Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak ten wzrost pkb przekłada się na kondycję finansową  normalnego Kowalskiego którego doją. kolejnymi podatkami?  Prezydent zafundował nam podpis pod kolejną lewicową ustawą      wprowadzającą nastepny podatek w imię urojonej proletariackiej srawiedliwości społecznej. 

Nie wiem po co te.nowe podatki skoro premier Szydło mówiła ze wystarczy nie kraść i. na wszystko wystarczy

Opublikowano (edytowane)

Dla urozmaicenia wachlarzy tematów ...

słuchałem sobie "byle czego" w radiu internetowym jako tło do codziennych zajęć ....
Odruchowo oburza mnie używanie terminu "lewactwo"  i nie o tym teraz dlaczego, ale
https://audycje.tokfm.pl/podcast/Dobrostan-zwierzat-hodowlanych/69254
Nie oczekuję aby kto słuchał tego podcasta bo coś ponad trzy kwadranse ale konkluzją tego wywodu jest - aby zagwarantować tzw "dobrostan zwierząt hodowlanych" należy przestać jeść mięso. To nawet nie jest "lewactwo" co eugenika behawioralna człowieka (fajny ten słownik bo przez "ch" napisałem) i wywrotowość wobec Natury i jak tę paplaninę inaczej nazwać jak nie tym co pod ręką?
Miarą dobrostanu idealnego według tego wywodu jest nieistnienie; co wynika już z pierwszych pięciu minut (tego o lisach hodowlanych) gdzie sam fakt ich rozmnażania jest negatywny i nic z dobrostanem nie ma wspólnego.
Każdy kto zastosuje tę filozofię jaka wyziera z tych dywagacji wyginie w dwóch pokoleniach i takie materiały propaguje stacja jawnie antyPiSowska.
Co z tego że nie przepadam za PiS jeśli alternatywą jest takie coś. Nie wiem czy osobnik hodowlany zapytany czy wolał by być tym czym/kim jest niż nieistnieć wcale bo zastosowanie tej filozofii literalnie oznacza zniknięcie tych gatunków ze środowiska a w końcu i pasożyta jaki na nich żeruje - człowieka.
Stosowanie norm i przekalkowań z socjologii człowieka do zwierząt jest już chore z punktu widzenia egoizmu gatunkowego - głównego motoru ewolucji.

Trochę filozoficznych rozważań na portalu rolniczym bo jak najbardziej na temat; i polityczny i branżowy.

Czekam na wywody na temat dobrostanu gryzoni polnych i stonki ziemniaczanej a od siebie proponuję receptę na zaprzestanie spożywania mięsa - przeszczep żwacza do żołądka od przeżuwaczy dla zainteresowanych.  

P.S. Jeśli masz zdrowe poczucie humoru to jednak posłuchaj tej paplaniny a jeśliś do tego rolnik to kilka razy przynajmniej się uśmiechniesz z politowaniem. Zniewieścienie gatunku ludzkiego "jak byk".

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

TokFM jest takim odchyłem jak TVPis. U Kurskiego wszystko co robi PIS jest słuszne a wszystko co robi opozycja  - zdradzieckie haniebne i głupie. W tokFM jest dokłądnie tak samo tylko w drugą stronę. Jedno drugiego warte. 

Wczoraj wieczorem jak było wiadomo że GW ujawni dalszą cześć nagrań i Biereckim jako bohaterem , na Nowogrodzkiej zorganizowano spotkanie w trybie pilnym. Jak mawiał Daniec w kabarecie - "każden za uszomi  cosik mo."

Opublikowano

Fenomenem matematycznym jest w przypadku wyciągania średniej z tego Kurskiego i takich tokówefemów jest wartość jeszcze bardziej ujemna od każdego z pojedynczych składników. Porównywanie i uśrednianie opcji PiS i PO wcale nie daje średniej którą można by określić jako "centrum" i z tym lewactwem u niejednego jest "przyganiał kocioł..."

