Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, pawel885 napisał:

Tym bizonem więcej zarobisz jak z trzymania 30 byków.... Co do ciągników- ogólnie maszyn - jest wśród prostych ludzi mylne stwierdzenie "nowe to nowe" - jak klasy premium to jasne ale nie dzisiejsza masówka robiona z byle czego pod pięknym logo znanej firmy. Mało to ludzi kupiło tanie Polskie prasy rolki i klną że psuje się tam co chwila wszystko a clasa rolkę jak kupisz używkę za 40tys będziesz latał 

ja jestem zdania że ma robić, owszem że niektóre maszyny albo się kupuje z wyższej półki albo wcale tak jak wspomniałeś prasy rolujące, siewniki czy rozsiewacze. Ale ciągnik to ciągnik jak jest mechaniczny I bez zbędnej elektroniki (nie mówię o elektro hydraulicznym załączaniu napędu czy blokad) to nie ma się czego bać bo nawet jak coś pierdzielnie to rozbieram jadę po część wracam i montuje, a co do podstaw maszyny tk ma pracować i każdy kupuje taką na jaką go stać i według potrzeb czy to kosiarka, pług czy coś innego, ja chcę poprostu wymienić wypracowany sprzęt a że będę miał możliwość skożystania z dotacji to kupię nowy bo jak bym nie mógł to bym się nawet na nowe nie patrzył 

Opublikowano (edytowane)

9 godzin temu, igor10246 napisał:

belarusa nie chce ale dla małych gosodarstw i nie jakiś tam fendt czy waltre tylko deutz'a 4e z 60 tyś dopłaty i na finansowanie fabryczne. I się pytacie jak nowy ciągik na taki (mały) areał

1. c 360 jest starsznie wypracowana i ma swoje bolączki tak jak wałek z pompą itp i brak przedniego napędu ( tak wiem że dokładają )

2.areał będzie raczej miał tendencję zwyżkową  bo jest kryzys na wołowinę 

3 .przedni napęd na mich łąkach gdzie przynajmniej raz na pokos się utopię nawet w tych suszach

4 . kupno używanego ciągnika jest tańsze ale wiąże się z ryzykiem awarii itp, ja potrzebuje ciągnika który będzie bezawaryjny przez te 5 lat 

5.mimo że za ciągnik pewnie dam te 120 tyś to z połowicznym zwrotem wyjdzie mi to kosztami trochę drożej niż za porządny używany ciągnik za 60 tyś 

6 chcę mieć trochę lepszy komfort pracy bo jednak w sezonie trzeba kilka razy wyjechać na te 8-10 godzin żeby wsszystko ogarnąć, a nie widzi mi się w przyszłości jakaś operacja na zniszczony kręgosłup.

to nie jest argument ale przytoczę kilka absurdów rolniczych ( mój Tato pisał wnioski o dofinansowania ) 

fendt  120 km za 350 tyś na 15 ha w tym 5 borówek

claas tucano 420 na 30ha ( po części racjonalne bo kosi ok 250 ha na usługach)

dwa fendty ( nowe ) za 500 tyś na 40 ha ( gość bez hodowli )

i tak bym mógł jeszecze kilka wymienić 

Więc na koniec  myślę że ciągnik za 120 tyś brutto który będzie robił po 200 mth rocznie jak nie więcej to nie będzie przeinwestowanie a warunki pracy i wydajność wzrosną na moją korzyść a po za tym mam kilka pomysłów na usługi bo mam walec ( najbliższy inny jest 10 km od mojej wioski) i myślałem o usługach kosiarką bijakową bo u mnie rynek jest tego chłonny a jest oligopol usługodawców 

Na to ,że będzie bezawaryjny przez 5 lat nie masz gwarancji nigdzie.

Mnie zaczyna irytować to ,że już przesadnie uwaga przywiązywana jest do komfortu. Jak najmniej się dźwignią namachać. Za 120 nie wiem może Farmtraca kupisz. chociaż po ile są teraz to nawet nie wiem.

Edytowane przez farmtrac8244
Opublikowano
Dnia 21.07.2019 o 21:24, Rolnik7343 napisał:

No i ? nie pasuje ci coś ?

@bratrolnika i też sie obrobiło, wolniej ale sie obrobiło

Tak ale wydajność 50% dzisiejszych upraw, krowy chodziły po pastwisku itp i nie miałeś nic innego do roboty tylko tłuc się cały dzień  ciągniku... 

