Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, jacus napisał:

romus-na zdrowie, na druga noge zebys nie kulal ,a moze i na trzecia zebys nie😛

myślałem ze ty za mnie wypijesz dzieci wychowane a ja przechodzę ząbkowanie 😛

Opublikowano
5 godzin temu, dysydent napisał:

cytat to jest odpowiedź w na moją ocenę nieprzewidywalności prawej strony sceny politycznej na dziś reprezentowanej przez Konfederację.
Po raz pierwszy podjęto próbę zjednoczenia rzeczywiście prawicowych organizacji polskich i rzeczywiście nie wielu wie kto i co sobą reprezentuje w tym ... nie wiem ? ugrupowaniu? najtrafniej sami się nazwali - "Konfederacja"
Tam wewnątrz panuje większa różnorodność niż między PiS a PO i jest to dopiero próba wejścia sił konserwatywnych na szersze wody polityki. Tylko czy konserwatyzmem można nazwać ultraliberalizm gospodarczy JKM w czasach gdzie przez zbytni liberalizm PO przegrywało ostatnie wybory? Oni , niektórzy z nich chcą iść jeszcze dalej.
Problem może być nie w tym czy będziesz musiał a czy będziesz mogł? może nie za cztery lata ale są tam i nacjonaliści i wyznaniowcy na skraju fanatyzmu. Nie neguję słuszności wielu z ich postulatów ale jak na dzisiaj są zbyt nieprzewidywalni w zachowaniach po ewentualnej wygranej wyborczej bo najpewniej będzie tam wojna wewnętrzna o podział łupów,

w międzyczasie 

zauważyłem i nie tylko ja i już dawno że parlament europejski to farsa a nie rządy i w rzeczywistości rządzi kapitał i kuluarowe konszachty a bełkot deputowanych na oficjalnych obradach najczęściej nie ma większego sensu ani wpływu na rzeczywistość. 
PiS już nie bierze pod uwagę wyjścia z unii a przecież w polityce i biznesie "nigdy nie ma nigdy" i powinna to być zawsze jedna z opcji choćby najmniej prawdopodobna ale nie wykluczona i tylko Konfederacja ją dopuszcza a wręcz czasami forsuje i nielogicznym było by z mojej strony głosowanie na tych przez których mogę nie mieć gdzie wyjechać.
Na dzisiaj jednak w/g mnie najlepszy pomysł na unię miałby PiS tylko brak tej opcji że unia nie może być celem samym w sobie, a środkiem do innych celów bo jeśli nie to won, 
Konfederacja od razu mówi że albo tak jak my chcemy albo.... a no właśnie co?

https://fakty.interia.pl/swiat/news-prezydent-ukrainy-rozwiazal-parlament,nId,3002575
bo chyba tylko podobnie?
To jeszcze nie jest ich czas i oby nigdy nie nadszedł, choć wszystko na to wskazuje że trzeba będzie interesów narodowych bronić ale na razie niech się zdecydują który tam dowodzi.
najpierw przekonujesz bym glosował gdy mi nie po drodze nawet dosłownie do lokalu a później

tymi wyborami jeszcze wielkich zmian nie będzie
zmiany nadejdą gdy się pojawi kryzys a moim zdaniem nie trzeba aż tak radykalnych zmian w polityce aby skutecznie z kryzysem walczyć i powtórzę - nigdy antydemokratów demokratycznie nie wybierać  bo później siły trzeba aby od koryta oderwać, niejednokrotnie się zdarzało że obcej

przeczytałem o wystąpieniu Brudzińskiego i rozumiem teraz ten ostatni cytat bo był niekoniecznie tylko do mnie. :) 

poproś mamę to może cie puści na te wybory

Opublikowano

racyl - co Ty masz za problem z naszymi rodzinami? Aż się prosisz o działanie wyprzedzające.. Unia. W 2004 roku, gdy mnie na pytanie czego spodziewam się po wejściu w te struktury odpowiadałem, że to tylko pieniążki będą przelewać się piętro wyżej. Tamten parlament nie różni się od innych. Są to jednak większe możliwości. Czy coś złego się wydarzyło? Nie. Nie czuję się gorszy jako Polak. Tyle. Wracając do logiki: "daje to dobry" Polska swoje pincet bierze.

