Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

jak nie ma hodowli to i roboty połowę, siano odpada, koszonki odpadają to i ciągnik nie ma tyle roboty, u mnie przy samej roślinnej oba ciągniki zrobiły 200h duzy 150 mtg c 360 i jakies 30-40 mtg c 330

Opublikowano
8 minut temu, Bananek napisał:

jakis 3p by mi sie przydal pomiedzy tym duzym, a 330

3p w lekkich pracach bardzo oszczedny ale też trzeba więcej niż np. za zwykłą 60tke zapłacić za niego

17 minut temu, Uziu92 napisał:

to

to i mnie przebiłeś bo ja w tym roku koło 200 h zrobiłem dużym z czego ze 100 h w transporcie po asfalcie.

Rolnik jak ja bym miał 40+ to 160 km minimum by u mnie pracował a pewnie i 180 + pomocnik, albo 2 mniejsze  :D Niestety pogoda teraz okrutna i czas się liczy, ianczej się traci.

jeszcze kilka lat temu było około 50ha i wszystko obrabiało sie 60-tką i 80tką :P

Opublikowano

to w większe nie inwestujesz u mnie to taki 360 nie podołał by z ograbiarką jedynie opryskiwacz i wóz paszowy choć teraz przez zamarznięte muldy to i wozu by nie pociągną ja bym radził kupic dużą dyskówkę i rozrzutnik to i roboty by było mniej wydajne maszyny to podstawa a nie ilość ciągników to hektarów ci ubyło?

Opublikowano

4 lata temu odeszło 9ha dzierżaw bo wpadł napaleniec który dał więcej i 2 ha łąk ;) od tamtego czasu kilka ha doszło ornego i łąk także nie jest źle
bo też było kilka ha które obrabialiśmy komuś także to też doliczyłem do tych około 50ha bo jednak ciągniki tez po tym jezdziły i wszystko robiły ...

jak narazie jest grabiarka zwykła 7 gwiazdowa także 3p spokojnie grabi ale przydała by sie jakać 1 gwiazdowa zawieszana bo łąki z klina o nierównym kształcie itd i większość z rowami do okoła także grabiami też sie trzeba namachać bo tą zwykłą grabiarką sie nie dojedzie

a co do kosiarki to w zeszłym roku piłem claasa bębnową do zetora

Opublikowano

@Rolnik7343 jak masz ciągniki sprawne to zamiast następnego maszyny pozamieniaj , kup tą zgrabiarkę karuzelową dużo wydajniejsza niż pająk , sam kupiłem kiedyś w pakiecie z ciągnikiem -używki , taka stara fahr mimo że brała z 2,5 m to szybciej szło niż pająkiem i to 330 na 4 , jeszcze mam górki to brała całą szerokością a nie jak pająk co się składał  i w gęstej trawie idzie , Teraz mam już większą 4,1 m a tego to 3P nie podołasz .

Tak samo roztrząsanie przewracałka karuzelowa (czy inaczej to się nazywa?) oszczędność czasu i do tego szybciej wysycha .

A zgrabiarka karuzelowa to jeszcze ma to do tego że te grabie grabią przy sianie nie ma różnicy ale przy sianokiszonce jest dużo lepiej się zbiera prasą czy przyczepą , nie wciąga warkocza 

13 godzin temu, daron64 napisał:

ja mam bliżej 😉 , a byłeś w tych okolicach ? W tej wiosce dwóch ma komisy a trzeci wioskę dalej jeszcze .

A ta reno to za 19 może warto jeszcze ...

Opublikowano

@sebe1033

Nom w rokitniku to widać, że sporo sprzętów jest prosto z krzaków że Skandynawii wyciagnietych.

Ten co kupiłem, to dopiero pójdzie w pole na wiosnę, ale w miarę kompletny (3 samych rozpylaczy brakowało-filterki i nakrętki byly), nie spawany, nie pogiety, węże nie sparciale, czy jak to nazwac. Odpalilismy go wszystko chodziło. Na zbiorniku ma jedną ryse od schodka. W domu go odpalalem, to wszystko niby chodzi ok. Zawory, regulacje, szczelny. Tylko muszę zawór spustowy zrobić, bo coś w nim upierniczone jest. To wyszedł mnie chyba 2.5k za 1000l,hydrauliczne podnoszenie, lance ręcznie rozkładane. Oglądałem inny u jakiegoś gospodarza, tańszy to szrot w porównaniu z tym - lance w 3 miejscach spawane, brak całych 5 dysz, węże w strasznym stanie, dekiel pęknięć, tylko zbiornik bardzo ladnie wyglądał, nic nie wyblakly. No ale okaże się w polu wszystko. Ale jakieś ciągniki co miał, to dramat, kombajn też nie robił szału. Jakieś agregaty, czy wały, to już długo w krzakach musiały stać. Pługi różnie. 

