Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, polskatk napisał(a):

Jak nie masz jakichś uszkodzeń, przypaleń, etc. to ja bym poleciał samymi aminokwasami + mikro. Jak są uszkodzenia to dodałbym Asahi. 

Jak nie przypalisz to po moczniku będziesz miał kolor, ale wpływu na plon to nie będzie miało żadnego. 

O wpływie na plon to wiem, chodzo tylko aby złapał kolor, a dlaczego miałbym przypalić  

Opublikowano

Panowie...owies pryskany 20 dni temu Gold 450 EC w dawce 1.2l..ewidentnie widzę że chwasty takie jak maruna, przetacznik polny noe zostały w ogóle przez niego wzięte...kto by się spodziewał ze będą takie długie chłody i że jeszcze one mają się tak długo utrzymać...Czym to teraz jeszcze zwalczyć? Czy dać czas temu opryskowi czy już tak zostanie do żniw? Bo ja już się od tego glupi robię...są jakieś możliwości czy już po zawodach?

Opublikowano
3 godziny temu, Piffpaff napisał(a):

Panowie czy 100kg saletry teraz pod deszcz jak owies jest do połowy łydki ma sens czy już sobie odpuścić? poszło 150kg mocznika pod korzeń 08.03

Jeśli rzeczywiście przyjdzie ten deszcz to jakiś sens pewnie jest 

Opublikowano
Perez19 napisał:

Panowie...owies pryskany 20 dni temu Gold 450 EC w dawce 1.2l..ewidentnie widzę że chwasty takie jak maruna, przetacznik polny noe zostały w ogóle przez niego wzięte...kto by się spodziewał ze będą takie długie chłody i że jeszcze one mają się tak długo utrzymać...Czym to teraz jeszcze zwalczyć? Czy dać czas temu opryskowi czy już tak zostanie do żniw? Bo ja już się od tego glupi robię...są jakieś możliwości czy już po zawodach?

Też pryskalem Goldem 1.1l dokładnie 19 dni temu i u mnie wszystkie chwasty już żółte, obserwuj czy chwasty które zostały rosną czy stoją w miejscu bo możliwe że przyjdzie ciepło i dopiero wtedy padną. Ja rosną tzn ze środek nie podziałał

Opublikowano
4 minuty temu, Piffpaff napisał(a):

Też pryskalem Goldem 1.1l dokładnie 19 dni temu i u mnie wszystkie chwasty już żółte, obserwuj czy chwasty które zostały rosną czy stoją w miejscu bo możliwe że przyjdzie ciepło i dopiero wtedy padną. Ja rosną tzn ze środek nie podziałał

U mnie pięknie zielona chwasty są, w niektórych miejscach to nawet zaczynają chwasty kwitnąć. Da się je czymś jeszcze by zwalczyć w dalszej fazie? Bo zgłupiał można...wydaje mi się że już raczej nie da rady..

Opublikowano
12 godzin temu, Piffpaff napisał(a):

Panowie czy 100kg saletry teraz pod deszcz jak owies jest do połowy łydki ma sens czy już sobie odpuścić? poszło 150kg mocznika pod korzeń 08.03

Jak Ci słoma potrzebna to syp, bo na nic innego to wpływu nie będzie mieć. 

Opublikowano
11 godzin temu, Perez19 napisał(a):

U mnie pięknie zielona chwasty są, w niektórych miejscach to nawet zaczynają chwasty kwitnąć. Da się je czymś jeszcze by zwalczyć w dalszej fazie? Bo zgłupiał można...wydaje mi się że już raczej nie da rady..

Ja też będe coś kombinował. Uda się albo nie. Najgorsze że miejscami owies wymarzł.

Opublikowano
19 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Ja też będe coś kombinował. Uda się albo nie. Najgorsze że miejscami owies wymarzł.

No tak tylko ze u mnie już drugie kolanko w owsie dawno było i nie wiem czy już to flagowy powoli nie wychodzi to u mnie już raczej po ptokach.

Opublikowano

Spóźniony jestem trochę z herbicydem na owies, według pogody będzie się dało dopiero za tydzień wjechać i go skropić

Czy nic się nie stanie jak użyje chwastox turbo??

Bo pisze że tylko niby do końca krzewienia się go stosuje

Opublikowano

Dla owsa to nic się nie stanie tylko ze chwasty np.rumian duzy to po chwastox turbo niby się skręci a pozniej dalej rosnie ,wiem bo nie raz pryskalem chwastoxem w różnych fazach.Jak duzy owies to mustang forte .

• Like 1
Opublikowano

12 maja ostatni oprysk AminoVigor 2 litry na hektar plus Cyperkill i na tym koniec. Co do chwastow...mam nadzieję że owies je zagłuszy po części bo Gold 450 EC sobie nie poradził poprzez 3 tygodniowy chłód. Owies Rambo czeka już do żniw, co będzie to będzie.

20250514_185512.jpg

• Like 1
Opublikowano

nie chowaj jeszcze opryskiwacza bo ostatnie lata pokazują że jeszcze w czerwcu mogą być naloty skrzypionki. Miałem tak w zeszłym roku, wiecha już wychodziła a na flagowym aż czarno od larw

Opublikowano
3 godziny temu, iwanek7 napisał(a):

Spóźniony jestem trochę z herbicydem na owies, według pogody będzie się dało dopiero za tydzień wjechać i go skropić

Czy nic się nie stanie jak użyje chwastox turbo??

Bo pisze że tylko niby do końca krzewienia się go stosuje

Nie powinno zaszkodzić.

Zdarzały się opóźnione opryski i nie było widocznych skutków...ujemnych..

Opublikowano

Jeżeli po tych deszczach i mocnej wilgoci zrobi sie ciepło a musi w końcu się zrobić to wiadoma sprawa że będzie wysyl wszystkiego oprócz robactws do jakich kolwiek infekcji ale mam nadzieję że już nie bedzie mi potrzebny, do kazdego oprysku dodaje cyperkill (nie moeie ze to cudowny jakis srodek)...czy to pszenzyto zyto owies pszenica i odpukać nalotów w późniejszych fazach większych brak na moich poletkach..takze po cichu liczę że i tu tak będzie ale jak to wiadomo monitorowac będzie trzeba cały czas łan.

Opublikowano (edytowane)

Ja bo planuje jeszcze jeden wjazd z mikro, Protio i może Azoksy jeszcze dodam + skrzypionka. I nie wiem czy jeszcze regulacja drugiej na Bingo nie trzeba będzie dać 

IMG_5435.jpeg

Edytowane przez SawekBraczyk
  • Like 1