Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

"Ja nic nie twierdzę ja piszę jak jest"  Czyli jak piszesz to nie twierdzisz?O.o Jak dla mnie masz szanse na tekst czerwca:D

Tak - ma dla mnie większa wagę. Co cie tak dziwi? To jakieś nowum dla katolika?

A skąd ci się wziął sakrament komunii i bierzmowania jak o slubie była mowa?  Może jeszcze chrzest i namaszczenie chorych zacznij rozważać.

Tak jak pisałęm - mylisz świętowanie z lenistwem.  Tak jak ty pisałeś - jak praca konieczna to nie grzech wiec jesli pani Grażynce wypada dyżur w niedziele to jest dla niej praca konieczna i tyle. Z księży kpiłem nie raz bo ja się modlę do Boga a oni sa jedynie pośrednikami w niektórych aspektach. Do księży to się modlą babki smoleńskie  w Toruniu 

Ogólnie to cieszy mnie że zaczynasz uciekac od głównego tematu w sakramenty, ksiezy i kasjerki co oznacza że brak ci już argumentów. 

Opublikowano

W przypadku ryśka to było "riki tiki", u Tuska "k**estwo", ale u pięty " strzała amora". Zaiste, mareczek jak i inni wyznawcy pisu mają ciekawe, i jakże różne w zależności  od przynależności partyjnej, postrzeganie tych samych działań.

Gość marekfarmer
Opublikowano

Nie wiem poco piszesz te bzdury  ja nic takiego nie pisałem . że u  ,,profesura,, to było ,,K*restwo,,  jak byś umiał czytać  ze zrozumiem  to  pisałem że wszystkie trzy przypadki są takie same  ,, strzała amora,, 

Ale  widać  na brak  argumentów  musisz   wmawiać  mi żeczy których nie pisałem

3 godziny temu, Ulman napisał:

"Ja nic nie twierdzę ja piszę jak jest"  Czyli jak piszesz to nie twierdzisz?O.o Jak dla mnie masz szanse na tekst czerwca:D

Tak - ma dla mnie większa wagę. Co cie tak dziwi? To jakieś nowum dla katolika?

A skąd ci się wziął sakrament komunii i bierzmowania jak o slubie była mowa?  Może jeszcze chrzest i namaszczenie chorych zacznij rozważać.

Tak jak pisałęm - mylisz świętowanie z lenistwem.  Tak jak ty pisałeś - jak praca konieczna to nie grzech wiec jesli pani Grażynce wypada dyżur w niedziele to jest dla niej praca konieczna i tyle. Z księży kpiłem nie raz bo ja się modlę do Boga a oni sa jedynie pośrednikami w niektórych aspektach. Do księży to się modlą babki smoleńskie  w Toruniu 

Ogólnie to cieszy mnie że zaczynasz uciekac od głównego tematu w sakramenty, ksiezy i kasjerki co oznacza że brak ci już argumentów. 

1.  No dziwi  dziwi  bo nie tak dawno  myliłeś  Modlitwę powszechną z Ojcze  nasz   na tym forum

2. Bo  żeby  dostać Sakrament ślubu  trzeba mieć  Sakrament pierwsze Komunii  jak i  Bierzmowania  więc  temu pytam  ale widać  pytanie nie wygodne  bo pewnie nie wiele pamiętasz z Bierzmowania  i nie bardzo wiesz  o co w tym chodziło .

3. Ja nie mylę Świętowania z lenistwem. Otwieranie sklepów  w niedziele to nie  Konieczna sprawa. W komisariacie Policji  też masz tylko dyżurnych nie cała obsada. w Szpitalach tak samo.

4. A  co byłeś  tam widziałeś ???  o  8  przykazaniu  to nie słyszałeś  ???

5.  Ty uciekałeś  od głównego tematu  do  ślubu kościelnego nie ja

To jak odpowiesz  jako katolik  na moje  pytanie  ??

O  tego Katolika co  żyje  bez  ślubu  z kobietą  to jest  ,,K*restwo,,   czy nie  ???

Popierasz  czystość przedmałżeńską  ????

Opublikowano

Z tą czystością przedmałżeńską to chyba raczej brak okazji?:D Albo, jak tam sobie kto wymyśli.
A życie bez ślubu, to okres studiów zawsze sprzyja takim układom. 

