Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Morze Bałtyckie na południe i wschód przechodzi w łagodną i dość rozległą równinę. Jest to obszar w miarę jednolity nadający się do celów rolniczych, wprawdzie nie tak wydajny jak podzwrotnikowe czy monsunowe obszary w produktywności rolnej ale może wyżywić dużą populację. Populacja zamieszkująca ten obszar jest stosunkowo samowystarczalna i wszystko było by dobrze gdyby nie podział tej krainy między kilka grup narodowo etnicznych z których na dzień dzisiejszy największymi państwami tej krainy to Rosja, Niemcy i Polska. 

Z obserwacji różnych ekosystemów taki układ gdy jedno środowisko w danej niszy ekologicznej zajmują różne populacje konflikty są nieustanne i często jedna populacja w końcu dominuje a najczęściej następuje przenoszenie do różnych nisz ekologicznych. 

Niemcy nieopatrznie zadeklarowali jaka ich nisza interesuje - naród panów i szybko im zapędy ukrócono bo nikt wątpliwości nie miał jak jest groźny dla reszty sukces takiego pomysłu  (szybko w skali historycznej),

Rosji socjalizm we łbie poprzewracał wymyślając utopię jakoby mogli być narodem kolegów i nawet większa pozorna atrakcyjność tego pomysłu zaowocowała dłuższym żywotem ich pomysłu zanim ich mniejsi kumple się nie połapali na czym to koleżeństwo polega.

Polska filozofia - dotąd moje a reszta mnie nie interesuje. Atrakcyjne to dawniej było na tyle że kumpli się dobrowolnych naprzyczepiało i był kraj ten pierwowzorem dzisiejszej Unii Europejskiej i bardziej wielonarodowy niż zachodnia Europa przed za czasów EWG.

...i tutaj się kończy analogia procesów z przyrody bo populacje organizmów wcześniej nie dysponowały zdolnością uczenia zachowań od innych.

Z wielu wpisów tutaj jak i reszty całej wyziera kogo za mistrza spora część Polaków sobie wybrała tylko jeszcze nikomu nie udało się zbyt długo dominować a im większa ta dominacja tym większy upadek.

W przyrodzie są też pasożyty......tylko jemioła nie przeżyje bez lasu. A ten las rozumny i raz porażony gdy się wyleczył sekatory udoskonalić musi i udoskonali.

Wczorajsze oświadczenie Kanclerz Merkel jednoznacznie wskazuje kto ma prawo o tę równinę "się wzajemnie trzaskać" a innym nic do tego (z resztą gdzieś to już napisałem).

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Ja tam wolę filozofię prezentowaną swego czasu przez dowódcę pułku czołgów z Braniewa. Teren jednostki od strony miasta oddzielały tory kolejowe i płk Rogowski zwykł mawiać. " Co do torów to moje, za torami zdobędę". :D

• Haha 1
Opublikowano

Na razie sami Brytole nie są w stanie określić czy na pewno zrobili dobrze wychodząc z Unii, więc Polexitu w trybie natychmiastowym bym nie zalecał. W tej chwili na przepychance związanej z zasadami funkcjonowania gospodarki brytyjskiej i unijnej po Brexicie najbardziej korzystają ich najbliżsi sąsiedzi. Dublin i Frankfurt podaje się jako miejsce przeniesienia wielu firm z terenu W. Brytanii. I chodzi tu np o firmy japońskie. Swoją drogą pewne argumenty mogą wskazywać również na nas jako beneficjenta ucieczki firm po Brexicie.
https://sluggerotoole.com/2017/04/27/another-curious-brexit-side-effect-companies-may-get-grants-to-move-jobs-out-of-the-uk/

Opublikowano
17 godzin temu, Roman176 napisał:

Nie jestem już jego przyjacielem. Traktujemy go jak zdrajcę 

wiesz kto to napisał ulman

https://konserwatyzm.pl/smiech-sytuacja-bez-wyjscia-na-wlasne-zyczenie/

coś ostatnio wszyscy tvn mają na języku jako kłamcy czyżby tvn coś  przeczuwało coś albo ze względu przejęcia za niedługo nowego właściciela YouTube  aż roi się filmów od treści tvn prowokacja 

No kto?

