Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Owsów nasiane w tym roku i są piękne. Pogoda sprzyja, po początkowym niedoborze wody, teraz ideał

Opublikowano
W dniu 4.06.2025 o 22:44, Jaceenty346 napisał(a):

Ja też późno skracalem, chyba 7 czy 8 mają już na 3 kolanko praktycznie. Poszła dawka 0,4moddusa ale i tak robi efekt. Lepiej późno niż wcale, słoma sztywniejsza. Mam porównanie z miejscem gdzie trafiło na rose przy lesie i tam efektu praktycznie niema. Ja przy nawożeniu 100kg N, raczej nie obawiam się że go położy. Chyba że będzie konkretny opad, ale w takich przypadkach skracane w porę też położy. Odmiana Rambo i aktualnie około 80cm wysokości.

A kiedy najlepiej skracać owies?Sprzedawca w sklepie mi mówił,że zeby modus dobrze podziałał,musi być oprysk do słońca

Opublikowano
24 minuty temu, lukasz1995 napisał(a):

A kiedy najlepiej skracać owies?Sprzedawca w sklepie mi mówił,że zeby modus dobrze podziałał,musi być oprysk do słońca

Niby najlepszy moment to 1 kolanko, chociaż mi doradca mówił że w owsie najlepiej w fazie od 2 kolanka. Na pewno dużo zależy od tego, czym skracamy i jakie są warunki pogodowe. Ja do wszystkich zbóż używam samego trineksapaku. 

Ten rok ogólnie był ciężki, żeby trafić w odpowiednie pogody. Przy owsie miałem tylko 2 dni pierwsze słoneczne i temperatura 20 stopni, kolejne 2-3 dni pochmurne, deszczowe i temperatura 12-15 w dzień.

1 godzinę temu, Agrest napisał(a):

Owsów nasiane w tym roku i są piękne. Pogoda sprzyja, po początkowym niedoborze wody, teraz ideał

To prawda, w większości kraju wody pod dostatkiem. U mnie trochę wyszła lipa z równomiernym nawożeniem. Kupiłem na wiosnę rozsiewacz kuhn MDS i wyszło że przy mniejszej ilości nawozu nie pokrywał równo za ciągnikiem. Zrobiły mi takie takie pasy na jakieś 4m szerokości, które są rzadkie i widać że azotu brakło. Muszę wziąć poprawkę na następny rok i zwiększyć nastawę + prędkość, albo szerokości wysiewu. Może ktoś też ma MDS i podpowie jak sobie radzi z takim tematem? Chyba że jeździć na zakładki.

Opublikowano

Mam mds 19.1 i pasów nie ma.  Pewno złe parametry ustawiłeś. Tz z tabel źle dobrałeś ustawienie łopatek do nawozu.

Opublikowano
8 minut temu, Agrest napisał(a):

Mam mds 19.1 i pasów nie ma.  Pewno złe parametry ustawiłeś. Tz z tabel źle dobrałeś ustawienie łopatek do nawozu.

Korzystałem niby z tej apki, w jęczmieniu i pszenicy wszystko ok wyszło. Jedynie w owsie jak siałem w ilości 150kg na ha to nie dorzucał na tył. W pszenicy i jęczmieniu najmniejsze dawki miałem 250kg jednorazowo.

Opublikowano

Dużo skrzypionki w owsie i co teraz prysnąć to czy jak?

Opublikowano

Nie było ulewy?

Wczoraj były chyba chwilowe pompy, a i dzisiaj też parę minut ładnie pompowało

Opublikowano

Piątek, sobota była pompa dziś delikatnie. Zmyło ją? Dziś nie byłem mokro strasznie. I w pszenżycie się trafia duża presja jak nigdy.

Opublikowano

U mnie wczoraj widziałem pojedyncze sztuki ale przeszła taka pompa że na pewno ich już nie ma na liściu, teraz zapowiadają kilka dni chłodniejsze więc spokój ale trzeba monitorować bo wilgoc jest i wystarczy znowu kilka dni ciepłych to się pokażą

Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał(a):

Na 99% jest po problemie

Miejmy nadzieję, jutro się przejdę zobaczyć. Miejscami naprawdę sporo tego było. 

Opublikowano

Ile to koni potrzeba by w tym roku owies zjadły?🤭 Nasiane dużo i oko cieszą.

Chyba że korposzczury wypiją mleczko owsisne do kolejnej kawki.