Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja tam na owies nie szaleje z nawozami, mocznik 100kg przed siewem i później raz 15kg mocznika w oprysku z siarczanem magnezu. Tak zrobiłem w tym roku, plon zadowalający (ok 4,5t). W zeszłym roku przy innym nawożeniu (mocznik + saletrzak + oprysk) co prawda było ponad 5t ale owies zbierałem z ziemi, 3/4 pola położyło

Opublikowano

Uff wkońcu przeczytałem 70 stron tego tematu, planuje zejść z uprawy jęczmienia jarego i przerzucić się na owies, kosztów wiekszych niż w jj nie wygeneruje owies na pewno. Wiele sie dowiedziałem, aż mi mózg paruje, ale głownie tutaj, jeśli chodzi o odmiany to pojawia się bingo bingo, breton, bingo bingo i nawigator, jak po żniwach, bo piszecie koledzy że breton lepiej wypadł niż nawigator? Chciałbym zasiać dwie odmiany i sprawdzić która lepiej sobie poradzi w moim regionie, myślę o Bingo i no właśnie, albo breton albo nawigator. I jak wyglada sprawa z azotem, lepiej podzielić go na dwie dawki czy jechać wszystko przedsiewnie? Posieje go po pszenżycie ozimym i poplonie z gorczycy, aczkolwiek mam szansę na nową dzierżawe na której w tym roku był owies, czy owies po owsie zda egzamin?

Opublikowano

Owies po owsie spokojnie moze byc i przy dobrym nawozeniu nie powinno byc problemu ze spadkiem pponu oby tylko wody duzo mial
Azot daje przedsiewnie w postaci mocznika jakies 150 do 200kg na ha oraz polifoske 6 tez 200kg na ha
Polecam bingo

Opublikowano

Breton u znajomego ponad 6t ważone, u mnie Bingo najsłabiej, potem Breton, a najlepiej Zuch, ale i gleba lepsza. Podstawa wcześnie zasiać to będzie plon. Azot 90-130N, jakieś npk 100-200kg, siarczan magnezu granulowany wskazany, mikro i regulacja.
Moje koszty ok 1000zł bez amortyzacji.

Opublikowano

Mi z paliwem, usługą zbioru i nawozeniem PK na poziomie 400kg (w celu zwiekszanie zawartosci gleby w skladniki) koszt oscyluje w granicach 1500-1700zl

U mnie jak liczyłem to ok 1500zl było w tym roku.
Opublikowano

dzięki za podpowiedzi

Breton u znajomego ponad 6t ważone, u mnie Bingo najsłabiej, potem Breton, a najlepiej Zuch, ale i gleba lepsza. Podstawa wcześnie zasiać to będzie plon. Azot 90-130N, jakieś npk 100-200kg, siarczan magnezu granulowany wskazany, mikro i regulacja.
Moje koszty ok 1000zł bez amortyzacji.

owies skracasz zawsze, czy tylko przy górnej granicy azotu? mikro rozumiem dajesz razem ze skracaniem? i siarczanu mg w granulce dużo podajesz?

Opublikowano (edytowane)

Skracam zawsze, przynajmniej samym ccc no nie duży koszt, modus podbija koszty wiadomo, ale usztywni także przy intensywnym nawożeniu warto. Mikro elementy tak, razem z zabiegiem regulacyjnym.
Siarczan magnezu granulowany to dawałem chyba 150kg ale jakoś strasznie zapycha się w rozsiewaczu przy wylocie. Nie wiem czy nie dac kizerytu w proporcjonalnie mniejszej dawce. Siarczan na szpilkę jak tylko widać ścieżki, lepiej chyba wymieszać z glebą, ale tak mi wygodniej i precyzyjniej. Azot w RSM w jednej dawce jak widać ścieżki.

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano

Co myślicie o siewie owsa po talerzówce ?
Bo mam teraz stanowisko po życie opryskane glifosatem. Przejechałbym teraz talerzówką jak głeboko sie da i wiosną nawozy i znów talerzówka. Bo nie wiem czy jest sens przewalać te piachy (5, 6 klasa)

Opublikowano

Jak po talerzówce będzie względnie czysto, żeby się siewnik nie zapychał podczas siania to nie orz. Jednak to też nie takie proste, sam przejąłem taki kawałek piaszczystego pola od gościa, który raz na jakiś czas przeorywał. Od ostatniej orki minął chyba rok ale było względnie czysto to tylko przejechałem agregatem aby wyrównać i zasiałem. Powierzchnia gleby na jakieś 5 cm była dobrze spulchniona, ale głębiej jest chyba zdecydowanie za twardo bo już mi powypadały rośliny i zrobiły się puste place. Obawiam się, że to pole trzeba będzie przesiewać.

Opublikowano

A jak myślicie , dlaczego orka zimowa powinna być głęboka ? Na jaką głębokość zrobi talerzówka . Widziałem już siewy owsa po talerzówce , Ale z jakiegoś powodu gość już tak nie uprawia pod owies . B)