Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
27 minut temu, Jaceenty346 napisał(a):

Rambo daje radę, mimo nierównomiernych wschodów. Większość roślin juz zaczęła się krzewi, jak się zrobi ciepło pasuje prysnąć na chwasty bo mam sporo samosiewów z poplonu

IMG20260427181244.jpg

Ooo ładny, już się krzewi, u mnie niestety wody brakuje 

Opublikowano
15 minut temu, Cezar81 napisał(a):

Ooo ładny, już się krzewi, u mnie niestety wody brakuje 

Ja siałem w błoto praktycznie, 3 albo 6 marca. Niestety najgorzej wypadły miejsca przy lesie i wszystkie pola w tym roku mam pochyłe od strony południowej. Słońce w marcu słabo nagrzewało ziemię i widać to było po wschodach, gdzie słonko grzało tam wschody lepsze. Mimo wszystko kolejny rok wczesny siew wygrał. Patrząc po okolicy kto posiał późno, to zboża ledwie wyszły i już żółte.

Opublikowano
38 minut temu, Jaceenty346 napisał(a):

Ja siałem w błoto praktycznie, 3 albo 6 marca. Niestety najgorzej wypadły miejsca przy lesie i wszystkie pola w tym roku mam pochyłe od strony południowej. Słońce w marcu słabo nagrzewało ziemię i widać to było po wschodach, gdzie słonko grzało tam wschody lepsze. Mimo wszystko kolejny rok wczesny siew wygrał. Patrząc po okolicy kto posiał późno, to zboża ledwie wyszły i już żółte.

Mój zasiany 7 marca a to zdjęcie z 22 kwietnia 

IMG20260422182228.jpg

Opublikowano
3 minuty temu, Cezar81 napisał(a):

Mój zasiany 7 marca a to zdjęcie z 22 kwietnia 

IMG20260422182228.jpg

Też dobrze wygląda, przynajmniej gęsiej niż u mnie 😁 ja miałem awarie brony wirowej i siałem samym siewnikiem, płytko się posiało, potem przeleciałem bronami i obawiałem się tych wschodów. Liczę że się fajnie rozkrzewi, o ile nie braknie mu wody i utrzyma pędy...

Opublikowano
3 godziny temu, Karol06 napisał(a):

Troche dostał mrozem, od siewu dostał dosłownie kilka litrów wody. Siany około 20 marca 

IMG_20260504_123151.jpg

Jak dostanie wody to ten mróz jakoś specjalnie mu nie zaszkodzi, niestety mamy kumulację niekorzystnych warunków 

• Like 1
Opublikowano
37 minut temu, Smo_larz napisał(a):

Mam nadzieję że odbije dam mu kilka dni i zobaczę czy startuje czy nie. Nigdy nie miałem takiej sytuacji. Odmiana to Rambo.

Z tych zdjęć nic nie widać. Zrób normalne zdjęcie. 

Jeśli obsada słaba to gdzieś popełniłeś błąd. U nas już schnie. 

Opublikowano
W dniu 4.05.2026 o 18:36, Tomek90 napisał(a):

Z tych zdjęć nic nie widać. Zrób normalne zdjęcie. 

Jeśli obsada słaba to gdzieś popełniłeś błąd. U nas już schnie. 

Chodziło mi o to, że go mocno zmroziło. Kilka dni później widzę że odbija startują mocno nowe listki a podobno ma popadać dzisiaj w nocy to weźmie się mocno. 

Opublikowano

Tak prezentuje się mój owies Rambo. Lekko zaczyna się podnosić bo nieźle zwiędł przez suszę. W takim stanie jak przeprowadze odchwaszczanie chwastoxem turbo nic mu nie będzie czy poczekać aż się zregeneruje bardziej? Wcześniej nie było szans na zastosowanie oprysku.

IMG_20260508_110151217_HDR.jpg

Opublikowano

Odchwaściłem dzisiaj, nigdy tak późno nie pryskałem, odkąd uprawiam owies. Najpierw sucho, że ledwo rosło, potem przymrozki, dziś w nocy dało 13l i już nie było na co czekać, bo chwast nie próżnował.

• Like 1
Opublikowano
Teraz, jajonasz napisał(a):

Odchwaściłem dzisiaj, nigdy tak późno nie pryskałem, odkąd uprawiam owies. Najpierw sucho, że ledwo rosło, potem przymrozki, dziś w nocy dało 13l i już nie było na co czekać, bo chwast nie próżnował.

Duży, ten owies?

Czas to już jest, tylko ze owsy mikre...przynajmniej u nas...