Opublikowano
4 minuty temu, mirro napisał:

Z tą czystością przedmałżeńską to chyba raczej brak okazji?:D Albo, jak tam sobie kto wymyśli.
A życie bez ślubu, to okres studiów zawsze sprzyja takim układom. 

a po co slub i placic dla ksienda 2000zl

Opublikowano
Mareczku - do ślubu nie trzeba mieć bierzmowania. Najważniejsza jest obecność we wspólnocie czyli chrzest. W komisariatach jest służba dyżurna a to składa się na delegatów z każdej kałązki plus prewencja i ludzie na alarmach. Otwieranie knajp to też zbytek a jednak można. Prawda jest taka, że trzeba było się wykazać przed związkami a związki chciały pokazać jak to dalej walczą o zrobili poronione przepisy. Dać obowiązek dwóch wolnych niedziel i sprawa załatwiona w każdej z gałęzi.
Opublikowano

Pierwsza komunia jako uroczystość nie jest sakramentem. Sakramentem jest to co wtedy zachodzi czyli eucharystia. Aby przyjąć sakrament małżeństwa trzeba mieć 4 sakramenty chrztu, przyjęcia ducha świętego, pokuty (spowiedzi), eucharystii.

Gość marekfarmer
Opublikowano
5 godzin temu, DTaras napisał:

Mareczku - do ślubu nie trzeba mieć bierzmowania. Najważniejsza jest obecność we wspólnocie czyli chrzest. W komisariatach jest służba dyżurna a to składa się na delegatów z każdej kałązki plus prewencja i ludzie na alarmach. Otwieranie knajp to też zbytek a jednak można. Prawda jest taka, że trzeba było się wykazać przed związkami a związki chciały pokazać jak to dalej walczą o zrobili poronione przepisy. Dać obowiązek dwóch wolnych niedziel i sprawa załatwiona w każdej z gałęzi.

Kan. 1065 - § 1. Katolicy, którzy nie przyjęli jeszcze sakramentu bierzmowania, powinni go przyjąć przed zawarciem małżeństwa, gdy jest to możliwe bez poważnej niedogodności.

Prawo Kanoniczne tę kwestię reguluje w bardzo oczywisty sposób. Małżeństwo można zawrzeć bez sakramentu bierzmowania, tylko wtedy gdy są rzeczwiste trudności z jego przyjęcim. Trudnosci - czyli dokonując interpretacji tego przepisu nalezy rozumieć jako niedogodności natury fizycznej (np.niemożnośc udania sie do biskupa lub księdza z powodu duzej odległości) oraz moralnej (przyjęcie tego sakramentu może wywołać przykre skutki a nawet niebezpieczeństwo dla życia dla stron badź dla szafarza sakramentu - np. w krajach w których panuje monizm religijny, gdzie religia chrześcijańska jest zakazana).

Ponieważ w Polsce tego typu niedogodności w zasadzie nie występują, można przyjąć że wszyscy katolicy przystępujący do sakramentu małżeństwa powinni być bierzmowani.

Opublikowano
6 godzin temu, marekfarmer napisał:

1.  No dziwi  dziwi  bo nie tak dawno  myliłeś  Modlitwę powszechną z Ojcze  nasz   na tym forum

2. Bo  żeby  dostać Sakrament ślubu  trzeba mieć  Sakrament pierwsze Komunii  jak i  Bierzmowania  więc  temu pytam  ale widać  pytanie nie wygodne  bo pewnie nie wiele pamiętasz z Bierzmowania  i nie bardzo wiesz  o co w tym chodziło .

3. Ja nie mylę Świętowania z lenistwem. Otwieranie sklepów  w niedziele to nie  Konieczna sprawa. W komisariacie Policji  też masz tylko dyżurnych nie cała obsada. w Szpitalach tak samo.

4. A  co byłeś  tam widziałeś ???  o  8  przykazaniu  to nie słyszałeś  ???

5.  Ty uciekałeś  od głównego tematu  do  ślubu kościelnego nie ja

To jak odpowiesz  jako katolik  na moje  pytanie  ??

O  tego Katolika co  żyje  bez  ślubu  z kobietą  to jest  ,,K*restwo,,   czy nie  ???

Popierasz  czystość przedmałżeńską  ????

1. Zacytuj prosze

2. Koledzy ci wyjasnili.

3. Chodzenie, do kina , restauracji muzeum czy zoo też nie jest konieczne

4. Wszyscy widzieli nie raz i nie raz o tym czytali. 

5.To jaki był wg ciebie główny temat?

