Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gleby mam bardzo lekkie więc na pewno zagłębi się , ogólnie to myślę o nim do uprawy przedsiewnej wiosną po poplonach (poplony zjadają krowy) w uprawie bezorkowej , obecnie uprawiam agregatem talerzowym ale myślę że trochę za płytko mi przerabia 

Opublikowano
5 minut temu, Marecki2922 napisał:

Gleby mam bardzo lekkie więc na pewno zagłębi się , ogólnie to myślę o nim do uprawy przedsiewnej wiosną po poplonach (poplony zjadają krowy) w uprawie bezorkowej , obecnie uprawiam agregatem talerzowym ale myślę że trochę za płytko mi przerabia 

Jeśli myślisz o głębszej uprawie to ten typ agregatu nie jest odpowiedni. To typowy agregat do uprawy ścierniska czyli szybko ale płytko. Dajesz na przód ciągnika elektryczny siewnik do poplonów i masz za***isty zestaw. Przy szybkiej i płytkiej uprawie te zęby ciągle wibrują i świetnie mieszają glebę ze ścierniskiem i ewentualną sieczką po szarpaczu. Do tego to zostało wymyślone. Do głębszej oprawy zęby muszą być sztywne z ewentualnym zabezpieczeniem ale sam ząb musi być sztywny bo taki jak w tym Konskilde będzie ustępował pod oporem ziemi przy głębszej pracy Nie mówiąc już o tym,że przy szerokości 4,5 metra i pracy na głębokość odpowiednią do uprawy bez orkowej to już 200 KM. ma co robić. Kolega ma taki agregat Unii i nowy Fendt 200KM ma jak zawiązać.

Opublikowano

To jest wibroflex i robi piękną robotę ale przy płytkiej uprawie z odpowiednią prędkością. A na lekkich ziemiach to już w ogóle. Do głębokiej się nie na daje tak jak kolega wyżej wspomniał a poza tym koszt jednej łapy jakby pękła jest nie mały więc ja bym nie próbował głębszej uprawy tym sprzętem. Same elementy robocze nie są drogie bo dobry zamiennik w granicach 30pln +/-. Swój robiłem właśnie na tych zamiennikach to wiem. A jak będzie z żywotnością to się okaże.

Opublikowano
21 godzin temu, daron64 napisał:

Sam wrzuciłem przecież ten link, myślisz że nie czytałem opinii? Nie sądziłem,  że nie będzie się nadawać do pomalowania kawałka blachy po prostu. Zresztą po to tutaj pytam :)

może do malowania przyczepy się nada:D

Opublikowano
9 godzin temu, jarecki napisał:

znajomy kupił 3 kosiarki noname w cią gu 2 lat  1,65 robocze  tzn. jedna mu wymienili  na nową  . na 2 rok kupiłuzywaną dyskową krona i chwali . nowa famarolka 1.65 około 10000

Dlaczego nie porównujecie niemieckiej 30 letniej przycepy krone do nowego pronara?  Jeszcze te porównanie bębnowa do dyskowej która dzisiaj taka nowa kosztuje pewnie z 30tyś. 

Opublikowano
33 minuty temu, stuart napisał:

Dlaczego nie porównujecie niemieckiej 30 letniej przycepy krone do nowego pronara? 

Bo pronar słabo by w tym porównaniu wypadł, pogadamy o nim za 30 lat, jak przeżyje

Opublikowano
8 minut temu, jahooo napisał:

Bo pronar słabo by w tym porównaniu wypadł, pogadamy o nim za 30 lat, jak przeżyje

Pronar raczej przeżyje bo zaszedł już dość daleko i wysoko ale co do starej Krone to ja mam taką co ma już ok 50 lat i dalej świetnie spełnia swoją rolę. Podłoga 2/4,5 metra z jednego arkusza blachy i nadal oryginalna. Borty drewniane oryginał...trochę się już sypią ale co się dziwić przy tym jak u mnie stoi na dworze już z 20 lat. W każdym razie otwiera się wszystko i zamyka oraz wywraca więc czego chcieć więcej od przyczepy w takim wieku.

