Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czy na owies który ma 3,4 listki mogę dać 10 kg siarczanu magnezu plus 4 litry wapnowitu turbo z intermagu na hektar bo nowa działka i końcówki liści zólte dalem wapno przedsiewnie ale ph 4,6 klasa ziemi 6 magnez niski czy to cos pomoże czy dac puzniej?

Opublikowano
8 godzin temu, damianos95 napisał:

No to powiem Ci ze u mnie sypana kreda granulowana w lutym na polu 5ha 1 kawalek w tamtym roku tez poszla kreda przed siewami pole podzielone bylo 2ha pszenzyta i 3 ha owsa z jeczmieniem teraz na calosci owies z jeczmieniem z tym ze po pszenzycie sloma zebrana a ta czesc 3ha sloma cieta i zotle place na calym polu jak sie pogoda poprawi mysle poleciec siarczanem magmezu i mocznikem a ty co bedziesz robil ? 

Dodam ze u mnie u wszystkich pola żółte ci co dbaja i ci co tylko orza i sieją

Nic nie będę robił. Póki co nie wjadę, ciągle przepaduje. Mam w owsie wsiewkę trawy nasiennej i boje się by jej nie przypalić (dopiero wschodzi).

Opublikowano

Nie ma to jak dobry deszczyk,oraz obok jeziorko. Dosiewanie 1 maja z nadzieją ze może nie zgnije 😁. No ale wilgoci chociaż nie brakuje. 

IMG_20210508_185832.jpg

Opublikowano

Witam mam pytanie odnośnie owsa posiany po łące wyglądał ładnie a teraz takie płace się po robiły jakby wynikł nie wiem czy to od tego zimna czy bardziej pole nie za specjalne pH jest 5 i tak chce dzisiaj opryskać dolistnie mocznik plus mikrokomplex plus plonvit zboża . Może coś doradzicie ? 

957AAF6F-79B6-43C4-849C-A9A4BF549243.jpeg

Opublikowano (edytowane)

PH 5 dla owsa nie jest takie złe. Tam gdzie wypadł owies musi być mniejsze dużo pH. Pryskaj, aby więcej takich placków nie było. 

Edytowane przez Mariu
Opublikowano

Moga byc szkodniki po lace wyrwij pare roslin i zobacz jakie sa korzenie mi to nie wyglada na Ph bo koncowki nie sa zolte ani na brak magnezu rosliny sa troche fioletowe więc moze to niedobor fosforu albo jego trudne pobieranie przez zimno teraz cieplo wiec patrz co się dzieje na polu 

Opublikowano

Ogólnie wyglada tak ale są takie miejsca ze prawie wynikł przestanie wiać i lecę z odpryskiem 

0CAB07CB-302E-4F63-8B0E-B77A5528AD1D.jpeg

A te takie żółte liście od czego mogą być ? 

72F2D81F-CCC7-4B68-9B19-1DC79F5576E2.jpeg

Jeśli szkodnik to co można z tym zrobić ? 

Opublikowano (edytowane)

Na 2 foto widac ze albo go przymrozek zlapal albo brak magnezu napewno to nie pH ja mam pH 5.5 i tez takie miejca ale magnez slaby

Dawniej byl dursban a teraz to nwm 

Edytowane przez damianos95
Opublikowano

Owies siany 29.03. Na teraz ma 3 liście. Dostał azot przy 2 liściach. Jechać jutro z chwastoxem ? Czy za wcześnie. Od środy wieczór nadają u mnie tydzień deszczy więc może uciec

Opublikowano

No dokładnie nie ma na co już czekać. Tak patrzę na etykietę dr green zboża i jest tam napisane że można stosować z 2.5% roztworem siarczanu magnezu. Trochę mało, myślicie że jak zrobię taki 5% to będzie jakiś efekt uboczny oprysku? 

Opublikowano
damianos95 napisał:

Kiedy siane owsy ze juz odchwaszczacie ? Ja jeszcze sie chyba wstrzymam bo mokro i chwasty jeszcze pewnie wyjda 

Koniec marca. Mój ma 3 liście na dzisiaj. Ale od środy wieczora pokazują na ponad tydzień deszcze o w miarę ciepło więc będzie uciekać