Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

w sumie do senatu są okregi gdzie głosujemy na osobę i co ? i nic i tak każdy zagłosuje na partie . w angli mają okregi jedno mandatowe do izby wyzszej gdzie można zagłosować na daną osobe  i taki sam burdel jak na wiejskiej , może z 5 % głosujących zagłosuje ze wzgledu na osoboość którą kandydat sobą reprezentuje a reszta wybierze tego kogo zna z mediów .

Edytowane przez jarecki
  • Like 4
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, DTaras napisał:

Jak kurła niezwiązani? Przecież ordynacja takich stawia w kącie. Może Kukiz i na bzdetach wypłynął ale tu ma rację i spikał się elitami. Żeby nie było - Kukiz jak dla mnie to Aya RL, Emigranci i nic poza. Taki przykład. Jednakowoż przyroda pustki nie lubi i z nowych tworzą się nowe elity. Ludzie mają problem, wyborcy, albowiem głosują na partie a nie na człowieka. Dlaczego pomimo ochrony własności intelektualnej programy wyborcze nie mają autorów na blacie? Gdyby jednak głosujące towarzystwo ruszyło głową to skończyłyby się podziały na mądrych i ładnych. Obecnie trzeba znosić pytanie: za kim jesteś.. A za nikim. Nieważny wrzucam. Yyyy. PUŁK?! Ło kur.

Kurcze ... cóż to za postawa nikczemna? Nosząc obywatelstwo polskie powinno się mieć  honor głosować. Dobrze w takim razie, że kobiety mają prawo.

Toteż powinni ustanowić OBOWIĄZEK głosowania z imienia i nazwiska i karać mandatem za błędy oraz nie głosowanie........jak inaczej zmobilizować....?

..... nie może być tak, że głosują tylko interesanci...

Kukiz15 nie jest jedyną alternatywą pomazańców okrągłego stołu.......proszę masz Konfederacją...to już jakaś świeżość!

Dlaczego nie powstawiacie oficjalnych programów poszczególnych partii/nie partii ...i nie porównacie, podyskutujecie rzeczowo?

Edytowane przez Gość
Opublikowano

ywa nie pisałem o wyższości jednych nad drugimi a durnej sytuacji mentalnej. A głos nieważny to głos 😉 Łapska umyłem. Można tak zrobić jak napisałaś. Przedstawić i dyskutować. Szkopuł w tym, że mieszanie w głowach zaczyna się już w intro. Są do tego częste odniesienia. Jest też statut. Przykładowo gdy PeieS na stronie w internecie charakterystykę zaczyna: "U podstaw ideowych programu Prawa i Sprawiedliwości leży szacunek dla przyrodzonej i niezbywalnej godności każdego człowieka. Ochrona tej godności to naczelny obowiązek i uzasadnienie istnienia wspólnoty politycznej. Godność ta jest fundamentem najbardziej elementarnych praw osoby ludzkiej. Trzy z tych praw mają szczególne znaczenie – prawo do życia, prawo do wolności i zakorzenione w solidarności ludzkiej prawo do równości." a następnie sprzeciwia się ostro pomocy imigrantom (oczywiście nazywając to dyslokacją i zerkając w otwartą furtkę sprzeciwu wobec jedynie procedurze) to zaczynasz brnąć w poszukiwaniu wykładu objaśniającego ten problem całkowicie. Zadajesz pytanie, co im przeszkadza lpg turbo... Przyznaję się - szkoda mi czasu na to czasu stawiam minus i podpisuję brak wiarygodności. To, że wytargałem PIS nie oznacza nic poza tym, że są akurat z brzegu. Żadnapartia nie rozlicza się z poprzednich programów odnosząc do statutów. Szkoda naprawdę czasu bo to hasła w stylu: coca - cola, to jest to. Ale co, jak, z czego i kto to robi nigdzie nie stwierdzisz konkretnie.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Slodki66 napisał:

Dłużej się nie dało.