Opublikowano
50 minut temu, stuart napisał:

Dlaczego nie porównujecie niemieckiej 30 letniej przycepy krone do nowego pronara?  Jeszcze te porównanie bębnowa do dyskowej która dzisiaj taka nowa kosztuje pewnie z 30tyś. 

Koledze raczej chodziło że zamiast 3 jarmarkowych lepiej kupić używkę zachodnią za 10tys . 

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, jahooo napisał:

Tak to podaj ile wyprodukowano tych krone a ile przeżyło do tej pory? Tak samo jest z golfami, ile wyprodukowano a ile jeździ? trafi się egzemplarz co miał dużo szczęścia i pół życia stał pod dachem albo był  wycierany chusteczkami, to trzyma się nieźle. Albo o MTZ "te stare to panie niezawodne". Tak! Bo te co się sypały, psuły bo były wyeksploatowane (przez  zaniedbanie) pojechały na żyletki/organy!  A Polak to tylko widzi to co zobaczy na oczy. 

30 minut temu, pawel885 napisał:

Koledze raczej chodziło że zamiast 3 jarmarkowych lepiej kupić używkę zachodnią za 10tys . 

To niech kupi polską 2 metry dyskową za 30tyś i porówna do używanej krone. :) Mnie wkurza jak ktoś porównuje maszyny z najniższej półki cenowej z renomowanymi zachodnimi markami.  To jak byś porównywał nowego Citroena C1 do 15letniego mercedesa W211 bo za te same pieniądze.  Przepraszam ale to strasznie prostackie. 

Edytowane przez stuart
  • Like 2
Opublikowano

Kupiłem na jarmarku wypas widły za 45 zł, panie Polski Fiskars, po co przepacać...  Od razu mnie wku.... bo guma kręciła się na trzonku, po 2 tyg ułamał się ząb.... Fiskarsy zedrzesz do zera i nic się nie dzieje a kosztują 30zł więcej, także jak rotacyjna kuhna czy claasa kosztowała by 7.5 tys a jarmarkowa 4.5 to co byś wybrał? 

Opublikowano

No i ta dyskusja już mnie wprawiła w zakłopotanie. :P I sam nie wiem czy warto jednak wybrać tego starego polskiego rupiecia do koszenia max tych czterech hektarów dwa razy rocznie? Wolałbym nie przeinwestowywać, bo coś mocniejszego raczej mi nie będzie potrzebne bo ja bazuję głównie na gruntach ornych ale dostałem razem z polem trochę łąki, której nie ma możliwości przekształcać więc trzeba czymś to obrabiać. No chyba, że te stare rotacyjne to nawet tych 4-ech hektarów nie wytrzymają i sprawdzą się ewentualnie w wykaszaniu trawnika na podwórku. :P

Opublikowano

soltys48 napisał:

ile taki snopel waży?

nie waze kazdej beli. nie mam na to czasu i checi. ale cos tam wazy. no i poprawka: podnosze bele z pasowki z nozami. wlasciwie z jednym nozem, do obcinania sznurka :)

Opublikowano

LEX266 napisał:

Ten ciapek po przewiezieniu 100 balotów będzie błagał o remont przedniej osi i kolumny kierownicy.

bzdura, tez mam ciapka z chwytakiem. przewiozlem juz tysiace beli i jakos skrecam i nie remontuje osi. znawcy.

Opublikowano

Jak bedziesz smarował zwrotnice, to ciapek spokojnie wytrzyma.

Co do Krone - myslę że więcej tych przyczep przetrwało 30 lat niż przyczep Pronara. Zacznę od marnych opon w przyczepach Pronara, które pękały po 3-4 latach eksploatacji (normalnej, nie ładunek x2), gnących się felgach , wyrabiających się uszach zaczepów, cieknących siłownikach.

