Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

byl juz taki krakowski prokurator w zawodzie od 73 r[taki nasz piotrowicz] ,ktory walczy aktywnie ze smogiem zima 2006 -zrobil gazociag do swojego osiedla na poboczach,chodnikach,ogrodzeniach i nad bramami-tego widoku nie zapomne do konca zycia,zwykla zolta plastykowa rura ciagnaca sie od autostrady do wojskowego osiedla . calkiem przypadkiem ten prokurator nazywal sie wodny man. niestety jego kariere majsterkowicza przerwala wycieczka na wschod i na scene polityczna wkroczyla jego corka, 

Opublikowano
15 minut temu, Roman176 napisał:

a z prywatyzacji majątku to nie hossa ??

gamoniu tak podobnie było w czechach zeby było coś prywatnego  .... z pomocą państwa 

No to mamy nieustajace pasmo sukcesów. Za PIS było dobrze bo była koniunktura  za PO była koniunktura bo prywatyzacja , teraz jest jeszcze lepiej bo łupią podatkami ale jest pińcet. To kiedy był ten kryzys i zapaść za Tuska?

Ty jedź do tych Czech jak tam tak wspaniale. Zarobisz 3x tyle a socjalu dostaniesz 5xtyle. Żeby było coś prywatnego? Kapitalny pomysł.

Z nic nie wartego państwowego czegoś, zrobią nic nie warte prywatne coś. Rewelacja!!! W sam raz dla socjalnych baranów i roszczeniowych nierobów którzy lubia coś dostawać za nic. 

Opublikowano

dla tego za po odskoczyli z rozwojem ... fajne uczucie tak jeździć do czech na zakupy bo biedniejsi zakupy i jedzenie o połowę tańsze aż tu nagle do rządów dostaje się nasz rudo włosy kaczor  tv leci super unia chwali merkel klepie  ze dobrze ... czechu uciekają zarobki rosną bogacą się na naszych oczach a tusiu w twi zapowiada 2 irlandia

tak propo brak socjalu niskie podatki zero państwowego majątku wolnorynkowa gospodarka = praca za nic bida i nędza ulmanowy ideał 

holandia wysokie podatki wręcz bardzo wysokie wysoki socjal zarobki luksusowe wczasy nowe samochody w ciągu roku  życie na wysokim poziomie 

wybór należy tylko do ciebie to klepaj dalej biedę 

Opublikowano

Jako niedouk  nie masz pojecia o czym piszesz i dlatego będziesz dozywotnio liczył nie na siebie a na lewicowe opiekuńcze państwo. Jestes lewicowcem i do tego z zaburzeniami tozsamosci swiatopogladowej,  analfabetą ekonomicznym i logicznym  Mówi się trudno - ktoś musi  fedrować i głosować na PIS. 😋

Wytłumacz mi tylko jak to jest w twojej logice.

Załóżmy że mamy na rynku okreslona ilosć dóbr np 100 mld euro

W Holandii 50 ma państwo i 50 maja ludzie. 

Tam gdzie są niskie podatki ludzie maja 90 a państwo ma 10. 

W czym jest twój problem?

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Ulman napisał:

Problem z jechaniem za granice, materiały budowlane, traktory maszyny na przydziały, kartki na zarcie czy paliwo,,  nekanie prywaciazy  problematyczny dostęp do wszelkich dóbr. Było za***iście.  

No a jak w ramach wolności nie oddał byś do sklepu to co byś z nimi zrobił?  Ognisko?

To jakas ujma jak zwracasz i za darmo przyjmują? Ja się cieszę że mi odbiorą opakowania i nie musze ich magazynować ani płacić za ich wywóz jako normalne smieci. Mam wrażenie że ty na złość unii będziesz smiecił i palił wszelki syf.

Prosty lud taki już jest że próbowali nauczyć porzadku za komuny, próbowali po 89 próbowali, w UE  ptóbują ale jjak się trafi na brudasa i dziada od pokoleń to pokoleń potrzeba zeby to zmienić.

,,profesura,, zatrzymali  wtedy  za  materiały  antypaństwowe  a później  jakoś  dostał  paszport  i  mógł  wyjeżdżać  więc  co ty bredzisz  ???

