Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
11 godzin temu, Tomek90 napisał:

Z chwastami azotopower + fosfopower. 

Weź i nie bądź dzieckiem z tymi powerami To ani chemicznie ani biologicznie jest nie do wyjaśnienia to żerowanie na twojej kieszeni przez grupę marketingowców 

Opublikowano
18 minut temu, v11 napisał:

Weź i nie bądź dzieckiem z tymi powerami To ani chemicznie ani biologicznie jest nie do wyjaśnienia to żerowanie na twojej kieszeni przez grupę marketingowców 

Stosowałeś? 

Ja stosowałem w słoneczniku i wyszło podobnie tam gdzie 100l rsm, ale słonecznik to nie kukurydza. 

Opublikowano

Tego nie stosowałem masz rację .Ale przewaliłem już na temu podobne specyfiki dobre auto i ani jeden nie zwrócił nawet kosztu zakupu .Proponuję nie w taki sposób jak piszesz  doświadczenie:  zastosuj a na kontroli nie stosuj i tam wykaż różnicę -Pomyśl  zazdroszczę ci tego o czym ja już wiem i się przekonałem .Gdyby to działało to dawno świat zaprzestał lub ograniczył nawożenie .Niestety na każdy bajer znajdzie się chętny obym był w błędzie jak kiedyś z uprawą bez orki a dziś już prawie 100% i rośnie ale zmieniła się technologia 

Opublikowano

Niema technologi idealnej, tak sam strip till. 

Ogólnie za bardzo nie jestem w tym obeznany, ale każda bakteria może mieć inne działanie. 

Była kontrola 10ha z bakteriami i 10 42N w rsm. 

Chyba ze chodzi ci o czyste bez bakterii i azotu podanego?

Opublikowano

Pytanko, chcę zastosować polidap pod kukurydzę w ilości 125-150 kg/ha. Lepiej zastosować w podsiewacz czy można też rzutowo?  Ile dni przed siewem kuku najlepiej rozsiać mocznik i sól potasową?

Opublikowano

Taką ilość polidapu to chyba lepiej całość dać w podsiewacz. Sól potasową jak najwcześniej, a mocznik to już zależy, niby piszą że trzeba przynajmniej z 10 dni przed siewem, ale  chyba większość daje tuż przed siewem. 

Opublikowano

Podsiewacz z polidapem ma być jakoś specjalnie ustawiony do wysiewanie go z ziarnami qq? Ewentualnie jak go źle ustawię to może zaszkodzić?

Opublikowano
v11 napisał:

11 godzin temu, Tomek90 napisał:

Z chwastami azotopower + fosfopower. 

RU ty stosujesz środki przed tym jak jeszcze wejdą na rynek😂 szkoda tylko że z uff Ci nie wyszło 😂

Opublikowano
19 minut temu, cichyh32 napisał:

40 tys litrów na hektar i 100 j Kg fosforanu w podsiewacz i jest pięknie 😎

A tą gnojowicę ile przed siewem rozlać i uprawić?

Opublikowano

W monokulturze lejemy dwa razy, raz po zbiorze i raz przed siewem.

Dobra gnojowica na prawdę robi robotę.

Miałem kiedyś 1 ha, który wpadł mi chwilę przed siewem. Na szybko poszło gnojowica ok 45 m3/ha. Plon był ok 1 tony niższy. niż tam gdzie miałem zadbane działki z nawożeniem kizerytem i ultrą black w podsiewaczu.

Od tamtego czasu nie dajemy nic w podsiewacz. Największym problemem wg. mnie w nawożeniu gnojowicą jest jej zbilansowanie składników. Tzn. za dużo azotu względem innych składników.  Ważne żeby nie prze-azotować uprawy. Mieliśmy przypadek, że w suchym roku kukurydza po buraku cukrowym nawiezionym srogo gnojowicą i z mocną dawką przed siewem plonowała lekko poniżej 3 ton, a pole obok z umiarkowanym nawożeniem "zupą" plon wynosił 6,5 - 7 ton.

Opublikowano

Może mi ktoś podpowiedzieć. Pierwszy raz będę siał kukurydzę, mam ok. 330 kg saletrzaku i ok. 160 kg mocznika z inhibitorem na hektar. Jak to wykorzystać, czy wszystko przedsiewnie? Dolistnie będę też dokarmiał.

Opublikowano
1 godzinę temu, LeF napisał:

W monokulturze lejemy dwa razy, raz po zbiorze i raz przed siewem.

Dobra gnojowica na prawdę robi robotę.

Miałem kiedyś 1 ha, który wpadł mi chwilę przed siewem. Na szybko poszło gnojowica ok 45 m3/ha. Plon był ok 1 tony niższy. niż tam gdzie miałem zadbane działki z nawożeniem kizerytem i ultrą black w podsiewaczu.

Od tamtego czasu nie dajemy nic w podsiewacz. Największym problemem wg. mnie w nawożeniu gnojowicą jest jej zbilansowanie składników. Tzn. za dużo azotu względem innych składników.  Ważne żeby nie prze-azotować uprawy. Mieliśmy przypadek, że w suchym roku kukurydza po buraku cukrowym nawiezionym srogo gnojowicą i z mocną dawką przed siewem plonowała lekko poniżej 3 ton, a pole obok z umiarkowanym nawożeniem "zupą" plon wynosił 6,5 - 7 ton.

Ok rozumiem i dziękuję za informację, ale bardziej chodzi mi o to ile dni przed siewem - tydzień, 3 dni wystarczy? Wiadomo, że znaczenie ma też rodzaj gleby, opady, ale żeby nie zaszkodzić wschodom kukurydzy kiedy najlepiej dać?

Opublikowano
43 minuty temu, Gazpacho napisał:

Może mi ktoś podpowiedzieć. Pierwszy raz będę siał kukurydzę, mam ok. 330 kg saletrzaku i ok. 160 kg mocznika z inhibitorem na hektar. Jak to wykorzystać, czy wszystko przedsiewnie? Dolistnie będę też dokarmiał.

Dolistnie to bardziej uzupełnienie Micro niż nawożenie. Mnie jakoś nie przekonują te cudowne środki 

Opublikowano
3 godziny temu, Gazpacho napisał:

Będzie jakiś NPK do tego i ile? 

Opublikowano

Panowie mam w planie stosować obornik od brojlerów prosto z kurnika w ilości ok. 7-8t/ha kilka dni przed siewem i zrobić to talerzówką a w sam dzień siewu wyspać 300kg/ha Saletrzaku i zrobić bronami żeby przemieszać nawóz. W podsiewacz pójdzie Polifoska 6- 200kg/ha. Będzie to dobrze ?? Prosze o poradę bardziej doświadczonych. Z góry dzięki. 

Opublikowano

a jak u Was zwiększacie ?zmniejszacie? areał kuku w tym roku , u mnie sieję tyle samo ale są tacy co zmniejszyli albo zrezygnowali poszli w zboże  albo groch. i punkty sprzedaży  to co rozmawiałem zostało sporo nasion kuku