Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jeśli w ostatniej chwili cio się zmieni w pogodzie to poczekam do przyszłego tygodnia, planuję pryskac Goldem 1l tak jak rok wcześniej, a wtedy pryskalem dużo później jak teraz planuję i pole czyste do żniw było więc bez spiny.

Opublikowano
Axd529 napisał:

Jak tam u was owies wygląda? Mi się wydaje że mój siany 21.03 słabo wygląda,stanowisko po łące. Przedsiewnie dana polifoska tytan. Zastanawiam się czy zostawić czy zasiać jakiś poplon pod ozime zboże,co radzicie?

20200506_095203.jpg

Żeby zasiać gryke to wystarczy talerzówka czy trzeba zrobić orkę? Czy gryka poradzi sobie po łące?

Opublikowano

Nawigator z prostej przyczyny jest cięższy bo ziarno jest deko mniejsze i nie karmi wszystkiego po trochu tylko tyle ile wody mu starcza, bingo to coś w podobie pszenżyta twingo rosną ziarniaki wszystkie duże ładne przychodzi susza i zasychają albo puste są, to bardziej odmiany na lepsze ziemie gdzie nie ma deficytu wody to potrafią pokaźny plon wydać

Opublikowano

Kiedys też miałem Paskala rok zły czy co no tak się odmłodził ze mordega i lekki był że szok. Krezus też nie głupi owies ładne ziarko. Teraz nawigator a na próbę Romulus z centrali hektar 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, dzikiWschód napisał:

jeśli w ostatniej chwili cio się zmieni w pogodzie to poczekam do przyszłego tygodnia, planuję pryskac Goldem 1l tak jak rok wcześniej, a wtedy pryskalem dużo później jak teraz planuję i pole czyste do żniw było więc bez spiny.

Ja raczej polecę w piątek aby wykonać zabieg przed tym ochłodzeniem po weekendzie, teraz popadało poszedł nawóz szybko rośnie

Jeszcze tydzień temu był taki

IMG_3067.JPG

A na wczoraj po 6 dniach już taki

IMG_3110.JPG

Daj jeszcze z tydzień czy półtora to herbicyd może mieć problem aby dolecieć do zielska bo wszystko zatrzyma sie na owsie 

Edytowane przez Roki212
Opublikowano
9 godzin temu, Axd529 napisał:

Siewnik konny 120kg na 0,5ha

W okolicy gość siał hasia z agregatem aktywnym po ugorze i też rewelacji nie ma. Susza doskwierala może teraz coś się ruszy

Opublikowano

Według mnie tak jak piszesz wina suszy siany w marcu jak jeszcze wilgoć była miejscami nie mogłem zasiać bo mokro musiałem dosiewać kawałek z początkiem kwietnia i ten zasiany później wygląda tak jak powinien.Na tym wcześniejszym posianym zrobiła się skorupa i do tego ziemia gliniasta.

Opublikowano (edytowane)

150npk 200 saletrzak canwil obornik. PH 5.7 lekka gleba. Dwa lata temu 3 tony nordkalc węglanowe. Oprysk nie robiony jeszcze. Przedplon pszenżyto i orka była wiosna przed siewem owsa. Klasa 4

Edytowane przez Mariu
Opublikowano
22 minuty temu, Mariu napisał:

150npk 200 saletrzak canwil obornik. PH 5.7 lekka gleba. Dwa lata temu 3 tony nordkalc węglanowe. Oprysk nie robiony jeszcze. Przedplon pszenżyto i orka była wiosna przed siewem owsa. Klasa 4

A co na N2 planujesz dać i w jakiej dawce ? i na jaki plon celujesz (oczywiście zakładając, że będzie optymalna pogoda)

Opublikowano (edytowane)

Może odżywka Npk micro z siarczanem magnezu ale to jeszcze zależy od deszczu. Można by dać trochę saletry z 100kg ale to już skracać trzeba na pewno nie wytrzyma a plon 4 

Edytowane przez Mariu
Opublikowano
21 minut temu, Mariu napisał:

Może odżywka Npk micro z siarczanem magnezu ale to jeszcze zależy od deszczu. Można by dać trochę saletry z 100kg ale to już skracać trzeba na pewno nie wytrzyma a plon 4 

ja dałem teraz przed deszczem drugą dawkę w formie mocznika 100 kg. Nie lepiej na owies zamiast saletry ?

Planuję właśnie jeszcze Plonvit Zboża z siarczanem magnezu. Przedsiewnie dałem też 100 kg w moczniku. 

Opublikowano

U mnie przedsiewnie 60N plus ten obornik jak walne 100 mocznika to już i ccc i trinspeak trzeba nie wystoi na pewno. Narazie dumam kiedy robić chwasta czy w sobotę czy w następnym tygodniu po tym zimnie potem będę odżywiał 😁A to nawigator 

IMG_20200507_095143.jpg

Opublikowano

Bardzo ładne, też mam Nawigatora i Bingo, tylko wieczorem będę mógł wysłać zdjęcie. No ja tam gdzie dałem drugą dawkę to planuję 0,4 Moddusem no w zależności jak pogoda będzie. 

Opublikowano

Panowie mam zasiany jeczmien z owsem mieszanka ale wiecej owsa myslicie ze przy 220kg mocznika 200kg polifoski prszedsiewnie + obornik swinski na jesien ustoi czy raczej skracac?

I mam jeszcze pytanko na innej działce tez taka mieszanka zaisana robia sie pasy zółte od czego to moze byc np 3 rajki zółte reszta oki ii za jakis czas powtarza sie na polu i co ciekawesa to równe pasy na polu ale po deszcza zboze robi sie bardziej zielone susza czy cos innego ?

Opublikowano
Dnia 6.05.2020 o 10:51, lukasz1995 napisał:

Stosawał ktoś na skrócenie owsa cerone,bo zostało mi troche?

2 lata temu stosowałem ale doradca mi radził żeby to było w temperaturze poniżej 20-25 stopni   i bliżej zachodu słońca żeby nie było dużego nasłonecznienia

Opublikowano
1 godzinę temu, damianos95 napisał:

Panowie mam zasiany jeczmien z owsem mieszanka ale wiecej owsa myslicie ze przy 220kg mocznika 200kg polifoski prszedsiewnie + obornik swinski na jesien ustoi czy raczej skracac?

I mam jeszcze pytanko na innej działce tez taka mieszanka zaisana robia sie pasy zółte od czego to moze byc np 3 rajki zółte reszta oki ii za jakis czas powtarza sie na polu i co ciekawesa to równe pasy na polu ale po deszcza zboze robi sie bardziej zielone susza czy cos innego ?

Nie wiadomo jak będzie z wilgocia deszczem jakie PH ziemi obornik też dużo daje więc musisz obserwować i w razie czego zrobić usztywnianie.