Co  Materiały budowlane    toć wtedy  więcej budowano  jak dzisiaj   

Teraz  też  masz  traktory i maszyny na przydziały  z ARIMR  i nawet ci mówił ile km możesz kupić   ile skib może  mieć twój pług  itd 

Jakie nękanie  prywaciarzy  jak wtedy Kulczyki  się milionów  dolarów  dorobili  

Poco  palić  śmieci  za których  odbiór  płaci  się  co miesiąc haracz  unijny  12zł/miesiąc  za osobę  za segregowane śmieci.  wszystko  trzeba  pakować  do worków  nawet  najmniejszy  papierek  po cukierku    niech mają  i  się martwią  co z tym zrobić  xD 

10 godzin temu, mirro napisał:

A to wypalanie ścierniska to co ma celu? To jakiś obrzęd?

W czasach  okupacji  Niemieckiej był  tak że wypali  po żniwach  ścierniska  

Ale po jaka cholerę palić słomę?  Puscić z dymem składniki i próchnicę ? W jakim celu? 

A jakieś dowody na podparcie  tej tezy  masz  czy  tak ci w TV  powiedzieli  i  z tą twoje mądrości  xD  

Spytaj  się kogoś  komu  się  spaliło  ściernisko  czy  zboże  jak po tym  rośnie   czy  lepiej  czy gorzej  jak  obok  gdzie  nic  się  nie spaliło 

Właśnie dlatego że zabronione to Marek by chciał to robić.🤣 Tak samo z obornikiem- akurat wtedy gdy zabronione by najwięcej rozrzucał. od wiosny do jesieni nie rozrzuca bo pola zajete a potem musi rożrzucać  w zime na zaorane pola

jaką  zimę  i na jakie  zaorane  pole  ???  Ty  się  dobrze  czujesz  ???

31. Października  można   2  listopada nie można  możesz  wytłumaczyć  dlaczego   w listopadzie   wywóz  obornika  szkodzi środowisku  a 31 października  nie.

Rozumiał bym  przepis który  by  zabraniał wywozu  na  zamarzniętą  glebę    ale  jeśli  jest  pogoda  w listopadzie  czy grudniu  to  w czym to  przeszkadza  że  rolnik wywiezie  obornik na pole  i go zaorze  od razu  ????

Twoje  posty świadczą  o  jednym    do JKM  to ci  daleko  ty jesteś typowy  POwiec    któremu  się  marzy  powrót  do  ,,normalnego,, wieku  emerytalnego 

45323510_1918988611529436_26620449880360

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano

No i mamy przyczyną zakazu wypalania. Unia zakazuje bo to powoduje że byłyby większe plony. 😂 Marek, no niestety ale frakcja organiczna gleby musi skądś się brać.
Inaczej, mówię tu o bardziej spoistych glebach, grozi zabetonowaniem. Jak przy okazji unicestwisz całe życie w warstwie ornej to nic nie pomoże. Pojemnośc wodna spada. 
Słomę, pozostałości po kukurydzy, brokułach, kalafiorach bardzo dobrze jest potraktować praparatami z aktywnymi mikrooganizmami. Radzą sobie nawet z pozostałościami po brokule i na wiosnę nic nie wali z pola jak z gnijącego rzepaku. Ale to tylko moje zdanie, choć poparte praktyką.

Opublikowano
9 godzin temu, Roman176 napisał:

ta w bułgarii ma więcej ale jakby mniej na wczasy nie jedzie .. starą ładą jeździ ale ma więcej 🤣

to ja wole bide holederską nowy samochud wczasy i nie martwić się od wypłaty do wypłaty 😎

Skąd pomysł że Holandia i Bułgaria ma taka samą ilość dóbr na obywatela?

Co do Holandii to jak ci już pisałem ten kraj czerpał olbrzymie pieniadze z kolonii a teraz bardzo duże zyski przynosi mu ropa i gaz. 

Zważywszy na upośledzenie logiczno analityczno arytmetyczno poznawcze nie licze byś kiedykolwiek zrozumiał jak działą świat. Ty masz prostą chłopską logikę - w Holandii jest dobrze to trzeba robić tak jak oni i bez znaczenia sa wszelkie inne warunki .

To co piszesz sprowadza się do teorii że wysokie podatki wzbogacają obywatela. Czy tak twierdzisz?

2 godziny temu, marekfarmer napisał:

1.,,profesura,, zatrzymali  wtedy  za  materiały  antypaństwowe  a później  jakoś  dostał  paszport  i  mógł  wyjeżdżać  więc  co ty bredzisz  ???

