Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś zasiany owies pod korzeń poszło 100kg mocznika, 100kg superfosfat i 100kg soli. Na polu sucho kurzyło się fest a jeszcze kilka dni temu topiłem się z nawozem w pszenżycie. Nie obyło się bez niespodzianek, popsuł się siewnik, i musiałem się ratować  rozsiewaczem i następnie brony, ciekawe co z tego wyjdzie.

Opublikowano
Godzinę temu, Piffpaff napisał(a):

żaden problem, gold 1l albo mustang forte chyba 0.8l i po jednym i po drugim nie ma poprawek

Oczywiście oba herbicydy są bardzo dobre, ale trzeba pamiętać o dwóch rzeczach.

Po pierwsze w Mustangu znajduje się aminopyralid, który zalega w glebie i przede wszystkim w słomie. Jeśli tniesz słomę to nie ma problemu, ale jeśli zbierasz ją z pola (do skarmiania czy np. jako podściółkę dla truskawek) to nie stosujesz tego herbicydu. 

Po drugie Gold to herbicyd z grupy regulatorów wzrostu. Dlatego w przypadku owsa trzeba pryskać koniecznie po fazie krzewienia. Pryskając wcześniej może dojść do nadmiernego krzewienia się roślin, a to w przypadku owsa jest błędem. Tak samo trzeba pamiętać o odstępie między Goldem, a właściwą regulacją (najlepiej dać Gold na pierwsze kolanko, a regulacje na drugie).

Ja w tym roku będę testował Omnera LQM. Trzy substancje czynne, przy dawce 0,5l na hektar wychodzi całkiem korzystnie finansowo. Ale zobaczymy jak będzie ze skutecznością. 

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, Axd529 napisał(a):

Dziś zasiany owies pod korzeń poszło 100kg mocznika, 100kg superfosfat i 100kg soli. Na polu sucho kurzyło się fest a jeszcze kilka dni temu topiłem się z nawozem w pszenżycie. Nie obyło się bez niespodzianek, popsuł się siewnik, i musiałem się ratować  rozsiewaczem i następnie brony, ciekawe co z tego wyjdzie.

Duży kawałek musiałeś dosiac rozsiewaczem?

Opublikowano
mf362 napisał:

3 godziny temu, Axd529 napisał(a):

Duży kawałek musiałeś dosiac rozsiewaczem?

Prawie całe pole 2 ha. Nie chciałem już na inny termin odkładać bo raz że nie mam czasu bo praca, a dwa jakieś deszcze nadają w przyszłym tygodniu.

Opublikowano
17 godzin temu, Strongman napisał(a):

Ale nie można siać bezpośrednio po orce zimowej tylko trzeba ztalerzować i dopiero agregatem uprawowo siewnym po kilku godzinach lub na następny dzień.

Jak ktoś ma dużo czasu i pieniędzy na paliwo to można i z 10 razy lepiej ziemia przeschnie. 😄 Zakąłdam, ze owsa nikt na ciężkiej ziemi nie sieje. U mnie agregat talerzowy wałem packera po orce na raz i nie ma się co przy tych kosztach i opłacalności z tym pier.....

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, Strongman napisał(a):

Ale nie można siać bezpośrednio po orce zimowej tylko trzeba ztalerzować i dopiero agregatem uprawowo siewnym po kilku godzinach lub na następny dzień.

. Po orce zimowej ojciec zawsze mocznik sypał pod korzeń a ja za nim agregat uprawowo -siewny i do przodu. Widać że czasu masz za dużo  chyba że jak pisałeś z żoną z rozsądku się ohajtałeś i 10 przejazdów na polu żeby na nią nie patrzeć 🤣 

Już wczoraj miałbym zasiany ale po raz pierwszy w gospodarstwie nie będzie nawet kawałeczka owsu zasianego.

