Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 minut temu, soltys48 napisał:

12 z 15ha tak wygląda 

IMG20230603130658.jpg

IMG20230603130705.jpg

Tam gdzie nie brak to złapało. U mnie nic dziś w nocy. I został scenariusz że uschnie na pniu i nie będzie nic pożytku. Ani z ubezpieczenia ani z plonu 

Opublikowano
30 minut temu, soltys48 napisał:

12 z 15ha tak wygląda 

IMG20230603130658.jpg

IMG20230603130705.jpg

i w czym problem stożek wzrostu jeszcze pod ziemią to co na wierzchu za żółknie nowe zielone wywali ze środka i będzie ok .Już to przerabiałem przyjdzie ciepło i będzie ok chyba żeś spierdolił czym innym 

Opublikowano
25 minut temu, 6465 napisał:

Pierwsze zdjęcie klasa ziemi VI. Drugie III. Ta sama uprawa, nawożenie i odmiana.

IMG_20230604_150227.jpg

IMG_20230604_150413_1.jpg

Tylko, że jak się robi zdjęcie pod słońce to kukurydza jest zielona, a jak plecami do słońca to bardziej czerwonw...

Ale różnica i tak jest.

Opublikowano
39 minut temu, v11 napisał:

i w czym problem stożek wzrostu jeszcze pod ziemią to co na wierzchu za żółknie nowe zielone wywali ze środka i będzie ok .Już to przerabiałem przyjdzie ciepło i będzie ok chyba żeś spierdolił czym innym 

5-8 liści w większości plus brak opadów nie wróży dobrze 

Opublikowano
32 minuty temu, soltys48 napisał:

5-8 liści w większości plus brak opadów nie wróży dobrze 

kolego nie martw się żyję z QQ od ponad 20 lat i nie takie problemy już miałem QQ nie miała po przymrozku ani jednej zielonej plamki a plon był za***isty fakt że jzeli 8 liść to może stożek być nad ziemią ale  do przemarznięcia pochwy liściowej trzeba kilka godzin i minus 4 *C -pogadamy za dwa tygodnie jak chcesz to szpadel i próbki do donic podlać i na noc do ciepłego .

A z opadami QQ teraz nie potrzebuje wody =a do wody to tam gdzie ST ale prawdziwy słoma 100% na wierzchu wilgoci nie brakuje 

Na dodatek QQ poddana stresowi plonuje dużo lepiej- Ja moją będę musiał stresować a ty masz to za darmo 

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, v11 napisał:

kolego nie martw się żyję z QQ od ponad 20 lat i nie takie problemy już miałem QQ nie miała po przymrozku ani jednej zielonej plamki a plon był za***isty fakt że jzeli 8 liść to może stożek być nad ziemią ale  do przemarznięcia pochwy liściowej trzeba kilka godzin i minus 4 *C -pogadamy za dwa tygodnie jak chcesz to szpadel i próbki do donic podlać i na noc do ciepłego .

A z opadami QQ teraz nie potrzebuje wody =a do wody to tam gdzie ST ale prawdziwy słoma 100% na wierzchu wilgoci nie brakuje 

Na dodatek QQ poddana stresowi plonuje dużo lepiej- Ja moją będę musiał stresować a ty masz to za darmo 

W jaki sposób swoją kukurydzę stresujesz? Dajesz jakiś roundap np 0,1l na ha czy co?

Opublikowano
18 minut temu, maniekc360 napisał:

W jaki sposób swoją kukurydzę stresujesz? Dajesz jakiś roundap np 0,1l na ha czy co?

Môwi jej że Jarosław kolejne cztery lata niepodzielnie rządzić będzie🤣

• Haha 1
Opublikowano
14 minut temu, Meg5 napisał:

Bezbarwny ,nie strasz ,bo nie tylko kukurydza padanie !

Mojej kukurydzy straszyć/stresować nie muszę. Ona wie, że Panu Prezesowi z całego serca kibicuję i pięknie zielona w siódmy liść ze szczęśliwości wchodzi. Ty za to w rozkroku politycznym, to i qq kolorami tęczy się mieni…może Ty na biedronia zagłosuj, zamiast na konfederację😂😋

Opublikowano

Ta ,jakoś ten Twój elektorat też niepewny Twojej wiary w prezesa ,bo jedna jak ten pisowski ciemnogród  wierzy ,że nierząd im daje  (choć w sumie patologii daje) ,a druga zaś kukurydza boi się wzejść ,bo wie że czaka ją kataklizm .🙄

Opublikowano
1 godzinę temu, maniekc360 napisał:

jak jeżdżę oglądać to z daleka widzi jaki jestem wkurwiony i się stresuje .A na poważnie w fazie 3-5 liści troszkę przyjarać RSM -do poprawek dodaję i chemia działa lepiej i stres no i najważniejsze w trakcie oprysku trzeba głośno  przeklinać stres pewny . Jak się celowo chce ją stresować to nie wychodzi a jak przypadkiem to ją bierze w jednym momencie .Ale z tym stresem cos jest bo w zeszłym przypaliłem kilkadziesiąt ha i plon super dwa lata temu nie zdążyłem z glifosatem i zarosła rzepakiem ( taka wsiewka) i później suche badyle zacieniały  w czerwcu w fazie  7-9 liść ściołem ją mulczerem na 5-7 cm (40 ha) -tak jeszcze nigdy nie nakosiłem 

• Haha 1
Opublikowano

Czy jak oprsykana była na herbicydy w sobotę i wiadomo przy takiej pogodzie słabo to bierze to w czwartek moge już jechać z odżywkami ? Niby na piątek zapowiadają deszcze czy lepiej poczekać i po deszczach ?

Opublikowano
11 godzin temu, v11 napisał:

jak jeżdżę oglądać to z daleka widzi jaki jestem wkurwiony i się stresuje .A na poważnie w fazie 3-5 liści troszkę przyjarać RSM -do poprawek dodaję i chemia działa lepiej i stres no i najważniejsze w trakcie oprysku trzeba głośno  przeklinać stres pewny . Jak się celowo chce ją stresować to nie wychodzi a jak przypadkiem to ją bierze w jednym momencie .Ale z tym stresem cos jest bo w zeszłym przypaliłem kilkadziesiąt ha i plon super dwa lata temu nie zdążyłem z glifosatem i zarosła rzepakiem ( taka wsiewka) i później suche badyle zacieniały  w czerwcu w fazie  7-9 liść ściołem ją mulczerem na 5-7 cm (40 ha) -tak jeszcze nigdy nie nakosiłem 

Nie obraz się ale tak się zastanawiam czy wszystko z głową w porządku

Opublikowano
50 minut temu, Damian24424 napisał:

Czy jak oprsykana była na herbicydy w sobotę i wiadomo przy takiej pogodzie słabo to bierze to w czwartek moge już jechać z odżywkami ? Niby na piątek zapowiadają deszcze czy lepiej poczekać i po deszczach ?

Ja bym poczekał na deszcz skoro jest szansa. Lepiej wchłonie odżywki po deszczu 

• Thanks 1