2.Co  Materiały budowlane    toć wtedy  więcej budowano  jak dzisiaj   

3Teraz  też  masz  traktory i maszyny na przydziały  z ARIMR  i nawet ci mówił ile km możesz kupić   ile skib może  mieć twój pług  itd 

4.Jakie nękanie  prywaciarzy  jak wtedy Kulczyki  się milionów  dolarów  dorobili  

5.Poco  palić  śmieci  za których  odbiór  płaci  się  co miesiąc haracz  unijny  12zł/miesiąc  za osobę  za segregowane śmieci.  wszystko  trzeba  pakować  do worków  nawet  najmniejszy  papierek  po cukierku    niech mają  i  się martwią  co z tym zrobić  xD 

6.W czasach  okupacji  Niemieckiej był  tak że wypali  po żniwach  ścierniska  

7.A jakieś dowody na podparcie  tej tezy  masz  czy  tak ci w TV  powiedzieli  i  z tą twoje mądrości  xD  

8.Spytaj  się kogoś  komu  się  spaliło  ściernisko  czy  zboże  jak po tym  rośnie   czy  lepiej  czy gorzej  jak  obok  gdzie  nic  się  nie spaliło 

9. jaką  zimę  i na jakie  zaorane  pole  ???  Ty  się  dobrze  czujesz  ???

31. Października  można   2  listopada nie można  możesz  wytłumaczyć  dlaczego   w listopadzie   wywóz  obornika  szkodzi środowisku  a 31 października  nie.

Rozumiał bym  przepis który  by  zabraniał wywozu  na  zamarzniętą  glebę    ale  jeśli  jest  pogoda  w listopadzie  czy grudniu  to  w czym to  przeszkadza  że  rolnik wywiezie  obornik na pole  i go zaorze  od razu  ????

10. Twoje  posty świadczą  o  jednym    do JKM  to ci  daleko  ty jesteś typowy  POwiec    któremu  się  marzy  powrót  do  ,,normalnego,, wieku  emerytalnego 

1. Cały twój świat zaczyna się i kończy na profesurze. Ilu polaków mogło sie swobodnie za granice przemieszczać?

2. Za darmo dawali materiały to budowali na wioskach co popadnie. Tak samo jak jakieś dziwne zakółądy. Teraz budują tyle ile potrzeba bo muszą na to zarobić.

3 Traktory masz jak się postarasz. Ty się nie postarałeś i teraz klepiesz biedę i żale wylewasz

4. PISałem o ogóle obywateli. Jak w kazdym systemie kto smarował ten jechał ale wiekszość prywaciarzy była wrogami klasowymi. Tak jak teraz

5. Za normalne śmieci płącisz i nie marudzisz a jak po śor odbiór za darmo to ci nie pasuje więc pytam co byś z nimi zrobił ?

Czy ty byś wolał nie płacić haraczu i by nie odbierali? Co byś wtedy z śmieciami zrobił? Za okno wywalał jak u arabów?

6. SIali tez z płąchty, orali koniem i co z tego? Niemcy autorytetem? Zdradaaaaaa!!!! Hańbaaaa!!! Taarrrgowicaaaa!

7.Dowody były na lekcji chemii pod koniec podstawówki, na biologii ale są też absolutną podstawą wiedzy rolniczej. Dowiodłeś swojej ciemnoty w sposób oststeczny i nie podlegający wątpliwości.

8.Niogdy nie słyszałem by na spalonym rosło lepiej oprócz gamoni wioskowych i nieuków którzy klepią biedę.

9.Kiedy orzesz na zimę? pewnie w listopadzie chyba że jaiś zapóźniony jesteś. Moze w ramach nieposłuszeństwa i buntu nastolatka na złość unii wolał byś orać te pare ha w grudniu. Kazdy dobry gospodarz obrobi się do listopada więc nie wiem co ci przeszkadza. Masz problem spod kilku ogonów wyrzucić obornik do końca października? Może ci pomóc? Jest do końca października i koniec. Postawili datę graniczną i kropka. . Tak samo jest graniczna predkość  w terenie zabudowanym. Można 50km/h a 60 już nie . A czemu nie jest dopuszczone np 65 km/h? 