Opublikowano
7 godzin temu, dysydent napisał:

PiS już nie bierze pod uwagę wyjścia

a kiedy brał ?                    sam korwin w polityce jest razem z kaczynskim , tuskiem i resztą od samego początku ,  o ile wiekszosc parti swoje pomysły chyba podgląda w krajach europejskich  to korwin sam sobie w głowie wymysla i chce być pionierem , co niektórzy chyba nie znają dokładnie programów wyborczych jakie miał korwin , jezeli już to najblizej chyba usa ale bardziej bym sie kierował w kierunku biednych panstw afrykanskich , byc moze dobry byłby w polskim sejmie z 20 posłami bo napewno mądrzejsi  od pichowicz i nowoczesnej ale  rzucenie wszystkiego na gleboką wode to nie pomysł , spora czesc nie potrafi pływać i sie po prostu utopi . 

Opublikowano
33 minuty temu, DTaras napisał:

racyl - co Ty masz za problem z naszymi rodzinami?

Ja wiem że mama kocha swojego synka bo dobry chłopak z tego murzynka

Opublikowano
16 minut temu, racyl napisał:

Ja wiem że mama kocha swojego synka bo dobry chłopak z tego murzynka

Uuuu Grubo kolego pojechałeś - za kilka lat rządów lewaków za takie słownictwo pójdziesz pierdzieć w pasiak za "mowę nienawiści"- cokolwiek to pojęcie oznacza

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano

Jeśli chodzi o plany wyjścia z Unii, to ja bym przeprowadził mała grę strategiczną. Plan taki powinien faktycznie być i po doświadczeniach z Brexitem powinno to zafunkcjonować na szczeblu poszczególnych ministerstw. Oczywiście do pracy powinni zostać włączeni " fachowcy" z różnych partii a wnioski niekoniecznie jawne i upublicznione. Na razie mówi się że wracamy do stanu z przed wejścia do Unii. Powiem tak "a gówno prawda". Jeżeli ktoś mówi że wgra softa z oprogramowaniem fabrycznym to powinien natychmiast  iść się leczyć. 
Z wiadomości weselszych- Pan Saryusz- Wolski zdradził wczoraj najpilniej strzeżoną tajemnicę, czym oczywiście pewnie rozbawił do łez tych na Kremlu, a tych w Białym Domku wprawił w konsternację, iż nasz wspaniały, najwspanialszy CPK jest tak ważny bo " będzie mógł przyjąć w ciągu doby od ciula amerykańskich żołnierzy.🤣

Dla tych co chce im się podumać . 

Opublikowano

racyl - niewątpliwie czegoś Ci brakuje. mirro - przecież oni wiedzą, że w pieniądzu tego nie dostaną a chodzi zapewne o inne rozliczenia. To całe 447 wzywa aby nieuregulowane zostało uregulowane oraz będą z tego roczne raporty. Z tego co ja się doczytałem jest to majątek szacowany na 65 mld $ a a nie 300. Już pisałem o gminach żydowskich. Rozpanoszone i przygaszone toto poprzednimi rozwiązaniami. Poszli o krok dalej. Teraz jako już osoba prawna zapewne widzą możliwość przejęcia mienia z ARIMR, Lasów Państwowych i tp. Tego nie widać tak jak przelewów. Gonić trzeba, to fakt. Może na szczeblu Unijnym? Niemcom to na rękę. Ciekawe jak to Szwajcarzy rozkminili? Ale żeby chwytać się uzasadnienia powstania CPK w sprawie obecności okupanta? Airbusa 380 przestają produkować a tu jakieś durne argumenty za.