deszcz padał i tyle "rozrywki"... 

jako wyborca od przeniesienia papierowego śmiecia od stołu komisji wyborczej do śmietnika z ew. postawieniem krzyżyka czuję się nikim bo cokolwiek bym nie zakreślił praktycznie żadnego to wpływu nie ma statystycznego. zwłaszcza w wyborach ogólnokrajowych.
O wiele skuteczniejsze są działania opiniotwórcze. 
W obecnych wyborach nie widzę sensu ruszać tyłka z domu bo nadal nie mam na kogo a sam jeden nie wygram z twardymi elektoratami dwu band zakapiorów.
Jeśli jednak ruszę to pod wpływem co najwyżej impulsu chwilowego bo puste celowo głosy? olanie bardziej wymowne.
W niczym w życiu mi nie pomogły ani PO ani PiS a odbierają mi kraj spod mojego możliwego wpływu. I jedni i drudzy to sługusy obcych a ode mnie tylko chcą podatków , ceł .... coraz więcej i więcej (akurat w moim przypadku a że prywatny to nawet nie będę niczego udowadniał)

1 godzinę temu, Ywa napisał:

Toteż powinni ustanowić OBOWIĄZEK głosowania z imienia i nazwiska i karać mandatem za błędy oraz nie głosowanie........jak inaczej zmobilizować....?

w referendach dotyczących konkretnych spraw i bez obowiązku i bardzo chętnie 
a z kraju co taki obowiązek wprowadzi wypisuję się jako pierwszy. Jeszcze na sprawdzaczy i naganiaczy wyborczych kolejne wydatki?

można by było chociaż jakie lekarskie zwolnienie? :D 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
59 minut temu, Ywa napisał:

Dlaczego nie powstawiacie oficjalnych programów poszczególnych partii/nie partii ...i nie porównacie, podyskutujecie rzeczowo?

ponieważ wiadomo ile jest wart program peowcow tu sami sie przyznali że jest nic nie wart bo i tak tego nie zrealizują  , jak Masz to wrzuć program konfederacji , własnie oglądałem wywiad z Zandbergiem z SLD , myśli że jak wygrają to nałoży podatek na korporacje miedzynarodowe , jak francja ma problem opodatkować korporacje cyfrowe z USA , dopóki sie nie wygra to można wszystko mówić . Przyjmowanie uchodzców ,jechać do wiekszego miasta jest pełno , w warszawie kazdej masci tylko oni przyjechali tu pracować i zarabiać a spora czesc pseudo uchodzców zbytnio nie wyrywa sie do pracy , brat cioteczny mieszka w monachium i obok jest obóz , pełno ofert pracy ,a oni nie pracują . NO DOBRA  Ywa  co ma w swojej ofercie jako podstawa programu konfederacja ?

Opublikowano (edytowane)

Konfederacja?
znieść demokrację i jeszcze się nie dogadali czy przywrócić monarchię czy teokrację. i jakieś mżonki o wolnym rynku i minimalnych podatkach ale to ostatnie najmniej wiarygodne aby im się bez rewolucji udało wprowadzić.

Kukiz robił wrażenie że coś świeżego wymyślił (bez wnikania w szczegóły) ale teraz wyszło że tylko poczytał Konstytucję USA i posłuchał Cejrowskiego i podobnych. 
Nie potrafił wykorzystać fali fascynacji "nowym" bo nie było Jego autorskie to i nie potrafił rozwinąć bo pewnie sam nie rozumiał. W tych wyborach miałby duże szanse ale na własne życzenie...

Lewica? Durnie koncentrują się na ideologii miast na próbie obrony pracy, jej wyceny, oraz pracujących nawet w drobnym własnym biznesie to oni prawa mniejszości... no to będą mniejszością.

... o zakapiorach już pisałem i tych akurat nie ma co... chociaż rzeczywiście PO samo już nie wie czego chce i jeśli by hołdując choćby członowi swej nazwy deklarowali obronę praw obywatelskich większości przede wszystkim a mniejszości tylko jako indywidualnego człowieka ... ale może niech sami sobie wymyślą co? tyle czasu mieli...