10.Każdy kto uwaza że że PIS to idioci i neokomuniści jest z PO . Nie wiedziałeś o tym? Jako lewicowiec nie masz pojecia o poglądach JKM

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

1. Chyba wszyscy mogli skoro ,,profesur,,  zatrzymany  za   materiały antypaństwowe  dostał paszport  i mógł  podróżować  to czemu reszta  by nie mogła  ???

2.  Za darmo  gdzie   dawali   ????

3. Z tego co mi wiadomo to w nowym PROW  traktor  =0 punktów 

4. Kulczyki byli wrogami  i dlatego milionów się dorobili  ???

5. A gdzie ja napisałem że mi nie pasuje  że  puste  opakowania po SOR oddaje  ????  

6. A gdzie ja napisałem że autorytet   naucz się czytać 

7.Był  ciekawe  jakie to dowody  paliliście na lekcji  ściernisko  i robiliście  doświadczenia ??? 

8. No to słyszałeś  czy nie słyszałeś   ???? Czy takie z ciebie  niedouk i gamoń  wioskowy   że z tej biedy  nie pamiętasz  ?????

9.   Nie  potrafisz  odpowiedzieć na proste pytanie  w jaki sposób  obornik wywieziony 2 listopada  szkodzi  środowisku  a 31.października  nie ????

99%  chodwców  ci  powie  że to bzdura   nawet  ci  co  popierają UE  mają  odrobinę  rozumu.

Ty na swoich kilku morgach może  i  się  obrabiasz  ale  są  ludzie którzy   np. sieją kukurydze  i  po niej chcieli by  wywieść  obornik .  Inni  wywożą  wiosną  pod kukurydzę  i  mogli  by rozwieść  sobie w grudniu  po południu  obornik z listopada  i  mieli już by  zaorane  i  by się  rozkładał  ładnie  ale  skąd ty to  możesz  wiedzieć  

10. w punkcie  9  udowodniłeś  swoją  POwskość    ty  z JKM nie masz  nic  wspólnego   bo  on  jest przeciw  unii i ich zakazom  a ty  widać  popierasz  bo jest  termin  i  koniec  

Masz  w końcu  wieści  z centrali  co z tym    powrotem do  ,,normalnego,, wieku emerytalnego  ???

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

Zakaz wywożenia obornika ograniczony datą - kretyństwo, ale ograniczony warunkami klimatycznymi i obarczony koniecznością przykrycia glebą - powiedzmy - do trzech dni, przekracza zdolności egzekwowania aparatu urzędniczego działającego w sposób - nazwijmy - binarny, podczas gdy rzeczywistość jest analogowa.
Zaletą tym większą orki przedzimowej jest im później przed zimą została wykonana (przemarzanie, pojemność wodna niezleżałej zbytnio i takie tam) z ryzykiem zbyt wczesnej zaskakująco zimy i pozostania z polem niezaoranym. 
Wiele plantacji jak nawet kukurydza buraki, niektóre warzywa bywają zbierane i w listopadzie a w tym roku poplonowe gorczyce u nas nie doświadczyły mrozu i co mniejsze warto potrzymać jeszcze bo rosną a prognozy dają szansę na ciepło na co najmniej dziesięć dni i ma agrotechniczny sens opóźnienie orki nawet z ryzykiem jej niewykonania aby jak najwięcej poplony przyrosły w masę z której próchnica i tym sposobem doszliśmy ... wypalanie suchych resztek pożniwnych.
Statystycznie najczęściej w naturze takie resztki tworzyły glebę w postaci liści w lasach torfy z mchów czy nawet nieco trawy na stepach ale i pożary cykliczne są w niektórych ekosystemach normą do czego przystosowały się rośliny np. motylkowe (teraz je bobowatymi nazywają) gdzie podczas wypalania ulatnia się azot a fosfor i potas pozostają w popiołach mikroelementy różnie ale też większość w popiołach i takie popioły idealnym nawozem pod motylkowe. 
Jestem w stanie udowodnić że dla niektórych gatunków roślin motylkowych wypalanie ściernisk jest pożądane jeśli mi kto za takie testy godziwie zapłaci bo wieloletnie ale mam potwierdzenia praktyczne, mam też potwierdzenia praktycznie korzyści z NIEWYPALANIA wielokrotnie częstsze w innych uprawach a nie wiem wiele o monokulturze np: zbóż czy wypalanie nie ograniczyło by presji chorób bo nienaturalnym jest wprowadzanie tag dużych ilości słomy rokrocznie do gleby gdzie w naturalnych warunkach bez nawożenia nigdy takiej ilości biomasy dany obszar by nie wytworzył i tutaj Mirro wskazał na sztuczne stymulowanie glebowego ekosystemu jakimiś "pryskadłami" ale te "pryskadła to efekt pracy Nauki a nie legislacji unijnej i to Nauka winna decydować co kiedy i dlaczego lub nie wiem a nie ignoranci najczęściej w temacie jakimi są przypadkowi urzędnicy którzy na stołki trafiają bardziej w wyniku politycznych wpływów niż naukowych.