Opublikowano (edytowane)

PIS i PO to lewica . Jedni bardziej narodowi drudzy liberalni. Lewactwo to termin eksploatowny przez PIS by odróznić się od reszty potwierdzić i utwierdzić elektorat o pogladach lewicowych ze sa prawicą. Ludzie mają uraz do  lewicy która się z tamtych czasów wywodzi. Przekonania i poglady ludziom  zostały a wmówiono im ze teraz sa prawicowcami. Weźmy kolegów z forum - prawicowcy jak cholera ale Gierka i komunę wspominają z rozrzewnieniem.  Propagandowo i socjologicznie PIS jeat nie do pobicia. Zagrał na sentymencie do komuny wmawiając że jest to prawicowe. Mistrzostwo świata

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Propagandowo i socjologicznie PIS jeat nie do pobicia - to jak ma to się do całej UE i ostatnim ich pomyśle utworzenia czegoś na wzór "Układu Warszawskiego" , wydaje mi się że PiS przegrywa w przedbiegach z tym co proponowała lub zaproponuje UE , PiS to im nawet do pięt nie dorasta w propagandzie :)

Opublikowano

Unia nie musi być tym czym jest obecnie a do radykalnej przebudowy wcale nie konieczny jest jej rozpad jeśli unią nazwiemy porozumienie regionalne państw o współpracy bo różne jej formy. Krytykowana jest przez PiS obecna formuła unii jako jednolitego tworu krytykowana jest przez coraz więcej opcji politycznych tak że raczej przewidywalny jej koniec ale niekoniecznie koniec uni co takiej jej formy bo nikt na razie nie ma interesu w Europie działać samodzielnie jeśli nie jest Niemcami lub Rosją i tu kolejny paradoks ; nikt nie chce słuchać  Niemców i jednocześnie nie chce rozwalić struktury w  której Niemcy dominują (nikt z wewnątrz tej struktury bo omal bym o Rosji zapomniał)  Wniosek - unia się rozpadnie gdy zechcą tego Niemcy a skoro jest tak skuteczna propaganda to znaczy że tego nie chcą. 
Nawet USA (obecne władze) nie chcą rozpadu UE a tylko jej reformy. 
Zgoda - propaganda ue na wyższym poziomie niż polska bo udaje że reprezentuje i polskie interesy.

Opublikowano
1 godzinę temu, marks50 napisał:

Propagandowo i socjologicznie PIS jeat nie do pobicia - to jak ma to się do całej UE i ostatnim ich pomyśle utworzenia czegoś na wzór "Układu Warszawskiego" , wydaje mi się że PiS przegrywa w przedbiegach z tym co proponowała lub zaproponuje UE , PiS to im nawet do pięt nie dorasta w propagandzie :)

UE chce stworzyć wspólny twór militarny? A kto chciał armii europejskiej? Czyj to był pomysł, propozycja?

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Właśnie - PiS robi wrażenie że sam/o/a (nie wiem rodzaju do "odmianów" językowych) nie wie czego chce.
PO to PiS na pewno nie chce,; po namyśle dodam ... jednoimienne ładunki w elektrostatyce się odpychają, propaganda negacyjna przeważa; Kradną, zdradzają, nie dla aborcji, nie dla, (takiej) unii, nie dla rzeczonego lewactwa jakkolwiek by to rozumiał, nie dla złego gospodarowania... a niewiele na tak z receptą jak to zrobić. Prócz pomników to chyba niewiele potrafią ale "pomniki" to byle piesek podnosząc nogę potrafi, tylko jak zobaczy wilka bywa że bardziej "treściwie" teren zaznaczy.... zobaczymy jak ta utarczka o praworządność się skończy? 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Pensja 33tys/mies zł to dużo? jeśli odpowiadasz za miliardowe obroty i w końcu możesz "odpowiedzieć" dosłownie przed sądem i to bardziej z politycznych powodów niż nieprofesjonalizmu na stanowisku?
Robotnik (może być i analfabetą z niedorozwojem psychcznym byle posłuszny i silny) na budowie np w Norwegii czy Szwecji zarabia ok 10tys zł/mies netto.... 
Lewicowa retoryka z cytowanego artykułu bo ja nie wiem czy za jakiekolwiek pieniądze pchałbym się na podobne stanowiska gdzie wkoło krwiożecze hieny polityczne dla których w końcu i tak kozłem ofiarnym się stać musi ktoś pozornie ze świecznika.
Zaniepokoiło mnie to że jakiś tam z Młodzieży Wszechpolskiej i tylko że od nich to już negatywne. Skoro tak to tej "młodzieży" naprawdę nic nie pozostanie jak uliczne zadymy gdyby tylko za to dyskredytować fachowość.
Oczywiście w artykule jest to tylko informacja bez komentarza, bo ja pytam - i co z tego że ten... jak mu tam? (sprawdzę) - Głowacki Piotr objął jakąś tam posadę i jednocześnie wśród liderów jakiejś opcji politycznej i to prawnie nie zakazanej?
Nawet to że i ja tej opcji politycznej za zbyt "rozgarniętych" nie uznaję bo im symbole wartościowsze od rzeczywistości, ale to nie znaczy że jeden z nich...  Przynajmniej wiadomo gdzie jego tendencyjności dla udowodnienia nadużywania stanowiska poszukiwać :P.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

To jak do takiej pensji maja się pobory posła? Wybrańcy narodu, wybitni fachowcy, creme de la creme ,  i co? Siedzą za jakieś grosze w wawie, żrą sie bezproduktywnie, głupoty i intrygi im sie we łbach lęgną. Kto normalnie myslacy , dobrze  radzacy sobie w życiu pójdzie za takie grosze pracować? Wiadomo ze maja wyższą  kwotę wolną , kasę na biura poselskie , swiat zwiedzają za kasę podatników ale żeby tylko za tyle robić z siebie małpę na cały kraj czy europę?  

