Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
38 minut temu, Belaruss820 napisał:

Tak samo jak mówią że na 1 czy 2 klasie sypie 10 ton przy słabym nawożeniu. Rodzice mają trochę 2 klasy to trzeba nie wiadomo co robić aby te 6 ton było. A tak to wszędzie średnio 5 ton

U nas jest parotysieczne gospodarstwo. W tamtym roku pracownicy mowili, że owies sypał im średnio ponad 7 ton. W tym roku chłopak, co u mnie na kombajnie jezdzil, mówił że chwalili się, że miejscami sypał 11ton..

Mówię mu, że nie wiem jak jest w nowych komabjanach, ale może pokazuje pojemność nie mawagr i wtedy 11m³, do tego gęstość powiedzmy koło 50 i wtedy pasuje wszystko, to on, że tamci mówili o tonach.

Opublikowano
7 minut temu, daron64 napisał:

U nas jest parotysieczne gospodarstwo. W tamtym roku pracownicy mowili, że owies sypał im średnio ponad 7 ton. W tym roku chłopak, co u mnie na kombajnie jezdzil, mówił że chwalili się, że miejscami sypał 11ton..

Mówię mu, że nie wiem jak jest w nowych komabjanach, ale może pokazuje pojemność nie mawagr i wtedy 11m³, do tego gęstość powiedzmy koło 50 i wtedy pasuje wszystko, to on, że tamci mówili o tonach.

Jak to jet susza a tu tak ładnie sypie takie piękne plony to i nie straszne ceny na nawozy czy ochronę to i cena za zboże może być adekwatna do zbioru takiego , co mają powiedzieć jak zbierali po 3 lub 4 tony .

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, sebe1033 napisał:

Hmm to tak policzyć to ta przyczepa pronara ma stałą cenę🤔

2002 rok koszt jej 15000 zł . praca spawacza 1000 zł =15 m-cy jego wypłat

2019 rok koszt jej 60000 zł , praca spawacza 4000zł = 15 m-cy jego wypłat 😃

Teraz doliczyć dopłaty których nie było w 2002 r na samą ziemię i że w 2002 roku zboże sypało 3 t/ha a teraz 8 t/ha to i wychodzi że przy tej samej powierzchni hektarów ta przyczepa będzie tez tyle samo kosztować 🤔

Co Ci przyjdzie z tej kpiny?

Opublikowano
11 godzin temu, igor10246 napisał:

Te całe modernizacje są po to żeby napchać kieszenie producentom maszyn rolniczych ( gównie niemieckich) wystarczy popatrzeć na cennik Pronara 2002 przyczepa 12 ton ładowności full opcja za 15 tyś, dziś za odpowiednik 60 tyś 

To to akurat prawda do tego zarabia jeszcze diler.

Opublikowano

To akurat prostr pytanie...z Polski a dokładniej Pronar.

44 minuty temu, jacus napisał:

taka ciekawostka z rynku przyczep rolniczych -zgadnijcie z jakie kraju pochodzi ponad polowa nowo rejestrowanych przyczep na rynku niemieckim? 

Opublikowano

Piękny, ale mój jx z wałem packera nie podoła, a landini zbyt mnie zawodzi żeby opierać na nim me zaufanie i kupować pod niego.

A czy amazone nie robił też 2,7m? 

Opublikowano

To nie wiem albo błąd w opisie albo przeróbka bo kiedyś w ogłoszeniach widziałem.

Opublikowano
3 godziny temu, marian7k napisał:

Co Ci przyjdzie z tej kpiny?

ja wcale nie kpię podjąłem temat , więcej kasy to i więcej chcą ... odzyskać . 

A myślisz że mnie to pasuje że coś kosztuje niewiadomo ile ale nie wiadomo za co 😬

Zresztą pieniądz stracił na wartości z 20 lat temu 100 zł to było dużo teraz 100 zł to wcale nie dużo. I jak pamiętam jak ta przyczepa kosztowała te 15 tyś w 2002 to co myślisz że to mało było na tamten czas to było też dużo właśnie może nawet tyle samo co teraz jak kosztuje 60000 zł 

• Like 2
Opublikowano

Gdy wszędzie było 2m 2,5m i 3m. to PRL zrobił 2,1 m. i 2,7 mimo, że zaczynali jak ludzie od 2 / 2,5 / 3....ale musieli coś zmienić bo to był zły kapitalistyczny standard...

2 minuty temu, Agrest napisał:

225 też robili, nawet jest taka hassia na olx

Mogło być bo to jest pół rozmiaru 4,5 m. 

Opublikowano

Architekt do cara:

Wasza wysokość, budujemy tory. Czy mają być takie jak na zachodzie czy szersze?

Na ch.j szersze?

No i zbudowali szersze o ch.j😁

• AgroTeam
Opublikowano
extrabyk napisał:

Gdy wszędzie było 2m 2,5m i 3m. to PRL zrobił 2,1 m. i 2,7 mimo, że zaczynali jak ludzie od 2 / 2,5 / 3....ale musieli coś zmienić bo to był zły kapitalistyczny standard...

2 minuty temu, Agrest napisał:

225 też robili, nawet jest taka hassia na olx

Mogło być bo to jest pół rozmiaru 4,5 m. 

1,5 2 2,25 2,5 3 3,33 3,5 4 takie szerokości zestawów spotkałem

Opublikowano

Te mniej typowe szybko zniknęły z rynku a jeśli coś pozostało to do prac komunalnych gdzie nie ma "normalnej" agrotechniki czyli między innymi ścieżek agrotechnicznych a maszyny przede wszystkim muszą być dopasowane do mocy i szerokości ciągnika. 

Opublikowano

Co jest złego w szerokości 2,7? Na tamte czasy siewnik służył do pracy solo bez agregatu. Ścieżki technologiczne pod opryskiwacz też w zwykłym rolnictwie pewnie nie istniały. Pryskać nie było potrzeby. Dopiero teraz ten wymiar stał się problematyczny jak trzeba zgrać to z agregatem i opryskiwaczem. Jednak czasy są takie, że każdego powinno być stać na kupno młodszego modelu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v