Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@rolnik, jahoo

A w jakiej opcji,  jaką szerokość, talerze,  czym ciągacie,  jak z waga,  jak sobie daje rade na sciernisku? 

@up

Dobra cena,  jak ten co ja wstawiłem chce 10 za sztuke

https://www.olx.pl/oferta/nakladka-nasion-drobnych-kongskilde-nordsten-CID757-IDv5aMB.html

Kuźwa tu za niecałe 5zl..ciekawe czy jest szansa, że te za 10 to ori

Edytowane przez daron64
Opublikowano (edytowane)

ja mam 1,8m w układzie V, talerze 510, skrajne jakieś mniejsze. Niczym nie obciążam, wypoziomowana miesza ściernisko ładnie. Jak sucho, to wiadomo, że słabiej. Talerze przód i tył nacinane. Regulacja na śruby (nie płynna, tylko przekładane).

Dałem za nową 2700 i za tę cenę jestem zadowolony. Poszukałbym większej, takiej 2,2m ale to może w przyszłym roku.

Sąsiedzi pożyczają i też sobie chwalą, że jedna z lepszych talerzówek bo idzie w ziemię a nie skacze po wierzchu, chociaż taka lekka w sumie

Mam 10 takich wkładek, do mojego siewnika nie podchodzą, po 4zł/szt nowe kupowałem.

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

Mam Strumyka V 12, 2,7 już trzeci sezon i trza przyznać że robi robotę pole równe nie trza latać z bronami po polu a jedyna jej wada to waga o parę kilo za lekka ale z tym nie ma problemu wystarczy ją dociążyć (np.dwa betonowe słupki) :D

Opublikowano (edytowane)

rocznie robię z 10 - ma z 50-60ha za sobą łącznie z pożyczkami , nie mam wielkiego areału, no i to tylko 1,8m, 4 lata. Łożyska są ok.

w ciężkiej mokrej borowinie z chwastem (ugór) się zalepia na okragło, ale inne też tak mają

na pewno gdybym miał kupować takie rzemiosło, to tylko z talerzami nacinanymi tył i przód, na moich glebach okrągłe z tyłu tylko się ślizgają na ściernisku

talerze mam jakieś włoskie, ale nie pamiętam nazwy

nie mam wałka z tyłu, a to dobra rzecz

ja mam z belką szybkiego mocowania zapinaną od dołu , polecam, zakładasz, podjeżdżasz, podnosisz, zakładasz przetyczki i w pole, zero siłowania

lakier się trzyma, chociaż stoi na dworze, talerze ostre, dopiero delikatnie widac zużycie

moja wygląda tak, jak ta, tylko wszystkie nacinane talerze

729096553_5_1000x700_talerzowka-alfa-v-x

Nie polecam natomiast takich konstrukcji z wąską ramą, tam wałki żyją swoim życiem i brony nie da się wypoziomować:

760305841_1_1000x700_brona-talerzowa-sta

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

Przednie talerze gładkie tylne nacinane, 2,75 szerokości, ciągami ją 80tką lub zetorzem 85 konnym wrzucam na nią 2-3 worki żwiru i wszystko miesza super ;) przedwczoraj talerzowałem po qq to wszystko ładnie wymieszane talerze ustawione na maksymalnym skosie ;) ściernisko po zbożu i poplony też dobrze miesza ... Talerzowke jest jeszcze z wałem i przy takim obciążeniu w 80tce przód robi się lekki 

Aha i jeszcze ... talerzowke w układzie V 

Opublikowano

Patrzyłem po olx,  to za nową z walem,  2.4 m,  w układzie v niby 5100zl. Jak zawieszona,  to wolałbym chyba wyższa i ja odciążyć. 

No i tak się zastanawiam czy kupować jakiegoś staruszka z zachodu,  czy najtańsze krajowe rzemiosło.. 

@PRIMO

Czym ja ciagasz? 

@jahooo

Talerze ofas?  W jakimś ogłoszeniu widziałem 610 niby opcjonalne. 

Tak myślałem o napisanych wszystkich. Choć w swojej starej famarolce miałem z przodu na przemian gładkie i napisane,  a z tyłu gładkie i przy dobrym dopisze iuris robiła całkiem nieźle. 