co? długo?
ja już tak mam/

o i jeszcze mi się przypomniało; mam potwierdzenie z obserwacji gdy nie zbieranie siana trzyletnie z jednej łąki bez wypalania (tylko skoszenie i pozostawienie na zegnicie zapewne dla dopłaty) sprawiło wielokrotniej bujniejszy porost na niż na sąsiedniej łące gdzie siano zbierano a obie bez nawożenia i po podzieleniu kilka lat temu z jednej działki (rozdział własności)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
3 godziny temu, Ulman napisał:

Skąd pomysł że Holandia i Bułgaria ma taka samą ilość dóbr na obywatela?

Co do Holandii to jak ci już pisałem ten kraj czerpał olbrzymie pieniadze z kolonii a teraz bardzo duże zyski przynosi mu ropa i gaz. 

Zważywszy na upośledzenie logiczno analityczno arytmetyczno poznawcze nie licze byś kiedykolwiek zrozumiał jak działą świat. Ty masz prostą chłopską logikę - w Holandii jest dobrze to trzeba robić tak jak oni i bez znaczenia sa wszelkie inne warunki .

To co piszesz sprowadza się do teorii że wysokie podatki wzbogacają obywatela. Czy tak twierdzisz?

to twoja zasrana logika prywaciarza lepiej mieć pracowników proszących się o prace za miskę ryżu i traktowanie ich na twoje miejsce jest 10 chętnych....

niż trzymać ryj dobrze płacić i szanować pracownika   

Opublikowano (edytowane)

Te pryskadła to zyjątka, które wpieprzają resztki zapobiegając masowemu procesowi gnilnemu. A gnicie to nic dobrego. A jak one zeżrą to mniej pokarmu dla patogenów których nie chcemy. Ale, zawsze jest jakieś ale, dużo zależy od terminu i sprzyjających warunków np wilgotności i temperatury.

Roman, taka uwaga. Kiedyś pisałeś że chyba masz 3,5 tysiąca podstawy. Słuchaj tyle to dzisiaj zarabia na produkcji w zakładzie przetwórczym pracownik z Ukrainy. Polak za tyle nie chce stanąć przy sorterze gdzie praca polega na obserwacji i dozowaniu towaru metodą naciskania przycisku. Nie szalej więc bo sprawa już dawno poszła do przodu.

Edytowane przez mirro
Opublikowano
A jak napiszę, że nawożenie obornikiem ziem lekkich korzystniejsze jest jesienią a ciężkich wiosną to Was pogodzę? Sosna w pewnym wieku jest skrajnie łatwopalna ale to uprawa wieloletnia. Motylkowe, bobowate... Nie lepiej, że wprost o fasoli wspomnicie? Nie lubi dużej ilości azotu a sama go wprowadza - jest coś takiego jak płodozmian. Co do pryskadeł ma też opinię i korzystną. Wspomnę tylko, że bakterioza owa potrzebuje azot do życia i to co mirro zauważył pasuje jak ulał.
Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

Roman, taka uwaga. Kiedyś pisałeś że chyba masz 3,5 tysiąca podstawy. Słuchaj tyle to dzisiaj zarabia na produkcji w zakładzie przetwórczym pracownik z Ukrainy. Polak za tyle nie chce stanąć przy sorterze gdzie praca polega na obserwacji i dozowaniu towaru metodą naciskania przycisku. Nie szalej więc bo sprawa już dawno poszła do przodu.

postawy premie i dodatki .. barborka 14 wegiel ... ale dostałem stażowe to dochodzę czasami pod 4 gdybym pracował weekendy to bym miał 5 a 3 strona medalu pracuje 6 godzin pracuje bardzo wysokich temperaturach  ... i jakaś emerytura a nie 800zł 

