Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowi chce dac pod kukurydzie 280kg npk7-20-30 + 150kg polidapu w podsiewacz i do tego okolo 300 kg mocznika.

Jak myslicie bedzie ok?

W tym roku u siebie dałem 275 polifoski 6, 250 mocznika, 75-100kg polidapu w podsiewacz i plon był 11t/ha gdzie średnio w okolicy było 10.

Opublikowano

W tym roku u siebie dałem 275 polifoski 6, 250 mocznika, 75-100kg polidapu w podsiewacz i plon był 11t/ha gdzie średnio w okolicy było 10.

11 ton to mokrej czy suchej

Opublikowano

Kto z Was stosuje sól potasową i ewentualnie w jakich dawkach pod orkę zimową gdzie na wiosne bedzie siana kukurydza na ziarno?

Teoretycznie lepiej stosować nawozy potasowe na jesieni, ale czy w każdym przypadku? Prosze o podpowiedz.

Jak masz glebę średnią lub ciężką to spokojnie możesz sypać pod orkę, najlepiej wymieszasz z glebą. Jak masz glebę lekką to najlepiej wczesną wiosną wysypać i lekko przebronować. Przez zimę potas co najwyżej kilka cm się przemieści a chlorki zostaną wypłukane.

Opublikowano

Magnez kukurydza powinna pobrać sobie z wapna o ile jest dostarczone. Obornik też coś tam zawiera. Jest jeszcze kizeryt czy korn kali. Zawsze jakoś kasy braknie, żeby dostarczyć wszystkiego na 100%. Nawozy można ładować a susza i tak swoje zrobi.

Opublikowano

A-Moczulski słoma kukurydziana zawiera ogromne ilości potasu więc nie dodaje Nic dodatkowo, a tam gdzie jej nie było jak dam 400 kg to jest prawie 90 kg potasu plus to co jest w glebie więc moim zdaniem wystarczająco.

Opublikowano

Ja stosowałem już drugi rok. I w tym prawdopodobnie też pójdzie korn kali.

Opublikowano

No wiesz, co tu mówić o efektach, najważniejsza jest cena wynik ekonomiczny. Jak sól potasowa znacznie stanieje będzie sól. Ostatnio dobrze mi wychodziło korn kali bo trzeba pamiętać że zawiera także siarkę magnez i sód.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez DamianGabana
      Witam ,
      Panowie powiedzcie jak z kontraktacją kukurydzy mokrej na nowy zbiór????????????????

U mnie w Lubelskim 420 - 450 netto 

• Przez andrewk
      Piszcie jak przetrzymujecie obornik na pryzmie na polu - gdy np. płyta gnojowa jest pełna, a do 1 marca jeszcze daleko. Można przetrzymywać bezpośrednio na ziemi ? Jak nie to wystarczy dać folię pod spód ? Nie chcę nabawić się problemów z arimr, więc muszę zawczasu się przygotować

___________________________________________________________________________________________________________
      AgroDane.pl - portal poświęcony specyfikacjom maszyn rolniczych takich jak ciągniki rolnicze, kombajny zbożowe oraz ładowarki teleskopowe. Dane techniczne, porównania modeli oraz opinie w jednym miejscu. Użytkownik agrofoto wszystkim poleca tą stronę z całego serca 

• Przez elux
      Witam
      Czy spotkał się ktoś z suszeniem kukurydzy z zastosowaniem nagrzewnic elektrycznych jako źródło ciepła?
      Temat o tyle ciekawy że z wykorzystaniem fotowoltaiki energia prawie na free, jednakże brak info i doświadczeń w zakresie wydajności suszenia przy niskich temperaturach powietrza suszącego...
      Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia/wiedzę w temacie to proszę o info tutaj lub na priv- myślę o takiej małej suszarni u mnie
    • Przez Roldaw123
      Jaka będzie optymalna  prędkość siewu kukurydzy siewnikiem Gaspardo sp4. 
      Jest to siewnik punktowy. 
    • Przez Arekm
      Witam, potrzebuje pomocy, mianowicie widocznego zdjęcia tabeli wysiewu przedstawionej na moim zdjęciu. Ważne informacje się starły, bo maszyna ma już swoje lata. Model jest stary jak świat, możliwe że z lat 70. Załączam też zdjęcie modelu tego siewnika. Za pomoc będę ogromne wdzięczny! 🙂

• Dodaj nową pozycję...
v