U mnie miałaby 15ha i ewentualnie przed siewem grudy

@rolnik

Jaki wal? W ogóle są różne do wyboru? 

W ogóle ile wasze przerobily i jak się trzymają - talerze, łożyska, sprawy, farba? 

Opublikowano (edytowane)

Nie, nie Ofas, jakieś chyba inne, w każdym razie "Italy" i są całkiem niezłe, może dlatego, że nie mam kamieni

wał zwykły strunowy ze 30cm średnicy , pojedyńczy

pełni podwójną rolę - reguluje głębokość roboczą  + ubija lekko glebę i jednocześnie kruszy większe kawałki, żałuję, że nie mam

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

rocznie robię z 10 - ma z 50-60ha za sobą łącznie z pożyczkami , nie mam wielkiego areału, no i to tylko 1,8m, 4 lata. Łożyska są ok.

w ciężkiej mokrej borowinie z chwastem (ugór) się zalepia na okragło, ale inne też tak mają

na pewno gdybym miał kupować takie rzemiosło, to tylko z talerzami nacinanymi tył i przód, na moich glebach okrągłe z tyłu tylko się ślizgają na ściernisku

talerze mam jakieś włoskie, ale nie pamiętam nazwy

nie mam wałka z tyłu, a to dobra rzecz

ja mam z belką szybkiego mocowania zapinaną od dołu , polecam, zakładasz, podjeżdżasz, podnosisz, zakładasz przetyczki i w pole, zero siłowania

lakier się trzyma, chociaż stoi na dworze, talerze ostre, dopiero delikatnie widac zużycie

moja wygląda tak, jak ta, tylko wszystkie nacinane talerze

729096553_5_1000x700_talerzowka-alfa-v-x

Nie polecam natomiast takich konstrukcji z wąską ramą, tam wałki żyją swoim życiem i brony nie da się wypoziomować:

760305841_1_1000x700_brona-talerzowa-sta

Mam taka na waskiej ramie. 4 plaskowniki i trzyma poziom bez problemu

Opublikowano (edytowane)

@wini

To nie jest ten agregat,  pod którym pisał,  że jest tak za***isty i że nie będzie go zmieniał? 

@jahooo

Jaka pełni rolę to wiem :) a dopłaty, jeśli wierzyć olx, tylko 6 stów,  przy 2.4m. Więc chyba warto

Edytowane przez daron64
Opublikowano
46 minut temu, daron64 napisał:

Patrzyłem po olx,  to za nową z walem,  2.4 m,  w układzie v niby 5100zl. Jak zawieszona,  to wolałbym chyba wyższa i ja odciążyć. 

No i tak się zastanawiam czy kupować jakiegoś staruszka z zachodu,  czy najtańsze krajowe rzemiosło.. 

@PRIMO

Czym ja ciagasz? 

@jahooo

Talerze ofas?  W jakimś ogłoszeniu widziałem 610 niby opcjonalne. 

Tak myślałem o napisanych wszystkich. Choć w swojej starej famarolce miałem z przodu na przemian gładkie i napisane,  a z tyłu gładkie i przy dobrym dopisze iuris robiła całkiem nieźle. 

U mnie miałaby 15ha i ewentualnie przed siewem grudy

@rolnik

Jaki wal? W ogóle są różne do wyboru? 

W ogóle ile wasze przerobily i jak się trzymają - talerze, łożyska, sprawy, farba? 

Ursus 5314 

Opublikowano (edytowane)

A przy 2.7 ile waży? 

1 godzinę temu, wini napisał:

To ze pisał że jest dobry to pamiętam, ale że  nie sprzeda go to nie potwierdze

Coś go o zmianę pytali,  a on ze ten jest dobry i nie ma potrzeby itd

Edit

Przepraszam za wprowadzenie w błąd - pisał o innym,  nowym agregacie. 

Edytowane przez daron64
Opublikowano
12 godzin temu, daron64 napisał:

za 5tys. to już powinieneś jakąś KBT trafić, z pewnością po takim agregacie efekt będzie lepszy niż po klasycznej talerzówce

Opublikowano
5 godzin temu, Thomas2135 napisał:

@Uziu92 maszyna dla Ciebie.

A chociaż zerknąłeś na profil sprzedającego? 😎

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v