Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ee tam, przecież po to się uprawia żeby się cieszyć :) dla mnie rolnictwo to bardziej pasją i hobby. Ostatnie lata nie byłem do końca zadowolony, to może choć raz będę. W jednym regionie się uda, w drugim będzie susza czy gradobicie, tego nie przewidzimy. Co do cen to też stawiam że w żniwa ceny startowe będą 600zł, ostatni rok pokazał że takie ceny były mimo tego że nie był udanym rokiem. Już sam nie wiem co ma na to wpływ, akurat od Polski to nie wszystko zależy. Jak ceny za granicą są wysokie to i u nas również. Trzeba być dobrej myśli i każdemu życzę optymizmu :) kto może i ma gdzie, przetrzyma do wiosny i sprzeda w lepszych cenach. Nawet teraz jak rzuciłem okiem na olx to ceny owsa/jęczmienia 850-950zł. 

Opublikowano (edytowane)

Po 5 latach przygody z Bingo wziąłem Rambo na próbę. Wydaje się, że ma mniej sztywne źdźbło od Bingo. Wygląda ładnie, bo dostał sporo pod korzeń, ale wody brakuje niestety. W kwietniu 2 litry, 3 maja 10 litrów, w 2. dekadzie 30 litrów i w czerwcu tylko 6 litrów. Nie ma upałów, to wyrósł jakoś, ale na ziarno to mało.

WP_20250610_006.jpg

Edytowane przez Młody1997
Opublikowano
Teraz, krzysiek277 napisał(a):

@Młody1997 Bo rambo jest ciężki, Bingo masz objętością dużo ale waga mała, a rambo masz mniej ziarna ale więcej masy 

Tak wiem. Czytałem opinie zanim zakupiłem. Jak się sprawdzi to zostanie na dłużej.

Opublikowano
31 minut temu, krzysiek277 napisał(a):

A zimą ? 700 chyba złapie ?

Pożyjemy zobaczymy. Na pewno przy sprzedaży na woreczki czy czyszczony na wiosne cena jest inna, zimą też zazwyczaj drożeje. Wystarczy zerknąć jakie są ceny na OLX a jakie na skupach, niby przednówek a niektóre firmy zawiesiły skup aż do żniw. Teraz to już nie ma żadnej logiki. Ja z części pól mam bliżej na skup niż do silosa to wioze, sprzedaje, za miesiąc mam kase i pierdziele te przewalanie itp. Inna sprawa że z rolnictwa nie żyje, hobby to takie to i też inne podejście.

Opublikowano
9 godzin temu, PAN88 napisał(a):

Siałeś panie Sławku i ty w tym roku 🤔 bo jeżeli nie to problem Cię nie dotyczy 😀

Ja nic a w tym sezonie chyba też nic. Może może na ozimy się zdecyduje jak obejrzę 2 plantacje do 20km od domu 

Plan był siać na wiosnę. Ale widzę jakie zainteresowanie ozimym plus masa owsa e tym roku to sobie daruję siew. Trzeba zmienić plany

Opublikowano
23 godziny temu, jarecki napisał(a):

Coby nie było to już  plon będzie niezły ,do tego sporo owsa jest z zeszłego roku na okolicy , zwierząt coraz mniej na  gospodarstwach . A po ile owies w punktach skupu ?

U mnie obecnie 600 zł😞

• Thanks 1
Opublikowano
53 minuty temu, Agrest napisał(a):

Plan był siać na wiosnę. Ale widzę jakie zainteresowanie ozimym plus masa owsa e tym roku to sobie daruję siew. Trzeba zmienić plany

Z ha bym zasiał dla taty cielaków 🤣 chociaż lepiej wyjdzie kupić pszenżyta z żytem po 500-550zł/t a w to miejsce zacząć uprawiać dopłaty a nie towar

Opublikowano

Doradzi ktoś jak to jest, pole zgłoszone do dopłat jedno jako ugór drugie zasiane owsem ale jest sam perz, to nie moje. Kolega chce teraz opryskać glifo ten "owies" i ugór. I pytanie czy może jak jest zgłoszone we wniosku? Czy jest jakiś okres po którym można to ruszyć? 

Opublikowano

Ugór masz zapis że nie używasz śor. Możesz chyba po 15 września opryskać. Wcześniej chyba tylko mulczowanie wchodzi w grę

Opublikowano

Panowie jaka odmianę polecacie żeby była w miarę plonodajna i niska?

Ewentualnie odmiana plonodajna i czym skracacie  i w jakiej fazie?

Pytam dla znajomego...

Dziekuje.

Opublikowano
28 minut temu, Okisz napisał(a):

Panowie jaka odmianę polecacie żeby była w miarę plonodajna i niska?

Ewentualnie odmiana plonodajna i czym skracacie  i w jakiej fazie?

Pytam dla znajomego...

Dziekuje.

Ja nie przerobiłem za dużo odmian, ale z tych które przerobiłem to Rambo podoba mi się najbardziej. Tylko nie jestem fanem gęstego siewu, więc u mnie obsada około 300-350 sztuk na M2. Mimo że skróciłem późno, to usztywniony jest konkretnie. Grube źdźbła i na ten moment po wykłoszeniu poniżej pasa, mimo dużej ilości wody. Przy większej obsadzie pewnie ciągnął by bardziej do góry i źdźbła byłby cieńsze.

Opublikowano

Jak żadna nawałnica lub inne mocno deszczowe dziadostwo nie przyjdzie to coś się ukosi, jednak warto było rzadziej zasiac 150 kg na hektar...warunki się trafiły🫡 jeszcze do konca wiecha nie wyszla. Tu delikatne legi zrobiła sobotnia wiatrowa nawałnica  z opadem przez niecałe 20 minut 24l na metr kwadratowy ale on jest tylko pochylony jeszcze trochę wstanie.

20250611_181418.jpg