Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w piątek ok 20-21 pryskalem na chwasty Goldem jak zaczęła rosa osiadac od rzeki a dziś raptem po nie całych 2 dniach rumiany i pokrzywa od lasu siadają więc oprysk trafiony, w tym tygodniu ok środy planuje jechać z moddusem 0.2-0.3 zależy od temp i nasłonecznienia i zostały mi jakieś odżywki z pszenicy więc opróżnie magazynek

Opublikowano
21 godzin temu, Danny564 napisał:

Witam mam pytanko opryskałem dzisiaj owies chwastoxem extra na zakład 2 metry czy jest możliwość ze on go wypali ?

Gdzie tam,ja nieraz od miedzy dwa razy jade i nic się nie dzieje

Opublikowano
3 godziny temu, Piffpaff napisał:

w piątek ok 20-21 pryskalem na chwasty Goldem jak zaczęła rosa osiadac od rzeki a dziś raptem po nie całych 2 dniach rumiany i pokrzywa od lasu siadają więc oprysk trafiony, w tym tygodniu ok środy planuje jechać z moddusem 0.2-0.3 zależy od temp i nasłonecznienia i zostały mi jakieś odżywki z pszenicy więc opróżnie magazynek

U mnie po mustangu tez już wszystko leży żółte, z regulacją wstrzymuję się do jakiegoś dużego deszczu, bo sucho jak cholera się zrobiło przez ten wiatr 

Opublikowano

Co dać teraz na owies, to co na zdjęciu czy lepiej saletrę ? Obornik szedł przez kilka lat ale ostatni rok temu na wiosnę. Pod korzeń nic nie sypałem, będzie to pierwsze nawożenie. 

IMG_20230419_194354094.jpg

Opublikowano
54 minuty temu, PolandOnion napisał:

Co dać teraz na owies, to co na zdjęciu czy lepiej saletrę ? Obornik szedł przez kilka lat ale ostatni rok temu na wiosnę. Pod korzeń nic nie sypałem, będzie to pierwsze nawożenie. 

IMG_20230419_194354094.jpg

Jak dasz normalnie saletry i opryskasz tym co na zdjęciu to będzie rosło, a jak tylko opryskasz tym co na zdjęciu ,a nie dasz saletry, to tak jak byś praktycznie nic nie dał.

Opublikowano

Okej, pójdzie to i to.

daron64 napisał:

Ale co Ty chcesz żeby Ci porownac nawóz npk do n?

Może nie dosłownie porównać ale jakby jako zamiennik. Ale pójdzie i saletra i npk i będzie najlepiej.

Opublikowano

Składniki, kotre dostarczasz w dokarmianiu dolistnym nie są substytutem zwykłego nawożenia, tylko jego uzupełnieniem.

Zresztą spójrz na skład i dawkowanie - nawet jakby przyjąć, że to co dasz dolistne można porównać 1:1 z tym co dałbyś normalnie, to weź sobie policz powiedzmy  200kg saletry x 34N. A tutaj masz 19N x 4kg na zabieg. To ile byś musiał jeździć tym opryskiwaczem?

Opublikowano
jajonasz napisał:

3 godziny temu, Piffpaff napisał:

U mnie po mustangu tez już wszystko leży żółte, z regulacją wstrzymuję się do jakiegoś dużego deszczu, bo sucho jak cholera się zrobiło przez ten wiatr 

U mnie od południa pada ładny spokojny deszcz, masz rację zaczynało już brakować wody

Opublikowano

Jak myślicie czy chwastox turbo 340 zadziała jak opryskam dzisiaj ok 13-14 owies a około północy zacznie padać? Muszę pilnie opryskać jęczmień jary dzisiaj bo faza ucieka, ale na Axialu jest jasno że opady godzinę po oprysku nie szkodzą, a w chwastoxie nie ma nic takiego.

Opublikowano
Piffpaff napisał:

Ja tez Goldem pryskalem i co prawda chwasty leza uschniete po 3 dniach, ale na piasku przypaliło troche owies.