41 minut temu, DTaras napisał:

A jak napiszę, że nawożenie obornikiem ziem lekkich korzystniejsze jest jesienią a ciężkich wiosną

czemu na ciężkich na wiosnę to samo lepsze na jesień bo rozłoży się a nie wychodzi jak rządki z ziemniakami 

Opublikowano
8 godzin temu, marekfarmer napisał:

Spytaj  się kogoś  komu  się  spaliło  ściernisko  czy  zboże  jak po tym  rośnie   czy  lepiej  czy gorzej  jak  obok  gdzie  nic  się  nie spaliło 

jaką  zimę  i na jakie  zaorane  pole  ???  Ty  się  dobrze  czujesz  ???

Marku myślałem,ze jesteś tylko fanatykiem naszej kochanej władzy widać,ze byłem w błędzie.Twoje posty cały czas umacniają mnie w przekonaniu,że wyrastasz na głównego agronoma AF jak nie kraju...

Wypalanie zabija wszystko co żyje na danej działce i w czym to pomaga??

aaa i wypalania nie zabroniła UE tylko nasze przepisy które były wprowadzone przed wejściem do UE

Opublikowano
6 godzin temu, marekfarmer napisał:

1. Chyba wszyscy mogli skoro ,,profesur,,  zatrzymany  za   materiały antypaństwowe  dostał paszport  i mógł  podróżować  to czemu reszta  by nie mogła  ???

2.  Za darmo  gdzie   dawali   ????

3. Z tego co mi wiadomo to w nowym PROW  traktor  =0 punktów 

4. Kulczyki byli wrogami  i dlatego milionów się dorobili  ???

5. A gdzie ja napisałem że mi nie pasuje  że  puste  opakowania po SOR oddaje  ????  

6. A gdzie ja napisałem że autorytet   naucz się czytać 

7.Był  ciekawe  jakie to dowody  paliliście na lekcji  ściernisko  i robiliście  doświadczenia ??? 

8. No to słyszałeś  czy nie słyszałeś   ???? Czy takie z ciebie  niedouk i gamoń  wioskowy   że z tej biedy  nie pamiętasz  ?????

9.   Nie  potrafisz  odpowiedzieć na proste pytanie  w jaki sposób  obornik wywieziony 2 listopada  szkodzi  środowisku  a 31.października  nie ????

99%  chodwców  ci  powie  że to bzdura   nawet  ci  co  popierają UE  mają  odrobinę  rozumu.

Ty na swoich kilku morgach może  i  się  obrabiasz  ale  są  ludzie którzy   np. sieją kukurydze  i  po niej chcieli by  wywieść  obornik .  Inni  wywożą  wiosną  pod kukurydzę  i  mogli  by rozwieść  sobie w grudniu  po południu  obornik z listopada  i  mieli już by  zaorane  i  by się  rozkładał  ładnie  ale  skąd ty to  możesz  wiedzieć  

10. w punkcie  9  udowodniłeś  swoją  POwskość    ty  z JKM nie masz  nic  wspólnego   bo  on  jest przeciw  unii i ich zakazom  a ty  widać  popierasz  bo jest  termin  i  koniec  

Masz  w końcu  wieści  z centrali  co z tym    powrotem do  ,,normalnego,, wieku emerytalnego  ???

1. Jako człowiek ogarnięty obsesją Tuska musisz ciągle głupawo o nim PISać. Czy wszyscy mogli sie swobodnie przemieszczać poza kraj? Ano nie ale nie umiesz znajeźć mądrej odpowiedzi a wtedy zawsze dobrze jest pisac o Tusku.

2. W urzedzie gminy, u naczelnika.Ups sorry - nie za darmo. Łapówke trzeba było dać

3. W poprzednich PROWach było traktorów nawet za dużo. Szkoda że nic nie brałeś

4. Dorobili się miliardów bo byli cwańsi od takich jak ty. Jako lewak jesteś wrogiem takich ludzi - to zrozumiałe.

5. No to o co ci chodziło z tymi kwitami dla unijnych pachołków

6.Skoro swoją chęć palenia ściernisk popierasz argumentem że niemcy tak robili to zaświadczasz o słuszności ich działań i traktujesz jako wzór. No chyba że krytykowałeś to co oni robili i to co ty chętnie byś robił tylko zła UE ci zabrania.

