Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja już kilka lat temu przestałem dodawać czy samym mocznikiem pryskać nie widzę w   tym sensu ,jeśli chcesz dać roślinom azot to rozsiewam go a siarczan czy wszelkie dolistne gotowe preparaty jak najbardziej ,staram się pryskać takimi herbicydami że dodaje siarczanu te 5 -8 kg prawie zawsze

Opublikowano

Panowie czy można sypnąć polifoske 8 i saletrzak pod owies , owies w  fazie krzewienia i pasuje jeszcze go dożywić bo miejscami woda wymyła nawozy

Opublikowano

Witam , czy moge pojechać jeszcze antywylegaczem drugi raz jeśli za pierwszym razem dałem 1,5l/ha stabilanu ? Owies jest wybujały i nie wiem czy ustoi .

Opublikowano

Witam , czy moge pojechać jeszcze antywylegaczem drugi raz jeśli za pierwszym razem dałem 1,5l/ha stabilanu ? Owies jest wybujały i nie wiem czy ustoi .

Ja zrobiłem tak samo i po 7 dniach chce dać jeszcze ok 0.8-1l CCC bo u mnie na pewno nie wystarczy
Opublikowano

Mój też nie ustoi bo miejscami się już nachylił i jest gęsty ale słyszałem że jak się przedobrzy z antywylegaczem to może się nie wysypać i nie wiem co zrobić teraz

Opublikowano

Panowie czy można sypnąć polifoske 8 i saletrzak pod owies , owies w  fazie krzewienia i pasuje jeszcze go dożywić bo miejscami woda wymyła nawozy

Woda nic ci nie wymyła o to się nie martw, ty ciesz się z tej wody bo już zaczyna się coraz suszej robić. Saletrzak jak najbardziej możesz rozsiać tylko powiedz ile dałeś nawozów wcześniej i w którym momencie?

Opublikowano

Na jednym kawalku w miare rowny, tylko zolte place miejscami, zaczyna kolanko wychodzic. Na drugim kawalku sianym pozniej masakra - za sladem ciagnika pasy zolte, marny owies, a na srodku czarny i juz kolanko dobry 1cm wylazlo. I jak tu rozegrac skracanie?

Opublikowano (edytowane)

Witam. Mam zasilane 2 ha mieszanki. Owies z jeczmieniem pół na pół. Czy mogę zastosować ten antywylegacz ? Nie pisze mic o jęczmieniu jarym.

post-167495-0-11438000-1495986590_thumb.jpg

Edytowane przez pawelus
Opublikowano (edytowane)

KlimekPL,  przedsiewnie chyba 200 kg saletrzaku oraz 150 kg polifoski 8, i teraz chce sypnąć to samo z małą domieszką saletry 32n, nie chce stosować antywylegacza , niby mam kupiony plonvit zboza ale chyba sobie daruje też dożywianie dolistne. A miejscami żółknie bo woda w polu wybijała i pozmywało nawóz dlatego nie ma co jeść

Edytowane przez Ogon988
Opublikowano

KlimekPL, przedsiewnie chyba 200 kg saletrzaku oraz 150 kg polifoski 8, i teraz chce sypnąć to samo z małą domieszką saletry 32n, nie chce stosować antywylegacza , niby mam kupiony plonvit zboza ale chyba sobie daruje też dożywianie dolistne. A miejscami żółknie bo woda w polu wybijała i pozmywało nawóz dlatego nie ma co jeść

ja bym jednak zastosował antywylegacza koszt nie wielki a jednak 400kg saletrzaku to 108kg N owies może już tego nie wytrzymać, może żółknie bo brakuje innego składnika np magnezu ja wykonałem oprysk z odżywka dolistnie i łan wyrównał kolor.
Opublikowano

KlimekPL,  przedsiewnie chyba 200 kg saletrzaku oraz 150 kg polifoski 8, i teraz chce sypnąć to samo z małą domieszką saletry 32n, nie chce stosować antywylegacza , niby mam kupiony plonvit zboza ale chyba sobie daruje też dożywianie dolistne. A miejscami żółknie bo woda w polu wybijała i pozmywało nawóz dlatego nie ma co jeść

Mimo to nadal wątpię, aby składniki mogły zostać tak łatwo wypłukane przez wodę. Polifoska stosowana pogłównie niewiele pomoże, zwłaszcza fosfor z tego nawozu będzie dostępny praktycznie dopiero dla następnej rośliny po uprawie pola. Teraz jak najbardziej saletrę/saletrzak, jeśli masz wybór to radzę normalną saletrę zastosować.

Ja z kolei mam pytanie, w jaki sposób zaplanować skracanie jak łan mam bardzo nierówny? Jedno pole mam mozaikowate i na lepszych kawałkach gleby jest gęsty i dość wysoki owies z kolankiem na pewno powyżej 1cm a już na górkach i piaskach sporo mniejsze gdzie nawet nie ma jeszcze kolanka. Pasowałoby skrócić, bo siałem około 200kg/ha kwalifikatu i na tych lepszych kawałkach robi się dość wybujały.

Opublikowano

KlimekPL, dzięki za odp. A lepszy bedzie saletrzak czy nawozenie   dolistne plonvitem , saletra magnezową i potasową? ewentualnie mocznik do tego.

No i jeszcze jeden mam problem bo dziś przechodząc po polu widze , że to nie ustoi raczej bo chyba za gęsto wsiane po rzutowym no i strasznie bujneło jak na 42N/ha no i muszę chyba to skracać, przynajmniej to pole, 

Nie jest za późno na skracanie? I czy zwykły antywylegacz za 15zł wystarczy na te 40 arów bo ze wzgledow ekonomicznych nie stać mnie na jakiś moddus czy coś za prawie 180zl

post-55090-0-99560900-1496080591_thumb.jpg

Opublikowano

Nawożenie dolistne to tylko taki wspomagacz dla rośliny w sytuacjach stresowych i nie zastąpi normalnego nawożenia, ale jeśli chodzi o azot to jak najbardziej syp normalną saletrę doglebowo.

Rozetnij źdźbło wzdłuż, przystaw do tego linijkę i dopiero rób zdjęcie :P