Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

My tez dostaliśmy paczkę z Lubawy za którą odliczyli sobie 100zł,nosz kur... rozstrzelał bym tego gościa co to przywiózł ale wiatrówka bez naboi;)
U mnie w lokalnym sklepie masło z mlekovity po 5.40

Opublikowano

może już wywiesili białą flagę haha

Mozliwe, ale ciebie to przeciez nie dotyczy. Masz cieply stoleczek w Mlekpolu i marzy ci się przejecie Łowicza. Nie wykluczam tego w przyszłości, ale jeszcze nie teraz.

Opublikowano (edytowane)

Marju12 trochę się opamiętaj bo może to czyta jakaś pani od skupu mleka w nowym sączu i stwierdza, że skoro masz niskie koszty to może i cenę za wysoką... :)

potrzebuja mleka wiec raczej tak nie bedzie i musze powiedziec ze tez jestem zdziwiony ze tyle poszlo do gory tak szybko aby to byl trwaly trend

rozmawialem z kolega z limanowej i on uwaza ze jak komus teraz placa ppo 88gr to powinni mu placic po 40 groszy skoro sobie na to pozwala.Nie komentuje 

MK9424 mam wydajnosc lekko poand  7 tysia teraz  Nie daje kiszonki z kukurydzy  bo nie mam karmie: , sianokiszonka z łak sianych co 3 lata do woli ,ziemniaki ,zboze ,mloto swierze browar blisko  , wyslodki ,siano ,sloma ,ziarno kukurydzy .suche buraki ,+ witaminy z dolfosa ale to normalne,,,,,,zadnych srut rze pczy sojowych

koszt litra mleka od maja do wrzesnia ok 25 groszy maksymalnie liczac wszystkie koszty z pradem do dojarki  od pazdzierika do kwietnia maks 50 groszy liczac pasze z zakupu plus paliwo ,folie do sianokiszonki itd

nie licze tu swojej pracy tych tzw roboczogodzin  bo musze i tak cos robic 

mysle ze ci co karmia dodatkami musza produkowac kolo  9-10 tysia zeby mi dorowan po odbiciu kosztow wiec wieksza wydajnosc mnie nie interesuje.bo nie chce sie narobic i miec to samo lub mniej

a i warunki terenowe nie pozwalaja zeby produkowac te 1o tysia i wiecej .Musialbym kupowac super dodatki miec odpowiednie pole i ilosc,,,sprzedawca  a niby doradca ktorzy mowia kup pan za 1,80  czy 2 zlote  kg pasze bedziesz pan mial 2 l mleka z kg  mowie ,,,,,,teoria kolego i 

NIE INTERESUJE MNIE TO

Edytowane przez marju12
Opublikowano

Ale Panowie paczka z Mlekovity była dla tych co chcieli . I kosztowała 100zł każdy o tym wiedział ja najpierw zajrzałem do niej zobaczyłem że jest same byle co( to czego nie lubie ) i jej nie wziołem u Nas chyba nikt nie brał z mojej miejscowości . A Np paczka wielkanocna była o niebo lepsza względem produktów tamta była warta kasy .

Opublikowano

Ale Panowie paczka z Mlekovity była dla tych co chcieli . I kosztowała 100zł każdy o tym wiedział ja najpierw zajrzałem do niej zobaczyłem że jest same byle co( to czego nie lubie ) i jej nie wziołem u Nas chyba nikt nie brał z mojej miejscowości . A Np paczka wielkanocna była o niebo lepsza względem produktów tamta była warta kasy .

Do mnie przyjechał gość i powiedział że czy wezmę czy nie to i tak każdemu odliczą po 100 zł, nie ważne czy wziął, także kolego czekamy na relacje czy cisnął w c**ja czy naprawdę tak jest, prócz niektórych produktów resztę da się zjeść, najgorsze są te plesniowe, tego to nawet pies nie chce ruszać

Opublikowano (edytowane)

rozmawialem z kolega z limanowej i on uwaza ze jak komus teraz placa ppo 88gr to powinni mu placic po 40 groszy skoro sobie na to pozwala.Nie komentuje 

Wnioskuje ze rozmawiałeś o tym co ja pisałem więc ja to skomentuje .