Artykuł sensowny tylko czemu prawicowiec miesza z błotem "prawicowy" PIS. Może PIS ma się nijak do prawicy a jest najnormalniejszą lewicą? 

4 godziny temu, ereksio napisał:

Polska /USA       eksport 4,8 mld usd    , import 5,6 usd

Polska /izrael     eksport 12,8 mld usd, import 18 mld usd

Mamy ujemny bilans 6 mld usd i co przez to chcesz powiedzieć? Będzie więcej jak nakupimy się drogiego i bezpiecznego gazu.

Gość marekfarmer
Opublikowano
26 minut temu, mirro napisał:

Na razie sami Brytole nie są w stanie określić czy na pewno zrobili dobrze wychodząc z Unii, więc Polexitu w trybie natychmiastowym bym nie zalecał. W tej chwili na przepychance związanej z zasadami funkcjonowania gospodarki brytyjskiej i unijnej po Brexicie najbardziej korzystają ich najbliżsi sąsiedzi. Dublin i Frankfurt podaje się jako miejsce przeniesienia wielu firm z terenu W. Brytanii. I chodzi tu np o firmy japońskie. Swoją drogą pewne argumenty mogą wskazywać również na nas jako beneficjenta ucieczki firm po Brexicie.
https://sluggerotoole.com/2017/04/27/another-curious-brexit-side-effect-companies-may-get-grants-to-move-jobs-out-of-the-uk/

Zrobili Bardzo  dobrze

Polexit  tak szybko nie nastąpi  ale  Nasza wspaniała  opozycja i urzędnicy  brukselscy  przybliżają  ten  dzień   coraz  bliże  co mnie bardzo cieszy

:D:D:D

Opublikowano

Ty chyba jednak nie rozumiesz dlaczego firmy chcą pozostać w strefie Unii. Wkleiłem link do artykułu aby pokazać jedną z argumentacji. A jest taka. " Mamy dobrych pracowników z Polski, są wydajni i tani. Po wyjściu z Unii będzie o nich dużo trudniej. Polska ma co raz lepszą infrastrukturę transportową, więc z tym tez nie będzie kłopotu. Rząd  udziela ulg i grantów. Przenieśmy więc produkcję do Polski bo to zagłębie taniej i dobrej siły roboczej, a i prawnie pozostaniemy w strefie handlu unijnego".
Wstałeś z kolan?

Opublikowano

Ulman, deficyt będzie dużo większy jak nakupimy bardzo mało , przestarzałego , lecz bardzo drogiego sprzętu wojskowego z USA i izraela.  Ujemne saldo wskazuje jednoznacznie komu opłaca się przyjaźń z Polską.  Odwrotnie wygląda saldo obrotów z krajami zachodnimi UE.

comment_2e5HENmOiwBErfrDouyBEpU2CJW0FohG,w400.jpg

Opublikowano

A to mam fajny przykład. Polskie Mesko i niemiecki Eurospike składają  izraelskie pociski przeciwpancerne "Spike". Różnica jest taka że my składamy na własne potrzeby a Niemcy właśnie podpisują kontrakt na dostawy dla Łotwy. Kontrakt jakieś marne 108mln euro. Dlaczego tak jest? Ano dlatego że tamci to konsorcjum niemiecko - izraelskie a nasi nie chcą wchodzić w żadne konsorcja, bo to mało patriotyczne. I tu rodzi się pytanie? Czy te pieniądze na prawdę śmierdzą? 

Opublikowano
1 godzinę temu, marekfarmer napisał:

Zrobili Bardzo  dobrze

Polexit  tak szybko nie nastąpi  ale  Nasza wspaniała  opozycja i urzędnicy  brukselscy  przybliżają  ten  dzień   coraz  bliże  co mnie bardzo cieszy

:D:D:D

Opozycja dąży do polexitu?  Ale jak ? Ale gdzie?O.o

1 godzinę temu, mirro napisał:

Ty chyba jednak nie rozumiesz dlaczego firmy chcą pozostać w strefie Unii. Wkleiłem link do artykułu aby pokazać jedną z argumentacji. A jest taka. " Mamy dobrych pracowników z Polski, są wydajni i tani. Po wyjściu z Unii będzie o nich dużo trudniej. Polska ma co raz lepszą infrastrukturę transportową, więc z tym tez nie będzie kłopotu. Rząd  udziela ulg i grantów. Przenieśmy więc produkcję do Polski bo to zagłębie taniej i dobrej siły roboczej, a i prawnie pozostaniemy w strefie handlu unijnego".
Wstałeś z kolan?

