Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, GRZES1545 napisał(a):

Na chwasty powschodowo jaki oprysk polecacie aby było czysto ? 

MaisTer, Adengo  czy może coś tańszego a dobrego polecicie, albo Elumis ?

elumis spoko tylko powoje zostają więc nie jest to kompletny środek.

ja kto ma łąkę to 0,2 adengo i poprawka mocarz + niko.

Opublikowano
2 minuty temu, superfarmer02 napisał(a):

2 lata to stosowałem ale w zeszłym roku przepuścił chwastnice i troszkę lebiody więc w tym roku myślałem nad tym tezosarem 

Po nikosolfuronie czesto mam zachwaszczenie wtórne chwastnicą 

Opublikowano
37 minut temu, Zetmar napisał(a):

Jest tam mezotrion,mam po tezosarze pszenżyto to bieda z nędzą,to nie przypadek że wiele osób odradza siew zboża po nim przekonałem się na własnej skórze...

ja sieje po lumaxie 4l a na nakładkach 8l i zboże rośnie piękne czarne a mezotrionu w 4l masz 150g gdzie w tezosar boxie dajesz 0,7l czyli 70g

4 minuty temu, Zetmar napisał(a):

chwastnica późno schodzi i często w większości nie wzeszła a już trzeba pryskać bo robi się łąka.

Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nigdy nie musiałem poprawiać, ale ja na w miarę zadbanych działkach sieje, nie jakieś herbapole.

wystarczy że się ochłodzi, przyjdą deszcze 

Kukurydza przyhamuje wzrost  i już jest ryzyko 

Na lekkich ziemiach gdzie przy uprawie wiosennej spylisz ziemię ok

Gorzej na ciężkich 

Opublikowano

motyczkę albo zmienić płodozmian, co byś nie zastosował zawsz jest ryzyku dla grochu, najbezpieczniej pewnie wyjdzie niko i jakiś regulator wzrostu.

Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Na pewno nie Tezosar Box.

kadzy mezotrion odpada, to juz sprawdzilem na wlasnej skorze:>

zastanawiam sie nad terbutyloazyna 1 l i niko 1,5?

Opublikowano

A co skuteczniejszego polecasz? U mnie z jednoliściennych to głównie ta chwastnica, z dwolosciennych najbardziej lebioda, chaber i pewnie jeszcze coś się znajdzie w mniejszych ilościach 

31 minut temu, Zetmar napisał(a):

.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Zetmar napisał(a):

Jeżeli zamierzasz siać zboże  po nim to odradzam.

Możliwe że będzie jęczmień jary, lub ponownie kukurydza. 

Grochu narazie siał nie będę. 

Edytowane przez GRZES1545
  • Root Admin
Opublikowano
Godzinę temu, Zetmar napisał(a):

Jest tam mezotrion,mam po tezosarze pszenżyto to bieda z nędzą,to nie przypadek że wiele osób odradza siew zboża po nim przekonałem się na własnej skórze...

e tam, coś innego zepsułeś.

czy to pryskane lumaxem, czy click premium, czy tezosarem, siew pszenicy od razu po kukurydzy, bezorka i nie widać żadnej różnicy.

Ten sezon w pszenicy po kukurydzy zamknąłem średnią 8.5t konsumpcji (minus). To nie wina samego mezotrionu ze ci zboże nie chce rosnąć

Opublikowano
43 minuty temu, yacenty napisał(a):

e tam, coś innego zepsułeś.

czy to pryskane lumaxem, czy click premium, czy tezosarem, siew pszenicy od razu po kukurydzy, bezorka i nie widać żadnej różnicy.

Ten sezon w pszenicy po kukurydzy zamknąłem średnią 8.5t konsumpcji (minus). To nie wina samego mezotrionu ze ci zboże nie chce rosnąć

Tylko że u mnie była orka,pszenica po kukurydzy na działce obok gdzie poszedł maister rośnie super,czy to przypadek?, nie sądzę.

Opublikowano
1 godzinę temu, Karol6130 napisał(a):

Ucięty mocznik i fosfor, po 50kg

Potas też w sumie 

Było 200 soli teraz jest 200 Korn kali

I zobaczysz w końcu, że bez sensu ładowałeś wcześniej tyle. W dodatku na oborniku 

Mnie drogie ceny nawozów nauczyły. Dawałem wcześniej też po 200 albo i ponad polidapu w podsiewacz. 

Wtedy dostała 100 kg i nic nie brakowało.

130-140 idzie teraz 

U mnie chyba sobota siew. 

A po prawdzie wolałbym i po niedzieli. Mam doglebówke zeszłoroczną i muszę wykorzystać. A w mrozy to tak średnio. A może w majówkę coś pokropi...

• Like 1
Opublikowano

Wszystko zależy od zasobności 

Po pszenżycie na drugi rok mam mieć kukurydzę, działka po brzozach, dwa lata po kolei pszenżyto 

Teraz po żniwach planuje dać jakiś superfosfat, z 150 na ha I na drugi rok w podsiewacz 150 polidapu 

Obornik dopiero pierwszy rok tam poszedł 

Wapna poszło 2x po 4.5t

Opublikowano

Jak dajesz obornik w odpowiedniej ilości to nie ma co pchać się w koszta. U mnie idzie co roku 50-60 a czasami 70 ton obornika. I później tylko w podsiewacz mix 1:1 dapu i kizerytu w ilości 200 kg. Jak pada to saletra 100 -150 kg jak można jeszcze wjechać ciągnikiem. I to całe nawożenie. Jak rok przekropny to na piachu po 3 m a na lepszych ziemiach do 4 m dobijała. Jak nie pada to chociażbym i dołożył po 300 kg soli , 300 mocznika i 200 dapu to i tak by było gow.o z tego. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Zapracowany napisał(a):

Mam groch i pszenicę po paku i narazie jest ok. W bezorce...

U mnie w czerwcu zaczelo wychodzic fito ale tylko na nakladkach wiec jeszcze nie mow hop

4 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ja daję Nikosar+Mocarz i też problemów nie mam z następczyni roślinami.

W jakiej fazie kukurydzy?

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał(a):

I zobaczysz w końcu, że bez sensu ładowałeś wcześniej tyle. W dodatku na oborniku 

Mnie drogie ceny nawozów nauczyły. Dawałem wcześniej też po 200 albo i ponad polidapu w podsiewacz. 

Wtedy dostała 100 kg i nic nie brakowało.

130-140 idzie teraz 

U mnie chyba sobota siew. 

A po prawdzie wolałbym i po niedzieli. Mam doglebówke zeszłoroczną i muszę wykorzystać. A w mrozy to tak średnio. A może w majówkę coś pokropi...

Doświadczenia kosztują, jakbym się miał przejechac na tym że przyoszczedze nawożenia i popsuje tym plon to jednak by mnie bolalo. 

Biedne pola. Monokultura zbozowa. Przynajmniej 10-20ton obornika na ha. 

130saletry przedsiewnie, 120dab w podsiewacz. 200soli potasowej. Na 5 liść tak jak pisali pójdzie mocznik. Ile. 150?