Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, pedro2 napisał:

Ba. 

Gdybym wiedział, że tak będzie to w listopadzie bym pszenżyto siał 

Ja bym nie posiał bo poplony miałem ale np posialbym więcej łubinu pod dopłaty 

Opublikowano
8 godzin temu, Janeczko napisał:

Ja bym nie posiał bo poplony miałem ale np posialbym więcej łubinu pod dopłaty 

Jaki jest sens siać łubin na dopłaty? Mógłbyś nam wyszczególnić jak wygląda ta opłacalność?

Opublikowano
1 godzinę temu, jaco512 napisał:

Robisz jak najmniejsze nakłady, zyskiem jest dopłata

Ale uprawiasz? Czy znasz to tylko z teorii?

Czyli jeżeli dobrze rozumiem to po odliczeniu kosztów, wychodzisz na zero, a jedyny zysk to dopłata tak?

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Miodek11500 napisał:

Jaki jest sens siać łubin na dopłaty? Mógłbyś nam wyszczególnić jak wygląda ta opłacalność?

zróżnicowana uprawa i 300 zł do każdego ha co rekompensuje kosztu takiego łubinu oczywiście jeśli nie masz niższej klasy ziemi jak 3a to nie ma co się w to bawić aczkolwiek na klasie ziemi w pół do siódmej kompleksu Sosnowo ugorowego robi to jakąś alternatywę finansową. Mam nadzieję że wytłumaczyłem 

Edytowane przez Janeczko
Opublikowano
2 minuty temu, Janeczko napisał:

zróżnicowana uprawa i 300 zł do każdego ha co rekompensuje kosztu takiego łubinu oczywiście jeśli nie masz niższej klasy ziemi jak 3a to nie ma co się w to bawić aczkolwiek na klasie ziemi w pół do siódmej kompleksu Sosnowo ugorowego robi to jakąś alternatywę finansową. Mam nadzieję że wytłumaczyłem 

Czyli na 4a już można byłoby zaczynać zabawę?

Opublikowano

Naprawdę dziwię się niektórym co mówią że mają piachy , oj tam 4-5 klasa 

spróbowali by tacy geniusze uprawiać na 5-6 albo w pół do siódmej według klasyfikacji @Janeczko 😁     , kuźwa 4a i pytanie czy może siać owies i może jeszcze czy się opłaci , na takiej klasie pszenica spokojnie wyda 8 ton a jak się postarasz to i 10   , to profanacja siać owies na 4a

• Haha 1
Opublikowano

Pewne... chyba słabo znasz życie. Już ten rok pokazał jak jęczmień wygląda a jak sypie. Pszenżyta idą tropem jęczmienia w tym roku, a pszenicę po polach widzę że tracą potencjał z godziny na godzinę. Wody w czerwcu opór. 

Opublikowano

I zaczyna się od nowa susza jak cholera a Ci po 10t z ha zbierają, to się nie dziwię jak w którymś z tematów pisali że płacą za dzierżawę po 2k albo 8t pszenica. 4 klasa a 4klasa to jest różnica jak dam trochę niżej pług to mam piasek na wierzchu to jakie 10t pszenicy? Oczywiście można walić w oporowo nawozy i sor ale ziemi się nie oszuka dlatego piszę że każdy ma kalkulator i chyba umie liczyć co mu się bardziej opłaca. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, tommy66692 napisał:

To jak na 4 klasie pszenica sypie 10 ton to na 1 klasie ile? 30 ?

To że 1 wcale nie znaczy że urośnie wiecej jak 4 . Mój rekord jest na mieszance 3 i 4 i pewnie wielu w życiu takiego nie miało na 1 i może nie będą mieć  . 8 ton na 4 jeśli nie ma suszy jak w tym roku to bez problemu . Tu masz pszenice na 4 i od 1  maja do teraz 16 litry deszczu zdjęcie sprzed nie całe  2 tygodni. To jak na tą ilość opadu i tą klasę to myślę że tragedii nie ma . Smaki teraz niemiłosiernie i deszczu brak ale jak wrócę wcześniej z nad wody dzisiaj to zrobię zdjęcie z 3 klasy 

IMG_20240618_210500792~3.jpg

IMG_20240618_210418314~4.jpg

Edytowane przez alfa
Opublikowano

Najwięcej zależy od podłoża. Jeśli pod warstwą orna jest glina na może być i 4 klasa a plon odda ładny. W innym miejscu może być 3 a pod spodem piach i woda szybko ucieknie i takiego plonu nie zrobi w latach posuchy. Znajomy zaczął bawić się w uprawę pszenżyta bo nic innego nie urośnie na naszych ,,czarnoziemach " . Oczywiście oprócz kukurydzy i żyta. Z 3,5 ha zmieściło mu się ziarno na wywrotce 10 ton. Ale od połowy kwietnia do początku czerwca deszczu praktycznie 0. Klasa ziemi 5-6. Dla mnie bez sens taka uprawa 

• Like 1
Opublikowano

Dokładnie.

Mam działkę 6ha 4kl równina, pług głębiej puścisz glina/ił wyłazi... była trawa to zawsze trzeba było indywidualnie traktować bo jeden pokos więcej. Inne działki też niby 4kl, ale podglebie piaszczyste, bez porównania.

Ale na tej mocnej qq nie za bardzo pasuje. Z wiosny traci wigor

Opublikowano

Trzeba wiedzieć że na klasę ziemi ma szereg czynników nie tylko typ gleby. nachylenie i rzeźba terenu klimat to wszystko jest brane pod uwagę możesz mieć glebę super zasobną ale okresowo zalewaną i kicha są jeszcze kompleksy glebowe bodajże 14 klas u mnie są brunatne, rędziny i bielice mozaika taką że pole w prostokącie a trzeba siać w dziwaczne figury tak jak idzie lepsza ziemia orka to samo zaczynasz pług wpada po ramę na górce rysuje i nie zagłebia się orałem trójkami pługami c 360 a na brunatnym ile jeden korpus mniej bo nie uciągnie i to wszystko na długości 600 m