Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

U mnie jak parę lat temu przemroziło kukurydzę, to się zregenerowała. Ale zostało może 70% początkowej obsady. Jakby to było na kiszonkę to by nie wpłynęło na plon tak bardzo, ale na ziarno jednak zaniżyło plon.

Opublikowano
30 minut temu, dantur96 napisał(a):

A u Mnie siana 25 kwietnia i jeszcze siedzi w ziemi bo coś za głęboko poszło. Strasznie nie równe wschody będą o ile wzejdzie 

Niektóre się takie trafiają że już liść puszcza pod ziemią 

IMG_20250509_090652.jpg

czym siane

Opublikowano (edytowane)

To raczej nie wina siewnika tylko Chyba za bardzo spulchnilem agregatem glebę. Jedyny Plus tego że ja mrozy nie chwyciły ale czy wyjdzie się okaże 

Edytowane przez dantur96
Opublikowano
40 minut temu, dantur96 napisał(a):

To raczej nie wina siewnika tylko Chyba za bardzo spulchnilem agregatem glebę. Jedyny Plus tego że ja mrozy nie chwyciły ale czy wyjdzie się okaże 

Wina operatora że nie patrzył co się dzieje za siewnikiem ino hektary hektary.... 

• Like 4
Opublikowano
2 godziny temu, zetorr6441 napisał(a):

Na ciężkiej ziemi tylko pożółkły 

Na piachu leży plackiem siana na 5cm , mam nadzieje ze stożek wzrostu cały i odbije 

20250509_115027.jpg

Miejmy nadzieje.
Znajomy co sieje kuku mówił że już zaczynają przesiewać ci co sieli 15-20 kwietnia i przymrozek tracił ja kilka razy. 

Opublikowano
12 godzin temu, JarekBazydlo napisał(a):

RU68 nie denerwuj się zdjęcie to możemy wstawić już jak ma Kolbe żaden problem😂 Idź lepiej palić ogniska przy okazji będziesz mógł nad nimi rozpuszczać swój uff bo idą dobre mrozy w wasze rejony😂

3 liście u mnie ma , niektóra 4 siana 17 kwietnia , a niektórzy szybciej juz siali

Opublikowano
Godzinę temu, szymon09875 napisał(a):

Wina operatora że nie patrzył co się dzieje za siewnikiem ino hektary hektary.... 

No możliwe mógł wyjść zobaczyć że coś jest nie tak i trochę podnieść do góry. Jestem Tylko ciekaw czy wyjdzie na wierzch 

Te co zmarzły to nwm czy odżyją za długo te mrozy trwają żeby to raz tylko przywaliło i ciepło to prędzej ale one za długo już trwają 

Opublikowano
Teraz, dantur96 napisał(a):

No możliwe mógł wyjść zobaczyć że coś jest nie tak i trochę podnieść do góry. Jestem Tylko ciekaw czy wyjdzie na wierzch 

sprawdzał wgl jak zaczął ? 

Opublikowano

Widać jak Ciebie to obchodzi , przyjedzie usługodawca siać , trzeba z nim uzgodnić ile nawozu , ile nasion , jak głębko, ba trzeba być i kontrolować , jak przyjedzie kombajn Ci kosić , też nie sprawdzasz jak domłaca , czy nie gubi

• Like 3
  • Confused 1
Opublikowano
19 minut temu, wilkołak napisał(a):

Widać jak Ciebie to obchodzi , przyjedzie usługodawca siać , trzeba z nim uzgodnić ile nawozu , ile nasion , jak głębko, ba trzeba być i kontrolować , jak przyjedzie kombajn Ci kosić , też nie sprawdzasz jak domłaca , czy nie gubi

najlepiej jak sieje u ludzi pytam się głębiej płycej jakie ustawienia a ci oczy jak 5 zł xD niesamowite

• Like 2
Opublikowano

Dokładnie. Na każdym polu chodzę sam i sprawdzam każdą sekcję głębokość.

Na jednym polu kamyk zablokował kółko, które idzie z boku redlicy wysiewajacej i garnęło przez co szło ziarno na jakieś 2cm. 

Samemu trzeba pilnować.

• Like 1
Opublikowano
31 minut temu, wilkołak napisał(a):

To jak ktoś sieje usługowo to już uprawnia go do odjebania fuszerki na polu bo ktoś nie dopytał? Pierwszy i ostatni raz siał by u mnie taki kutas jeszcze by zjebe dostał i opinia na okolice by poszła. 

Opublikowano (edytowane)

Chłopak co u mnie sieje zawsze robi to z największą starannością. nie ruszam się z podwórka.sypiemy nawóz mówię ile chce żeby wysiać i siedzę czekam aż przyjedzie żeby sypać kolejną porcję.

Edytowane przez 6465
Opublikowano
6 minut temu, 6465 napisał(a):

Chłopak co u mnie sieje zawsze robi to z największą starannością. nie ruszam się z podwórka.sypiemy nawóz mówię ile chce żeby wysiać i siedzę czekam aż przyjedzie żeby sypać kolejną porcję.

a potem on czeka rok aż przyjedziesz i zapłacisz 😂😂

Opublikowano
Teraz, radekz200 napisał(a):

a potem on czeka rok aż przyjedziesz i zapłacisz 😂😂

On to robi z dobroci serca za darmo. Wie że nie mam pieniędzy 😆😆

Ale chyba mu to odpowiada bo sieje u mnie od 6 lat 😃

Opublikowano
8 godzin temu, pedro2 napisał(a):

Nad jaką rzeką?

No mój błąd ...

Pomyliłem z @Tomek90

Wstanie nie wstanie 

Ale opóźnienie już jest 

Od świąt stoi w miejscu praktycznie 

Napewno się odbije to na plonie 

Opublikowano
54 minuty temu, wilkołak napisał(a):

Dokładnie. Nigdy się nie godzę na takie coś, siej pan jak u wszystkich. Ma sprawdzić i powiedzieć czy mu pasuje. Nie każe mu kopać w ziemi ale niech będzie przy ustawieniu siewnika i powie że odpowiada

21 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

To jak ktoś sieje usługowo to już uprawnia go do odjebania fuszerki na polu bo ktoś nie dopytał? Pierwszy i ostatni raz siał by u mnie taki kutas jeszcze by zjebe dostał i opinia na okolice by poszła. 

Nie, ale uwierz że ile gospodarstw tyle innych opinii na temat tego jak powinno być ustawione 

Opublikowano (edytowane)

jak się powinno prawidłowo określić głębokość siewu od powierzchni do górnej krawędzi ziarniaka czy do jego dolnej? U mnie przeważnie zeby było 4- 4,5 nad ziarniakiem, że wschodami problemów nie miałem ale w tym roku może być różnie to jedna schodzi i żółta z zimna a druga czeka, te sianie pierwsze już ładnie wyskoczyły ale one widziały ciepło.

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
Godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

najlepiej jak sieje u ludzi pytam się głębiej płycej jakie ustawienia a ci oczy jak 5 zł xD niesamowite

Często mi mówią żebym robił tak żeby było dobrze i cześć 😉

Opublikowano
2 minuty temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Często mi mówią żebym robił tak żeby było dobrze i cześć 😉

Takiemu wtedy na koniec na protokole dopisuje adnotacje że dokonał kontroli głębokości oraz rozmieszczenia nasion i nie wnosi co do tego zastrzeżeń ;)

Opublikowano
13 godzin temu, pawel885 napisał(a):

lce po paragon na orlen - nie wpadłem na to -tak udowadniają przestępcy że ofiara porwania żyje 

• Haha 1