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

ok. miejsze podatki to miejsze dochody panstwa , a co ze szkołą , czy bedzie płatna ? co ze służbą zdrowia czy bedzie odpłatna ? kto zbuduje drogi lub wyremontuje ? ja wiem bo Korwina kilka lat temu w kapanni wyborczej lub w debacie przed wyborczej słuchałem i sie bał bym o swoją przyszłość . 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

no właśnie mógłbyś być na czele tej rewolucji bo nawet szans na jakikolwiek udział we władzy nie mają a już krzyk.
Ja bym się nie bał przyszłości gospodarczej swojej bo wiem jak radzić sobie i wychodzić z różnych opałów i mam na kim polegac we własnej rodzinie ale blokowiska hodowlanych królików takich rzeczy już nie potrafią i była by rewolucja, pisałem.

Korwin to już polityczny emeryt i prywatnie już niestety i historycznie w poglądach, a Braun wyznaniowy oszołom i to jest powód odrzucenia Ich z nurtu politycznego tego "katolickiego" kraju.Jakiś Liroj koło nich się szwendał ale to chyba jakiś jeszcze jeden muzykant komediant.

Jedno jest pewne. Jest wyczuwalne jakieś wewnętrzne poruszenie w Narodzie ale to jest dopiero coś kiełkującego i jak to się potoczy dopiero w przyszłości zależy od zewnętrznego otoczenia. PiS wiele nie zmienił po za kosmetyką redystrybucji ale uruchomił procesy których wcześniej nie bylo. Nie tyle je rozumiem co przeczuwam a czy PiS  będzie tych procesów ofiarą czy beneficjentem? jeszcze nie tym razem (wyborczym).

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano

PełOwski duce posłuchał rad Izraelskich piarowców i na czas kampanii usuną się w cień ;) https://niezalezna.pl/286293-schetyna-wynajal-doradcow-na-kampanie-diagnoza-byla-jednoznaczna-wyciszcie-lidera 

Teraz Kidawa będzie twarzą POrażki  https://wpolityce.pl/polityka/462215-jackowski-po-chowa-schetyne-ktory-nie-przyciaga-wyborcow

EDiudC3WwAQi91p.jpg

Ciekawe jak długo będą trzymać Szreka  w tym cieniu :zmartwienie: ?

• Like 1
  • Haha 6
Opublikowano

Czepił się imigrantów jak ja o rozdwojeniu jaźni... Ciekawe czy znajdzie się taki co powie: žadnych nowych wodotrysków, przekopów i pomysłów. Najpierw trzeba nad tym burdlem co jest pomyśleć.🤔 Dobry program... szczery przynajmniej.

Opublikowano (edytowane)

najszczersze do bólu było by zwyczajne - nie wiem - a jak wiarygodne:D
 przejdzie?
Tej techniki jeszcze nikt nie uzywał a wcale nie taka głupia. wystarczy rozwinąć
- ja nie wiem co zrobić ale jeśli wiecie Wy szanowni wyborcy, to będę pilnował/a aby Wam nie przeszkadzano.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
7 godzin temu, 12zbyszko napisał:

Tobie mówią że jest żle i też w to wierzysz . Nie wiedziałem że od wmawiania przybywa pieniędzy w portwelu . To ci ekonomia . Na studiach tego uczyli . Może wałesa wykład albo guru balcerek czy rostoski .

O i tu jest sedno sprawy. Ludzie widzą że 500 im przybyło ale nie umieja policzyć ile im wyciągneli poprzez zwyżki podarków i innych obciążen.. 

5 godzin temu, jarecki napisał:

od dawna stoje na stanowisku że starych którzy od 1991 r zajmują sie polityką powinno nie być a ich miejsce powinni zajmować w wiekszym stopniu młodzi .