Opublikowano

brexit? to cyrk a nie brexit 
https://www.google.pl/search?q=referendum+brexit&oq=referendum+brexit&aqs=chrome..69i57j0l5.6572j1j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Mamy problem nie tylko w poziomie elit ale i w elektoracie stąd po raz kolejny nawet u siebie dostrzegam na przyzwolenie radykalniejszych poczynań władzy i dzięki takiemu przyzwoleniu PiS-owska nagonka na wszystko nie jest powszechnie społecznie potępiana a co podlejszym kreaturom przyjemność zawistną sprawia jako to dołożyli tym co "nakradli", "się nachapali"... a najczęściej tylko byli zwyczajnie lepsi w działaniu w określonej sytuacji od reszty
Otóż w Polsce stosunkowo niewielu się dorobiło i z drugiej strony sam przyznaję niedostatek polskiego narodowego kapitału. Nie stworzą go zasiłkowcy  a tym bardziej ścigani za przekręty choć nie widzę w swoim otoczeniu nikogo kto by był za jakieś skazany a i szerzej to za wiele głów nie spadło czyli nie jesteśmy aż tak mafijnym narodem jak partacki włoski (gdyby oni mieli komunę w historii byli by kolejnym bałkanskim nędzarzem i kto wie czy nie największym).
Obawiam się że to nie jest tylko wina rządów brak elit. Nie ma z kogo elity gospodarczej budować i tutaj rzeczywiście nie pomoże liberalizacja gospodarki bo wtedy jeszcze więcej obcego kapitału "lukę kadrową" wykorzysta. Narodowego kapitału to partactwo polskie może nie potrafić jeszcze zbudować i trzeba jeszcze trochę "narybku wychować" bo te byznesmeny co bez niemieckiego odbiorcy samodzielnie z nikim nie potrafią się dogadać ... dobrze że chociaż Niemiec bo rzetelniej płaci gdy Żyd i za darmo by brał jak by się dało. (w między czasie DTaras rozszerzył)
Co do Korwina to niezależnie od nikłego wpływu na bieżącą politykę wychował następców i sporo z Jego doktryn dzisiaj już jest w standardach gdy jeszcze trzydziesci lat temu były nie do pomyślenia. Co było by uznane za nietolerancję w lustracji wcześniej dzisiaj ... co było by nazwane rasizmem ... "wujek Trump" poszedł jeszcze dalej i mury ... powoli i bez rewolucji
Ludzie Konfederacji to jest opcja na przyszłość, jedna z opcji. Nie mniej wiele z ich propozycji niesie ryzyko oligarchizacji kraju i nie napiszę juz dlaczego bo i tak dużo ...
Niezależnie od moich obiekcji to sądzę że nasza tu dyskusja krzywdy im nie robi jeśli bodaj jeden poszukał w necie kto zacz owa Konfederacja?
Gdzieś widziałem komentarz (nie na af) że zaskakujące bo Konfederacja zrównała się w sondażach z Biedroniem.
i dobrze, równowaga. Szkoda że to centrum takie jak i reszta - nijakie.
Nie mniej w Konfederacji i narodowców pełno a nacjonalizmy w Historii zawsze miały "krótkie nogi". to nie moja bajka pomimo obecnej sytuacji, Biedroń tym bardziej a środek partacze bo niczego do końca żaden jeszcze nie przeprowadził tylko obcymi rękami by chcieli , tym razem amerykańskimi.
Nie mam zaufania już do nikogo a "mniejsze zło" ? be ze mnie wybierzecie. Marne nadzieje, może zmądrzeją może nie ale przynajmniej przewidywalni.
a różnych Brudzińskich czy podobnych co mnie straszą że głos zmarnuję powiem - zmarnowałem już nie raz a teraz nikogo znajomego osobiście na listach nie dostrzegam ... jeszcze przepatrzę ale tylko wtedy bym się pofatygował a skreślanie losów w loterii? ....
Ukraińcy obstawili na nieznany los i wielu już zaczyna żałować.

