Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dym dla tego,że jak panewka się obraca na wale to chyba logiczne , że powstaje duża temperatura wtedy w tym miejscu i olej sie smaży. a jak jest temperatura to i dym z odmy idzie... ale co do reszty objawów się zgodzę... no i jak taka awaria to kapitalka gotowa... tylko aby do głowy nie przyszło tobie tylko szlifować wału nie ruszając bloku... bo bedziesz miał powtórkę z rozrywki wtedy...

Opublikowano

Ludzie nie wiecie co do czego to nie piszcie, jest tak jak napisał @FINN, gdy obróci panewkę jest ona przyklejona do czopu wału, kręci się ona w korbowodzie na sucho. powstaje duża temp. i olej smaży się na korbie!!! z tąd dym, to logiczne z resztą nie chciałem cytować, przepraszam.

Opublikowano

tak jak w temacie to dla mnie zjawisko para normalne a dlaczego bo pierwsze silnik zgasł ok no dym może lecieć ale jakim cudem stuka po zgaśnięciu

Opublikowano

Po przytarciu zgasł, po chwilowym ostudzeniu puścił i zakręcił rozrusznikiem obracając panewkę, następnie panewka zaczeła się obracać i grzać w korbowodzie i stukać, jest w tym coś dziwnego?

Następnemu chyba narysuje lub poczekam na przytarty silnik i zdjęcia zrobie :D

To normalne zjawisko we wszystkich silnikach.

Dla mnie temat zamknięty po 4#poście.

Opublikowano

Witam,
mam problem z Ursusem 1212. Gdy silnik się trochę nagrzeje słychać stukanie. Słychać je mniej więcej przy około 2200 obrotów. Przy niższych obrotach spokój. Zrobiono kompletny remont skrzyni biegów i silnika (szlify, panewki, korbowody, tłoki, tuleje, sworznie, generalnie wszystko). Myślałem, że to sworznie na tłokach stukają, jednak po nagrzaniu stukałyby od niskich obrotów a nie dopiero od 2200. Moim zdaniem (w sumie już tylko to pozostało) mogą tak stukać dźwigienki zaworowe na wałku. Temperatura przekazywana jest z cylindra poprzez zawór do dźwigienki, ta rozszerza się itd… Zwątpiłem już totalnie, kilku naprawdę dobrych mechaników również.
Przerabiał już ktoś podobny problem u siebie? Z góry dzięki za jakieś sugestie.

Opublikowano (edytowane)

Kolego sprawdź czy tłok nie uderza w głowice miałem tak po remoncie w c-360 jak mi regenerowali korby to ktoś zamienił od innego i tłok wychodził o ileś setek za dużo i podobne objawy były .

Edytowane przez mati9621
Opublikowano

Po prostu koncówka jest  nie zbyt dobra i stuka. Mi kiedyś tak stukała jakby młotkiem w silnik walił. Ale szybko ustało i spokuj. Sąsiadowi w fadromie w silniku po remoncie  stukała a niekiedy nic. Myślałem że silnik zatarłem tak stukało u niego, Nic nie ruszła ustało po paru miesiącach.

Opublikowano

witam. kilka dni temu zaczeła mi przeciekać pompa paliwa w Ursusie 385 na pierwszych dwuch sekcjach a dzis podczas orki zaczeło mi coś pukać w silniku jakby w okolicach głowicy? czy to są zawory z powodu pompy?

prosze o pomoc

Opublikowano

u kuzyna w zetoże 10145 odkręciła się nakrętka na walku rozrządu i obrobiło klina w silniku zaczeło stukać okazmało się że pękły 2 podpory klawiatóry i powyginało wszystkie laski popychaczy

Opublikowano

U mnie wał był ok Dlatego że nie menczyłem silnika Wymieniłem tłoki cylindry i korby Przy okazji zrobiłem głowice o silniczek tyka Na wale jak puka to słychać inaczej Pytanie czy puka na zimnym silniku i czy na wysokich obrotach czy na niskich W moim przypadku zaczynały się stuki powyrzej 1700 ob , a na ciepłym silniku głośno . Mocy nie tracił palił z dotyku Kumple sie smieli że dobry cągnik rozebrałem Jak zobaczyli to było zdziwienie