Czyli nie powinno być prezesa Jarosłąwa i Macierewicza,?Bluźnisz!!! 

Opublikowano

Jeszcze troche i od KO Europa  się odsunie . Nic nie mają do zaoferowania . Wszystko co mieli sprzedać sprzedali . Już są nie potrzebni ani Tusk ani Schetyna .

Ulman . Beneficjenci 500+ mówisz że nie umią liczyć to kto się buduje jak jednym dali a drugim zabrali ?

• Like 5
Opublikowano
1 godzinę temu, dddddddddddddddddd napisał:

PełOwski duce posłuchał rad Izraelskich piarowców i na czas kampanii usuną się w cień ;) https://niezalezna.pl/286293-schetyna-wynajal-doradcow-na-kampanie-diagnoza-byla-jednoznaczna-wyciszcie-lidera 

Teraz Kidawa będzie twarzą POrażki  https://wpolityce.pl/polityka/462215-jackowski-po-chowa-schetyne-ktory-nie-przyciaga-wyborcow

EDiudC3WwAQi91p.jpg

Ciekawe jak długo będą trzymać Szreka  w tym cieniu :zmartwienie: ?

EDjm0A6W4AEc8Tz.png

Zamienił stryjek ... 

Ciekawe ilu debili  zagłosuje na tego (P)Osła ?

• Haha 7
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jarecki napisał:

ponieważ wiadomo ile jest wart program peowcow tu sami sie przyznali że jest nic nie wart bo i tak tego nie zrealizują  , jak Masz to wrzuć program konfederacji , własnie oglądałem wywiad z Zandbergiem z SLD , myśli że jak wygrają to nałoży podatek na korporacje miedzynarodowe , jak francja ma problem opodatkować korporacje cyfrowe z USA , dopóki sie nie wygra to można wszystko mówić . Przyjmowanie uchodzców ,jechać do wiekszego miasta jest pełno , w warszawie kazdej masci tylko oni przyjechali tu pracować i zarabiać a spora czesc pseudo uchodzców zbytnio nie wyrywa sie do pracy , brat cioteczny mieszka w monachium i obok jest obóz , pełno ofert pracy ,a oni nie pracują . NO DOBRA  Ywa  co ma w swojej ofercie jako podstawa programu konfederacja ?

Zobacz obraz na Twitterze

A  podam link skąd: https://www.radiomaryja.pl/informacje/konfederacja-zaprezentowala-tezy-programowe-przed-wyborami-parlamentarnymi/

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Dziś słyszałam kilka zdań z tvp z drugiego pokoju......tego się nie da słuchać nawet od święta, a co dopiero oglądać......totalna psychoza

Jak pisowska/katolicka tv może siać tak nienawistne przesłanie...przeciw oponentom.......to jest CHORE........NIENORMALNE....zresztą widac to po ludzkich reakcjach/emocjach.

Konkurencja, konkurencją...ale ta nie jest zdrowa.... Polak Polakowi....sami się wyniszczają...

Opublikowano

glosy znikna w chmurze ☺️

czym sie rozni konfederacja od federacji ?? 

caly ten polityczny plankton[ktory rozmnaza sie przez podzial] ma ten problem ze prawie caly elektorat idiotow typy xd,1*0 i innych slodziakow przejal pis i przynajmniej do nastepnych wyborw ich nie odda.

a  nasz forumowy "polityk" szczepanito ze swoja unia pszenno-buraczana czy jakas  tam prawda czy jak to sie teraz nazywa-rownie szybko spadl jak wzlecial, chyba nawet nie utworzyli komitetu..

u nas do senatu bedzie startowal adrian senior, takze kogut ma wystartowac z wlasnego komitetu

Opublikowano

Prostactwo się zawsze cieszyło jak jeden drugiego mógł szczuć , opluwać, lżyć. Potem takie towarzystwo na podstawie przekazu medialnego dokonuje wyborów ludzi którzy nami rządzą. Nigdy nie będzie dobrze i normalnie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v