7.Nie palilismy bo to robią idioci. Słoma czyli C,N,K,Mg, P, Ca S, i mikrusy podczas spalania w dużej cześci idą w powietrze a nie w ziemię. Jedne bardziej, inne mniej ale nie jest tak że wszystko zostaje a dym to para wodna. Ty na gimnazjum edukacje zakończyłeś że ytakie idiotyzmy piszesz?

8. SŁyszałem jak ciemnota tak mówiła.

9. W zaden sposób nie szkodzi ale tak jest ustalone. Tak samo jak 50 Km/h w zabudowanym albo fakt że w wieku 18 lat stajesz się pełnoletni.

Niech wywiozą obornik po pszenicy albo rzepaku. Muszą koniecznie po kukurydzy? Najbardziej zapracowani to są najwieksi gamonie w okolicy. Jak ktoś ma 200-300 ha to jest wszystko na czas. Jak ma 10-15 to taki zarobiony że aż mi ich żal. 

10. Jako komunizujący i anarchizujący pseudo patriota nie jesteś w stanie zrozumieć co JKM mówi 

3 godziny temu, Roman176 napisał:

to twoja zasrana logika prywaciarza lepiej mieć pracowników proszących się o prace za miskę ryżu i traktowanie ich na twoje miejsce jest 10 chętnych....

niż trzymać ryj dobrze płacić i szanować pracownika   

A dlaczego przedsiębiorca ma płacić mniej jak bedzie miał więcej środków bo mu państwo mniej zabierze? Jeśli państwo ma mniej to ludzie maja więcej a ty twierdzisz że jak ludzie maja wiecej to będą biedniejsi.

3 godziny temu, mirro napisał:

Romek t o dziwny gość. Wszędzie jest lepiej a nawet ukraińcy podobnie zarobią a on z uporem maniaka robi za grosze by dorabiać państwo. Prawdziwy patriota.

2 godziny temu, Roman176 napisał:

postawy premie i dodatki .. barborka 14 wegiel ... ale dostałem stażowe to dochodzę czasami pod 4 gdybym pracował weekendy to bym miał 5 a 3 strona medalu pracuje 6 godzin pracuje bardzo wysokich temperaturach  ... i jakaś emerytura a nie 800zł 

czemu na ciężkich na wiosnę to samo lepsze na jesień bo rozłoży się a nie wychodzi jak rządki z ziemniakami 

Dochodzisz do 4? Miałbyś 5? A w Czechach podobno  miałbyś 15. Frajer jesteś i gamoń.

1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Wypalanie zabija wszystko co żyje na danej działce i w czym to pomaga??

W zrobieniu UE na złość

Opublikowano

A może to wypalanie ściernisk to pozostałości po taktyce spalonej ziemi? A jeśli tak, to warto dodać że to nie Niemcy ją zapoczątkowali tylko starożytni. Ale dość szeroko stosowali ją Niemcy jak i wycofujący się Rosjanie. Nie zapominając przy tym o wyrzynaniu ludności.

Gość marekfarmer
Opublikowano
37 minut temu, Ulman napisał:

1. Jako człowiek ogarnięty obsesją Tuska musisz ciągle głupawo o nim PISać. Czy wszyscy mogli sie swobodnie przemieszczać poza kraj? Ano nie ale nie umiesz znajeźć mądrej odpowiedzi a wtedy zawsze dobrze jest pisac o Tusku.

2. W urzedzie gminy, u naczelnika.Ups sorry - nie za darmo. Łapówke trzeba było dać

3. W poprzednich PROWach było traktorów nawet za dużo. Szkoda że nic nie brałeś

4. Dorobili się miliardów bo byli cwańsi od takich jak ty. Jako lewak jesteś wrogiem takich ludzi - to zrozumiałe.

5. No to o co ci chodziło z tymi kwitami dla unijnych pachołków

6.Skoro swoją chęć palenia ściernisk popierasz argumentem że niemcy tak robili to zaświadczasz o słuszności ich działań i traktujesz jako wzór. No chyba że krytykowałeś to co oni robili i to co ty chętnie byś robił tylko zła UE ci zabrania.

