁

To chyba tak żle nie jest jak euro czy dolar ktoś chce kupować . Jak tak się obawia o pln to niech bitkojnów na kupi .

Edytowane przez 12zbyszko
  • Thanks 1
Opublikowano
Bitkojny nie pewne, waluta bez pokrycia i gwarancji jakiegokolwiek państwa, to już złotówka lepsza. A skoro mamy taki dobrobyt to czemu euro i dolar nie tanieje. Jakbyśmy ich doganiali to powinny tanieć, czyli jesteśmy tak samo za Niemcami jak byliśmy 4 lata temu :)
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v