Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

WIR: dalsze spadki cen mleka

Opublikowano

Takie psie myślenie, że zachodnie to lepsze, a nasze to g*

Ja Wysokie Mazowieckie, mam 9 tys wydajności stado, wystawiłam ogłoszenia, bo mam kary i d*pa. Znajomy 11 tys stado i jałówki po Haydenie z wydajnością matek 10 tys i nikt się nie zgłosił. Widziałam Dunki u znajomego, to widać, że genetyka niezła, ale objętość brzucha bardzo słaba, czyli jako cielęta słabo karmione. Dla mnie to priorytet, bo czym głębsza, tym więcej przerobi i mlekiem się odwdzięczy. Z ciekawści mają te importowane status wolne od Ibr?

Sorry, że nie na temat ;)

Ja akurat kupuje z Danii pierwiastki i polecam, w Danii maja urzędowo wolne od ibr/bvd więc ryzyko znikome ale już z niemiec to jak dla mnie to samo co i polskie tylko droższe...

Opublikowano

Niech kupują, budują a za 2 góra 3 msc będą skomleć, że znów cena spadła. 15 jest protest przeciw CETA.

Opublikowano (edytowane)

Ropsonok , to Ty z Suwałk i sam na siebie psioczysz :blink:,   

A tak na boku to chyba chińczycy zajęli ,, tematy bez odpowiedzi'' ,od razu z kilkudziesięciu na 141,same krzaczki

Edytowane przez kizak
Opublikowano

Niech kupują, budują a za 2 góra 3 msc będą skomleć, że znów cena spadła. 15 jest protest przeciw CETA.

W mediach zamiast o tym mówić to pier*olili przez tydzień o marszach. Najlepiej żeby nikt nic nie wiedział i nikt się nie burzył przeciw CETA.

sorry za mały OT. 

Opublikowano

Ja akurat kupuje z Danii pierwiastki i polecam, w Danii maja urzędowo wolne od ibr/bvd więc ryzyko znikome ale już z niemiec to jak dla mnie to samo co i polskie tylko droższe...

To oznacza tylko, że stada bez statusu wolne od Ibr, nie mogą sprzedawać jałówek do hodowli u siebie, a u nas mogą, bo nasze prawo na to pozwala. Jeśli w papierach nic nie ma, to radzę ostrożność.
Opublikowano

a unia czemu tak się Polską interesuje, bo to dobry powód aby odwrócić uwagę od przekrętów co robią, kto mądry podpisuje takie umowy, w europie nie ma co robić z żywnością a oni chcą jeszcze ściągać zza granicy, musiały pójść dobre łapówki skoro się na to zgodzili ci co dbają a unię i dzięki nim unia rozwinęła skrzydła, chore to jest 

Opublikowano

Takie psie myślenie, że zachodnie to lepsze, a nasze to g*

Ja Wysokie Mazowieckie, mam 9 tys wydajności stado, wystawiłam ogłoszenia, bo mam kary i d*pa. Znajomy 11 tys stado i jałówki po Haydenie z wydajnością matek 10 tys i nikt się nie zgłosił. Widziałam Dunki u znajomego, to widać, że genetyka niezła, ale objętość brzucha bardzo słaba, czyli jako cielęta słabo karmione. Dla mnie to priorytet, bo czym głębsza, tym więcej przerobi i mlekiem się odwdzięczy. Z ciekawści mają te importowane status wolne od Ibr?

Sorry, że nie na temat ;)

ile za te jałówki? :P są na olx? kiedy teremin wycieleń i czy są bez rogów?

Opublikowano

Ogólnie Polska gospodarka zyska na podpisaniu umowy z CETA jednak to będą inne branże niż ROLNICZE. Rolnictwo straci ponosząc koszt tej umowy z reszta z rosyjskim embargo było tak samo że to rolnicy ponosili największe straty.

Opublikowano

Piotrass@ w Radomsku przy tych parametrach za październik wyszłoby Ci minimum 1.35brutto A jak 50tys byś przekroczył to plus 4gr. Wg.cennika napisałem.
A tak poza tematem Piotrass z skąd jesteś jeśli to nie tajemnica?

Opublikowano

To oznacza tylko, że stada bez statusu wolne od Ibr, nie mogą sprzedawać jałówek do hodowli u siebie, a u nas mogą, bo nasze prawo na to pozwala. Jeśli w papierach nic nie ma, to radzę ostrożność.