Dnia 21.07.2019 o 21:21, marian7k napisał:

Proszę czytać tytuł wątku.

Jak gówniarze wrzucają linki normalnych maszyn z pytaniem czy warto, to dobrze? 

Opublikowano

Należy również pamiętać , jeśli kupujemy nowy ciągnik i dobieramy sobie wyposażenie jakie chcemy cena jak wiadomo automatycznie idzie w górę. Pomijam fakt gdzie dobiera się obciążniki , opony inne czy zaczep to być musi. Jednak rozdrabniając się w fotele nie fotele cena nam się zmienia. Prawdą jest też to ,że się to potem odbija na zdrowiu. Co można kupić za 120 nowego? chyba nie wiele. Czasem może lepiej poszukać jakieś dobrej używki. jeśli chodzi o kwestię awaryjności to bywa różnie nowe też się sypie i na to się nic nie poradzi.Kupić używke żaden problem masa ogłoszeń tylko czy wszystko jest sprawne. Wiem gdy jadę do Niemiec(teraz już rzadziej) za dobrego Fendta 20 paro letniego trzeba zapłacić ale wszystko wychodzi jak to mówione jest w praniu.  Jak byś tam panie Igor chciał szukaj pan Farmera. Ciągniki przez wielu krytykowane tylko dlaczego w takim razie trzymam dwie sztuki 81 i 102 km? Kto nie jest zbyt wymagający i potrafi przymknąć oko to będzie robił tym ciągnikiem. Obecnie są pomocnikami a był czas gdy uprawy one robiły.

Opublikowano

Czy ktoś z lubelskiego podjął by się remontu rozsiewacza ? Chodzi mi głównie o piaskowanie i malowanie, na zasadzie odbiór z podwórka lub transport na miejsce (kwestia uzgodnienia), termin wykonania max 2 tygodnie do połowy września

Opublikowano
15 godzin temu, Wiesi0 napisał:

Ja mam bizona i w moich stronach nie zarobisz bo każdy ma kombajn.A tacy co mają do 10ha i w mieście mieszkają to mają krzaki.

Prasę mam krone ale co ma tam się psuć jak to prosta budowa jak cep.Metal jest lepiej ulepszony w procesie produkcji to fakt.

Ale ciągnik to bym kupił tylko nowy i dobrej marki, lub używany od jakiegoś wujka jak bym miał bogatego i by zmieniał.

bizon już z 15 lat jest, kiedyś sie jezdziło na usługi teraz już tylko u ciebie sie młóci bo usługi objezdzają głównie nowe kombajny, no i też zawsze było tak że ludzie już kończyli żniwa a u nas dopiero się zaczynały także nawet nikt nie wołał na usługi
był już pomysł na zmianę jego na coś nowszego ale to nie potrzebny wydatek, jedynie kabina by sie przydała, a co do wyciągu to gnój wywozi sie rano i wieczorem i jakoś mi to bardzo nie przeszkadza, zresztą wszystko reszte też sie ręcznie robi, kiszonki wozi sie taczkami a sianokiszonki i siano nosi się recznie widłami do obory bo zwijki stoją na zewnatrz

13 godzin temu, stuart napisał:

Tak ale wydajność 50% dzisiejszych upraw, krowy chodziły po pastwisku itp i nie miałeś nic innego do roboty tylko tłuc się cały dzień  ciągniku... 

Jak gówniarze wrzucają linki normalnych maszyn z pytaniem czy warto, to dobrze? 

na pole zawsze można w nocy jechać po robocie nie trzeba w dzień

Opublikowano
8 godzin temu, Rolnik7343 napisał:

Potrzebuje oponę 14.9R28, ma ktoś do sprzedania ? nie musi mieć dużo bieżnika, najważniejsze żeby nie była popękana i żeby dętki nie szczypała
województwo kujawsko-pomorskie

nowa-opona-14928-149r28-kabat-8pr-ursus-c360-radom-476454919.jpg

A dlaczego nie nowa??

2 godziny temu, slawek74 napisał:

A na zachodzie to nie mogli kiedyś dołożyć ? Tam kół nie pompują ? 😉

No przecież do pompowania jest przystosowan , brakuje tylko instalacji hamulcowej 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v