Edytowane przez PAN88
Opublikowano (edytowane)

Ja jakbym tak zasiał agregetam uprawowo siewnym po orce jesiennej bez uprawiania to bym miał miotłę zbożową w owsie 

Edytowane przez Strongman
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Hubertuss, muszę wyprowadzić Cię z błędu, bo duża liczba rolników uprawia owies na mocnych, gliniastych glebach typu IIIa itp

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

A uprawiają krowiarze w moich stronach ale nie w czystym siewie tylko dodają pszenicę Jaro bo ona działa jak anty wylegacz jest sztywna i trzyma owies A to idzie na paszę

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

Mam dylemat. Jest pole z ugoru zaorane na jesień, trochę Perzu się znajdzie ale narazie nic się nie zieleni, i pytanie czy siać już owies czy czekać, pole suche 5 klasy bardziej piaskowe.? Myśle talerzować a później sam siewnik. 

Opublikowano
Godzinę temu, Tommii napisał(a):

Hubertuss, muszę wyprowadzić Cię z błędu, bo duża liczba rolników uprawia owies na mocnych, gliniastych glebach typu IIIa itp

Nigdy wszyscy mądrzy nie bedą. Takie ziemie i owies to ja nie wiem nawet jak bym potrzebował owsa to bym wolał go kupić a na 3 klasie co innego posiać. 

• Like 1
Opublikowano
MalyRolnik18 napisał:

Mam dylemat. Jest pole z ugoru zaorane na jesień, trochę Perzu się znajdzie ale narazie nic się nie zieleni, i pytanie czy siać już owies czy czekać, pole suche 5 klasy bardziej piaskowe.? Myśle talerzować a później sam siewnik. 

siej i nie czekaj, Kaj to 6 klasa to szkoda tracić wilgoc. Perzem zajmiesz się po zniwach

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Możesz sobie nie tracić wilgoci jak go w maju spali to i tak bez znaczenia. Zależy jaki region ale ja bym sraczki nie dostawał i przygotował lepiej pole. Bo jak przyjdzie susza to tylko zielsko będzie rosło. 

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
1 godzinę temu, MalyRolnik18 napisał(a):

Posiać łubin i spokojnie zwalczysz perz

Opublikowano
7 godzin temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

ile kgN dajecie pod owies zakładając plon 4-5t? wszystko pod korzeń czy ktoś jeszcze ryzykuje z nawożeniem pogłównym?

Ja miałem dać 250 saletrzaku ale koniec końców poszło 200 saletry pod agregat i na tym koniec. Pole 5-6 klasa, jesienią na tej słabszej ziemi poszedł obornik i to by było na tyle z nawozenia. Jak będzie przepadywać to może 4t złapie a jeśli nie, co bardziej prawdopodobne, to będzie może tona i wypoczęte stanowisko pod kolejne uprawy 

• Like 2
Opublikowano
10 godzin temu, hubertuss napisał(a):

Możesz sobie nie tracić wilgoci jak go w maju spali to i tak bez znaczenia. Zależy jaki region ale ja bym sraczki nie dostawał i przygotował lepiej pole. Bo jak przyjdzie susza to tylko zielsko będzie rosło. 

Południe polski, też się nie spieszę bardzo z siewem dlatego pytam. Co masz na myśli przygotować pole?? 

10 godzin temu, krilan06 napisał(a):

Posiać łubin i spokojnie zwalczysz perz

Wiem. Ale to dzierżawa, i łubin odpada, a kukurydza w tym roku również... 

Opublikowano

Choćby te trochę perzu zwalczyć. Słabo wróżę temu owsowi na tym polu w pierwszy rok. Lepiej posiej jakąś grudkę czy łubin na pierwszy rok.

9 godzin temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

ile kgN dajecie pod owies zakładając plon 4-5t? wszystko pod korzeń czy ktoś jeszcze ryzykuje z nawożeniem pogłównym?

Na niektóre wpisy tutaj brał bym jednak poprawkę. Na wiosnę w maju czerwcu wszyscy płaczą, że nie pada co jest prawdą i z roku na rok coraz gorzej. A zimą rekordy plonowe padają. 

• Like 1
Opublikowano

Skoro łubin odpada bo dzierżawa to znaczy że kolega będzie obrabiał pole, a kto inny weźmie dopłaty. I teraz wiecie dlaczego akurat owies na zaperzonym. 

• Haha 1