Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Jak tylko się da to trzeba jak najwcześniej siac by zatrzymać wode w glebie 

Klimat sie ociepla sniegow takich nje ma to wcześniej w pola sie wjezdza a kto sie boi ze za wcześnie to jego strata 

Edytowane przez Matey
cytowanie poprzedniego posta
  • Like 1
Opublikowano

O z tym się się zgodzę ten sam worek możne kosztować 2 razy więcej i po co dźwigać jak można wziąć te same pieniądze ale u mnie podmokłe tereny i jak tylko da się wiechać to robię i jak by się dało wcześniej to bym siał.

Opublikowano

Na całości pul mam mokro a po za tym miesić te błoto i zakwaszać glebę a w dodatku robię wyłącznie sam na 40ha ornych bez niczyjej pomocy w promieniu 10km od gospodarstwa.

Opublikowano (edytowane)

Kiedyś z 50lat temu robili melioracje ale wtedy ludzie po co jak robili konikami tylko płacić potem i taką to głupotę zrobili a meliorację bym zrobił ale nie na tym polu bo kiedyś kurniki je wchłoną a na innych tak ale przecież nie o drazu Rzym zbudowano.Nie takie duże koszty 100zł za godzinę koparki+rura z dziurkami,nato słoma i turem można rowek zagarnąć i sąsiad powie gdzie mi tu wodę spuszczasz a masz pozwolenie wodno prawne.

Cała biurokracja nic z niej niema żadnej korzyści ani rozwoju.Sory ze zboczyłem z tematu. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, rolnik31 napisał:

Opłacalny jest zabieg grzybowy ? Czy nawet skracania ? Zostanie mi trochę Tilta i takie skromne T1 by się zrobiło. Na skracanie myślałem dać 0.5kg Medaxu. 

Zabieg fungicydowy w owsie jest ekonomicznie nieuzasadniony i jest to potwierdzone badaniami. Jak koniecznie chcesz wydać pieniądze to możesz przelać je mi na konto :) Reszta Tiltu ze spokojem doczeka do kolejnej wiosny i z pewnością w innej uprawie zbożowej będzie z niego większy pożytek.

Edytowane przez misio3p
Opublikowano
10 godzin temu, mf362 napisał:

Jak tylko się da to trzeba jak najwcześniej siac by zatrzymać wode w glebie 

Klimat sie ociepla sniegow takich nje ma to wcześniej w pola sie wjezdza a kto sie boi ze za wcześnie to jego strata 

Ot teraz jakie mądre słowa.....

Szkoda że  nikt tak nie pisał 6 tyg temu😁

• Thanks 2
Opublikowano
6 godzin temu, soltys48 napisał:

Ot teraz jakie mądre słowa.....

Szkoda że  nikt tak nie pisał 6 tyg temu😁

Tutaj sprawdza się stare przysłowie "Mądry polak po szkodzie :)" U mnie romulus 09.03 zaczyna sie zielenić na polu.

Opublikowano (edytowane)

Mój już dziś łanie widać rządki:) z pierwszego siania 03,09, tak długo to jeszcze nigdy nie wychodził. Tak patrzę, że te 150kg to będzie ok, trzeba policzyć obsadę. Ale faktycznie do siania to bingo to kiepskie.

100kg soli, 210 poli6, poplon facelia, miejscami obornik, tylko wody będzie potrzeba.  Dawno już nie było 5t.

Edytowane przez Nowy81
Opublikowano (edytowane)

Tu macie mój patent jak poradzić sobie z siewem w wygodny sposób owsa samemu wystarczy stara przyczepa i zrobić odpowiedni skręt.

Można tego używać do siania nawozów pod rozsiewaczem i robienia oprysków pod opryskiwaczem tylko ze trzeba jeszcze wstawić zbiorniki 1000l na zbitych paletach i grawitacyjnie tankować opryskiwacz na polu.

Sadzenia ziemniaków uczepić pod sadzarką.

aaaa.jpg

20190329_173427.jpg

20190329_173410.jpg

20190329_173349.jpg

Edytowane przez Gość
Opublikowano

A ja czepiam przyczepę do przodu i napierdzielam szóstką na wstecznym 😁

Ps. Taką przedłużkę też miałem i używałem do woza i trzydziestki. 

Jak się robi samemu na gospodarce to takie patenty to konieczność. 

Opublikowano (edytowane)

Nie chodzi mi tutaj o komentarze czy ze by ktoś się kłócił ale oto ze ten temat obserwuje dużo fajnych ludzi uprawą owsa i za pewnie nie tylko i niech sobie wyciągną po cichu w domu wnioski czy warto dać jakieś nowe życie starej przyczepie na złom, ułatwić sobie życie, a jak nawet nie gospodarują sami to ta druga osoba mogła by robić coś innego a nie jeździć drugim traktorem po polach siedzieć w nim, marnować czas i paliwo.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
6 godzin temu, ZYLA napisał:

A ja czepiam przyczepę do przodu i napierdzielam szóstką na wstecznym 😁

Ps. Taką przedłużkę też miałem i używałem do woza i trzydziestki. 

Jak się robi samemu na gospodarce to takie patenty to konieczność. 

Jak mieliśmy t25 tez tak robilismy z siewnikiem lub sadzarka wsteczny i na przod wóz lub przyczepka

Opublikowano
Dnia 30.03.2019 o 10:40, Wiesi0 napisał:

Ja dopiero wczoraj zasiałem wszystko bo mokro ale ta odmiana bingo już nigdy jej nie posieje bo strasznie mało amazonka go wysiewa góra 200kg młynkowanego wcześniej miałem sławko i szło do 300kg a teraz spróbuje nawigatora za rok.

Ja wysiałem 160kg otwarte na całe ,a z centrali też bingo i musiałem przymknąć .

Opublikowano

Nie wiem co wy macie z tymi siewnikami ale u mnie Poznaniak 2,7 wysiał tyle ile wyszło z próby kręconej. 

Owies Bingo poniżej 200kg na hektar. 

Opublikowano

Tyle wysieje jak na próbie kręconej ,tylko mój owies był gruby i więcej  już niema gdzie otworzyć .W zeszłym roku tyle siałem i było ok. Na całe to ustawienie zdjęcie z grafiki .

amazon.PNG