Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
od kilku lat pod korzeń sypie 250kg poli 6 i 100kg mocznika. Tego samego dnia agregat i siew. Potem tylko i to nie zawsze raz mocznik dolistnie i wszystko z nawożenia, nie dużo ale 4-5t zawsze jest
Opublikowano

Ja w tym roku dałem sól potasowa 100kg i mocznik przedsiewnie 100kg i poglownie 100kg saletry i plon ok 4t/ha i zastanawiam sie czy pod owies lepszy bedzie wieloskladnik typu poli 6 czy sama sól potasowa, bo jednak owies ma bardzo dużo zapotrzebowanie na potas nawet 3 razy większe niz na fosfor.

Opublikowano
ale nie zapominaj o fosforze on też jest potrzebny roślinie. jednak polifoska najlepsza pod owies
Opublikowano
2 godziny temu, Szczerbatek902 napisał:

Ja w tym roku dałem sól potasowa 100kg i mocznik przedsiewnie 100kg i poglownie 100kg saletry i plon ok 4t/ha i zastanawiam sie czy pod owies lepszy bedzie wieloskladnik typu poli 6 czy sama sól potasowa, bo jednak owies ma bardzo dużo zapotrzebowanie na potas nawet 3 razy większe niz na fosfor.

Jak zrezygnujesz z fosforu to pobierze z ziemi i co??Lepiej żeby w ziemi go nie ubywało

Opublikowano

Trzeba zapodać taki nawóz, który będzie miał proporcje zbliżone do zapotrzebowania rośliny na P i K. Ewentualnie skorygowany po uwzględnieniu zasobności w ziemi jeśli ją znamy.

Ja na przyszły rok wybrałem Polifoskę 8 100kg/ha (+ obornik), bo potas i tak mam wysoki a fosfor średni

Opublikowano

Zdecydowałem się zrezygnować z polifoski,  będzie kornkali i superfosfat prosty. Oprócz potasu i fosforu będę dostarczać glebie wielu innych ważnych składników. 

Opublikowano (edytowane)

u mnie przy całym składzie proponowali 650 brutto za owies  gdzie pszenżyto po 700 brutto więc myślę że jak na owies to jest w miarę dobra cena, a ile byście cenili owies Nawigator 1 rok po centrali dobrej jakości na siew ?

Edytowane przez Szczerbatek902
Opublikowano (edytowane)

jakie nawożenie PK i N na owies na 4 klasie na plon 4-5t/ha i jak ze skracaniem,lepiej dać na woies 1 czy 2 dawnki azotu czy mozna dać np 70N przedsiewnie w moczniku i i tyle ??

Edytowane przez Szczerbatek902
Opublikowano
Dnia 16.12.2018 o 22:16, Szczerbatek902 napisał:

jakie nawożenie PK i N na owies na 4 klasie na plon 4-5t/ha i jak ze skracaniem,lepiej dać na woies 1 czy 2 dawnki azotu czy mozna dać np 70N przedsiewnie w moczniku i i tyle ??

PK to zobacz sobie, są tabele zapotrzebowanie danych upraw na dane składniki. Ja daje ostatnio NPK i koło 150kg mocznika przedsiewnie.  Potem jeden oprysk mocznik/siarczan,  odzywki(jak mi po pszenzycie zostana)   +skracanie samym ccc. Potem ewentualnie nieduża dawka saletry. Zależy jak będzie wyglądać owies. W tym roku zapowiadali opady i poskracalem - opady nie przyszły - nie było co zbierać. Ale z kolei przy dobrych warunkach wilgotnosciowych, przynajmniej u mnie, chyba dobrze skrócić bo na jednym polu był taki, że było widać że stoi tylko siła woli :)

No ale, jak poczytasz po forum,  to Ci napiszą, że na owies to 50kg N i 5 ton bez żadnej pracy jest.

@up

Mam znajomego, co 90% zbóż wali po talerzówce i jak z nim pogadasz, to plony rewelacyjne :) Ja osobiście parę razy oralem na wiosnę przed siewem.  Ale ciężko mi powiedzieć, czy miało to jakieś negatywne skutki. 

Opublikowano
Dnia 22.12.2018 o 17:47, Raptus902 napisał:

Macie jakieś doświadczenia z siewem owsa po talerzowce. Tak wyszło że musze posiać owies gdzie miala byc kukurydza a orac na wiosne to chyba nie za bardzo.

Gleba lekka piaszczysta 5, 6 klasa

Miałem tylko że 2x gruber, plon słaby ale i wschody tragiczne gdzie mocna glina bo brak opadow. Jak lżejsza gleba myślę ze spokojnie siej.

Opublikowano

Mysle, ze lepiej zaorać niż niewlasciwie uprawic. Siejąc tego samego dnia co orka albo dzień później sprawimy, że nasionka wykorzystają wyciągniętą z głębszej warstwy wilgoć a co za tym idzie będą lepsze wschody. A jak jest sucho to lekkie uprawki typu talerzowka i tak nie poprawią sytuacji. 

Opublikowano

To weź zważ w pojemniku do odmierzania oprysku 1 czy 2 dm3 , oblicz objętość przyczepy i jak dobrze zrobisz to więcej jak 100 - 200kg się nie pomylisz