Opublikowano

Racyl czy Ty szanujesz swoją matkę?...te Twoje wypowiedzi pozostawiają wiele do życzenia...

Zdajesz sobie sprawę, że to tak z boku wygląda jakbyś za wszelką cenę usiłował własne cechy upatrywać w innych...(pisałeś np życie z renty matki itp)

A pisząc z dumą o Polsce (matce): jak daje to biorę.... mówi samo za siebie..

🙃

Opublikowano (edytowane)

nietypowo tylko ulewa ponad 40l/m w dwie trzy godziny bez silniejszego nawet wiatru może do 12m/s i nie sądzę aby to było oko cyklonu :) 
to było przedwczoraj bo później cały czas coś dolewa ale to takie po 3-5mm nie mniej kapusta mi zarośnie bo nawet 10 arów plecakiem nie mogę wejść bo błoto.

Nawet trudno ocenić straty na razie bo jeszcze miejscami woda stoi ale wichur nie bylo w okolicy albo o nich nie slyszałem jeszcze.
O właśnie dopiero co mnie deszczyk zgonił. Jedno co muszę przyznać to zboża i rzepaki lubią mokry maj i w tym roku będzie tego dużo.
Nie wiem czy rynki już to zauważyły ale ... "oj bedzie dróg blokowanie jak pszenice potaniejo oj bedzie"
no chyba że ten "monsunowy klimat przeciągnie się aż po za żniwa czego bym nie życzył bo chleb i tak już podrożał rok do roku a jakość jakby jeszcze gorsza jak była, to jak z porośniętego ziarna mąki narobią....
tych co pojadą do Brukseli bardzo to nie ruszy bo stać ich będzie na "ozorki skowronków w dekadenckim sosie" jak się jakiemu zamarzy i oby takich oszołomów tam nie wysłać no ale na razie i na szczęście tak źle nie jest pomimo że "wielkopaństwo" niektórym się marzy to wielu takich nie ma.
no kropi deszcz nadal i trzeba zaczynać wcześniej co na piątek planowałem.
Uda się wrócić przed wyborami  .

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, DTaras napisał:

dysydent - trąbiło tam u Was, obok Was. Jest ok? Z pięć lat temu było to samo w mojej "wichurze". Niewesoła sytuacja ale zjawisko ciekawe.

Gdzie Dysydentowi do Wojciechowa. Toż pewnie lepiej jak 100 km. To ten Wojciechów co tam kultywują tradycje kowalstwa. Nawet jakieś święto zwane "Kowalami" organizują.
Ale nie mylić z Pacanowem. Bo tam tylko kozy albo Kozy kują.

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, DTaras napisał:

dysydent - trąbiło tam u Was, obok Was. Jest ok? Z pięć lat temu było to samo w mojej "wichurze". Niewesoła sytuacja ale zjawisko ciekawe.

to było w moim regionie,  powiat lubelski. to nie całe 15km od mnie.

u nas wiatr był nawet i duży jak to się tam to działo ale  nie taki silny jak w poprzednich tygodniach

narobiło roboty ludziom

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Racyl - jak po południu będę jechał S19 przez Kraśnik to mnie w okolicach Niedrzwicy nie napadaj. I Pana Biedronia też mi tam nie wystawiaj do czynności seksualnych wszelakich.:)

• Haha 1
Opublikowano

prawi i sprawiedliwi odcinek pt.skok wolomin ....kobiety mafii[bo prezes zadnej nie potrzebuje]😛

https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/grzeczna-i-posluszna-niezwykla-historia-dzialaczki-pis-z-mafia-w-tle/zskvv30

ciekawa sprawa z sosnierzem- bral udzial[wlasnie pokazalo sie podsumowanie kadencji] w ponad 99 % glosowan, to kilka tysiecy- nie wiedzial nad czym glosuje, naciskal losowo przyciski czy co ??? a moze co innego robi a co innego mowi ??? to w polskiej polityce nic nowego... mial dobrych nauczycieli..