Twój kolega ma znajomości albo nie zna realiów w naszym rejonie , bo jeśli mleczarnia ma monopol to ona dyktuje ceny czy się to komuś podoba czy nie(tekst typu ze mogą sprowadzić mleko ze Słowacji jest częsty z tego co mi mówi wozak) , tym bardziej ze  u nas jest duże rozdrobnienie i żeby przyjeżdzała inna  mleczarnia po mleko to kilkunastu producentów musiałoby przejść do innej mleczarni i jeszcze dana mleczarnia musi być chętna przyjęcia nowych dostawców.Jestem pewien jakichś koneksji twojego kolegi z mleczarnią(a pisanie ze dostaje za free krówki to tylko potwierdza o jego szczególnym traktowaniu) i tekst typu ze powinni płacić takim po 40gr to pewno dlatego żeby on i wybrańcy(którzy są)mogli jeszcze więcej dostawać za mleko naszym kosztem.I może usłyszę żebym zwiększył produkcje  to dostane więcej za mleko ale nie zamierzam tego robić(choć mógłbym spokojnie potroić produkcję no wystarczyłoby bym kupił krowy bo mam miejsce w oborze a pola u ludzi też nie brakuje bo sami się proszą) z wielu powodów :

1.zwiększajmy wszyscy a za chwile znowu zrobi się nadprodukcja i będzie płacz i zgrzytanie zębów.

2.Wiązać się z mleczarnia która ma rolników za nic i dla której jest ważne żeby tylko oni zarabiali to nie dla mnie bo teraz kiedy chcę mogę skończyć.

3.Zadłużąnie w tak  nie pewnych czasach może się żle skończyć, a tym bardziej ze mleko w proszku które UE zmagazynowała kiedyś wypuści na rynek i wtedy cena może poszybować w dół , a jeśli cena w tej mleczarni dla największych nigdy nie przekroczyła 1.40zł w najlepszym okresie to można powiedzieć ze byłbym samobójcą a nim nie jestem.

4.Zastanawiam się nad sprzedażą detaliczną produktów mlecznych co ma ułatwić ustawa która wchodzi w życie od nowego roku.

Edytowane przez Artek84
Opublikowano

Jest tak jak mówię 100 zł do faktury i u nas były by to pobrane na fakturze grudniowej bo jeździli z nimi przed 6 grudnia na mikołajki już ja nie brałem i tego odciągu nie było . Ci co wzieli mieli na fakturze wyszczególnione -100zł

Opublikowano

Ma ktoś jakieś info na temat podwyżek w OSM Łowicz ? Bo miała być rada w miniony wtorek.

a dostales sms? NIEEE to odpowiedz jest prosta wstyd i hanba dla takiej marki co sie teraz dzieje w tej mleczarni ale skoro prezes calego kraju udaje ze jest wszystko wporzadku to co sie dziwic naszemu prezesowi .Jednego i drugiego rzady powinny jak najszybciej sie skonczyc

Opublikowano (edytowane)

Prezes na Podlasiu i w naszych stronach ma duże poparcie i jakos nikt na cene nie narzeka, wiec marne porównanie bo wychodzi na to że jest dobrym prezesem

Edytowane przez Soltys85
Opublikowano

Właśnie, DO grudnia to duża różnica ;)
Dobre info na święta, tylko zbiornik nawala wczoraj serwis dzis znowu d*pa, dobrze że gwarancja jutro drugi przywioza i można świętować :)

Opublikowano

pomyliłem się, a że pisałem z mobilnego AF, więc opcji edytuj tam nie ma.