Zaraz ci napisze że jak się wyniosą  z produkcją to dobrze bo nie będziemy już montownią zachodu. Wtedy już nawet montownią nie będziemy a bedziemy budować wielkie państwowe fabryki by produkowały np. elektryczne auta które nie mają sensu albo jakieś stare technologicznie produkty bo na patentowane nas nie stać. A potem historia zatoczy koło i system państwowych bzdur zbankrutuje i sprzedadzą to za grosze i tak dalej i tak dalej..........

42 minuty temu, ereksio napisał:

Ulman, deficyt będzie dużo większy jak nakupimy bardzo mało , przestarzałego , lecz bardzo drogiego sprzętu wojskowego z USA i izraela.  Ujemne saldo wskazuje jednoznacznie komu opłaca się przyjaźń z Polską.  Odwrotnie wygląda saldo obrotów z krajami zachodnimi UE.

Po wizycie Trumpa widać ewidentnie że zaspokaja on próźność obecnie rządzących. Jesteście najbardziej bohaterskim narodem! Jakby nie wy to Hitler by zwyciężył , jesteście naszym ważnym sojusznikiem, zapewnie wam stacjonowanie wojska itp itd Z drugiej strony mówi - wydawajcie więcej na zbrojenia (sprzedam wam je), uzależnijcie się od złej Rosji (sprzedam wam gaz ) czyli generalnie "kocham was krowy moje bo was doje". I za to go tak bezkrytycznie kochamy:D

Opublikowano

To właśnie dla tego ta partia się niby "wypaliła ".  Dzięki takim ludziom i czynom .  Kolejne  dni , kolejna afera Ciechu i kolejna podwyżka Kulczykówki i kolejne  bezczelne krętactwa .

• Like 1
Opublikowano

do wszystkiego dochodzi się powoli. Oprócz chęci potrzebna jest tez wola i pomysł. Pomysły są lecz woli nie ma żadnej. Na dwóch chętnych przypada 3 przeciwnych . Technologicznie nie jesteśmy przygotowani głownie dlatego, ze polska nauka opiera się na teorii. Niemiecka i zydowska na praktyce . Ćwiczenia w Auschwitz, zakłady i sztolnie w górach oparte o niewolniczą pracę to były praktyczne poligony. W Auschwitz i innych obozach istniały nie tylko gasroomy , ale również burdele i drukarnie pieniędzy. W drukarniach dobrze odżywiani zydzi masowo podrabiali dolary . Gdyby wujek Adaś spełnił swoje marzenia to pierwszym człowiekiem na księżycu na pewno nie byłby Amerykanin, lecz Niemiec.

comment_zAmhfsKC5U936kc5ved5c6RvnlYN9dIn,w400.jpg

Opublikowano

Zapewniam Cię że zanim polecieli by na księżyc pierwej pizła by pierwsza niemiecka atomówka. A wtedy chyba nie mielibyśmy dzisiejszych problemów, bo by nas nie było. 

Opublikowano

wzor dla kazdego prawdziwego polaka-splodzil syna,zbudowal dom ,zasadzil drzewo-kazdy powinien isc w jego slady...jedno mnie ciekawi dlaczego jego rodzice wzieli na matki chrzestne siostry blizniaczki "osobliwego pochodzenia", nie mieli polakow w rodzinie czy co  ?? akurat w tej sprawie to bym go nie posadzal o zarty- oprocz kotow, niewiele mamy podobienstw ale czasami moge go docenic .B|

podobno buduja bez zezwolenia-gdzie jest tablica i toi-toi ?? ciekawe czy ten pomnik podzieli losy lenina z nowej huty czy poronina ???

http://www.sokzburaka.pl/show-mem/facebook-post/1452015088365848_2157397844494232

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v