Mieszkanie bez ślubu to grzech ale jak dla mnie złamanie ślubowania poczynionego przed Bogiem to dalece większe draństwo

Nie grozi mi . Popieram. A ty jeszcze kawaler jestes, więc jak ty sie na to zapatrujesz

Dziś słyszałem kapitalny tekst . Pan Prezes nie  rozchorował się przez kolano tylko przez PiętęxD

Opublikowano

Kuźwa , czytam i nie wierzę ! Gdzie jest napisane że mieszkanie bez ślubu (razem , mężczyzny i kobiety) to grzech ? Od tego upału to wam się coś w główkach poprzestawiało ? :o

Opublikowano (edytowane)
Gość marekfarmer
Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

1. Zacytuj prosze

2. Koledzy ci wyjasnili.

3. Chodzenie, do kina , restauracji muzeum czy zoo też nie jest konieczne

4. Wszyscy widzieli nie raz i nie raz o tym czytali. 

5.To jaki był wg ciebie główny temat?

Mieszkanie bez ślubu to grzech ale jak dla mnie złamanie ślubowania poczynionego przed Bogiem to dalece większe draństwo

Nie grozi mi . Popieram. A ty jeszcze kawaler jestes, więc jak ty sie na to zapatrujesz

Dziś słyszałem kapitalny tekst . Pan Prezes nie  rozchorował się przez kolano tylko przez PiętęxD

Poszukaj sobie. Nic  nie wyjaśnili bo  Bierzmowanie jest  obowiązkiem przy sakramencie Małżeństwa   poza wyjątkami które w Polsce  nie mają zastosowania.

Wszyscy widzieli i  ci powiedzieli   a ty   powtarzasz  dalej  jako przykładny katolik.

Ja nie pytałem o mieszkanie  a o  życie  czyli  posiadanie dzieci itd.

A na bierzmowaniu  jeśli je miałeś   to   czego się  wyrzekałeś  ???

A ja słyszałem że  ,,Prezes  ma nie tylko ból  kolana  ale  i  pięty ,,   :(  :( 

Opublikowano
56 minut temu, hubertuss napisał:

Słyszeliście jak Morawiecki łgał, że Papierz popiera polską politykę imigracyjną. Dla tego człowiek żadnej świętości wszystko przekręci i okłamie byle by tylko było na jego.

Słyszaleś jak Kopaczowa łgała na metr przekopała albo jak profesor Tusk o lipie  skąd tego fejka wylapaleś TVN

1 minutę temu, Bogdan675 napisał:

Słyszaleś jak Kopaczowa łgała na metr przekopała albo jak profesor Tusk o lipie  skąd tego fejka wylapaleś TVN

Cztery najwiÄksze kÅamstwa Donalda Tuska â

Opublikowano

Fejk nie fejk ale w ubiegłym tygodniu Morawiecki tłumaczył władzom Litwy że już najwyższy czas aby upamiętniły jakąś godna tablicą Lecha Kaczyńskiego, bo już najwyższa pora.:D

Opublikowano
Dnia 3.06.2018 o 17:21, Ulman napisał:

Brawurowa ucieczka od niewygodnego tematu. Brawo ty!

ulmanku widać ze uczysz się od demie B| 

Dnia 3.06.2018 o 19:56, Ulman napisał:

Zdrada po kościelnym jest złamaniem przysiegi przed Bogiem. Coś to dla ciebie znaczy czy  tyle warty co podpis na urzędowym świstku?

ulman aleś ty staro świecki pierwsze sobie pukniesz jakoś pannę  a później idziesz się wyspowiadać i masz rozgrzeszenie  

Opublikowano (edytowane)
Dnia 3.06.2018 o 21:20, Ulman napisał:

Dla zdradzonej pewnie to samo ale jednak zdrada p ślubowaniu kościelnym dla katolika to większe k**estwo. Twierdzisz że  złamanie ślubów poczynionych przed Bogiem takim samym grzechem jak bez nich? To po cholerę ślubować? Na pokaz? Bo wypada?O.o Sakrament małżeństwa nic nie znaczy?

ulman to ty ruchałeś przed ślubem czy wiozłeś  kota worku ??

Edytowane przez Roman176
Opublikowano (edytowane)

No i to jest pytanie na miarę możliwości romecka . :D

To co to jest ? Dyswulgaryzm , czy inna dolegliwość ?

Edytowane przez zetorki12
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v