Jest w papierach, bynajmniej u tych sztuk kupowanych u Konrada, ale ja wyleczyłem stado z ibr i bvd, dlatego wiem ile to kosztuje więc jak już jestem zmuszony do kupna to biorę tylko i wyłącznie z Danii bo tym zaświadczeniem od polskich lekarzy że stado jest wolne od ibr/bvd to mogę się podetrzeć conajwyżej
Opublikowano

Wart milk Sieradz 1,06zl netto  3,3 bialko ,4.0 Tl ok 45 tys l.. zenada...

Wart Milk usilnie trzyma w sieciach cene UHT 1.99zł więc prędkich wzrostów ceny surowca bym się nie spodziewał. 

Ropsonok , to Ty z Suwałk i sam na siebie psioczysz blink.png,   

A tak na boku to chyba chińczycy zajęli ,, tematy bez odpowiedzi'' ,od razu z kilkudziesięciu na 141,same krzaczki

Wytłumacz bo nie rozumie. 

Opublikowano

Dostałem nietypowy sms z Mlekovity. Można składać wnioski o udzielenie pożyczki na spłatę kary za przekroczenie kwoty mlecznej. Wniosek składamy do 15.10.2016 w ARiMR. Co ma Arimr do mleka i czemu tak późno sms jak agencja w sobotę zamknięta.

Opublikowano

Pytałem w mleczarni i jak kolega wyżej pisze. Arimr udziela bezprocentowej pożyczki. Trzeba chyba mieć ze sobą decyzję o przekroczeniu kwoty. O więcej informacji mam pytać w agencji. Złożyć wniosek, bo jutro ostatni dzień a brakujące dokumenty dostarczyć po czasie. Zostało mi 3600 zł i raczej nie będę składał.

Opublikowano

fireseba, kiedy miałeś wypłatę? normalnie 10? U mnie białko 3.6, tłuszcz 5, trzeba chyba słabiej karmić

Teraz odciągneli karę za nadprodukcje, więc może wypłaty Ci nie stykło skoro jeszcze nie dostałeś ;) ale fakt spr teraz sms z banku i zawsze była 7-8 każdego miesiąca teraz 10, ale 7 wypadal w piątek więc bez spiny mogli nie zdążyć...

Dziesiąty matki boskiej płacącej kolejki pod bankiem i adoracja bankomatu :D

Opublikowano

Kary za nadprodukcję miałem tylko (albo aż) 10 tys i ją od razu mi potrącili. dzisiaj nie byłem w banku ale jutro zajdę zobaczyć. Najszybciej to mają kaszanę w zakładzie w Suwałkach bo tam teraz wożą moje mleczko

Opublikowano (edytowane)

Mlekovita wys. mazowieckie, 3,81 tł 3,31 białko 1.28 netto
Największy próg ilościowy(30+)

ogólnie w wysokim dopłata do litra wzrosła z 15 gr na 25 więc 10 gr podwyżki na wrzesień

Edytowane przez PATr
Opublikowano

Pytałem w mleczarni i jak kolega wyżej pisze. Arimr udziela bezprocentowej pożyczki. Trzeba chyba mieć ze sobą decyzję o przekroczeniu kwoty. O więcej informacji mam pytać w agencji. Złożyć wniosek, bo jutro ostatni dzień a brakujące dokumenty dostarczyć po czasie. Zostało mi 3600 zł i raczej nie będę składał.

można wnioskować o pożyczkę za dwie raty bo jest to stan zadłużenia na dzień 31 sierpnia :) jest to pożyczka na 10 lat

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez tadzio
      Witam. Jak wiadomo, można składać wnioski do ARR wnioski o wsparcie dla producentów mleka i trzody chlewnej. Czy trzeba dołączyć jakieś załączniki, dokumenty z mleczarni. Bo we wniosku nic takiego nie ma wspomnianego , tylko ilość sztuk?
      Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
    • Przez drewcio
      Witam, orientuje sie ktos coz to za dojarka? (Model, nazwa)

Poszukuje katalogu czesci oraz instrukcji do takiego wynalazku.

• Przez Czyzyk97
      Witam agroforumowiczów ostatnio jest głośno o rejestracji chłodni do mleka.
      Jak dokładnie wygląda sytuacja,macje już zarejestrowane chłodnie? Do kogo/gdzie udać się po poradę/pomoc ?
      Dzięki za wypowiedzi Pozdrawiam
    • Przez dawid141413
      Wiitam, stoję przed wyborem nowego schładzalnika do mleka i prosiłbym o opinie na temat firmy EUROTANKS
  • Dodaj nową pozycję...
v