Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja tam narazie czekam bo raz że pogoda nie nastraja a dwa to jeszcze nie oczyszczony do siewu. 

Opublikowano

byłem dziś tam co pisałeś, że Ty kupowałeś i na stanie nic nie mieli tylko na zamówienie bingo i figaro. Pytałem o breton to powiedziała, że może być ciężko bo, że coś na magazyn myszy się im dostały i jakichś niby  szkód narobiły. Dzwoniłem do ich oddziału w Puławach i też nie mają bretona. 

Opublikowano

Witam Witam z Podkarpacia, w najbliższych dniach będę zabierał się do siewu owsa, co powiecie o takiej agrotechnice, dodam że ziemie od 4 do 5 i pH 5.5-6 

Wysiew npk na orke 250 polifoski 6 + 150kg mocznika, na to kultywator, dzień dwa żeby trochę podeschło i siew, odmiana Bingo planowane 230 kg/ha ze względu na warunki glebowe, w fazie szpili 150 kg/ha saletry. Na chwasta mustang lub chwastox turbo, skracanie 0.7 CCC+ 0.15 trineksapaku + mikro+ siarczan.  Jeżeli będzie potrzeba coś oczywiście na robaka i fungi. Macie jakieś doświadczenia z Medaxmax w owsie? Co byście zmienili z własnego doświadczenia w tym planie? Pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Chciałem zapytać bo pierwszy raz sieję owies, w tamtym roku była pszenica, wczoraj zasiałem 3ha owsa, owies nawigator rok po centrali około 200-220kg na ha małopolska północna na pograniczu ze świętokrzyskim.

Ph gleby około 6,30

Po namowie znajomego przedsiewnie posiałem na hektar 100kg saletrzaku oraz 100kg superfosfatu wzbogaconego, mówił że to aż za dużo.

Doradźcie co dalej, czym kropić na chwasty, czym skracać i kiedy - czy mieszać z czymś.. czy podsiewać więcej, zaczynam przygodę z owsem więc jestem zielony w tym temacie jak na razie a każdy mówi co innego

Opublikowano
19 minut temu, wicia433 napisał:

fosfor masz a gdzie potas? dla owsa potas jest o wiele ważniejszy, dołóż 200 Korn kali i jeszcze 150 saletrzaku na szpilkę.

Na ha?? W jakim terminie??

Opublikowano
11 minut temu, Piotrek1975 napisał:

Pany a jak dajecie azot na szpilkę czy przed sianiem. Może tak i tak, ka daje wszystko przed sianiem cały azot.

Ja do tej pory przedsiewnie npk i ze 130-150kg mocznika i poglownie później saletrę w zależności od potrzeb 100-130kg najczęściej + że skracaniem oprysk z resztkami odżywek z ozimin + mocznik + siarczan magnezu

Opublikowano
12 godzin temu, iwanek7 napisał:

Witam

Chciałem zapytać bo pierwszy raz sieję owies, w tamtym roku była pszenica, wczoraj zasiałem 3ha owsa, owies nawigator rok po centrali około 200-220kg na ha małopolska północna na pograniczu ze świętokrzyskim.

Ph gleby około 6,30

Po namowie znajomego przedsiewnie posiałem na hektar 100kg saletrzaku oraz 100kg superfosfatu wzbogaconego, mówił że to aż za dużo.

Doradźcie co dalej, czym kropić na chwasty, czym skracać i kiedy - czy mieszać z czymś.. czy podsiewać więcej, zaczynam przygodę z owsem więc jestem zielony w tym temacie jak na razie a każdy mówi co innego

Jaka miejscowość? 

Opublikowano

Odpalałem ciągnik, to myślę jadę na pusto w pole, zobaczę jak bardzo jest mokro, bo środa, czwartek, piątek mógłbym coś podziałać, a od soboty jakieś deszcze pokazują. No i szybciej z tego pola spierniczalem, niż na nie wjechałem 😅 bez przedniego napędu, to bym tam został 

Opublikowano

A ja czekam aż obeschnie po dzisiejszych opadach śniegu i jutro albo pojutrze lecim siać wszystko pszenica pszenżyto owies i mieszanka jęczmienia z pszenżytem  w piątek wszystko zawłókowane troche obeschło 

Opublikowano

Polecam o zadbanie o potas i o magnez, który wydaje się dla wielu nieistotny a jest bardzo ważny i to  nie tylko o ten w oprysku ale ten np. w kizerycie. 

Co do chwastów ja stosowałem w tamtym roku Mustang Forte, i jestem zadowolony. Słoma oczywiście na przyoranie.