Dokładna treść sms-a to:

,,Do grudnia 2016 dodatkowa dopłata 0,20zł do 1 litra w tym dodatkowa wpłata na udział członkowski.Zarząd SM Mlekpol."

Opublikowano (edytowane)

Mozliwe, ale ciebie to przeciez nie dotyczy. Masz cieply stoleczek w Mlekpolu i marzy ci się przejecie Łowicza. Nie wykluczam tego w przyszłości, ale jeszcze nie teraz.

Nie jestem w żaden sposób związany z Mlekpolem. Od dłuższego czasu obserwuję jak bardzo ta trzecia pod względem wielkości mleczarnia się męczy. Męczy siebie samą, pracowników i Was właścicieli mleczarni i dostawców. 

Edytowane przez grzesiu
Opublikowano

pomyliłem się, a że pisałem z mobilnego AF, więc opcji edytuj tam nie ma.

Dokładna treść sms-a to:

,,Do grudnia 2016 dodatkowa dopłata 0,20zł do 1 litra w tym dodatkowa wpłata na udział członkowski.Zarząd SM Mlekpol."

Zmień sobie na klasyczny, ja z tel piszę, wstawiam zdj nie ma problemu.
Opublikowano

Dostawcy Mlekpolu czy u was były już rozwożone faktury za mleko z listopada? Bo u mnie zawsze przywoził kierowca około 10 każdego miesiąca a w tym miesiącu do teraz nic nie ma.

Opublikowano

Artek proponuję zagłębić się w przepisy,popytać powiatowego lekarza weterynarii,on poda dzienniki ustaw,a Ci przejdzie :unsure: ,swego czasu sprzedawałem bezpośrednio [detalicznie] ,wraz z kwotą bezpośrednią,a te ,, ułatwienia'',to przede wszystkim nagonka medialna że jest taka furtka.                                                             Ja nie mam nic przeciwko zachowaniu  higieny udoju,przechowywania,pomieszczeń,bo to dla ludzi ,a swoją drogą gdy jest coś nie tak,to bardziej prędzej niż póżniej wypadniesz z  rynku,lecz wymóg dostępu do umywalki czy wc przy opchnięciu kilku butelek mleka w miejscu sprzedaży to paranoja. [O serach i twarogach czyli kosmosie nie mówię]                                              Jeszcze bodaj w kwietniu czy maju 75 gr [sudowia],za listopad 1,4 z haczykiem,i znowu podwyżka :rolleyes: ,może ktoś podpowie ile płaci Laktopol suwałki,niedawno była wypowiedż z Łosic że nie tęgo [ta sama firma]

Opublikowano (edytowane)

Specjalnie był po to ten artykuł w poradniku zeby rolnicy nie uciekali z Łowicza.No i gdzie te 1,35 obiecane ?Brawo panie prezesie za pomysł.Oby tak dalej...

Edytowane przez kali87
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez tadzio
      Witam. Jak wiadomo, można składać wnioski do ARR wnioski o wsparcie dla producentów mleka i trzody chlewnej. Czy trzeba dołączyć jakieś załączniki, dokumenty z mleczarni. Bo we wniosku nic takiego nie ma wspomnianego , tylko ilość sztuk?
      Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
    • Przez drewcio
      Witam, orientuje sie ktos coz to za dojarka? (Model, nazwa)

Poszukuje katalogu czesci oraz instrukcji do takiego wynalazku.

• Przez Czyzyk97
      Witam agroforumowiczów ostatnio jest głośno o rejestracji chłodni do mleka.
      Jak dokładnie wygląda sytuacja,macje już zarejestrowane chłodnie? Do kogo/gdzie udać się po poradę/pomoc ?
      Dzięki za wypowiedzi Pozdrawiam
    • Przez dawid141413
      Wiitam, stoję przed wyborem nowego schładzalnika do mleka i prosiłbym o opinie na temat firmy EUROTANKS
  • Dodaj nową pozycję...
v