Może robotnik w Szwecji zarabia 10 tys ale weź pod uwagę że nie trzeba tak daleko szukać. Np w Czechach normalny górnik zarabia 15tys..😋 

Opublikowano
3 godziny temu, Ulman napisał:

To jak do takiej pensji maja się pobory posła? Wybrańcy narodu, wybitni fachowcy, creme de la creme ,  i co? Siedzą za jakieś grosze w wawie, żrą sie bezproduktywnie, głupoty i intrygi im sie we łbach lęgną. Kto normalnie myslacy , dobrze  radzacy sobie w życiu pójdzie za takie grosze pracować? Wiadomo ze maja wyższą  kwotę wolną , kasę na biura poselskie , swiat zwiedzają za kasę podatników ale żeby tylko za tyle robić z siebie małpę na cały kraj czy europę?  

Może robotnik w Szwecji zarabia 10 tys ale weź pod uwagę że nie trzeba tak daleko szukać. Np w Czechach normalny górnik zarabia 15tys..😋 

Pojęcia nie mam o Czechach wielkiego nawet bym nie przewidywał że mają jakieś kopalnie. :)
Do polityki kto idzie w obecnych czasach i po co? czy ktoś z wizją autentycznej kariery zawodowej?... Polityka to zniszczenie kariery jeśli kto jest fachowcem dobrym czy nawet biznesmenem bo lat trzeba aby ugruntować pozycję zawodową a jeśli ona stabilna i rzeczywiście wartościowa to dochody oficjalne polityka na pewno nie są warte aby z kariery czy pozycji tej rezygnować i społeczeństwo podobniejsze do kartki z drukarki się stało niż zeszytu z podstawówki. Ma dwa marginesy; ten co zwykle i ówczesnych polityków.

Opublikowano

Ja też się na Czechach nie znam ale jak Roman twierdzi że u nich tak zarabiają to nie wypada nie wierzyć.

Do polityki garną się gamonie nawiedzone i gamonie pragmatyczne. Pierwsi to groźni wariaci, socjopaci, ideowcy  itd. Drudzy to jełopy którzy samodzielnie nie dali rady by nic osiągnąć  w biznesie samodzielnie a cieżej pracowac tez się nie uśmiecha. W wyniku tego wszystkiego mamy marszałka sejmu po technikum i moze  20 posłów mówi dobrze po angielsku a wsród europosłów pewnie nawet nie tylu.  Jak swietnie po angielsku mówi prezydentowa Chorwacji , Litwy czy chocby Orban. U nas Duda coś tam duka, Morawiecki mówi swietnie , Czaputowicz i Gliński tez. Reszta to jest dramat. Taka Szydło czy Waszczykowski  to jakiś dramat ale jak się przyjmuje takie standardy  https://wiadomosci.wp.pl/w-dyplomacji-pis-nie-trzeba-znac-jezykow-obcych-wystarczy-jeden-kontrowersyjna-zmiana-6145240830990465a

• Haha 1
Opublikowano

A co se będą żałować 👍

A ty co Marku myślisz że twoje PIS-iorki nie zafundują sobie premii świątecznych? bo nie wierzę że tego nie zrobią tyleże po cichaczu. 

Gość marekfarmer
Opublikowano

Przegrali wybory  i  wypłacili  sobie  premie  świąteczne   miesiąc przed  świętami.

#NowePSL

Opublikowano

A kiedy mieli to zrobićo.Opo świętach jak wszystko drożeje. 

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

oddadzą  te premie  czy  nie?????

Konwój  wstydu   PO planuje zrobić   ze  swoimi  i  z #NowePSL  jak wzięli premie  ich  działacze  czy  nie  ???

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano

Po co będą oddawać o.O jak nikt w tym kraju nic dobrowolnie nie oddaje. 

Gość marekfarmer
Opublikowano

Ministrowie  z PiS  jakoś  oddali  

Ale  #NowePSL  i  PO  biorą   bo  przegrali  i  jeszcze  muszą chapnąć   ale  oddać to ni hu hu 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v