Ten, co ma koło chaty sprzęty to ani razu nie wyszedł do mnie jak lazilem po podwórku. A nie sorry, raz jak szukałem pluga, to wyszedł. Ale zabił mnie cena i tyle z oglądania było. 

U takich handlarzykow, to chyba z reguły sprzęty są wyciagane gdzieś że zlomowisk/krzaków na zachodzie /północy 

Opublikowano

Do Kiwit dzwoniłem o zgrabiarki pytać, to mają jeszcze plac w Węgorzewie i gdzieś w Ostródzie chyba. Nigdy nie byłem tam i chyba nie ma po co.

Opublikowano
Dnia 11.01.2019 o 10:24, sebe1033 napisał:

@Rolnik7343 jak masz ciągniki sprawne to zamiast następnego maszyny pozamieniaj , kup tą zgrabiarkę karuzelową dużo wydajniejsza niż pająk , sam kupiłem kiedyś w pakiecie z ciągnikiem -używki , taka stara fahr mimo że brała z 2,5 m to szybciej szło niż pająkiem i to 330 na 4 , jeszcze mam górki to brała całą szerokością a nie jak pająk co się składał  i w gęstej trawie idzie , Teraz mam już większą 4,1 m a tego to 3P nie podołasz .

Tak samo roztrząsanie przewracałka karuzelowa (czy inaczej to się nazywa?) oszczędność czasu i do tego szybciej wysycha .

A zgrabiarka karuzelowa to jeszcze ma to do tego że te grabie grabią przy sianie nie ma różnicy ale przy sianokiszonce jest dużo lepiej się zbiera prasą czy przyczepą , nie wciąga warkocza 

ja mam bliżej 😉 , a byłeś w tych okolicach ? W tej wiosce dwóch ma komisy a trzeci wioskę dalej jeszcze .

A ta reno to za 19 może warto jeszcze ...

Chce zmienić 3p na coś z przednim napędem i wygodniejsze a nie następny mały ciągnik dokupywać ;) bo od początku było  powiedziane że 3p tylko na "chwile" się kupi ;) przetrząsarke mam rozwalam nią pokosy a później już przewracam "grabiarką" a nie przetrząsarką 

Opublikowano
1 godzinę temu, Thomas2135 napisał:

Do Kiwit dzwoniłem o zgrabiarki pytać, to mają jeszcze plac w Węgorzewie i gdzieś w Ostródzie chyba. Nigdy nie byłem tam i chyba nie ma po co.

O Węgorzewie nie słyszałem, w Ostródzie byłem też jak za plugiem jezdziłem - nie polecam.  Akurat jeśli chodzi o plug, to krzywe, spawane, naspawane , malowane. Nie miałem do tamtego czasu styczności osobiście z innym jak jakaś stara unia.,ale wystarczył rzut oka, żeby wiedziec, jak plug wyglądać nie powinien :)

Siewnik jeszcze wtedy jakiś oglądałem, to też prosto z krzaków, w skrzyni jakieś ziarno jeszcze już sobie kielkowalo radośnie. Generalnie sporo mniejszy plac niż na kiwitach. 

Ten w rokitnika taki plus, że przejawia jakieś zainteresowanie chociaż - nie chciał podpinac  hydrauliki pod swój ciągnik, to szukał z pół godziny ręcznej pompki żeby mi pokazać, że działa.  Jak pytałem coś o pompę, to mnie do garażu zaprowadził, gdzie miał parę sztuk rozebrane, pokazał wszystko co i jak. Po placu też tam ze mną chodził, coś się pogadalo. Nie zmienia to oczywiście stanu technicznego maszyn, ale zawsze to jakoś tak inaczej niż jak u tamtych, gdzie zalewają całkowicie. Ale ogólnie to jak to u handlarza, czasem można coś trafić np był jeszcze jeden opryskiwacz w ładnym stanie zawieszany, jeden ciagany przyzwoity, niektóre pługi znosnie wyglądały i nie zabijały cena - tylko sporo staroci. Jak ktoś ma blisko, to myślę, że można podjechać chociażby żeby sobie obejrzeć i mieć później porównanie. 

Opublikowano

wcześniej nie bylo zdjęcia a opis "skrzynia po odbudowie więcej info przez tel" i tyle 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v