U mnie po 2-3 zakupach Pronara ludzie się przerzucili na przyczepy Metal-Fach , ponoć sporo lepsze.

Ojciec ma starą kosiarkę Famarol (zieloną) . Kupiliśmy ja w proszku. Weryfikacji podlegała tylko skrzynia przekładniowa, aby obudowa była prosta, nieprzekoszona. Po remoncie działa juz kilkanascie lat na 4-5 ha łąk 2-3 razy w roku.  Sąsiad w tym czasie już 2x wymienił rzemiosło, nie było już co remontować , kosi 8ha łąk .

Opublikowano
8 godzin temu, KlimekPL napisał:

No i ta dyskusja już mnie wprawiła w zakłopotanie. :P I sam nie wiem czy warto jednak wybrać tego starego polskiego rupiecia do koszenia max tych czterech hektarów dwa razy rocznie? Wolałbym nie przeinwestowywać, bo coś mocniejszego raczej mi nie będzie potrzebne bo ja bazuję głównie na gruntach ornych ale dostałem razem z polem trochę łąki, której nie ma możliwości przekształcać więc trzeba czymś to obrabiać. No chyba, że te stare rotacyjne to nawet tych 4-ech hektarów nie wytrzymają i sprawdzą się ewentualnie w wykaszaniu trawnika na podwórku. :P

Se kolego poszukaj czeskiej starej kosiarki rotacyjnej , za tysiaka już można w dobrym stanie znaleźć i będziesz zadowolony 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, pawel885 napisał:

chodziło oto ze narobiło sie firm kture robia buble .  germanska kupuja  ci co itak maja rowne zadbane łaki tam kazda se poradzi a ten co ma mało mysli ze kupi tania ibedzie kosił na kretowiskach . Samasz dobra firma . pronara niemam nic . a metal fach . bomet lepiej przemilczec . mysle ze zbiegiem czasu sporo firm upadnie tak samo gospodarstwa kture kupują ich produkty

Edytowane przez jarecki
bład literowki
  • Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, pawel885 napisał:

Kupiłem na jarmarku wypas widły za 45 zł, panie Polski Fiskars, po co przepacać...  Od razu mnie wku.... bo guma kręciła się na trzonku, po 2 tyg ułamał się ząb.... Fiskarsy zedrzesz do zera i nic się nie dzieje a kosztują 30zł więcej, także jak rotacyjna kuhna czy claasa kosztowała by 7.5 tys a jarmarkowa 4.5 to co byś wybrał? 

Właśnie bo wiedziałeś że polskie. Jakiej produkcji te widły bo może kupiłeś jakieś chińskie.  Czekaj jak ludzie w blokach zaczną kupować tylko mleko i mięso z zachodu bo lepsze, niby smaczniejsze.  Ale czemu k**wa jak czysty pisowiec porównujesz jarmarkowe maszyny do zachodnich? Porównaj samasza, pronara 2,5m za 25tyś do tych.

42 minuty temu, izydor6280 napisał:

uwielbiam takie ogłoszenia, wyczerpujący opis, masa zdjęć :facepalm:

https://www.olx.pl/oferta/przyczepa-wywrotka-CID757-IDwtsOj.html#fad5d2de1a

Dobrze że w ogóle zdj dał. Bo są tacy że zdj nie wstawia. "przyjedzie pan to zobaczy" i tyle. 

11 godzin temu, KlimekPL napisał:

Ja bym kupił staro 1,6 metra i zrobił jej gruntowny remont. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Sam sobie zaprzecza że w fiskarsach nic się nie dzieje, przecież jaj zedrzesz do zera to się dzieje bo się zdarły, a jak by się nic nie działo to by się nie zdarły:D

Edytowane przez Rolnik1973
  • Like 1
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v