Opublikowano
3 minuty temu, mirro napisał:

Racyl - jak po południu będę jechał S19 przez Kraśnik to mnie w okolicach Niedrzwicy nie napadaj. I Pana Biedronia też mi tam nie wystawiaj do czynności seksualnych wszelakich.:)

to moja gmina akurat niedrzwica duża. ja mieszkam bliżej lublina.

puki co jest dk19 a s19 z tej części lublina nie ma w województwie lubelskim

ok dzisiaj ci daruje z tym biedroniem

ale grosza może zostawić leśnym pannom w naszym regionie żeby lepiej się rozwijał

Opublikowano

Kowboje rozdają śmigła dla wybranych. Polska nie dość, że kupuje wizy to jeszcze ich złom. Jednak zapytam, a co tam. Mirro pożartował, racyl zareagował. Czyżby druga twarz lub choćby drugi zawód? Jakiś udział w leśnych ssakach?

Opublikowano

D7KpbzMXYAAykXr.jpg

,,Włodzimierz Cimoszewicz tak jak Aleksandr Kwaśniewski ma korzenie bolszewickie albo jak kto woli rosyjskie. Ich rodzice przyjechali z b. ZSRR, zmienili nazwiska żydowskie na Polsko brzmiące i przystąpili do budowy komuny w PRL-u - Szczególnie Polacy zapamiętali ich bolszewickich ojców; haniebnie aktywnych i bezwzględnych oprawców Polaków na terenie PRL-u. Najdziwniejsze, że ci ludzie zajmowali najwyższe stanowiska w Polsce jeden został premierem , drugi prezydentem – i to oni bezpośrednio uczestniczyli w konsultacji przy pisaniu nowelizacji konstytucji z 1997 r. tchnącej bolszewizmem w kontekście Art. 181, Art.196 i Art. 200 Konstytucji. Dzisiaj w podziękowaniu że Polska ich przygarnęła Cimoszewicz pluje na Polskę twierdząc fałszywie że Polacy są współwinni holokaustu i jest rzecznikiem nieuzasadnionych roszczeń określonych w ustawie 447 zwrotu żydowskiego mienia bez spadkowego. Kwaśniewski zaś ostatnio dał ostry anty polonistyczny popis w Chinach na Tajwanie opowiadając że Polacy to antysemici i mordowali Żydów, szkoda że nie wspomniał o Katyniu i NKWD-zistach którzy tam wymordowali inteligencją Polską.''

• Like 1
  • Thanks 2
  • Confused 1
Opublikowano

http://www.ivrozbiorpolski.pl/index.php?page=stolzman-izaak-zdzislaw-kwasniewski Życiorys ojca Aleksandra Stolzmana, kawał skur***na z niego był 😁

s

Mich9 napisał:

https://youtu.be/A6eMxje0I5k Warto obejrzeć całe

Film już został zacenzurowany ależ cenzura, państwo policyjne

• Haha 1
Opublikowano
5 godzin temu, jacus napisał:

prawi i sprawiedliwi odcinek pt.skok wolomin ....kobiety mafii[bo prezes zadnej nie potrzebuje]😛

https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/grzeczna-i-posluszna-niezwykla-historia-dzialaczki-pis-z-mafia-w-tle/zskvv30

ciekawa sprawa z sosnierzem- bral udzial[wlasnie pokazalo sie podsumowanie kadencji] w ponad 99 % glosowan, to kilka tysiecy- nie wiedzial nad czym glosuje, naciskal losowo przyciski czy co ??? a moze co innego robi a co innego mowi ??? to w polskiej polityce nic nowego... mial dobrych nauczycieli..

Dlaczego nie wiedział? Gdybyś się zainteresował i obejrzał jego filmiki to byś zobaczył że nikt tam nie przyciska przycisków tylko machają łapami jak opętani w górę i w dół a przewodniczący w ciągu sekundy ocenia i szacuje ile jest za a ile przeciw

• Like 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v