Opublikowano (edytowane)

Mój owies po przedsiewnej dawce mocznika 150kg/ha nie wygląda najgorzej. Zastanawiam się tylko czy jest sens sypać coś jeszcze w stylu 100kg saletry? Ziemie lekkie i kwaśne, celuje max w 3 tony bo choć teraz pogoda jest naprawdę sprzyjająca to wiem że wystarczy w czerwcu/lipcu dwa tygodnie posuchy i plon poleci na łeb. Na zdjęciach owies siany 4 marca, trochę rzadki bo uczyłem sie nowego siewnika i nie zawsze przykrywał 🙈 Później mogę wrzucić foty z innych pól później sianych gdzie lepiej to wygląda.

Chociaż tutaj może być winny jednak pośpiech bo jak sialem to ziemia była lekko zmarznięta, talerzówka czasami dzwoniła podczas uprawy ale rozbiłem wszystko ciężkimi bronami z wałami strunowymi, pole wyglądało ok ale może nie było ok.

IMG_20230516_105449.jpg

IMG_20230516_105504.jpg

Edytowane przez KlimekPL
Opublikowano

U mnie owies po starych łąkach robi wrażenie mimo piachu darń trzyma wilgoć jak gąbka ten siany pod koniec marca 180kg/ha przy nawożeniu 150 mocznika i 150 polifoski

20230512_200312.jpg

Opublikowano
Leni933 napisał:

Piffpaff napisał:

Ja tez Goldem pryskalem i co prawda chwasty leza uschniete po 3 dniach, ale na piasku przypaliło troche owies.

byłem dziś na polu i po 4 dniach chwasty leżą tylko wyrosniete pojedyncze rumiany stoją ale środek żółty ale znając życie pokręci go ale i tak odbije tylko już będzie nieszkodliwy. Teraz leję wodę w opryskiwacz i jadę z moddusem 0.3l cyperkill i resztki odżywek. Do żniw już nie wjeżdżam, chyba że będzie duże zerowanie mszyc..

friz napisał:

U mnie owies po starych łąkach robi wrażenie mimo piachu darń trzyma wilgoć jak gąbka ten siany pod koniec marca 180kg/ha przy nawożeniu 150 mocznika i 150 polifoski

20230512_200312.jpg

sąsiad wyoral łąkę która ma ponad 30lat i połączył z polem które było uprawiane orkowo i jak od linijki widać gdzie była łąka bo owies ciemny, gesty i bardziej wyrosniety niż na polu

Opublikowano
10 godzin temu, Młody1997 napisał:

Jak myślicie czy chwastox turbo 340 zadziała jak opryskam dzisiaj ok 13-14 owies a około północy zacznie padać? Muszę pilnie opryskać jęczmień jary dzisiaj bo faza ucieka, ale na Axialu jest jasno że opady godzinę po oprysku nie szkodzą, a w chwastoxie nie ma nic takiego.

Chwastox pali z miejsca, także bez problemu 

Opublikowano

Jak myślicie Gold zadziała jeśli pryskalem 18-20 owies, deszcz miał przyjść rano, no ale cóż jak to często bywa pogodynka dała plamę i zaczęło padać chwilę przed północą. Etykieta jasno mówi, że nie później niż 2h przed spodziewanym deszczem, warunki dobre bo ok 15 stopni i po deszczu.

Opublikowano

Pryskał ktoś na chwasty owies idący już w źdźbło? Zachciało mi się siać 1,5ha owsa na wiosnę i teraz w ogóle mi nie pasuje żeby z czymś do niego jechać. Zawsze są rzeczy ważniejsze do oprysku jak zrobią się tylko warunki. Owies chyba już idzie w źdźbło i wypadałoby zrobić wreszcie chociażby chwasty. 
Teraz znowu dwa dni straszą przymrozkami wiec bez sensu się pchać. Pewnie jakoś pod koniec tygodnia może się uda. 
Myslicie ze doleci środek do niższych chwastów? 

Opublikowano

Nie pamietam kiedy siany. 

Tu nawet nie chodzi o fazę rozwojową tylko czy fizycznie oprysk doleci do chwastów które są nisko. 

Patrzac od góry widać ciagle ziemie i chwasty, może je trafi. 

Leci Tribenuron z fluroksypyrem.