Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Faktura sprzedane 14800litrów czy tam kg krowy dostają kiszonkę z traw polnych młoda do tego pasza 20 % pełno porcjowa a oni mi przysłali że białko 2.9 pierwsza i druga próba a tłuszcz 3.4 kpina podkresle tylko to że jak dawałem samą słomę krowom przez  miesiąc a było to w marcu miałem lepsze parametry wiec o co tu chodzi ? Cena wyszłą całe śmieszne 1.03zł/litr

Opublikowano

Faktura sprzedane 14800litrów czy tam kg krowy dostają kiszonkę z traw polnych młoda do tego pasza 20 % pełno porcjowa a oni mi przysłali że białko 2.9 pierwsza i druga próba a tłuszcz 3.4 kpina podkresle tylko to że jak dawałem samą słomę krowom przez  miesiąc a było to w marcu miałem lepsze parametry wiec o co tu chodzi ? Cena wyszłą całe śmieszne 1.03zł/litr

myslisz ze jak dasz wiecej bialka krowom to tez Ci bialko w mleku wzrosnie? jesli tak to sie mylisz :D

Opublikowano

Mlekovita Baranowo,tł 3,71 bi 3,08 i niestety tylko 7 tyś 1,00 zł netto. Niby obniżki nie było, ale 2 grosze cena spadła przez parametry.
Nie chcę szukać swojego starego postu, ale pisałem wam, że szybko mleka zabraknie jak średni i mali zaczną ciąć koszty w żywieniu. Znajamy mówił, że mleka na rynku brakuje i prędzej czy poźniej ktoś pęknie i podniesie cenę. Podobno Mlekpol już zaczyna się krecić, bo mają za mało surowca. W niemcowni dobrze rozwinięte farmy kończą z produkcją mleka, bo to za ciężka praca i za grosze nie będą pracować. Przerzutowego też nie sprowadzą nie wiadomo ile, bo Litwa itp kraje nie mają rozwiniętej hodowli. Ile w tym prawdy nie wiem.

Opublikowano

Ja też myślę ze pęknie szybciej czy później... Teraz tylko trzymać się i nie poddawać i czekać... A co jak najdzie okres zimowy ? wtedy gdzieś 1/4 mniej mleka.... I co na to mleczarnia? Może wody dolewać? :D

Opublikowano

Już zaczyna brakować mleka.   masło poszło ponad tysiąc euro do góry w ciągu miesiąca. Tak samo inne artykuły mleczarskie tylko najpierw mleczarnie muszą sie nażreć kasą dopiero będą podwyżki cen mleka od dostawców.

Opublikowano

A w lato miało być takie szaleństwo. Jak mówiłam, że rynek mleka ograniczy dostęp do pasz objętościowych, to każdy w to wątpił. Do tego niskie ceny...

Może nie każdy bo jak ktoś ma trochę rozeznanie i wyobraźni to doskonale wie że w Polsce i w innych krajach ue(może prócz irlandii która miała nieproporcjonalną kwotę mleczną do możliwości) za wiele produkcja mleka się nie zwiększy bo jest problem z ziemią, każdy i tak produkuje na max możliwości a paszy się nie wyczaruje

Opublikowano

i znowu chłopa wykiwali . krzyczeli że nadprodukcja ceny pospadały a jak się okazuje towaru brak puste magazyny . ryki 1,03 brutto dla watowca tł 4,8 bi 3,5 ilość pow 15 tys .zawsze kasa10 na koncie dziś 12 a na koncie pusto .

Opublikowano

czytałem, że we francji są już samobójstwa rolników spowodowane niskimi cenami mleka, nawet najlepsze farmy produkują ze stratami

Opublikowano

U nas cena oscyluję około 80-90 gr,  jednak ostatnio pojawiła się jakaś firma która skupuję surowe i wiezie surowe na eksport proponuję 1zł za litr, może to jakieś światełko w tunelu? :) 

Opublikowano

Cena mleka pełnego na rynku oscyluje w granicach 1,1 zł. Spółdzielnie są jednak w krytycznej sytuacji po ostatnim wyczerpującym okresie. Bazują na rentowności ok 1-1,3%. Dla porównania według nieoficjalnych danych sieci handlowe mają rentowność pow. 30%. Już wiecie gdzie są wasze/nasze pieniądze. Żeby choć zapłacili podatek dochodowy w Polsce. Transferują swoje zyski np. poprzez faktury za "zarządzanie" spółkami, udostępnienie znaków towarowych opiewającymi na miliardy złotych. I do tego zaimportowały 75 tys. kg serów po dumpingowych cenach. W wielu krajach UE sytuacja handlu z sieciami i podmiotami jest uregulowana.

Dlaczego w Polsce nie? Czy Lobby za dużo by straciło?

Opublikowano

Ta "firma" była również u nas proponowali 1.04 zł netto przy cenie lacpolu 80 groszy brutto to rewelacyjna cena!

Też wolałbym cenę wyższą o prawie 30gr. Ale radzę uważać na takie podmioty żeby później kasa się zgadzala, a konto nie świeciło pustkami ;)

Ale to dobrze że ktoś płaci więcej może to zmobilizuje Lacpol do podwyżek.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez tadzio
      Witam. Jak wiadomo, można składać wnioski do ARR wnioski o wsparcie dla producentów mleka i trzody chlewnej. Czy trzeba dołączyć jakieś załączniki, dokumenty z mleczarni. Bo we wniosku nic takiego nie ma wspomnianego , tylko ilość sztuk?
      Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
    • Przez drewcio
      Witam, orientuje sie ktos coz to za dojarka? (Model, nazwa)

Poszukuje katalogu czesci oraz instrukcji do takiego wynalazku.

• Przez Czyzyk97
      Witam agroforumowiczów ostatnio jest głośno o rejestracji chłodni do mleka.
      Jak dokładnie wygląda sytuacja,macje już zarejestrowane chłodnie? Do kogo/gdzie udać się po poradę/pomoc ?
      Dzięki za wypowiedzi Pozdrawiam
    • Przez dawid141413
      Wiitam, stoję przed wyborem nowego schładzalnika do mleka i prosiłbym o opinie na temat firmy EUROTANKS
  • Dodaj nową pozycję...
v