Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

W ARiMR się dziwili, że skup na zagrożonym zamknięty. Od jutra nowa fala badań świń, więc nie ma co się spodziewać, że wet do bydła przyjedzie.

U mnie dzisiaj był inspektor wet z szamotuł w sprawie chowu świń podpisywałem protokól że nie hoduje świń to już 2 kontrola po wykryciu w pow wysokomazowieckim.

Opublikowano (edytowane)

Sylwia a co teraz kierowca przywozil, znowu sery?

No tym razem zapowietrzony  twarożek wiejski z biedronki heh 3 x 500 g :P. Ja nw kto temu poredzi :D .Mogli by dać lepszą cene za mleko a nie dożywiać :P

Edytowane przez sylwcia
Opublikowano

Koleżanko Sylwia na pierogi jak znalazł .   ;) Ceny powoli zaczynają zmieniać kierunek ..w góry ,także jakieś światełko w tunelu się tli . 

Opublikowano

Meg5 Dobry pomysł tylko czasu musze trochę znaleść na pichcenie;). Wiesz co od kilku osób już słyszałam że cena mleka na podskoczyć .No to może cos i z tego bd :)

Opublikowano

Pisałam już w temacie ,że OSM Sierpc o''symboliczne '' 3 grosze od lipca podwyższył cennik .  W Agrobiznesie, też wspominali o wzroście cen na produkty mleczarskie .  

Ps : pierogi robi się mniej więcej tyle ,ile na wolnym gazie woda się zagotuję by je tam wrzucić .... mój mąż  pierogom  zdjęcie zrobił i nosi w telefonie ....  :D  ''Czyli coś w nich jest ..'' :rolleyes:    Może warto ,znaleźć odrobinę czasu?  ;)

Opublikowano (edytowane)

U mnie ze znalezieniem czasu jest kiepsko i to bardzo .W domu mało siedzę .Wiecej robie na gospo ;).Ale dobra koniec bo piszemy nie na temat ;)

Edytowane przez sylwcia
Opublikowano (edytowane)

wierzyć mi się nie chce że przy takiej ilości taka cena jak by może oddawał z 30 000 litrów ale nie tyle

Edytowane przez Gość
Opublikowano

A mnie już nie stać na kupno pasz pełno porcjowych. 88 groszy  brutto 3.1 białko pow 16k litrów. Trzeba będzie zejść na rzepak i zboża trochę będzie taniej, ale i tak na koncie już debetami się ratuję. Może zimą coś ruszy do góry, trochę mniej wydatków będzie. Ale od wiosny przy tej cenie, to cienko widzę moje gospodarstwo

Opublikowano (edytowane)

Ciężko się rozwijać jak taka cena a krowy stare, pasza jest tylko nie ma kto zjeść. Deszcz już pada, suszy nie ma, trawy odsiejemy i po 2zł doić będziemy

Edytowane przez fireseba
Opublikowano (edytowane)

Radekz200 Może i niektórzy piszą tu ceny ,parametry mleka z kosmosu nie wiem. Ale tu niedaleko mnie jest mleczarnia piątnica i wiem napewno że oni płaca najdrożej coś w granicach 1,40 zł. Ale od znajomego słyszałam że jak się przekroczy jakiś tam limit to już cena jest koło złotówki chyba.

Edytowane przez sylwcia
Opublikowano (edytowane)

A mnie już nie stać na kupno pasz pełno porcjowych. 88 groszy  brutto 3.1 białko pow 16k litrów. Trzeba będzie zejść na rzepak i zboża trochę będzie taniej, ale i tak na koncie już debetami się ratuję. Może zimą coś ruszy do góry, trochę mniej wydatków będzie. Ale od wiosny przy tej cenie, to cienko widzę moje gospodarstwo

zwieksz produkcje

mowa ze piatnica ma wymagania a ktora mleczarnia nie ma .W piatnicy moze oprocz pasz gmo jest to samo co wszedzie z wymaganiami

Edytowane przez marju12
Opublikowano (edytowane)

Zwiększanie produkcji doprowadzi do tego ze cena mleka jeszcze bardziej spadnie więc ta rada jest co najmniej nie przemyślana bo jeśli każdy zwiększy produkcje to co się stanie ???? no chyba oczywiste ze cena jeszcze bardziej poleci w dół .Wtedy co znowu będziemy zwiększać  ??? tylko jest coś takiego jak granica opłacalności i w pewnym momencie się już nie zarabia tylko traci , po prostu dokłada do interesu. Dobrze jak się ma z czego , ale wątpie na obecną chwile by było takich dużo którzy by mogli dokładać powiedzmy przez  rok (hipotetycznie) do interesu.Dobrą radą byłoby cięcie kosztów jeśli jest się  w stanie ciąć te koszty.

Edytowane przez Artek84
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez tadzio
      Witam. Jak wiadomo, można składać wnioski do ARR wnioski o wsparcie dla producentów mleka i trzody chlewnej. Czy trzeba dołączyć jakieś załączniki, dokumenty z mleczarni. Bo we wniosku nic takiego nie ma wspomnianego , tylko ilość sztuk?
      Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
    • Przez drewcio
      Witam, orientuje sie ktos coz to za dojarka? (Model, nazwa)

Poszukuje katalogu czesci oraz instrukcji do takiego wynalazku.

• Przez Czyzyk97
      Witam agroforumowiczów ostatnio jest głośno o rejestracji chłodni do mleka.
      Jak dokładnie wygląda sytuacja,macje już zarejestrowane chłodnie? Do kogo/gdzie udać się po poradę/pomoc ?
      Dzięki za wypowiedzi Pozdrawiam
    • Przez dawid141413
      Wiitam, stoję przed wyborem nowego schładzalnika do mleka i prosiłbym o opinie na temat firmy EUROTANKS
  • Dodaj nową pozycję...
v