7.Nie palilismy bo to robią idioci. Słoma czyli C,N,K,Mg, P, Ca S, i mikrusy podczas spalania w dużej cześci idą w powietrze a nie w ziemię. Jedne bardziej, inne mniej ale nie jest tak że wszystko zostaje a dym to para wodna. Ty na gimnazjum edukacje zakończyłeś że ytakie idiotyzmy piszesz?

8. SŁyszałem jak ciemnota tak mówiła.

9. W zaden sposób nie szkodzi ale tak jest ustalone. Tak samo jak 50 Km/h w zabudowanym albo fakt że w wieku 18 lat stajesz się pełnoletni.

Niech wywiozą obornik po pszenicy albo rzepaku. Muszą koniecznie po kukurydzy? Najbardziej zapracowani to są najwieksi gamonie w okolicy. Jak ktoś ma 200-300 ha to jest wszystko na czas. Jak ma 10-15 to taki zarobiony że aż mi ich żal. 

10. Jako komunizujący i anarchizujący pseudo patriota nie jesteś w stanie zrozumieć co JKM mówi 

1.  Jakie głupawo  jak 23.07.83 roku  został  zatrzymany  wraz z  3 kolegami  a przy nich  Materiały  o treściach antypaństwowych  więc   jakim cudem potem  dostał  paszport   i mógł  wyjeżdżać  a  inni   nie mogli niby  ????

2. Jesteś  pewien że łapówkę  trzeba było  dać  ???

3.Brałem  ale  co  innego 

4. To w końcu  byli  cwańsi  czy  łapówki  dawali  zdecydujesz  się w końcu  ???

5. Oto chodzi że takie  papierki musisz mieć  i je magazynować  dla  unijnych  pachołków  

6. Nigdzie  nie napisałem że  chce  palić  ścierniska  

7. Idiotyzm nie idiotyzm  ale u każdego  co się zboże  spaliło  czy ściernia  mówi  jedno  zboże  w tym miejscu  w następnym  rok  jest dużo  lepsze,   teoretyczne  dywagacje  ,,profesurów,,  mnie nie interesują bo  ,,nie teoria  a praktyka  zrobi z ciebie zawodnika,,

8. Czyli  mieszkasz w ciemnogrodzie  ???

9. I tobie  się to podoba  że  tak  jest ustalone   bo 99% procent  chodowców  tego  nie  popiera.  W tym roku taki 300-400ha rolnik  wytruł  100 uli   koledze   bo  się nie wyrabia  z opryskami   rzepaku.

10.  Ty jakoś nie rozumiesz  co mówi JKM  bo ty  popierasz UE  i jej bzdury  co  udowadniasz w pkt.9. A  ja nie  popieram  UE   i  popieram w tej kwesti w 100%  JKM  jak i  popieram go  w  tym co mówi  o  smogu  

To jak to jest  z tym  powrotem do  ,,normalnego,, wieku emerytalnego  ????

Opublikowano

Marek, choć nie uprawiam rzepaku to  jednak mam swoje przemyślenia co do jego oprysków jak i pszczelarzy. Powiem tak. Jeżeli gościowi zależy naczerpaniu pożytku to dla własnego bezpieczeństwa powinien pogadać z właścicielem plantacji. Wymienić się numerami telefonów i ustalić zasady powiadamiania o pracach tego typu jak opryski. Sam wiesz że środki owadobójcze różnie działają w różnych temperaturach a przy takich temperaturach jak w tym roku pozostaje bardzo mało czasu na wykonanie zabiegu. Odlicz dni z siłą wiatru uniemożliwiającą zabieg i wychodzi jak zwykle na styk. Do tego presja szkodnika gdzie potrafi nastąpić duży nalot. 
Idzie się dogadać ale trzeba rozmawiać.  Ja mam dobrze bo po sąsiedzku mieszka gościu co robi dokumentację fotograficzną każdego mojego wyjazdu z opryskiwaczem, więc gdybym chciał uzupełnić dziennik ewidencji zabiegów to spokojnie mogę go spytać czy wczoraj pryskałem i w którą stronę wyjechałem z podwórka.  Ma 3 ule i ja go szanuję, choć w zasadzie po sąsiedzku mam jeszcze trzech innych z pszczołami. Na tyle udało się wypracować model sąsiedzkiej zgody że nawet ten co sąsiaduje z nimi przez płot plantacjami rzepaku nie truje owadów. No coś w tym jednak musi być.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v